Tujina

Zaradi 15-letnice, ki je zaman klicala na pomoč, odstopil notranji minister

Bukarešta, 30. 07. 2019 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P. / STA
Komentarji
4

Po protestih zaradi nezadovoljstva z odzivom policije na izginotje in smrt 15-letnega dekleta je odstopil romunski notranji minister Nicolae Moga. "To odločitev sem sprejel, da bi ohranil vsaj del ugleda ministrstva, ki ga je napačno ravnanje nekaterih zaposlenih močno okrnilo," je pojasnil ob odstopu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo, dekle po imenu Alexandra so ugrabili v sredo, ko se je nameravala z avtoštopom vrniti domov v Dobrosloveni na jugu Romunije. V četrtek zjutraj ji je uspelo trikrat poklicati številko 112 in sporočiti, da je ugrabljena. Pri tem je navedla informacije o tem, kje se nahaja, a policija njenega klica naj ne bi vzela resno. Našli so jo mrtvo, 65-letni osumljenec pa je poleg njenega umora priznal tudi umor 18-letnice. 

V romunski prestolnici Bukarešta se je v soboto zbralo več tisoč ljudi, ki so izražali nezadovoljstvo z odzivom policije na izginotje in smrt 15-letnice. Na sobotnem protestu Romunov je bilo tako med drugim slišati kritike na račun nesposobnosti policije in tudi pozive vladi, naj odstopi. Danes je s položaja odstopil romunski notranji minister Nicolae Moga.

Moga je tako tretji visoki predstavnik, ki se zaradi primera Alexandra v zadnjem tednu dni poslavlja s položaja. Pred tem so odstavili generalnega direktorja policije Ioana Budo in vodjo posebne službe za telekomunikacije Ionela Vasilco. Odpustili so še tri komandirje policijskih postaj iz regije, od koder prihaja morilec, proti osmim policistom pa poteka preiskava zaradi malomarnosti. 

Romunski predsednik Klaus Iohannis je danes obsodil "dolgo vrsto napak" v primeru ter zahteval sprejetje ukrepov, s katerimi bi preprečili, da bi se kaj takega lahko ponovilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
30. 07. 2019 20.54
+31
Pri nas naši politiki niti slučajno ne premorejo tolikšnega čuta odgovornosti. In mi vihamo nos nad Romunijo?
TolstojV
30. 07. 2019 20.50
+13
Edini pravično sojenje bi bilo če bi tega pokvarjenega izrodka prepustili narodu!
Thor78
30. 07. 2019 20.31
+16
Vlada da naj bi odstopila, tudi za 1000 glav ne, kot v Sloveniji.
Zentrum
30. 07. 2019 20.24
+0
Nabiranje političnih točk.