Tujina

Zaradi gripe na Hrvaškem umrlo že 45 ljudi

Zagreb, 30. 01. 2019 20.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
1

Na Hrvaškem so letos zabeležili že 45 smrtnih primerov zaradi gripe in 28.664 obolelih. Umrli so stari med sedem in 96 let. Glede na to, da je število obolelih skokovito naraslo v drugi polovici januarja, ocenjujejo, da bi vrhunec gripe lahko trajal še nekaj tednov, potem pa bo gripa postopoma pojenjala.

Na Hrvaškem so do nedelje zabeležili 45 smrtnih primerov gripe in 28.664 obolelih, je objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz). Ocenjujejo, da se na Hrvaškem približujejo vrhu letošnje epidemije gripe, potem ko je prejšnji teden zbolelo 11.000 ljudi, kar je letošnje največje število obolelih z gripo.

Gripa je sicer tudi v Sloveniji že zahtevala prve smrtne žrtve. S klinike za pljučne bolezni na Golniku poročajo o dveh smrtnih žrtvah zaradi te bolezni, medtem ko so štiri osebe umrle zaradi poslabšanja kronične bolezni, ki jo je sprožila gripa.

Od 18. januarja, ko so objavili prve zbirne podatke o sedmih smrtnih žrtvah in nekaj več kot 8600 ljudeh, ki so zboleli za gripo, je v manj kot desetih dneh zaradi posledic gripe umrlo še 37 ljudi, zbolelo pa jih je več kot 20.000.

Glede na to, da je število obolelih skokovito naraslo v drugi polovici januarja, ocenjujejo, da bi vrhunec gripe lahko trajal še nekaj tednov, potem pa bo gripapostopoma pojenjala.

Letos na Hrvaškem razsaja virus gripe tipa A.
Letos na Hrvaškem razsaja virus gripe tipa A. FOTO: Thinkstock

Hzjz je na svoji spletni strani še zapisal, da so med žrtvami letošnje gripe osebe, stare med sedem in 96 let, 25 pa je bilo starejših od 65 let in so trpeli za eno ali več kroničnimi boleznimi.

Poudarili so, da letos na Hrvaškem razsaja virus gripe tipa A ter da so največ obolelih registrirali v Zagrebu in okolici kot tudi v Slavoniji in Dalmaciji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
30. 01. 2019 21.23
+1
Pomanjkanje hribovitih krajev, ne pomeni vedno nekaj dobrega...žal so nižine usodnejše od zahtevnejšega življenja na višji nadmorski.