Tujina

Zaradi financiranja slovesnosti ustoličenja novega cesarja tožijo vlado tudi budistični menihi

Tokio, 20. 10. 2019 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
6

Okoli 300 ljudi oziroma organizacij je v zadnjem letu vložilo tožbo proti japonski vladi, ker namerava financirati slovesnosti ob ustoličenju novega cesarja Naruhita z javnim denarjem. Trdijo, da vlada s tem krši načelo ločitve države in vere, ta pa odgovarja, da so to javne prireditve. Vsi dogodki skupaj bodo stali okoli 130 milijonov evrov.

V torek bo v Tokiu potekalo uradno kronanje japonskega cesarja Naruhita, ki se ga nameravajo udeležiti številni visoki predstavniki iz sveta, tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Slovesnosti po kronanju bodo trajale do konca oktobra, 14. in 15. novembra pa bo še posebna slovesnost Daijosai.

Javnemu financiranju med drugim nasprotuje protestantska Združena cerkev Kristusa na Japonskem, tožbe pa so med drugim vložili tudi budistični menihi in univerzitetni profesorji. 

Vlada je k slovesnostim primaknila 57 milijonov evrov, ostalo pa bo razdeljeno med proračun cesarske palače ter sredstva državne policije, zunanjega in obrambnega ministrstva.

V torek bo v Tokiu potekalo uradno kronanje japonskega cesarja Naruhita, ki se ga bo udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.
V torek bo v Tokiu potekalo uradno kronanje japonskega cesarja Naruhita, ki se ga bo udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. FOTO: AP

Sodne obravnave se bodo sicer zaključile po ustoličenju novega cesarja. Prav tako ni velikega nasprotovanja javnosti, saj cesarska družina še vedno uživa visoko javno podporo.

Kritike pa je pred časom nepričakovano podprl japonski prestolonaslednik Akishino. Novembra je javno dvomil v smiselnost javnega financiranja dogodkov, ker da je predvsem slovesnost Daijosai, ki je načrtovana za 14. in 15. november, zelo versko obarvana.

Po drugi svetovni vojni cesar ostal brez politične moči

Po japonski ustavi, ki je veljala med drugo svetovno vojno, je bil cesar svet in nedotakljiv ter vrhovni poveljnik vojske in mornarice. Po japonskem porazu pa so mu zavezniki pod vodstvom ZDA odvzeli vso politično moč in ga v novi ustavi ustoličili zgolj kot državni simbol.

V ustavi je prav tako napisano, da se država ne bo vmešavala v versko izobraževanje ali katerokoli drugo versko dejavnost, kar vlada po mnenju nekaterih z javnim financiranjem slovesnosti ob ustoličenju cesarja krši.

Eden od tožnikov profesor Satoshi Ukai meni, da je tožba utemeljena, ker so Japonci vero šintoizem v preteklosti uporabljali kot opravičilo za vojne in kolonizacijo.

Nekateri so tudi v preteklosti že nasprotovali javnemu financiranju dogodkov, kot je bilo kronanje nekdanjega cesarja Akihita in pogrebne slovesnosti za njegovega očeta in nekdanjega cesarja Akihita leta 1989. Večina takrat vloženih tožb je bilo zavrženih. V enem primeru je sodišče razsodilo, da obstaja sum, da so slovesnosti verske, a je vrhovno sodišče nato zavrnilo tožbe, ker da so to družbeni običaji, ne verske dejavnosti.

Naruhito je po posebnem obredu zasedel prestol 1. maja, dan po uradnem odstopu svojega očeta Akihita.
Naruhito je po posebnem obredu zasedel prestol 1. maja, dan po uradnem odstopu svojega očeta Akihita. FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
20. 10. 2019 19.53
+3
Rad bi videl vabilo s katerim vabijo g. Pahorja na prireditev. Lahko pa , da se je sam povabil. Seveda na državne stroške.
Volga Malek
21. 10. 2019 09.05
-2
@felix ta rdeci imajo toliko proti aristokraciji, ze pri nas je denacionalizacija problem po letu 1991, sami se pa zelijo druziti z aristokracijo. Leta 1945 so nam grad in posest unicili, nase umetnine so bile oropane, pohistvo, gozdovi uniceni. Vrnit nam morajo do zadnjega evra odskodnine in do zadnje smreke denacionalizacijo.
1918
20. 10. 2019 18.20
+6
torej ne obstajajo bed aki samo v sloveniji
1918
20. 10. 2019 18.20
+2
torej ne obstajajo bedaki samo v sloveniji
nightangel
20. 10. 2019 17.37
+15
Slovenci smo pa kar tiho,čeprav pri nas vse krijemo davkoplačevalci.
mbtukaj
20. 10. 2019 17.09
+22
Mi bi tudi morali našo tožit ker tega nesposobneža tja pošiljajo.