Tujina

Zaradi grških dolgov nižja ocena za francoski banki

Pariz, 14. 09. 2011 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bonitetna hiša Moody's je zaradi izpostavljenosti grškim dolgovom znižala bonitetni oceni za dve francoski banki. Ena izmed njiju je tudi lastnica banke SKB. Pod drobnogledom je še tretja francoska banka.

Societe Generale je lastnica SKB banke.
Societe Generale je lastnica SKB banke. FOTO: Reuters

Bonitetna hiša Moody's je znižala bonitetno oceno vodilnima francoskima bankama Societe Generale, lastnica SKB Banke, in Credit Agricole. Bonitetno oceno Credit Agricole je znižala z Aa1 na Aa2, oceno Societe Generale pa z Aa2 na Aa3. Tudi obeti za obe banki ostajajo negativni, kar pomeni, da je v prihodnje mogoče dodatno znižanje.

Moody's je bonitetno oceno tretje največje francoske banke BNP Paribas pustil nespremenjeno pri Aa2, a z negativnimi obeti. Odločitev je bila v tem tednu več kot pričakovana, saj je Moody's že junija opozoril na možnost znižanja bonitetnih ocen omenjenih treh francoskih bank, predvsem zaradi njihove izpostavljenosti do grške finančne krize.

Kot poudarja ena od treh vodilnih svetovnih bonitetnih agencij, so bonitetno oceno treh vodilnih francoskih bank znova proučili zaradi skrbi glede neskladja med oceno in njihovo izpostavljenostjo do Grčije, bodisi skozi lastništvo grških dolžniških vrednostnih papirjev bodisi skozi obseg posojil grškemu gospodarstvu.

V treh mesecih se je cena delnic treh bank prepolovila

Delnice vseh treh bank so v zadnjih tednih zdrsnile zaradi izpostavljenosti do grške dolžniške krize in zaradi turbulentnih razmer v območju evra. Samo v ponedeljek so delnice vseh treh omenjenih bank padle za več kot deset odstotkov, v zadnjih treh mesecih pa za okoli 50 odstotkov.

Bonitetno oceno Credit Agricole je Moody's znižal predvsem zaradi neposredne izpostavljenosti banke do Grčije. Znižanje ocene Societe Generale pa je povezano s ponovno oceno državne pomoči, ki naj bi bila na voljo banki v primeru resne krize. Če so prej ocenjevali, da je izredna sistemska državna pomoč za to banko še posebej verjetna, pa sedaj tako kot za drugi dve veliki banki meni, da je ta zelo verjetna.

Bonitetna hiša Moody's
Bonitetna hiša Moody's FOTO: Reuters

Banki imata dovolj rezerv

Moody's sicer ugotavlja, da imata tako Societe Generale kot Credit Agricole zadostno kapitalsko osnovo, da se soočita s potencialnimi izgubami iz naslova poglabljanja dolžniških težav v območju evra in izpostavljenosti do ranljivih članic, kot je Grčija. Vseeno pa je njihova izpostavljenost kljub obvladljivosti prevelika, da bi upravičevala dosedanjo oceno.

V primeru BNP Paribas je medtem ocena glede sposobnosti banke, da se sooči s težavami, enaka, a si je Moody's vzel še nekaj več časa in v prihodnje je pričakovati znižanje, ki pa naj ne bi presegalo ene stopnje.

Sarkozy vidi pretiravanje

Na znižanje bonitetne ocene se je odzval francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki meni, da je bojazen finančnih trgov pretirana. "Bojazen trgov je veliko pretirana. Stanje francoskih bank je solidno," je poudaril po rednem tedenskem zasedanju vlade.

Francoske banke so sicer po izbruhu finančne krize povečale kapital za 50 milijard evrov. Prav tako so bile med prvimi v Evropi, ki so po krizi znova začele poslovati z dobičkom.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentiranje prepovedano
15. 09. 2011 14.06
Po krizi so začele poslovati z dobičkom? Kaj je že končana ta kriza?
AmonGoeth
15. 09. 2011 13.16
To bi janša pa bajuk vse rešla :)
Jimi1
15. 09. 2011 11.29
12345s..... Pravilna ocena. Zavladali so nam kot kaže pravi "Štrumfi", škratje Sarkoziy, Kučan, Merklova,..... Palčki, škratje ali kakor koli že !
extremelife
15. 09. 2011 08.59
te bonitentne agenciej pa samo luft mešajo.....same sebi v namen :S
Jeanus1
14. 09. 2011 22.58
Bankrot Slovenije pa očitno tudi! Živel Borat in njegovi velekandidati za ministre. Morda so slednji še nekako sposobni, čeprav dvomim, da je pri nas kdo od politikov sploh še kaj sposoben, Pahorček pa je žal totalno mimo. Spel se že enkrat, pa ne flancaj in ne izigravaj!!! Adijo in na smetišče za vekomaj amen!!!
yarrick
14. 09. 2011 21.31
a bodo tudi tokrat bonitente hiše dobile na vrata specialce in kriminaliste zaradi suma kaznivega dejanja? S&P so imeli taproblem v italiji, če se ne motim, tudi moody-u pomoje gorzi isto, saj je francija poleg Nemčije STEBER evrope in to pa ne more iti tako, da se niža kreditni rating STABILNIH bank, ane? *
alterego
14. 09. 2011 20.32
pa ne sam francoske, tud nemške banke so kontaminirane z grškimi in še kakšnimi slabimi posojili! evo, kam pelje ta francosko-nemški vlak...
skodelica kave
14. 09. 2011 20.27
go moody, znižajte vse ocene!
12345s
14. 09. 2011 17.51
naj se ne sekirajo, rešila jih bo okupacija libije
12345s
14. 09. 2011 17.49
societe generale bo spet uspešna, ko se bo francoski palček umaknil