Tujina

Žalostna obletnica

Srebrenica, 11. 07. 2007 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Potočarih, enem največjih grobišč v Evropi, so pokopali še 465 žrtev srebreniškega pokola.

V Potočarih, sicer enem največjih grobišč v Evropi, je že pokopanih več kot 2500 muslimanskih moških in dečkov, ki jih je po zavzetju Srebrenice 11. julija 1995 pobila vojska Republike srbske. Najmanj 6.000 žrtev pa morajo še identificirati.

V spominskem centru v Potočarih so ob 12. obletnici pokola več kot 8000 bošnjaških moških in fantov v Srebrenici julija leta 1995 pokopali še 465 identificiranih žrtev pokola. Najmanj 6000 žrtev morajo še prepoznati.

Slovesnosti se je udeležila tudi glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavija Carla Del Ponte, čeprav je več združenj mater in žena žrtev temu odločno nasprotovalo. Zamerijo ji predvsem to, da sta glavna odgovorna za genocid v Srebrenici, bivši politični in vojaški voditelj bosanskih Srbov, Radovan Karadžić in Ratko Mladić, še vedno na prostosti.

Srebrenica velja za eno največjih sramot mednarodne skupnosti
Srebrenica velja za eno največjih sramot mednarodne skupnosti FOTO: Reuters

Zaradi prenosa uprave nad spominskim centrom na oblasti BiH, se slovesnosti niso udeležili predstavniki Republike srbske, kjer sicer leži Srebrenica. Udeležil se je ni niti srbski član predsedstva BiH Nebojša Radmanović. Sta pa na spominsko slovesnost prišla bošnjaški in hrvaški član, Haris Silajđić in Željko Komšić, tako kot tudi predstavniki diplomatskega zbora in novi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Miroslav Lajčak.

Pogreb srebreniških žrtev na Potočarih
Pogreb srebreniških žrtev na Potočarih FOTO: Reuters

Srebrenica je bila med vojno v BiH (1992-1995) varovano območje Združenih narodov, kamor se je zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz vse BiH. Mesto, ki so ga varovali maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih sil ZN, je 9. julija 1995 napadla vojska bosanskih Srbov pod vodstvom generalov Radislava Krstića in Mladića. Po padcu enklave v srbske roke 11. avgusta so sile bosanskih Srbov ubile najmanj 8000 bošnjaških moških in fantov.

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alma ?ordi? ????
22. 07. 2008 16.30
WTF ??? nemorm verjet,da ste taki primitivci "noz zica Srebrenica" pa vi "CETNIKI" (srbi nebom pisala,ker s tem zalim celoten narod) nimate duse!! Rahmet dusam ubitih... @brencl ti nisi resn,halloooo,klanje ljudi primerjas z zivalmi. Neprivosci ti,da bi gdajkoli pogresal svojega oceta,brata,strica,soseda,kolega,celih 12 let. Nepredstavljas si kako to boli !!!
Motiviran
14. 07. 2008 08.02
MALJ, KOLAC, JASENOVAC
lordofserbia
11. 07. 2008 19.49
NOŽ ŽICA SREBRENICA
bojc.puppy@gmail.com
17. 07. 2007 00.14
ker so me očitno na 24ur.com skenslal in ne morm več pisati tisto, kar mislim. vem pa, da to nekaterega boli, kar jest pišem in zato me je tudi zbrisal, ampak to je samo znak njegove šibkosti, ker moji posti so bili v skladu s pravili. žal tako je. victorious ti si pa dalabu, ker res ne veš kva pišeš. lep pozdrav b.udda
budda
17. 07. 2007 00.01
brišejo me skoz...
brencl
16. 07. 2007 22.23
Kaj pa vsakodnevno klanje milijonov živali v klavnicah? Eh pa saj to je vendar čisto nepomembno.
Prvo Bore
16. 07. 2007 22.01
victoriosus pojdi na stran od Demokracije, ker danes in cel teden je vročina in se mi ne ljubi vsakih pet minut pisati : Kdaj si nam ušel dolenski domobranček ali pa argentinski priseljenc. Ura vam odbija.
budda
16. 07. 2007 21.51
victoriousus ti pa si en bedak. kaj ti misliš, da bi resno hitler pustil osamosvojitev. jao bedarija. pa sej noben ni neumen napasti državo pol pa rečt enmu delu no vi bodite samostojni wtf??? važn, da so domobranci govoril heil hitler to je dejstvo.pa ti veš kva je hitler hotu narest s slovani? očitno ne, pojdi nazaj v OŠ. ti si itak tak tip človeka, ko bi jutr švaboni rekl, dejte govort nemško bi se ti takoj zavzel za to. sploh se nam trudu iskat pridevnike zate...
kriss714@amis.net
16. 07. 2007 15.09
Res je pomi, zto pa niso hoteli dilat z maršalom, da bi skupaj opravili s četniki.
pomi@auspuh.com
16. 07. 2007 13.38
Sploh pa so vse izdajalce najbolj podcenjevali in sovražili ravno Nemci. Izdajalci so vedno brez vsakršnega ponosa. Ponos pa so Nemci vedno cenili. Po vojni bi jih seveda prve pospravili, kot so jih tudi partizani. Tako se je z izdajalci delalo, se dela in se bo delalo.
budda
16. 07. 2007 13.22
hja ti pa si en cepec victoriosus si pa res prepričan, da bi hitler reku, no dejte domobranci k ste se tko borili z nami kle mate svojo državo. mislm, res čisti nesmisel. a ti veš kva je hitler govoru za slovenijo: "naredite mi to deželo spet nemško!" in kakšen dokaz sem jest. ponavljanja laži? kaj sem se pa zlagov, če lahko prašam? vidš, da ti "čustva" meglijo razum in na vsak način me hočeš očrniti samo kaj ko nisi sposoben...
tiron
16. 07. 2007 12.57
Moje sožalje vsem svojcem, ki so izgubili svoje bližje v hudem grozodejstvu, ki se je zgodil v Srebrenici. UPAM, DA SE NIKOLI NE PONOVI.
hinko.murovec@siol.net
16. 07. 2007 09.53
Spoštovani, že v samem začetku komentarjev sem naletel na poskus izničevanja v smislu koliko več je bilo pobitih teh ali onih.?! Ja ljudje za boga milega, vsako pobijanje je obsodbe vreden nesmisel in odraz najbolj izprijene človeške narave. Tisti ki začne pobijati je bil in bo glavni krivec, ni važno koliko je pobitih na samo število lahko vpliva ogromno dejavnikov. Važno je kdo in zakaj je prestopil rubikon razuma in strpnosti. LP
DarthRevan
16. 07. 2007 09.31
Victoriosus, ja, sfalirani avstrijski malar s čudnimi brki, ki bi moral seveda dobit vojno, bi domobrančkom rekel "Fantje, hvala za pomoč, zdaj pa imejte državo!" :)))
victoriosus
16. 07. 2007 09.28
Nekdo nečesa ne razume: torej partizani in srbohrvaščina ali Hitler in nemščina?! Preveč črno-belo, pa še popolnoma brez osnove. To so tolkli pol stoletja, da bi se prijelo, pa se je. Kot je že Goebbels govoril, da če eno laž dolgo ponavljaš, folk začne verjet vanjo. Isto je Jugoslavija, buddha je dokaz. Če ne bi partizani zmagali, bi enostavno Slovenija postala samostojna, ne pa v okviru Nemčije. Domobranci so zagovarjali "samostojno domovino Slovenijo", kar piše v domobranski zaprisegi in v vseh dokumentih. Nikjer ne piše o nobenem ponemčevanju po vojni. Cilj je bil osamosvojiti Slovenijo, ne pa se podrediti ne vem kakšnemu Hitlerju. Saj domobranci niti niso marali nacistov-tudi člani NSAP niso bili (v nasprotju s partizani, ki so idejno podpirali komunajzarsko drhal). Pa nehajte že enkrat videt samo Cerkev v vsem, kar vam ni všeč! Muslimani niso angelčki!! Aja, in raznim whereareweheadedto pa rečem samo to, da jaz sem ponosen tudi na tistega konjenika v poljsko-litovski vojski. To je moj narod dal, na to sem ponosen! In prvemu borcu.... očitno si srb. Toliko sovraštva proti Sloveniji je samo v tvojih postih. Fuj.
svastapickarodi
16. 07. 2007 08.57
Ne morem verjet, da nekateri bedaki še vedno enačite Bošnjake (uradni naziv) s Turki in si s tem prisližujete častni naziv : "srb" (namenoma z malo)... Dejstvo je, da gre res za maščevanje, ki izvira iz časa Turškega vladovanja na ozemlju današnjega "Balkana" Lepa sela lepo gore ? Nevtralen film ? Ok... gremo še enkrat : LEPA sela, LEPO gore. Že naslov ni nevtalen, kaj šele vsebina (Če smo dlakocepni), poleg tega pa od kdaj lahko sodimo vse to, po enem četniškem filmu. S tem dejanjem so srbi dokazali, da so 10 let za opicami, zaostali, zafrustrirani in necivilizirani, da so čredne ovčke, pa že tako ali tako vemo. Vojna v BiH je igra brez zmagovalca, vse je tako, kot je bilo pred vojno, razen odnosov seveda. Pustimo zdaj neke kvazi povode za to vojno in obešanje srbske zastave v Sarajevu (To je dokaz, da so srbi zelo veliki provokatorji), da ne govorim o portalu youtube.com, kjer glupi srbosi celo Arkana, Karađića, Mladića in ostale barabe poveličujejo v narodne junake. Pika na i pa je to, da Srbijanci (torej srbi iz Srbije) imenujejo Bosanske srbe z nazivom : "Srbi sa malim S" Kako že pravijo ... Samo sloga srbina spašava ?
whereareweheadedto
16. 07. 2007 08.36
Kriss: Pod tistimi ljutimi turčini, ki smo jih slovenci ustavili pred evropo, srbe so pa zgazili tako spotoma. Preveri malo zgodovino. To kar si napisal, je pogosta napaka frustriranih Slovencev in ti sploh nisi edini, ki se tega poslužuje. Slovenci smo lahko ustavili Turke le, če smo se borili kot pehotniki v tujih voskah oziroma bili njihovi konsjki hlapci. Jan Sobieski? Verjetno ne poznaš. Slovenci splošno zelo radi poudarjmao našo pomembnost v svetu z uporabo najmanjših asociacij na Slovenijo. Ko gre v vesolje astronavtka, katere nevem kateri pradedek je bil napol SLovenec, je tako, kot bi imeli v vesolju že svojo vesoljsko postajo. Ustavili smo turke, ker je bil Janez Podgorec konjski hlapec v poljsko-litovski vojski. Izumili smo žarnico, ker je Nikola Tesla enkrat prespal v Mariboru. Saj veste, kaj mislim. Glede žalostne balkanske vojne lahko rečem samo to, kar je že en pred mano: Lepe vasi lepo gorijo. Tam je vse notr.
Prvo Bore
16. 07. 2007 08.00
kriss714 Za Evropo so komaj dobili procente, če matematično pogledaš. Ker boljši je biti gospodar hleva, kot pa hlapec v njemu. Če pa je že tako : SRBIJA obstaja že dlje časa , kot pa SLOVENIJA. Prvo si poglejte Lepe vasi lepo gorijo, potem Vam bo vse jasno. ZELO nevtralen film.
budda
16. 07. 2007 07.38
slovenci ustavil pred evropo taj pa smešna ni kej. kakšne maš ti, seveda je bila avstrijska dekla brezveze si zatiskati oči. glede partizanov in nemcev...bolš bit partizan kakor pa izdajica naroda (ljudje tvojega kova).žal tko je. pa kdo je reku, da me moti slovenska ustava? jest sm sam dau primerjavo... haha mislm, da je moja pravica, da lahko kritiziram. lahko me pa prideš mal naučit manir in kozjih molitvic;) clo bontona, kajti smo itak nižja rasa za nemce in vas ta bele. ne bi blo nič narobe, če bi ti tvoje kufre spakiral in brž čez karavanke k svoji helgi.
kriss714@amis.net
16. 07. 2007 03.00
Budda, slovenija nikoli ni bila avstrijska dekla, bila je pač v sklopu avstroogrske monarhije. Dekla pod turki pa je bila srbija. Pod tistimi ljutimi turčini, ki smo jih slovenci ustavili pred evropo, srbe so pa zgazili tako spotoma. Hitler je samo ena epizoda zgodovine, tako kot tito. Sicer pa je nemčija skupaj s francijo začetek evropske unije in za njo se je odločila večina slovencev. In dandanes za marsikatero delovno mesto zahtevajo znanje nemščine, za culokafrščino ne vpraša nihče. Ampak ti si še na nivoju "partizani-nemci". In kaj te moti slovenska ustava? Seveda izhaja iz weimarske ustave, tako kot marsikatera v evropi. Od tod taka podobnost. Tudi jugo ustava je bila podobna, samo v švasanih črkah. In , kaj toliko kritiziraš, spakiraj raje kufre pa vrni se na jug, saj sam pišeš, da se pes vedno vrne h gospodarju.