Tujina

Žalujoči starši za mir

Pariz/Rim, 05. 11. 2005 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Starši umrlih mladoletnikov pozivajo k ustavitvi nasilja v Franciji. Obenem zahtevajo opravičilo države.

Pariz je že deveti dan v plamenih
Pariz je že deveti dan v plamenih FOTO: Reuters
V devetih dneh so izgredniki zažgali skoraj 2000 avtomobilov, samo v minuli noči okoli 900. Za zapahi je končalo 450 ljudi. Ves to kaže, da so tokratni nemiri najhujši v zadnjih desetih letih.

Starši mladoletnikov, ki sta na begu pred policijo umrla 27. oktobra, njuna smrt pa je sprožila nasilne izgrede v nekaterih pariških predmestjih in francoskih mestih, so protestnike pozvali k umiritvi položaja. "Pozivamo k ustavitvi nasilja in razumnosti, saj si Francija tega na zasluži," so dejali starši Zyena in Bouna. Obenem so tudi zahtevali, naj se Francija opraviči za uporabo solzivca v bližini neke mošeje.

V revnih pariških predmestjih so pred tem že deveto noč zapored izbruhnili nemiri. Mladi, večinoma afriški priseljenci, ki protestirajo zaradi svojega neenakopravnega položaja, so tudi tokrat zažigali avtomobile - okoli 900 so jih zažgali - ogenj pa so podtaknili tudi v nekaj stavb. Med drugim je zagorelo v stanovanjskem bloku v bližini francoske prestolnice, od koder so morali evakuirati okoli sto ljudi. Tarče besa mladih pa so bili še otroški vrtec, sinagoga, poslovni uradi, trgovine in skladišča.

254 osebe so se znašle za zapahi, med njimi tudi desetletnik, ki so ga dobili z molotovim koktejlom v roki.

Nemiri so se še razširili, zajeli so širše okrožje Pariza, poleg tega pa še mesta Starsbourg, Rennes, Bordeaux, Pau, Lille in Toulouse. Že dan prej so o podobnem divjanju poročali tudi iz Dijona, Marseilla in Rouena.

Gasilci gasijo požar po nemirih
Gasilci gasijo požar po nemirih FOTO: Reuters
V nekaterih predelih mesta so se že organizirale skupine prebivalcev, ki policistom pomagajo pri vzdrževanju miru.

Nasilje se stopnjuje kljub povečanemu policijskemu nadzoru. Samo v pariško okrožje Seine-Saint-Denis, kjer je bilo v minulih dneh najhuje, so poslali 1300 dodatnih policistov.

Protest proti izgredom

Zaradi nasilnih izgredov je v bližini Pariza protestiralo več kot 600 ljudi. V kraju Aulnay-sous-Bois, kjer so izgredniki med izgredi zažgali šole, avtobuse in skladišča, je demonstriralo okoli 500 ljudi, še kakih 150 pa v Sevranu. Župan Sevrana Stephan Gatignon, sicer član komunistične stranke, je zbranim protestnikom dejal, da je potrebno temeljito delo za spremembo predmestij, kar je mogoče le ob pomoči države.

Protesti proti izgredom
Protesti proti izgredom FOTO: Reuters
Izbruh urbanega nasilja v Italiji le še vprašanje časa. Imamo najslabša predmestja v Evropi. Ne smemo misliti, da smo povsem drugačni od Pariza. Vodja italijanske opozicije Romano Prodi

Poznavalci razmer pa opozarjajo, da je rešitev v globokih družbenih spremembah. Nemiri so se začeli zaradi smrti dveh najstnikov Afriškega rodu, ki naj bi bežala pred policijo, in se takoj razširili med zapostavljenimi priseljenskimi otroki, ki imajo v Franciji le malo možnosti, da dobijo službo in se rešijo revščine.

Vlada išče rešitev

Francoska vlada na nujnem sestanku
Francoska vlada na nujnem sestanku FOTO: Reuters
Škodo ocenjujejo na sedem milijonov evrov.

Francoski premier Dominique de Villepin je na razgovor povabil osem ministrov iz svoje vlade, s katerimi je iskal način za ustavitev nemirov.

Oblasti so prepričane, da so razgrajaške skupine mladih dobro organizirane, svoje akcije naj bi koordinirale s pomočjo mobilnih telefonov in interneta. “Mladi so izbrali taktiko mobilnosti. Pripeljejo se na motorjih, zažgejo avto in se odpeljejo,” razlaga pariški javni tožilec Yves Bot.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3