Tujina

V Tuniziji uvedena policijska ura

Tunis, 12. 01. 2011 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

Nasilni protesti so dosegli prestolnico Tunizije. Posredovala je tudi vojska, predsednik Ben Ali pa je zaradi izrednih razmer zamenjal notranjega ministra in napovedal osvoboditev zaprtih protestnikov.

Tunizijska vlada je uvedla policijsko uro, ki prepoveduje gibanje in zduževanje na ulicah med 8. uro v sredo in 6. uro v četrtek. Ni še znano, ali gre le za ''enonočni'' ukrep ali pa bo policijska ura v veljavi dlje časa.

Tunizijske oblasti so na ulice glavnega mesta poslale oborožene enote danes zjutraj, potem ko je bilo, po uradnih navedbah, v izgredih ubitih 23 ljudi. Izgredniki so jezni zaradi brezposelnosti, korupcije in vlade, ki jih zatira. Oblasti pa trdijo, da je proteste zanetila skupina nasilnih ekstremistov, ki želijo zrušiti tunizijsko oblast.

Izgredniki so zažgali več vozil, lotili pa so se tudi trgovin.
Izgredniki so zažgali več vozil, lotili pa so se tudi trgovin. FOTO: Reuters

Tunizijski predsednik Zine El Abidine Ben Ali je še v ponedeljek povedal, da so protesti "teroristično dejanje", ki ga usmerjajo tuje sile s ciljem uničiti Tunizijo. Ob tem je obljubil, da bo do konca leta 2012 ustvaril 300.000 novih delovnih mest.

A ko so izgredi dosegli Tunis, je Ben Ali odpustil notranjega ministra in spremenil mnenje o protestih. "Predsednik se je odločil, da bo za novega notranjega ministra imenovan Ahmed Friaa," je na novinarski konferenci povedal predsednik vlade Mohamed Ghannouchi. "Predsednik bo ustanovil odbor, ki bo raziskal korupcijo in preučil napake, ki so jih naredili nekateri uradniki," je nadaljeval premier. Ben Ali je tako dramatično spremenil svoje stališče in ukazal, naj zaprte protestnike izpustijo iz zaporov.

Prvič so v protestih posredovale oborožene sile.
Prvič so v protestih posredovale oborožene sile. FOTO: Reuters

Ko so protesti dosegli Tunis, so oblasti na pomoč poklicale oborožene sile, kar je sprožilo neodobravanje v svetu. Po navedbah opozicije naj bi oblasti vojsko poslale nad protestnike po odstavitvi poveljnika kopenskih sil Rachida Ammarja. Ta je imel pomisleke glede čezmerne uporabe sile in zato naj bi zavrnil ukaz, namenjen vojakom. Poveljnika naj bi nasledil vodja vojaške obveščevalne službe Ahmed Chbir. Prevelika uporaba sile je sporna tudi za Washington, ki je "globoko zaskrbljen zaradi poročil o prekomerni uporabi sile s strani tunizijske vlade," je povedal tiskovni predstavnik ZDA Mark Toner.

Po uradnih podatkih je bilo do zdaj ubitih 23 oseb, a nevladne organizacije opozarjajo, da je žrtev bistveno več.
Po uradnih podatkih je bilo do zdaj ubitih 23 oseb, a nevladne organizacije opozarjajo, da je žrtev bistveno več. FOTO: Reuters

V Franciji pa medtem narašča nezadovoljstvo zaradi zadržanosti francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja do nemirov. Ti so namreč najhujši, kar jih pomnijo od 80. let minulega stoletja. Francoski predsednik se glede nemirov še ni izrekel, njegov tiskovni predstavnik je zgolj pozval k miru.

Neznanci pa so ponoči na tunizijsko veleposlaništvo v Bernu odvrgli zažigalna sredstva. Poslopje je utrpelo manjšo gmotno škodo, sicer pa ni jasno, ali je napad povezan s protesti v Tuniziji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anri Tomic
13. 01. 2011 07.12
Ne razumem kako lahko tisti ki živi od davkoplačevalceu prav te davkoplačevalce pretepa in jih zapira po zaporih. nakoncu pa še usem ostalim davkoplačevalcem omejuje gibanje po ulicah.polek tega pa še od teh davkoplačevalcev pričekuje plačo. Kaj mislite a ni to malo čudno KAJ PA MISLIŠ DA NAS ČAKA? ČE SPUSTIŠ LJUDI NA CESTE POSTANEJO DRHAL BREZ KANČKA VESTI! zA UVEDBO SANKCIJ IMA DRŽAVA MEHANIZME KI JIH PAČ ISKORISTI! GDO JE KRIV DA PA GREDO LJUDJE NA CESTO PA NE PIŠE NIKJER! TUDI PRI NAS KRIVCA ZA BRESPOSELNOST DAVKE KI DRVIJO V NEBO IN VSE MANJŠE PRAVICE NI! OSTALI BOMO SAMO MI KI NAM BO POČU FILM IN SE BOMO NAJDL NA NASPROTNI STRANI PUŠKINE CEVI ČE BOMO IMELI JAJ.. STOPITI NA ULICO IN POVEDATI SVOJE MNENJE
tooomuch
13. 01. 2011 00.00
Svet je dobesedno ponorel!! In mislim, da se tudi nam ne obeta nič dobrega!
Millena
12. 01. 2011 23.54
Ne razumem kako lahko tisti ki živi od davkoplačevalceu prav te davkoplačevalce pretepa in jih zapira po zaporih. nakoncu pa še usem ostalim davkoplačevalcem omejuje gibanje po ulicah.polek tega pa še od teh davkoplačevalcev pričekuje plačo. Kaj mislite a ni to malo čudno....
patriot007
12. 01. 2011 22.37
patriot007
12. 01. 2011 22.37
Mi lahko kdo razloži kje lahko najdem to državo "TUIZIJO" po obisku Tunizije bi se mogoče še tam ustavil :)
luciluk
12. 01. 2011 21.34
Problemi iz francoskih ulic so se preselili v izvorno celico vseh problemov. Tako se počutijo vsi Arabci. Problem je samo to, ker v EU lahko na 1000 načinov izražajo svoj gnev in nemoč, v Arabiji jih dobijo pa po nosu ob prvem kritiziranju.
mig67
12. 01. 2011 15.50
ma ja ravno Washington na za govort o veliki uporabi sile. zakaj že majo vojsko v Washingtonu da božajo vse k se ne strinjajo z njimi. Najbrž res HINAVCI
MK89
12. 01. 2011 14.56
Washington je "globoko zaskrbljen" Mater me * ko amerika začne leporečit.......