Tujina

Zaradi mučenja iz vojske

London, 30. 04. 2007 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanskega vojaka, ki je bil prvi v britanski vojski obsojen trpinčenja iraških zapornikov, so odpustili iz vojske.

Iraški zaporniki v Basri
Iraški zaporniki v Basri FOTO: Reuters

Sodišče je britanskega vojaka, ki je bil obtožen mučenja iraških zapornikov, spoznalo za krivega in mu dosodilo enoletno zaporno kazen. 36-letni desetar Donald Payne je bil tudi nečastno odpuščen iz britanske vojske in je tako postal edini britanski vojak, ki se je moral soočiti s sankcijami po odmevnem primeru Baha Musa iz leta 2003. Takrat je zaradi 93 poškodb, ki jih je dobil med mučenjem v britanskem priporu, umrl iraški receptor.

Primer je takrat dvignil veliko prahu, še posebej zaradi obtožb, da so vojaki le izpolnjevali ukaze nadrejenih. Payne je že v začetku sojenja, ki se je začelo pred osmimi meseci, priznal mučenje zapornikov v Basri leta 2003, tožilcem pa ni uspelo dokazati krivde poveljnikov.

Med procesom je sicer več prič pripovedovalo o krutem ravnanju z zaporniki, ki ga je po besedah prič naročil generalni štab britanske vojske v Iraku. Tudi Paynov odvetnik je prepričan, da je njegova stranka le žrtveno jagnje, saj je bil od sedmerice edini kaznovan za mučenje, ki so ga po njegovih besedah izvajali tudi drugi.

Britanski vojaki so se že večkrat znašli pod plazom kritik zaradi mučenja iraških zapornikov.
Britanski vojaki so se že večkrat znašli pod plazom kritik zaradi mučenja iraških zapornikov. FOTO: Reuters

Velika Britanija vztrajno zanika, da bi poveljniki njihove vojske dovoljevali takšne nasilne prijeme, s čimer se je strinjal tudi sodnik, ki je svojo odločitev pojasnil z besedami, da za krivdo drugih ni bilo dovolj dokazov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rijad Proši?
30. 04. 2007 19.40
S takimi dejanji dejansko velike sile še bolj podpihujejo skrajneže. Samo Bog Ve, kaj je zadaj.
theykilledKenny
30. 04. 2007 19.30
?? Brez kazenske ovadbe? Bravo. Mučiti bi ga blo treba na isti način, kot je on mučil iraške zapornike.