Tujina

Zaprtje zračnega prostora – največja napaka v zgodovini letalstva?

Ljubljana, 20. 04. 2010 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob ponovnem vzpostavljanju reda po kaosu na letališčih in ocenjevanju škode zaradi vulkanskega prahu, ki je prizemljil številna letala, prevozniki glasno kritizirajo vsesplošno reagiranje na situacijo.

Minister za promet Patrick Vlačič je naklonjen temu, da se Adrii Airways, ki je zaradi odpovedi letov utrpela od 1,3 do 1,4 milijona evrov škode, pomaga, če bo ta zaprosila za državno pomoč.

Razmere v zračnem prometu naj bi se dokončno normalizirale do četrtka, zatrjuje evropska organizacija za varnost v prometu Eurocontrol. Prav nanjo so se namreč v teh dneh zgrnili številni očitki.

Letalskih družb, trenutno zaposlenih z ocenjevanjem škode zaradi vulkanskega pepela, posledičnim zaprtjem zračnega prostora in ugotavljanjem možnosti, kako nadaljevati z leti v Evropo, iz nje in znotraj nje, ni sram glasno izraziti nezadovoljstva z reagiranjem Eurocontrola na samo situacijo.

"Ta kriza letalske družbe stane najmanj 200 milijonov dolarjev na dan, evropsko gospodarstvo trpi na milijarde dolarjev izgubljenih poslov. Odločitev evropskih prometnih ministrov, da potrebujejo pet dni samo za sklic in organizacijo telekonference, je nesmiselna, vlade morajo dati večji poudarek nujnosti in se osredotočiti na vprašanja, kako in kdaj bomo spet lahko varno odprli evropski zračni prostor. To pomeni, da odločitve temeljijo na obvladovanju tveganj, dejstvih in uporabi operativnih postopkov, ki ohranjajo varnost," je ob tem dejal Giovanni Bisignani, izvršni direktor mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters

"Zaprtje zračnega prostora za daljše obdobje brez pravih dejstev in številk je bila ena največjih napak v zgodovini letalstva," je prepričan Niki Lauda, predsednik avstrijske družbe Niki.

Večje letalske družbe bodo namreč potrebovale več časa, da bodo po kaosu, ki so ga utrpele, spet začele poslovati v prejšnjem ritmu. "Prizadevamo si pomagati čim več potnikom, ki zaradi okoliščin brez primere, s katerimi se srečujejo vsi letalski prevozniki v severni Evropi, v zadnjih petih dneh niso mogli leteti,“ pravijo pri British Airways. "V naši globalni mreži je več kot 80 letal in skoraj 3000 kabinskega osebja ter pilotov. Pred začetkom obratovanja je treba še ogromno postoriti in neizogibno je, da bo prišlo do zamud," so še dodali.

Pri družbi Swiss International so med četrtkom in ponedeljkom odpovedali 1500 letov, kar je vplivalo na 175.000 potnikov. Četudi je zračni prostor spet odprt, tudi oni potrebujejo čas, da stvari ponovno spravijo v red. "Ne moremo pa še oceniti, kako velik je finančni primanjkljaj," je dejal njihov predstavnik.

Arabski prevoznik Emirates, ki je odpovedal vse lete v severno in zahodno Evropo, ocenjuje, da je danes prizemljene približno 20 odstotkov njihove flote, kar je okoli 30 letal. Vse skupaj so odpovedali 250 letov, kar je vplivalo na okoli 80.000 potnikov in naredilo stroške v višini 50 milijonov ameriških dolarjev. Za tisoče potnikov, ki so bili na poti, ko so se motnje začele, še naprej zagotavljajo hotelske nastanitve v Dubaju.

Vulkan na Islandiji
Vulkan na Islandiji FOTO: Reuters

IATA ocenjuje, da so dogodki v zadnjih nekaj dneh "brez primere". "Videli smo vulkanske aktivnosti v mnogih delih sveta, a je to le redko vodilo v zaprtje zračnega prostora in nikoli na tej lestvici," je še pojasnil Bisignani.

Letalski promet naj bi se danes sicer po večini Evrope sprostil. Zaradi nizkega zračnega pritiska naj bi se do konca tedna stanje umirilo.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hibrid100
22. 04. 2010 16.44
bi eno finančno injekcijo? koliko milirjard bi bilo dovolj? 5, 6, 10, 20, 100???
mk11
22. 04. 2010 15.11
tak pač, je,ko denarja polnakepa v žep ,ko pa fali pa jokcajo ko otrok brez igrače.
OdToncasosed
22. 04. 2010 15.05
sašo12345 veš, ko je poklicni pilot ujel zlato ribco in si zaželel, da bi mu vedno stregla prijazna lepotica, da bi imel vedno dovolj denarja in da mu nikoli več ne bi bilo treba delat. Želje so se mu uresničile in zlata ribica ga je poslala nazaj v pilotsko kabino :)
klicaj
22. 04. 2010 14.01
Tele avijonski prevozniki so posebni tiči ...pri dobičku so tiho in ga spravijo v žep ,zdej kobajagi, ker pa je zguba, bi jo pa mi pokrival, ki plačujemo davke ,torej z našim denarjem...vsaka jim čast ,kapo dol ...res so ekratni primerki... Sporočilo s to vsebino ste že poslali! ja res ...samo ne vem kje je pristalo...
klicaj
22. 04. 2010 13.57
Tele avijonski prevozniki so posebni tiči ...pri dobičku so tiho in ga spravijo v žep ,zdej kobajagi, ker pa je zguba, bi jo pa mi pokrival, ki plačujemo davke ,torej z našim denarjem...vsaka jim čast ,kapo dol ...res so ekratni primerki...
saso12345
22. 04. 2010 10.42
orion13 rad bi tebe videl pilotirat velik avion. vidi se da nisi dovolj izobražen da take bedarije okol strelaš. Pa ti poskus bit poklicni pilot. Po cele dneve se boš okol vozil, 2x na mesec za en dan boš pa doma. In taka plača je čist upravičena. Kater pilot bi pa delal za jurja s tem da te ni praktično nič doma, da si skoz na šiht.
OdToncasosed
21. 04. 2010 23.04
V realnem svetu je pač tk, da če ne gre, se pa firma zapre. letalske firme, ki niso v stanju preživet v stečaj, pilote pa nagnat delat, da bodo vedli kako se zasluži jurja na mesec, ne pa zdaj ko dobijo 3-5000 evrov podarjenih. hodijo pa dva metra nad zemljo, tok da se raspočjo ne.
London-64
21. 04. 2010 20.23
Kdo ve, če je to res huda napaka. Mislim, da je prav, da so na prvo msto postavili varnost ljudi. Zagotovo ne bi bilo blokade letov v svojo škodo na račun varnsti oz. nevarnosti, če je ta res obstajala in mislim, da je res obstajala.
siFBI
21. 04. 2010 19.28
Tako kot v vsakem poslu je tudi tu riziko. So pa drugi prevozniki prišli na svoj račun, končno. Če bi se avijoni dvignili na 20km nebi imeli teh težav, če se pa ne morejo je pa njihov problem. Je pač treba kaj investirat v teste leteče truge.
Tonček Balonček
21. 04. 2010 17.35
S to škodo pretiravajo kot Štajerci ali Prekmurci, ki imajo na istih vinogradih in sadovnjakih spomladi pozebo, ki je uničila 90 odstotkov pridelka, potem pa še po dve ali tri toče, ki uničijo nadaljnih 200-300 odstotkov pridelka, jeseni pa še martinovanje!
cedni_grega
21. 04. 2010 15.48
ce so v enem tednu zgubil 1,5 miljarde, pa se to do zdaj se ni nikol naredilo, majo denarja kot solate..kaj jokajo..
scipio
21. 04. 2010 13.40
zdaj bo tako kot po vsaki bitki vse več pametnih generalov. Če bi pa en sam avion padel dol zaradi tega prahu, bi bilo pa porezanih jajc odgovornih in neodgovornih in linčev krivih in nekrivih po evropi na tisoče. Tako kot pri svinjski gripi, ki je danes itak nihče več ne omeni, vrne pa se lahko kadarkoli. Evropa je pač razviti del sveta. Vulkan je blokiral prometno zelo intenzivno območje in zato je njegov vpliv toliko večji. Živimo v civilizacijskem kokonu pokritim s sladkim medijskim premazom in mislimo, da se nam nič ne sme in more zgoditi, pa se pri tem žalostno motimo. Sicer pa naj zaradi tega vulkana odstopita Pahor in vlada, D.Tuerk pa naj razpiše izredne volitve in bo na svetu zavladal red in mir. Na ta vulkan pa bomo hodili smučat. Back to Hollywood!
civitasstain@gmail.com
21. 04. 2010 11.59
dednidol- Kak bi se glasil tvoj komentar, če bi en avijon dol padel s 200 potniki, ha???? Da avijonskim družbam samo za zasužek gre je jasno, bo pa se kaj naredl, bo spet država kriva. Na druge krivdo metat je najlažje.....
contra-potentes
21. 04. 2010 11.46
Nezadovoljstvo prizemljene elite zaradi nekaj dni odpovedanih letov jasno kaže, kaj je za sedanjo družbo najpomembneje...stotine milijonov povprečnih zemljanov s podpovprečnimi plačami, ki smo prizemljeni celo življenje, bomo (poleg vseh drugih dobička željnih) pač poravnali še izgube letalskih družb...
Iluzionist
21. 04. 2010 11.02
ok, samo vodje letalskih družb naj potem podpišejo, da plačajo s svojim življenjem, če kakšen avion dol pade..
Ramzess
21. 04. 2010 10.52
"Zaprtje zračnega prostora za daljše obdobje brez pravih dejstev in številk je bila ena največjih napak v zgodovini letalstva," Kapitalisti mislijo samo na denar in dobiček, za potencialno nevarnost jim ni mar, in vulkanski prah je že večkrat dokazal kako nevaren je lahko, zraven pilota, ki se mu, podobno kot nevihtnim in orkanskim frontam, 'ne zna' izogniti, in za ljudi, žrtve, ki so po njihovi ekonomski definiciji, zgolj kolateralna škoda. "Videli smo vulkanske aktivnosti v mnogih delih sveta, a je to le redko vodilo v zaprtje zračnega prostora in nikoli na tej lestvici," Zanimivo, v primeru da to drži, potem lahko sklepamo, da je za tem nekaj več, kdo (mhm) in s kakšnim ciljem se je odločil za tako potezo. Drzen je, ker si upa primerjati vulkane na različnih konscih sveta med seboj, ni treba biti vulkanolog da več, da več obstajajo razlike v sestavi izmeta vulkana, tudi prahu. To seveda pomeni, da je lahko zato eden manj nevaren, drugi bolj.
korauda
21. 04. 2010 10.20
Dokaz več, da je svet popolnoma izgubil kompas... Seveda bo Adria denar dobila, kdo pa smo mi, da bi o tem odločali,.... Kar k dohodnini mi pribijte s pripisom "solidarni prispevek ubogi Adrii"... pa ne me pozabit povabit na slavnostno predstavitev novega letala konec tedna... Seznam potnikov vam pošljem naknadno... predlagam pa panoramski prelet vulkana...
wonn
21. 04. 2010 10.17
Če pa bi katero letalo strmoglavlo ,pa bi govorili zakaj jih niso prizemljili -to ni hec!!Očitno je denar bolj pomemben kot življenja!!!!
hotchilipoper
21. 04. 2010 09.58
Če bi vsak mesec zaprli letališča za en teden,mogoče tudi vulkani ne bi več bruhali
sicero
21. 04. 2010 09.49
mah krneki ... potem naj pa letalske družbe v vsakem primeru obratujejo ljudje naj se sami odločijo ali gredo na letalo ali ne tisti ki zapirajo zračni prostor naj tega ne počno problem rešen ...