Tujina

Zaradi Bieberjevih oboževalcev zaprli islandski kanjon: za vstop ponujajo podkupnine

Rejkjavik, 20. 05. 2019 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z le enim videospotom Justina Bieberja je nedotaknjen islandski kanjon Fjaðrárgljúfur požel svetovno slavo. In to nikakor ni pozitivna stvar. Islandija je morala namreč po objavi videa začasno zapreti starodavni kanjon, da ga je zaščitila pred hordami Bieberjevih oboževalcev, ki so odločeni, da bodo obiskali ta veličasten del neokrnjene narave.

Islandski kanjon Fjaðrárgljúfur je bil večinoma poznan le lokalnim prebivalcem, od leta 2015, ko je Justin Bieber objavil videospot I'll Show You, pa se je število obiskovalcev, ki bi se predvsem radi fotografirali na tem mestu, povečalo za skoraj 80 odstotkov.

Kot opisuje ena izmed zaposlenih Hanna Johannsdottir, nekateri obiskovalci ponujajo celo podkupnino v zameno za 'odrta vrata' do kanjona.
Kot opisuje ena izmed zaposlenih Hanna Johannsdottir, nekateri obiskovalci ponujajo celo podkupnino v zameno za 'odrta vrata' do kanjona. FOTO: AP

Videospot, v katerem Bieber zakoraka po neokrnjeni vegetaciji, z nogami binglja čez pečino in se skopa v ledeni reki pod stenami kanjona, ima na YouTubu več kot 440 milijonov ogledov. Posledice povečanega obiska pa so vidne predvsem na vegetaciji in uničenih pešpoteh. Zato so oblasti kanjon najprej zaprle za dva tedna, ker pa si narava ni mogla tako hitro opomoči, so zaprtje kanjona še podaljšali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V zameno za ogled kanjona ponudil celo 'brezplačen' izlet v Dubaj

A, kljub temu da so z ograjo zaprli vhod na območje kanjona, se oboževalci ne dajo kar tako odgnati. Vznemirjeni turisti poskušajo 'čuvaje kanjona' na vse mogoče načine prepričati, da jim odprejo 'vrata' do kanjona.

Kot opisuje ena izmed zaposlenih Hanna Johannsdottir, nekateri obiskovalci ponujajo celo podkupnino. Največkrat ljudje za podkupnino ponudijo hrano iz svoje domovine, pred kratkim pa ji je nekdo v zameno, da bi mu pogledala skozi prste, ponudil celo 'brezplačen' izlet v Dubaj. Ponudbo je zavrnila.

"Prišli smo zaradi Justina Timberlaka,"  je za Guardian povedal ruski turist, ki je kmalu popravil pevčev priimek v Bieber. "V videospotu je bilo vse videti tako čudovito, potem smo se odločili, da je nujno, da obiščemo ta kraj."

Islandski minister za okolje Guðmundur Ingi Guðbrandsson je sicer povedal, da je preveč posplošeno, da za vso situacijo krivijo Justina Bieberja, a pri tem na slavne osebe, ki lahko dosežejo velik krog ljudi, naslovil opozorilo, naj pred svojimi dejanji pomislijo na morebitne posledice, "saj ima lahko nepremišljeno dejanje ene slavne osebe dramatičen vpliv na celotno območje, če jim tja sledi masa ljudi".

Islandski minister za okolje Guðmundur Ingi Guðbrandsson je sicer povedal, da je preveč posplošeno, da za vso situacijo krivijo Justina Bieberja, a pri tem na slavne osebe, ki lahko dosežejo velik krog ljudi, naslovil opozorilo, naj pred svojimi dejanji pomislijo na morebitne posledice.
Islandski minister za okolje Guðmundur Ingi Guðbrandsson je sicer povedal, da je preveč posplošeno, da za vso situacijo krivijo Justina Bieberja, a pri tem na slavne osebe, ki lahko dosežejo velik krog ljudi, naslovil opozorilo, naj pred svojimi dejanji pomislijo na morebitne posledice. FOTO: Profimedia

Zaradi prevelikega obiska turistov zaprli tudi slovito tajsko plažo

Povečan priliv turistov, ki derejo na neokrnjena območja narave, je le eden izmed primerov, kako masovni turizem škodljivo vpliva na naravne bisere Islandije. A ne le na Islandiji, tudi drugod po svetu oblasti zapirajo naravne znamenitosti, da si lahko opomorejo od škodljivega človeškega vpliva. Takšen primer je slovita plaža Maya na tajskem otoku Phi Phi, ki so jo zaradi prevelikega obiska dnevnih turistov in s tem povezanega onesnaževanja junija lani zaprli in bo ostala zaprta še do leta 2021. Tako so odločile oblasti, ki so ugotovile, da vodni ekosistem potrebuje več časa, da si opomore.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Forti?
20. 05. 2019 17.21
Naši pa vabijo milijone.
RamzesII
20. 05. 2019 16.30
+1
Kdo komu ponuja podkupnine? Čuden naslov.
Exiip
20. 05. 2019 13.18
+10
Svasta..tak bum zarad enga smrkovca
kaslc 1
20. 05. 2019 13.02
+10
Igi74
20. 05. 2019 12.42
+5
Kaj nas briga!!
TistoPravo
20. 05. 2019 12.30
+18
Islandci imajo "zelo veliko proti" taki zastonj zvezdniški reklami...dosti lažje se je takole "zapirat" in novičke kr same od sebe letijo, medtem ko so pred destletjem prebivalstvo prosili naj razpošiljajo svojim znancem in prijateljem po svetu razglednice in s tem reklamirajo svojo deželico. Izjemno je lepa, Islandija..,ampak ne za turizem...temveč za odživet življenje kot v pravljici...narava v zares še pravem pomenu z ravno pravim številom prebivalstva