Tujina

'Šlo je za hiter prosti pad - 71 metrov v globino'

Malaga, 26. 01. 2019 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po 13 dneh so se reševalci vendarle uspeli dokopati do dve leti starega Julena, ki je padel v več kot 100 metrov globoko vrtino blizu španske Malage. Žal pa je bilo za dečka prepozno. Njegova skrušena starša, ki sta že izgubila enega sina, naj bi ob tragični vesti vzkliknila: "Ne že spet!"

"Ob 1.25 so reševalne ekipe dosegle točko, na kateri se je deček nahajal, in naletele na njegovo truplo," je sporočil predstavnik andaluzijskih lokalnih oblasti Alfonso Rodriguez Gomez de Celis. Dečkovim staršem je izrazil svoje globoko sožalje.

Po 13 dneh so se reševalci le prebili do ujetega dečka. Žal je bilo zanj prepozno.
Po 13 dneh so se reševalci le prebili do ujetega dečka. Žal je bilo zanj prepozno. FOTO: POP TV

Kot poroča 20minutos.es, sta dečkova starša José in Victoria ob tragični novici skrušeno vzkliknila: "Ne že spet!" Pred manj kot dvema letoma je namreč zaradi težav s srcem med sprehodom po plaži umrl njun triletni sin Oliver.

V šoku so tudi vsi, ki so se trudili čim prej rešiti dečka. Španska civilna zaščita je objavila posnetek neutrudnih rudarjev, ki so se ure in ure borili s trdo podlago, da bi se prebili do otroka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izrazi sožalja se vrstijo, med prvimi se je odzval tudi premier Pedro Sánchez, ki je na Twitterju zapisal, da je cela Španija združena v žalovanju. "Podrobno smo spremljali trud reševalcev in večno bomo cenili vztrajna prizadevanja ljudi, ki so ga v vseh teh dneh iskali. Dečkovim staršem in vsem bližnjim izrekam svojo podporo."

Župan Malage Francisco de la Torre pa je na svojem Twitter profilu je zapisal, da je dečkova smrt srce parajoča, a hkrati zgleden primer solidarnosti in sodelovanja različnih reševalnih služb, ki si ga bodo vsi zapomnili.

Na kraju so bile pripravljene zdravstvene službe, ki bi v primeru, da bi bil otrok še živ, lahko nemudoma ukrepale.
Na kraju so bile pripravljene zdravstvene službe, ki bi v primeru, da bi bil otrok še živ, lahko nemudoma ukrepale. FOTO: AP

So delali prepočasi?

Rodríguez Gómez de Celis je medtem še razkril, da "položaj trupla nesrečnega dečka kaže na to, da je prosto padal vseh 71 metrov". Padec je bil po njegovem hiter in intenziven, po prvih sumih pa tudi usoden.

Še enkrat je tudi ponovil, da so prav vsa dela potekala z maksimalno hitrostjo. Ni namreč malo kritikov, ki menijo, da je trinajst dni odločno preveč, in ki ocenjujejo, da so se vmes dogajali poskusi reševanja, ki so bili že vnaprej obsojeni na propad.

Pojavila so se tudi vprašanja, kako so na reševanja vplivale objave nekaterih medijev, ki so dali platformo ljubiteljem teorij zarote - tako so pri enem od medijev našli sogovornika, ki je trdil, da deček sploh ni v vrtini, medij pa zgodbe ni umaknil niti potem, ko je bil najden DNK vzorec, ki je potrdil, da je otrok res padel v globino.

Reševalci pravijo, da vse te domneve na delo niso vplivale, da pa je hitrost del "določal teren" in ta je bil nepredvidljiv in zahteven, zaradi česar so dela trajala tako dolgo.

Meščani Totalana obupani

Totalan, kraj z okoli 700 prebivalci, je zadnje dni dihal z reševalno akcijo, molili so, da se vendarle zgodi čudež in skušali po najboljših močeh bodriti obupane starše.

Že vse od sinoči, ko so se rudarji prebijali še čez zadnje centimetre trdega terena, so čakali na novice. Ponoči so se zbrali pred družinsko hišo svojcev dečka. Ko je odjeknila tragična novica, so odmevali kriki groze.

Številni pravijo, da meščani še ne vedo, kako si bo kraj opomogel od tragedije, s katero se je končal obisk Julena in družine na posestvu družinskih prijateljev.

Spomnimo

Kot je znano, je deček v nezavarovano vrtino na posestvu padel 13. januarja, med igro s prijateljem. Oče pravi, da ga je med piknikom "le za trenutek spustil izpred oči". Družina je na pomoč poklicala reševalce, a se je kmalu izkazalo, da bo reševanje izjemno zapleteno, saj je premer vodnjaka le 25 centimetrov. Po več poskusih, da bi dosegli otroka skozi vrtino, so se reševalci odločili za kopanje vzporedne vrtine, kar pa je na koncu trajalo več dni – k temu je prispeval trd material, nekaj časa je vzelo tudi vzdrževanje stroja.

Rudarji, ki so – tako kot dečkova družina – upali do zadnjega, so tik pred ciljem naleteli na kamnito pregrado. Sprožiti so morali še eno, že četrto eksplozijo v rovu, nato pa so kopanje nadaljevali kar z rokami. 

Reševanje malega dečka je spremljal cel svet, a z vsakim dnem je bilo upanja, da bi ga našli živega, manj. Od prejetega klica na pomoč do trenutka, ko so dečka našli, je minilo natanko 299 ur.

Julenova starša sta do zadnjega trenutka upala na srečen konec.
Julenova starša sta do zadnjega trenutka upala na srečen konec. FOTO: AP

Reševanje ...

1. Dimenzije: vrtina je globoka 110 metrov, široka le 25 centimetrov, zato ni bilo mogoče, da bi se reševalci spustili do otroka.

2. Dokazi: da je otrok v globini, so dokazali tudi z vzorcem DNK, analiza je bila opravljena 13. januarja.

3. Blokada: ko so v globino spustili robotsko kamero, se je ta ustavila na globini 71 metrov. Reševalci so blokado skušali odstraniti, a so obupali potem, ko so odstranili približno 30 centimetrov zemlje. Takrat se je začelo iskanje alternativnih rešitev.

4. Zapleten teren: reševanje je bilo zapleteno zaradi terena, saj so reševalci kmalu potem, ko so začeli vrtati vzporedni rov, naleteli na izjemno trde kamnine.

5. Velika operacija: V reševanje je bilo vključenih več kot 300 ljudi.

6. Vzporedno z reševalno akcijo je stekla tudi preiskava dogodka, oblasti preverjajo, zakaj globoka luknja v tleh ni bila primerno zavarovana. Preiskovalci so govorili tako s starši kot z lastnikom posestva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User416781
26. 01. 2019 22.16
+4
Mi ni jasno kako lahko otrok pade v luknjo široko 25 cm...a ni luknja vseeno nekoliko preozka...?
Zmaga Ukrajini ..
26. 01. 2019 22.47
+6
Očitno ravno dovolj za malega (dveletniki so "mičkeni"). Če bi bil vsaj še dve leti starejši, bi se že takoj zagozdil.
wolfterier
27. 01. 2019 09.53
+4
Kaj je dveletnik počel v kamnolomu,kje so bili starši,kako je odstranil velik kamen,ki je pokrival luknjo...preiskava bo pokazala !
Zmaga Ukrajini ..
27. 01. 2019 12.36
+3
Predstavljaj si: družina je šla na obisk k sorodnikom v nekaj km oddaljen Totalan, da bi imeli piknik. Mama je imela telefonski klic in se je za nekaj min. odmaknila iz družbe, oče pa je pričel pripravljati ogenj, da bodo skuhali paello. Julen se je ta čas igral z bratrancem in tekala sta po vrtu in na vrh hriba (vse skupaj je zelo blizu), ko je padel v jašek, ki ga je lastnik zvrtal komaj mesec dni nazaj, da bi "na črno" prišel do vode. Veliko lastnikov dela "ilegalne" vrtine, da bi prišli do vode in veliko jih je samo pokritih z večjo skalo. Ta očitno ni bila.
Mi Ha 1
26. 01. 2019 21.48
+3
Napoleon, a majo tebe kje zaprtga da negres nc na zrak... Pa samo spamas? Dej pejd mal na svez zrak no. Od 340 komentarjev jih je verjetno skor pol tvojih.
BUONcaffee
26. 01. 2019 21.25
+14
Čudi me da ob tako krutem in tragičnem dogodku je dovoljeno komentirat, glede na to da je ogromno neresnih za tako debato.
Scipion
26. 01. 2019 21.07
+22
Tisti ki imate DVOLETNIKA veste da tako starega ne moreš niti za sekundo izpustit iz oči, še posebno mi ni jasno ker sta že izgubila enega otroka.
BUONcaffee
26. 01. 2019 21.23
+9
Samo to mnogim tu ne moreš dopovedat. Takoj začnejo z žaljivimi komentarji.
Mi Ha 1
26. 01. 2019 21.46
+5
Jst mam 2.5l staro hčerko in mi res ne pade na misu jo spustit iz oci... Ok na dolocenih mestih se, samo tko nekje... Zalostno res :(
Mi Ha 1
26. 01. 2019 22.16
+3
Ja valda kot stars ocenis... Jst jo v otroski igralnci se pustim k lahko samo na peno pade.. Drugje pa vakds skos pazs ane :)
User154348
26. 01. 2019 21.04
+9
Oooo nappoleon se je zbudu... od 327 komentarjev je ene 60 lih od njega.. =D
BUONcaffee
26. 01. 2019 21.24
-6
BUONcaffee
26. 01. 2019 20.52
-9
Eni očetje mislijo, če vzamejo otroka na piknik da so rešili vse. Oče ga bi moral na pikniku čuvat in se z njim ukvarjat in igrat.
BUONcaffee
26. 01. 2019 20.42
-20
Če je fotra vzgajal dedek na pašniku, potem on ne zna vzgajat in čuvat otrok.
BUONcaffee
26. 01. 2019 20.38
-16
Mnogih ni nič v hlačaš, še manj pa v glavi.
BUONcaffee
26. 01. 2019 20.34
-20
Me ne čudi zakaj ženske nočejo več rojevati otrok, če imajo moškega z dvemi levimi rokami.
Malinha
26. 01. 2019 20.38
+16
Ej, pocar, spodaj si glede otrok napisal "če pa jih imate slabo skrbite za njih. A to je vaša stvar." Zakaj potem komentiraš že cel dan o starševstvu, če pa praviš, da je to naša stvar ?
BUONcaffee
26. 01. 2019 20.43
-11
Ne komentiram o starševstvu, pravim da bi foter moral paziti na dvo letnega otroka. Razumeš??? A bo šlo???????
BUONcaffee
26. 01. 2019 20.46
-14
Massiosolmennes, upam da se motim, a imam občutek da vzgojo jemlješ kaR TAKO: GREMO NA PIKNIK, OTROK PA BO TEKAL KAR TAKO. Ma dvoletni otrok rabi pozornost in osebo ob sebi non stop. Ne mi ti, da predavam o vzgoji. Očitno nimaš pojma, ker se z tvojimi otroki nisi ukvarjal kot bi moral.
Malinha
26. 01. 2019 20.47
+7
Mnogih ni nič v hlačaš, še manj pa v glavi. Zakaj? Pa ker si se odzval, ko sem te imenoval pocar. Res si pocar. V glavi imaš pa verjetno kakšno glisto.
BUONcaffee
26. 01. 2019 21.27
-9
Missasolemens, nekako tvoje nakladanje dokazuje da nimaš otrok ali pa, če jih že imaš da se ne ukvarjaš z njimi kaj preveč. Očitno je žena tista ki se ukvarja z njimi. Upam, da vsaj kdaj posodo pomiješ.
BUONcaffee
26. 01. 2019 20.32
-2
Žal kot lahko razberem v prispevku oči ni pazil na 2 letnega otroka in se je pač zgodilo najhuje. Opažam da mnogi komentatorji ne vedo kaj pomeni čuvati otroka, in kaka skrb je to. Sploh imam občutek, da so mnoge vzgajale babice in dedki, kot očetje pa so se slabo izkazali. Nimajo pojma o družini, mislijo da je naredit otroka to kar je. Ostalo pa rihta mama.
Mirjiam90
26. 01. 2019 20.29
-1
V Državi kjer je večni študent, samohranilka, skoraj najbolj plačan poklic ?, to je Slovenija trije otroci vsakega z drugim ?? pač nihče ne sprejme odgovornosti, da za svoje otroke skrbi in odgovarja, karkoli se zgodi so krivi oni drugi, država, šola,, cerkev, sistem ?? je pa lepo fehtat, izsiljevat zamujat v vrtec in šolo po svoje otroke vedno zamujat, ter socialko zabijat za kafe in čike in komentarji so odraz te klinične bolezni v Sloveniji.
BUONcaffee
26. 01. 2019 20.36
-7
Mirjam lepo napisano. A žal opažam da je med komentatorji dosti tistih kateri niso sposobni vzgajat sebe, še kaj otroka.
BUONcaffee
26. 01. 2019 19.55
-32
Vidim, da eni mislijo da je človek ciničen, če krivi očeta, sociopat in podobne žaljive izjave. Vendar vse to pove, kaki očetje so. Verjamem da nekoristni.
StariVolki
26. 01. 2019 20.01
+27
Zgleda da si imel slab odnos z očetom, ne sodi drugih......... nesreče se dogajajo in se bodo tudi če imaš otroka na povodcu.
StariVolki
26. 01. 2019 20.03
+14
Jaz te ne žalim ampak, če nimaš otrok ne moreš govorit bedarije. Sedeti doma na sedežni in takšne klobasat ...
BUONcaffee
26. 01. 2019 20.10
-18
StariVolk deluješ kot družinski psiholog. Zagotovo si skrben očka in mož. Srečna tvoja žena in otroci.
Malinha
26. 01. 2019 20.17
+16
napoleon, srečne vse ženske tega sveta, ki te niso niti od daleč videle.
Malinha
26. 01. 2019 20.17
+10
nappoleon, srečne vse ženske tega sveta, ki te niso niti od daleč videle.
StariVolki
26. 01. 2019 20.25
+9
Tako je kolikor se le da sem skrben in se zavedam, da kljub previdnosti se lahko marsikaj zgodi kar se tiče otrok.
BUONcaffee
26. 01. 2019 20.33
-20
Žal opažam, da mnogi nimate otrok, če pa jih imate slabo skrbite za njih. A to je vaša stvar.
Blackhawk
26. 01. 2019 19.22
+55
Samo upam da otrok ni preveč trpel.
sonofabitch
26. 01. 2019 19.21
+52
13 dni brez vode ne bi preživel tudi če ne bi blo padca.
Mirjiam90
26. 01. 2019 19.18
-33
Tesen jašek premera 25 cm ali 250 mm, nekje še manj nekje več do 350 mm in prosti pad dveletnika do 70 metrov gospoda ta teorija ne pije vode, upamo, da se ni mučil, je pa zadeva grozna, strašna predvsem pa sramotna z strani staršev roditeljev tega dveletnika. Otroci so ogledalo staršev, pravi pregovor kakšna mati takšna hči, kakšen oče takšen sin tu gre pa za odgovornost obeh.
Exiip
26. 01. 2019 19.18
+50
Brez veze zdj razpravljat kdo je kriv in kdo ni...dečka žal ni več...naj počiva v miru
Dragr123
26. 01. 2019 19.13
+60
Za razmislek vsen tistim, ki krivite izključno očeta. Sej ne rečem, da ni kriv ampak ali so vaši otroci pa vedno, ko greste ven konstantno pod nadzorom in jih imate ravno, da ne pripete na vrvi ali kaj?.
Zmaga Ukrajini ..
26. 01. 2019 19.03
+25
Tale zgodba je res precej čudna. Rekli so, da so ga na začetku še slišali iz jaška, zdaj pa pravijo, da je šlo v bistvu za 71 metrski prosti pad, ne pa drsenje po zelo ozkem jašku, kot bi se dalo sklepati iz prvih novic. In tudi jaz močno upam, da je bilo takoj konec in v resnici ni trpel.
Andree
26. 01. 2019 20.54
+6
Dejansko res, če je bil prosti pad je bilo takoj vse gotovo. Kar bi pojasnilo tudi zemeljski zamašek.
hisne
26. 01. 2019 18.54
+39
res žalostno a pa imamo mi pravico obsojati katerega od staršev za to tragedijo .Izrekam lahko le iskrene sožalje.
Dinho8O
26. 01. 2019 18.50
+19
Mislim, da je bil takoj mrtev.
dabra
26. 01. 2019 18.56
+21
Po eni strani upam, da je bilo tako, da ni trpel...😞