Tujina

Zamenjava vlade brez pristojnosti ni dovolj

Damask/Dara, 15. 04. 2011 15.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na tisoče ljudi je v več sirskih mestih s protesti odgovorilo na najnovejše poteze predsednika Bašarja al-Asada, ki je zamenjal vlado in ukazal izpustitev zapornikov, priprtih med protesti.

Minili so natanko štirje tedni, odkar je v južnem sirskem mestu Dara prišlo do prvih protestov po zatrtju upora Muslimanske bratovščine v Hami leta 1982.
Minili so natanko štirje tedni, odkar je v južnem sirskem mestu Dara prišlo do prvih protestov po zatrtju upora Muslimanske bratovščine v Hami leta 1982. FOTO: Reuters

Po petkovi molitvi so ljudje znova preplavili ulice Damaska, Deir al-Sore, Baniasa in Dare, kjer je pred natanko mesecem dni prišlo do prvih množičnih protestov in glasnega izražanja zahtev po večji svobodi in koncu korupcije.

''Demonstranti so se na ulice zgrnili iz vseh mošej v mestu. Na ulicah je več kot 10.000 ljudi. Vojske ni v mestu, je pa dosti varnostnega osebja, čeprav ga ni videti na ulicah,'' je po telefonu tiskovni agenciji Reuters dejal neimenovani aktivist.

Včeraj je sirski predsednik Bašar al-Asad preoblikoval vlado in ukazal izpustitev nedavno priprtih protestnikov. Niso pa izpustili vseh, saj je dodal, da bodo tisti, ki so ''zagrešili zločine proti državljanom in narodu'', še naprej sedeli v zaporu.

Ker vlada v Siriji tako rekoč nima nobenih pristojnosti, je bilo upravičeno pričakovati, da zadnje al-Asadove poteze ne bodo zadovoljile protestnikov, poroča avstrijski ORF.

''Včeraj je prišlo do napredka, a ljudje niso zadovoljni,'' je za Reuters še dejal aktivist.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

T_one
16. 04. 2011 02.06
@Rha Pa ja veste, da morajo odstraniti Gadafija samo zato, da jim ne bo treba plačati stotine milijard, ki so jih dolžni Libiji za nafto, in da bodo zopet dobili koncesijo za nafto, ki jim ji je Gadafi pred nekaj meseci ukinil. Zato pa morajo odstaviti Gadafija in postaviti novo "vlado", ki bo pozabila na dolgove in jih dala zopet dostop do Libijske nafte; Gadafi pa to noče. To je tista "zaščita civilov" in "demokracija", ki jo zahod gradi po svetu!
HLAPCI.HLAPCI
15. 04. 2011 20.00
Nič novic o Grčiji in spopadih s policijo?, nič o civilnih žrtvah zaradi NATO-vih napadov v Libiji? kršijo resolucijo ZN - resolucija ne govori o tem kar počnejo, resolucija ne govori o menjavi režima