Tujina

Mraz vzel že vsaj 42 življenj. Evropa je ujeta v ledeni oklep, Gazprom dobavil rekordno količino plina

London/Pariz, 28. 02. 2018 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V večjem delu Evrope tudi danes vztrajajo izjemno nizke temperature, ki so v zadnjih dneh zahtevale več kot 20 življenj. V delih Nemčije se je živo srebro davi spustilo do minus 24 stopinj Celzija. Ruski energetski velikan Gazprom, najpomembnejši dobavitelj plina Evropi, je sporočil, da so zaradi nizkih temperatur evropskim državam v zadnjih šestih dneh dobavili rekordno količino tega energenta.

Več videovsebin
  • Snežilo je tudi na Korziki
    01:18
    Snežilo je tudi na Korziki
  • Iz 24UR: Evropa v primežu mraza
    02:31
    Iz 24UR: Evropa v primežu mraza

Ne le Slovenijo, kjer smo se zbudili v najbolj mrzlo jutro te zime, v Veliki Britaniji so sibirski mraz, ki je v torek prinesel sneg tudi Londonu, poimenovali Pošast z vzhoda. Na Nizozemskem se ga je prijel vzdevek sibirski medved, Švedi pa mu pravijo snežni top.

V večjem delu Evrope tudi danes vztrajajo izjemno nizke temperature, ki so v zadnjih dneh zahtevale skupno najmanj 42 življenj, poroča francoska tiskovna. V delih Nemčije se je živo srebro spustilo do minus 24 stopinj Celzija, v Estoniji so namerili 29 stopinj pod ničlo, številne plaže v Sredozemlju pa so zasnežene.

Nizke temperature še posebej ogrožajo ostarele in brezdomce, med katerimi je mraz od petka zahteval tudi največ smrtnih žrtev. Zato so po evropskih mestih organizirali prenočišča in hrano z brezdomce. Na Poljskem je zaradi mraza od petka umrlo najmanj 18 ljudi, v Franciji in na Slovaškem pa po štirje, med njimi ženska v devetdesetih letih, ki so jo našli pred vhodom doma za ostarele. V Litvi je mraz terjal pet smrtnih žrtev, na Češkem šest, v Romuniji in Italiji po dve. O prvi smrtni žrtvi zaradi mraza poročajo tudi iz Srbije. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so v torek na poljski poti v bližini vasi Malošište pri Nišu našli zmrznjenega 75-letnika, ki so ga sorodniki pogrešali od ponedeljka zvečer.

Mraz v Nemčiji
Mraz v Nemčiji FOTO: AP

Zaprli šole

V nekaterih delih Velike Britanije in na Irskem so zaradi za njihove razmere izjemno nizkih temperatur – ponekod so se temperature spustile tudi do minus deset – in obilnejšega sneženja oblasti izdale oranžno ali celo najvišje rdeče opozorilo. V Londonu naj bi padlo še deset centimetrov snega, na severu Anglije in na Škotskem pa ga pričakujejo še 40 centimetrov. Na Irskem je čez noč padlo do deset centimetrov snega. 

V Veliki Britaniji bo to najbolj mrzel zimski teden v zadnjih petih letih. 

Zamrznjeni slapovi v nacionalnem parku Brecon Beacon v Walesu.
Zamrznjeni slapovi v nacionalnem parku Brecon Beacon v Walesu. FOTO: AP

Številne šole so ostale zaprte, težave so v prometu, tako železniškem kot letalskem. Nastajajo zamude, nekatere linije pa so povsem prekinjene. Tako so zaradi obilnejšega sneženja zaprli mednarodno letališče v Dublinu. Zaprte so tudi nekatere avtoceste po Združenem kraljestvu in na Irskem. Zaradi mraza in sneženja se že pojavljajo težave pri oskrbi z električno energijo, še navajajo britanski mediji. 

Sneg na Korziki prizemljil letala 

Na Poljskem je zaradi mraza od petka umrlo najmanj 18 ljudi, v Franciji in na Slovaškem pa po štirje, med njimi ženska v devetdesetih letih, ki so jo našli pred vhodom doma za ostarele. V Litvi je mraz terjal pet smrtnih žrtev, na Češkem šest, v Romuniji in Italiji po dve. O prvi smrtni žrtvi zaradi mraza poročajo tudi iz Srbije. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so v torek na poljski poti v bližini vasi Malošište pri Nišu našli zmrznjenega 75-letnika, ki so ga sorodniki pogrešali od ponedeljka zvečer.

V Franciji so morali človekoljubni delavci priskočiti na pomoč več brezdomcem po večjih mestih. V Parizu naj bi okoli 50 predstavnikov regionalnih oblasti noč na četrtek preživelo na prostem v znak protesta proti "zanikanju dostojanstva" brezdomcev. V pristaniškem mestu Calais ob Rokavskem prelivu pa so oblasti zagotovile bivališča za migrante, ki sicer v upanju, da bodo kmalu prišli v Veliko Britanijo, spijo v šotorih ali drugih zasilnih bivališčih.Brezdomcem so pomagali tudi v Strasbourgu, kjer je živo srebro ponoči kazalo –12 stopinj Celzija. 

Tudi francoska zdravstvena ministrica Agnes Buzyn je pozvala prebivalce, naj na pomoč, če opazijo človeka na ulici, pokličejo vsaj ustrezne službe, če že ne morejo pomagati sami. 

Ruski energetski velikan Gazprom, najpomembnejši dobavitelj plina Evropi, je sporočil, da so zaradi nizkih temperatur evropskim državam v zadnjih šestih dneh dobavili rekordno količino tega energenta. Največ, 667 milijonov kubičnih metrov plina, so Evropi dobavili v ponedeljek.

Z mrazom je v Francijo prispel tudi sneg, tega so ''dočakali'' tudi na jugu – v Nici in pa ob obali na Korziki. Zaradi snega so zaprli letališče v Ajacciu. 

Francoski mediji še navajajo, da v tem mrzlem obdobju s polno paro delajo tudi njihove jedrske elektrarne. Prav zaradi polarnega vdora so prestavili vzdrževalna dela v centrali štirih elektrarn Tricastin, saj k omrežju od vseh jedrskih elektrarn prispeva kar šest odstotkov električne energije in je zato nenadomestljiva. 

V Franciji so sicer zaznali podoben trend kot pri nas, saj so doživeli izjemno topel januar, februarja pa je zima pokazala zobe. Mrzla epizoda je tam tako posebna, ker je prispela tako pozno, še navajajo francoski mediji in dodajajo, da so nazadnje tak mraz februarja merili leta 2005. 

Na Apeninskem otoku primanjkuje sredstva za taljenje ledu na železniških tirih

V Španiji, tudi v Kataloniji, je medtem za danes napovedano novo sneženje. Na Kanarskih otokih pa so zaradi močnega vetra za danes odpovedali pouk. Šole so zaprte tudi na Kosovu, zahodu Bosne in Hercegovine, večini Albanije ter v delih Velike Britanije, Italije in Portugalske.

Na Apeninskem polotoku mraz povzroča tudi motnje v železniškem prometu. Zaradi pomanjkanja sredstva za taljenje ledu morajo ponekod led s tirov železniški delavci odstranjevati kar ročno, kar je precej razburilo italijansko javnost.

V Neaplju je od torka zaprto letališče, avtobusi zaradi poledice ne vozijo.

Izjemen mraz tudi na Hrvaškem 

Do četrtka se bodo tresli tudi na Hrvaškem. Danes so v Zagrebu namerili –13 stopinj Celzija, poroča njihova meteorološka služba, ki dodaja, da je bilo ''najtopleje'' na otoku Palagruža, kjer so namerili 0 stopinj. V kraju Bednja so namerili –19,2 stopinje, najhladneje je bilo v kraju Zavižan, kjer so namerili –21,7 stopinje, pod ničlo so bili termometri tudi v Splitu, ker so namerili minus pet stopinj Celzija, v Šibeniku minus sedem in pol, v Zadru pa minus šest stopinj Celzija. 

Hrvaški mediji opozarjajo na previdnost v prometu, predvsem v Lici, Gorskem kotarju, Slavoniji in v nekaterih delih Dalmacije, saj je zaradi kombinacije snega in vetra možna poledica. Zaradi snežnih nanosov je tudi zmanjšana vidljivost. Meteoalarm je za Istro izdal rdeče opozorilo. 

Meteoalarm
Meteoalarm FOTO: Meteoalarm

Po četrtku se tudi pri južnih sosedih obeta olajšanje, saj bo veter oslabel, dvignile se bodo tudi temperature. 

Podobno mrzlo je tudi v Bosni in Hercegovini. Na Bjelašnici so namerili 21 stopinj pod ničlo, v Sarajevu –11. Tudi drugod po državi so merili temperature pod ničlo. 

Na Kosovu so zaradi velikega povečanja porabe elektrike za ogrevanje napovedali omejitve porabe elektrike, ki naj bi trajale od ene do treh ur.

Ruski energetski velikan Gazprom, najpomembnejši dobavitelj plina Evropi, je sporočil, da so zaradi nizkih temperatur evropskim državam v zadnjih šestih dneh dobavili rekordno količino tega energenta. Največ, 667 milijonov kubičnih metrov plina, so Evropi dobavili v ponedeljek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
01. 03. 2018 11.57
-3
To ni ruski plin, je predvsem plin iz tretjih in bv drzav in podrocij ki jih okupira rusija, kot so juznaosjetija in podobne province bogate z nahajalisci.
grozjak
01. 03. 2018 11.00
+1
vreme ko vreme, jbg.......
IVO1965
28. 02. 2018 21.46
+7
bebaste sankcije proti rusiji, ki so se jih spomnili američani no gringosi, torej pripeljite plin in nafto in nam pomagajte prebroditi krizo....o to pa ne. Kakšen kopals al pa apokalipsa bi nastopila v velemestih, če bi vladek priprl plinsko pipico - si človek ne upa pomislit. Odj... je treba amere in se gospodarsko bolj povezat z rusi. Rusi kupijo prakzično VSE kar naredi evropa, je pa rusija skoraj neizčrpen vir energentov in rudnin.
kiboko
28. 02. 2018 22.30
-13
Ja, res celotna EU potrebuje rusko okupacijo, da nas tepejo kot Ukrajino. Tako si želim pristnega ruskega škornja ... Hlapci.
ni_vzdevka
28. 02. 2018 22.54
+6
Vse kar se lahko odločimo je kateremu bomo hlapec. V vsakem primeru pa smo hlapec, pa čeprav mogoče na zahodu tega ni videti. Je pa samo bolje očem skrito.
HorstWiesel
01. 03. 2018 08.44
+5
Ukrajine noben ne tepe, tepe pa kijevska hunta prebivale Donbasa.
grozjak
01. 03. 2018 11.01
+1
appollyon
01. 03. 2018 11.51
-1
Cudno ce bi bil gazprome ameriskibi pisal da za vreme so krivi americani in haarp, da imajo tako vecji zasluzek, sedaj pa so spet krivi americani. Temu se rece post-komunisticen sindrom oz kar komunisticen sindrom.
deltex
28. 02. 2018 21.22
+9
Na Kosovu so zaprli šole....meni se zdi, da so zaprte že zelooo dolgo :)
komunjara 1
28. 02. 2018 21.29
+7
Eh tam je itaq vseeno....odprte...zaprte.... Ni razlike
appollyon
01. 03. 2018 11.52
+1
ROSINANT
28. 02. 2018 20.43
+3
Ko bodo Rusi prevzeli že tako kupljen Agrokor in Merkator, bodo pa dobavili še druge reči. Lepo je Todorič vse to zapakiral. Hrvaški desant z Ramljakom morda ne uspel. Ali pa. Mutna posla.
deltex
28. 02. 2018 21.26
+3
Rusi so lastniki polovice Rogaške Slatine, table o prodaji hiš so v ruščini....klinc, denar je denar, dosti zapravijo, kulturni pa ravno niso...
kiboko
28. 02. 2018 22.31
+2
Če bi bili Nemci lastniki, bi imeli vsak dan kritičen članek na to temo. Tako, pa malo denarja in mediji vsi lepo pojejo ...
appollyon
01. 03. 2018 11.53
-1
A je kaj cudnega, saj smo med prvimi drzavami v korupciji, denar pa ti opere kar drzava s pomocjo drzavne banke.
ni_vzdevka
28. 02. 2018 20.29
+13
Vse skupaj je ruska zarota! Poslali so nam sibirski mraz, zato da rabimo njihov plin!
DeBill
28. 02. 2018 19.27
+13
me zanima, kako sedaj geli pojasnjuje gospodarstvenikom da je rusija zlobna. mislim, da bo geli zaključila, čas je že
kiboko
28. 02. 2018 22.32
-1
Seveda so zlobni. Ni bilo tako daleč nazaj ko so grozili, da bodo zaprli plin ... če ne ubogamo.
rossi66
28. 02. 2018 19.20
+12
Toliko o energijski neodvisnosti Evrope..., Amerika si lepo kuri svoj shale gas...
Ate_ist
01. 03. 2018 09.47
-1
no mesto boston je letošnjo zimo tudi kupovalo ruski utekočinjen plin in še po mastni ceni, ki je bila 20x višja kot jo plačuje slovenija
appollyon
01. 03. 2018 11.54
+1
In kje rusoja krade plin, predvsem tam kjer okupira tujo zemljo, pa ni vidt da bi se antifaji kaj pritozevali.
MrKrmar
28. 02. 2018 18.39
+1
Kdo pa je odgovoren za tak mraz...
emilzapata
28. 02. 2018 20.04
+9
če bi bil samo lokalno v Sloveniji, bi verjetno krivdo naprtili Murglam ali JJ.
srebrnibreg
28. 02. 2018 18.22
+13
Gazprom bi sedaj zahodnjakom lahko vrnil za nepoštene sankcije Rusiji in lepo zmanjšal dobavo ne povečal.
HorstWiesel
28. 02. 2018 18.47
+8
Točno tako. Matr, jest če bi bil na ruskem mestu bi zdej male privil pipce.
emilzapata
28. 02. 2018 20.08
+8
kakšne sankcije neki, ruske trgovine založene s zahodno robo, bolj kot Slovenske, videl na lastne oči. Sankcije trpimo samo mali pijoni kot je slovenija, Grčija, ki ne moremo izvažat mleka, paradižnika itd. To pa Rusi dobija v Uzbekistanu, kajti paradižnik je v Moskvi cenejši kot na tržnici v Ljubljani.
kiboko
28. 02. 2018 22.33
+1
Ne, ne more ... Te igrice so že poskusili in se opekli.
nightifly
28. 02. 2018 18.08
+19
38 % nemske industrije laufa na ruski plin , da o ostalem in oastali Evropi ne govorimo . Dober je ruski plin , samo Rusi si zlobni a ne ? Dajmo jim se malo sankcij . Kaksen klump je ta Evropa .
kiboko
28. 02. 2018 22.33
+3
Seveda so zlobni, plin je pa plin. Če ne bo ruskega, so drugi.
appollyon
01. 03. 2018 11.55
-1
To ni ruski plin, samo ruska firma ga dobavlja iz tretjih drzav v rusijo. Kradejo plin tretjim drzavam, tako kot pravite za americane.
SLO-SURVIVAL
28. 02. 2018 17.54
+2
če imaš doma drva, nisi odvisen od nikogar....
oježeš
28. 02. 2018 17.46
+3
To se dogaja celo zgodovino. Edino danes mediji naženejo rompompom in novice krožijo hitro okoli. Koliko so pomembne, ni važno, važno, da se napolni časopisne in ostale medijske strani. Za to je dober tudi navaden trač, katerega je največ.
Ka pa mislis
28. 02. 2018 17.38
+2
Meni prav pase. Razvajeni anglezi pa poleti imajo 20 stopinj, pozimi pa 15.
srecnii
28. 02. 2018 16.59
-3
raj vidm, da zmrzujem, kot poleti pri 35°C švicam ko konj
bohinj je zakon
28. 02. 2018 16.40
+3
Gooo Gasprom.
flojdi
28. 02. 2018 16.38
+8
. mene pa , trenutno, najbolj zanima , kam in kako se v takem mrazu skrijejo ptički. siničke , taščice, vrabčki
Ka pa mislis
28. 02. 2018 17.38
+11
Mene bolj skrbijo brezdomci pa uni ko so jim stanovanja zarubili
SLO-SURVIVAL
28. 02. 2018 17.54
+5
Našvasan_zob
28. 02. 2018 16.14
+9
Škoda, da Putin ne izkoristi tega mraza in zapre pipco. dokler ne umaknete sankcij proti Rusiji..
DeBill
28. 02. 2018 16.31
+8
Putin je pokončni Človek, za razliko od teh nevretenčarjev v EU. Saj sedaj že mnogo prebivalstva šteka kako in kaj.
Našvasan_zob
28. 02. 2018 16.13
+6
Gazprom ??? A nismo Rusom nabili ekonomske sankcije??? :)))))) HINAVCI 1 KLASSE!
amoteamo
28. 02. 2018 15.55
+4
Novinarji , kaj pa pišete???? Ali ste pozabili slovenščino ???? Ne piše se "promet v Lici", ampak promet v Liki !! Torej: ime hrvaške pokrajine je Lika , kje je potrebno paziti na promet? V Liki. Kapiš?