Tujina

Nizozemska policija aretirala 22-letnika, ki naj bi bil vpleten v načrtovanje terorističnega napada

Rotterdam, 24. 08. 2017 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizozemski policisti so od španskih kolegov prejeli svarilo pred teroristično grožnjo v Rotterdamu, zaradi katere so odpovedali koncert ameriške glasbene skupine. Policija je nato v provinci Brabant aretirala 22-letnika, ki naj bi bil vpleten v načrtovanje napada, in sporočila, da varnostne grožnje ni več.

Španska policija je v sredo zvečer svoje nizozemske kolege obvestila o teroristični grožnji, povezani s koncertom glasbene skupine v dvorani v Rotterdamu. Koncert so v zadnjem trenutku odpovedali, v bližini koncertnega prizorišča The Maassilo pa so nato ustavili vozilo, v katerem so našli pet plinskih jeklenk.

Policija je voznika avtomobila s španskimi registrskimi tablicami prijela in zaslišala, bombni tehniki pa so preiskali vozilo, je po poročanju BBC-ja povedal rotterdamski župan Ahmed Aboutaleb.

Po dveh urah zasliševanja se je izkazalo, da moški (španski državljan), ki je bil sicer pod vplivom alkohola, ni osumljenec za morebitni napad, saj tehniki v avtu niso našli ničesar sumljivega, pa tudi preiskava njegovega doma ni pokazala nobenih povezav z grožnjo koncertni dvorani. Kot poklicni vzdrževalec je imel tudi prepričljiv razlog za prevažanje plinskih jeklenk.

Tudi španska policija ga je izključila iz preiskave, saj je bil popolnoma pijan, v kombiju je imel pet jeklenk za domačo uporabo. Med zaslišanjem so tako ugotovili, da nima nikakršnih povezav z grožnjo.

V avtomobilu, ki so ga ustavili policisti, je bilo pet plinskih jeklenk, a izkazalo se je, da to ni povezano s prejeto teroristično grožnjo.
V avtomobilu, ki so ga ustavili policisti, je bilo pet plinskih jeklenk, a izkazalo se je, da to ni povezano s prejeto teroristično grožnjo. FOTO: AP

Policija aretirala 22-letnika, osumljenega v načrtovanje napada

Danes v zgodnjih jutranjih urah so policisti v provinci Brabant aretirali še 22-letnega moškega. "Trenutno je v pridržanju, zaslišali ga bomo in opravili preiskavo na njegovem domu," je povedal predstavnik policije v Rotterdamu Roland Ekkers.

Vodja policije Frank Paauw je pozneje potrdil, da je moški osumljen vpletenosti v načrtovanje terorističnega napada. "Dobili smo konkretne informacije španske policije, da bo napad izvršen na ta datum, na tem kraju in na to rockovsko skupino. Informacije so bile tako natančne, da z aretacijo osumljenca lahko potrdimo, da grožnje ni več," je dejal. 

avto s plinskimi jeklenkami v Rotterdamu
avto s plinskimi jeklenkami v Rotterdamu FOTO: AP

Je bilo sporno ime glasbene skupine?

Po prejeti informaciji o grožnji je policija izpraznila koncertno prizorišče. Bilo je le nekaj ur pred koncertem ameriške skupine Allah-Las, na katerem so pričakovali okoli tisoč obiskovalcev. Člani skupine so kraj dogodka zapustili v spremstvu policije.

Zakaj so bili prav oni tarče morebitnega napada, še ni znano. Skupina je sicer v lanskem intervjuju za časnik The Guardian povedala, da zaradi svojega imena, povezanega z Alahom, redno prejema sporočila in grožnje od užaljenih predstavnikov islamske vere, ki se pritožujejo zaradi uporabe imena njihovega boga. Zagovarjajo se, da so si želeli nadeti ime, ki bi bilo povezano z vero in da sta jih pri tem navdahnili skupini Jesus in Mary Chain.

avto s plinskimi jeklenkami v Rotterdamu
avto s plinskimi jeklenkami v Rotterdamu FOTO: AP

Oblasti v Rotterdamu zaradi dogodka niso zvišale stopnje ocene varnostnega tveganja v mestu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
24. 08. 2017 22.56
+1
Za čudake bodo spet ZDA krive ali pa bo ponovno laž in nateg.
ONniON
24. 08. 2017 19.14
+7
multikulturnost deluje 100 na uro nimaš kaj !!!
TOX6
24. 08. 2017 15.10
+1
Austrija se je narpačno lotila zaščite mej. Kontrole so postavili na železni zavesi ker so jih tako indoktrinirali, da ne vidijo s katefe strani prihajajo teroristi. S severa lpt ke to razvidno
Ciymbalta
24. 08. 2017 14.43
+0
Naj vsi naženejo vsakega Američana iz države pa bo mir.
wolfterier
24. 08. 2017 15.51
+6
A je Ahmed Abutaleb župan ali osumljenec,ni mi jasno...a so ga prišli obiskat sorodniki...
Jimi1
24. 08. 2017 14.38
+4
He,he... Pri onemu plinarju je bil alkohol verjetno odločilni dejavnik, da so ga spustili...
gremonadesno
24. 08. 2017 14.28
+20
Župan Benetk je sporocil , da bodo vsakega , ki bo kričal allah akbar ubili s snajperji na licu mesta ! Kok je to lepo slišat !
indiana2222
24. 08. 2017 13.41
-1
WAuu, ma kera akcija, hudoo...ne morš verjet, tooooo !!!!! Kera patetika, ma KOGA TO BRIGA, EVER !
dostojevski II
24. 08. 2017 12.03
-3
Potem ko je uspešno opravil praktični del tečaja fotografiranja na trajektu za otok Vis in po naročilu najvišjega vodje pod krinko dopustovanja še raziskal, kdo vse se sonči v komunistični Meki, se je Branko vrnil v domovino. Fotograf Branko je izjavil, da je čas za solze minil, sedaj je čas, ko je treba odločno ukrepati, zaščititi meje, zaščititi državljanke in državljane, zapreti meje za ilegalne migrante, pregledati, kdo je tu, skrajnežem pokazati vrata. Škoda je, da Cerar ni neprodušno zaprl meje, ko je bil fotograf Branko še na Visu.
VolkBrenin
24. 08. 2017 12.14
-6
FCL
24. 08. 2017 11.19
+16
Čemu potem opozorilo, če ni bil nevaren????? Kr neki a ne...načrtno se tole vse dogaja z namenom ustvarjati kaos in medrasno sovraštvo v EU! Res me zanima kakšen načrt je zadaj???
Degnar
24. 08. 2017 11.42
+13
Leta 1871 je Abert Pike v pismu takratnemu vodji evropskih Iluminatov (takoimenovane Bavarske Iluminate – razsvetljence je leta 1776 ustanovil Adam Weishaupt, kasneje jih je vodil Mayer Amschel Rothschild, oče petih sinov, ki so širili Rothschildov imperij po Evropi, o čem bom spregovoril v enem od naslednjih zapisov) Giuseppu Manzziniju, podal načrt popolnega prevzema oblasti na svetu s strani Iluminatov. Načrt se bo sprovedel skozi tri svetovne vojne.....
Degnar
24. 08. 2017 11.42
+11
Prva svetovna vojna mora omogočiti Iluminatom, da zrušijo moč carske Rusije z ustanovitvijo močne ateistične komunistične države. Razlike med Britanskim in Nemškim imperijem, ki jih bodo povzročili agenti Iluminatov bodo zanetile vojno. Po koncu vojne bo nastavljen komunizem z namenom uničenja drugih vlad ter slabitvijo moči religij.
Degnar
24. 08. 2017 11.43
+12
Druga svetovna vojna bo izkoristila razlike med fašisti in političnimi cionisti. Ta vojna se mora končati tako, da se zlomi nacizem in da bo politični cionizem dovolj močen, da bo lahko ustanovil suvereno državo Izrael v Palestini. Med to vojno mora mednarodni komunizem postati dovolj močen, da bo lahko omogočil ravnotežje s krščanstvom, katerega delovanje bo omejeno in bo pod nadzorom do takrat, ko ga bomo potrebovali v končni socialni kataklizmi.
Degnar
24. 08. 2017 11.43
+11
Tretja svetovna vojna se mora začeti zaradi razlik, ki jih bodo povzročili agenti Iluminatov med političnimi zionisti ter voditelji islamskega sveta. Vojna se mora voditi na takšen način, da se islam (muslimanski arabski svet) ter politični zionizem medsebojno uničita. Medtem so ostali narodi zaradi tega konflikta zopet razdeljeni in so se prisiljeni medsebojno bojevati do popolne fizične, moralne, duhovne ter gospodarske izčrpanosti. Omogočili bomo nihilistom in ateistom, da bodo širili svoje ideje in izzvali bomo socialno kataklizmo gromozanskih razsežnosti, ki jo bodo ljudje videli kot vpliv in posledico ateizma in bo povzročila barbarstvo, krutost in prelivanje krvi v najhujših možnih oblikah. Nato bo prebivastvo sveta, prisiljeno se obvarovati pred manjšino revolucionarjev, iztrebilo te uničevalce civilizacije. In množice, ki bodo razočarane nad krščanstvom, ker bodo njihova božanstva brez kompasa ali pravilne usmeritve, iskale nov navdih ...
sprint
24. 08. 2017 10.53
+7
# 24.08.2017 ob 07:46 @sprint Me ne preseneča. Dokler bodo župani Evropskih mest razni Sadiki, Ahmeti ipd. bo tako. Ali še hujše. povezava med imenom župana in terorističnimi grožnjami, si pa res lahko samo v malo zblojeni glavi ustvariš. si prepričan, da ni to povezano z lego zvezd? ............................ Iz imena je moč sklepati da gre za osebo Islamske smeri. Kaj je Islam ne bom razlagal, ker se v zadnjih letih sam razgalja in kaže kam plove. Samu vidimo, da so teroristi pravzaprav ljudje Islama rojeni in šolani v Evropi. Nič jim ni pomagalo. Ljudje na tako visokih položajih imajo vpliv in moč, tudi na varnost. Pomembne varnostne informacije in načrti dela varnostnih služb lahko tako skozi njih pridejo do nepravih ušes. Enostavno so trenutno ljudje z muslimanskim poreklom preveč varmostno tvegani. Ne bi smeli biti ne v policiji in ne na visokih političnih vodstvenih položajih. +0 -0
MrKrmar
24. 08. 2017 14.28
+4
wolfterier
24. 08. 2017 15.57
+3
stariplenk
24. 08. 2017 10.40
+2
"da sta jo pri tem navdahnili skupini Jesus in Mary Chain" .... Tole ne bo držalo spoštovani avtor članka - skupina je le ena: The Jesus and Mary Chain ... Lahko popravite plis, ker je to moj zelo ljub band :)
dr.dare
24. 08. 2017 10.46
+2
VolkBrenin
24. 08. 2017 12.23
+5
Stari... ne se sekirat... za prevajalca članka so rolling stones dva benda....
VolkBrenin
24. 08. 2017 10.21
-3
Da "strah" ne gre v pozabo ...je treba vzdrževati le tega ...širiti sovraštvo ...pa četudi s plinsko jeklenko ...naslednjič bo članek o tem, kako je nek " sumljiv " tip - ob tem ne bodo pozabili napisati, da verjetno musliman . ...z nožem in vilico je svoj zrezek sredi pariza ..in zaradi tega predstavlja veliko potencialno nevarnost...
dr.dare
24. 08. 2017 10.27
+5
muslimanom bi blo treba prepovedat jedi na nož in vilco jest... samo z žlico naj jejo!!
razocarani
24. 08. 2017 10.34
+7
saj ne uporabljajo tega orodja ,vecinoma jedao z rakomi ,,,noze imajo samo za klanje zivali in ljudi ,,,
dr.dare
24. 08. 2017 10.38
+5
appollyon
24. 08. 2017 11.28
+9
In to samo z desno roko, ker z levo si umivajo rit.
VolkBrenin
24. 08. 2017 14.41
-1
Nekateri ste očitno tako gibčni .. da si rit umivate z nogo ....mogoče pa sploh ne ...?!!!!
Manhattan36
24. 08. 2017 09.44
+23
Je to dejanski članek ali gre za parodijo? Župan Ahmed Aboutaleb, bend Allah-Las, kombi z jeklenkami je bil namenjen pa za kampiranje.
VolkBrenin
24. 08. 2017 14.44
+1
To je sestavek ...a katerim se vzdržuje strah in sovraštvo ....Namen dosežen . ...sovražiti morate ...in strah vas mora biti ...tako so odločili " izbrani " ....
VolkBrenin
24. 08. 2017 14.45
+1
HorstWiesel
24. 08. 2017 09.43
+10
A niso evropski liderji govoril, da ne bo dovolili, da bi se življenje in navade evropejcev spremenil?
vladaricaumov
24. 08. 2017 09.31
-25
A naj se sekiram za te Bure, prosim, no. Je treba mal pokazat, da niste vec glavni pa da vi drugim dolocate, kako zivet. In se delat pametne. K poc pa jok in stok. 13 zrtev napada v Barceloni, in. Kva je to v primerjavi s seststotimi mrtvimi v Siera Leoneju. Hinavci eni.
TellingTheTruth
24. 08. 2017 09.50
+9
Ne vem kje policija k kdo odkrito podpjra teroristicne napade. Aja. Vazno da ni "skrajna desnicarka"
dr.dare
24. 08. 2017 09.57
+4
appollyon
24. 08. 2017 11.30
+7
V sierra leone je bila kriva narava, tukaj pa islam, kar je velika razlika. Me pa zanima zakaj ne zalujes za mrtvimi ki so jih povzrociki tebi ljubi rezimi.
CtrlDelete
24. 08. 2017 09.18
+1
Mimo nas vsak dan vozijo kamijoni s plinskimi jeklenkami.
dr.dare
24. 08. 2017 09.21
+0
dr.dare
24. 08. 2017 09.07
+8
ma ne ni povezano... španci dajo svarilo najdejo pa špansko vozilo s 5 jeklenkami za kampiranje.... veš de... mi jih včasih 8 vzamemo s sabo za vsak slučaj...
Maxx365
24. 08. 2017 09.32
+10
to pa zato, ker imate sedem praznih, pa ne veste katera je še polna
dr.dare
24. 08. 2017 09.58
+5
Aijn Prenn
24. 08. 2017 09.07
+11
Ha ha ha ha ha... Župan Rotterdama Ahmed Aboutaleb... Pravzaprav se mi zdi čudno, da še poskušajo s terorističnimi napadi v mestu, ki ga že imajo pod kontrolo.
Pikaa1234
24. 08. 2017 09.30
-3
Aijn Prenn
24. 08. 2017 14.49
+1
wolfterier
24. 08. 2017 16.00
+2
Žlahta ga je prišla obiskat,ahmeda,nje...
supergigi
24. 08. 2017 09.07
+13
Prekrasni multikulti svet.
Klampfman
24. 08. 2017 08.59
+9
5 jeklenk za kampiranje?
Aijn Prenn
24. 08. 2017 09.09
+12
Čak, mal... Če greš kampirat v družbi 70 devic, je to še malo. Veš koliko hrane je treba skuhat za tako druščino?? Pa punce itak vedno zebe... ;-))