Tujina

Vulkanski prah se pomika proti Franciji

Madrid, 11. 05. 2010 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Težave zaradi vulkanskega prahu ne pojenjajo. Tako so zaprli že več španskih letališč ter prvič tudi letališča v Severni Afriki. V Sloveniji težav za zdaj ni.

Tokrat so letala ostala na tleh v Španiji.
Tokrat so letala ostala na tleh v Španiji. FOTO: Reuters

Zaradi oblaka vulkanskega prahu iz islandskega ognjenika so prvič zaprli tudi letališča v Severni Afriki. Pristojne službe so zaprle več španskih letališč. Gre za več letališč na Kanarskih otokih ter tri na jugu države, med drugim v Sevilli. Medtem so dve letališči na Kanarskih otokih že odprli.

V španski službi za nadzor zračnega prometa Aena so povedali, da za zdaj ni mogoče reči, koliko časa bo trajala zapora.

Vulkanski prah se sicer že pomika proti jugovzhodu Francije, a naj ne bi vplival na tamkajšnji letalski promet. Medtem pa se visoke koncentracije omenjenega prahu na velikih višinah nad osrednjim Atlantikom redči, zaradi česar je olajšan transatlantski letalski promet, so zapisali na Eurocontrol.

Dopoldne so zaprli tudi pet letališč v Maroku, med drugim letališči v Rabatu in Casablanci.

Zaradi vulkanskega prahu z Islandije so imeli v Španiji težave že konec tedna, ko je bilo zaprtih več letališč na severu države, medtem ko v ponedeljek zapor ni bilo, veljale so le nekatere omejitve pri preletih.

Te veljajo tudi danes, zato je za četrtino zmanjšana kapaciteta zračnega prostora nad Španijo, na letališču v Madridu pa lahko vsako uro namesto 46 pristane le 38 letal.

Na Portugalskem pa sta bili konec tedna zaprti letališči v Lizboni in v Portu, ki pa danes normalno delujeta.

Španija in Portugalska sredi aprila, ko je bil zaradi vulkanskega prahu z Islandije ohromljen promet v velikem delu Evrope, nista bili prizadeti.

Ognjenik Eyjafjälla je sicer prejšnji teden znova začel bruhati večje količine pepela, v ponedeljek pa se je njegovo delovanje še nekoliko okrepilo in ni nobenih znakov, da bi se izbruh lahko kmalu končal. Trenutno vulkan prah bruha 5,5 kilometra visoko.

Na letališču Jožeta Pučnika za zdaj ne predvidevajo nobenih odpovedi letov, so povedali za 24ur.com.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

quantum
12. 05. 2010 00.15
@benjo61 z vlakom od Trsta do Venecije. Z letalom iz Venecije v preko Ženeve v Bordeaux. Od tam pa z vlakom v Bayonne. Skupaj 4 ure vlaka in tri letala. Stane te cirka 350 EUR in če boš imel srečo ti uspe v enem dnevu. "FlyBaboo"
skydrol7
11. 05. 2010 21.54
periodicni izbruhi vukana se bodo nadaljevali.............letalski poleti se bodo morali pac prilagoditi tem izbruhom.....
benjo61
11. 05. 2010 12.45
Pomoč , prosim če mi kdo pove kako priti najhitrejš na izhodno -točko Bayonn,Francija. -iz Kopra, HVALA ZA POMOČ!!! Paulo
luka77777778
11. 05. 2010 12.27
Meni je vseeno za toti prah,se mi nic slabega ne dela.