Tujina

Zaradi obiska turistične atrakcije odkrila, da ima raka

Edinburgh, 22. 10. 2019 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

41-letni Angležinji je potovanje v škotsko prestolnico povsem spremenilo in najbrž tudi rešilo življenje. Med obiskom tamkajšnje turistične atrakcije je namreč posnetek termovizijske kamere pokazal nenavaden toplotni vzorec na eni strani prsi. Izkazalo se je, da je kamera zaznala raka v zgodnji fazi.

Bal Gill iz agleškega mesta Slough je z družino maja obiskala škotsko prestolnico Edinburgh. Tako kot večina turistov so si tudi oni tam med drugim ogledali atrakcijo Camera obscura in svet iluzij (Camera Obscura & World of Illusions). Ena od stvari, ki jo obiskovalci tam lahko izkusijo, je tudi, kako je videti svet s termovizijsko kamero. In ko je 41-letnica zagledala svoj posnetek, je njeno pozornost pritegnil nenavaden vir toplote na desni strani prsi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko je prišla domov, je znova pogledala posnetek, ki ji ni dal miru, zato je začela po spletu raziskovati, kaj bi to lahko pomenilo. Ugotovila je, da onkologi včasih s pomočjo termovizijske kamere prepoznavajo raka. Takoj se je naročila na pregled pri zdravniku, ki je postavil diagnozo: rak na dojki v zgodnji fazi. Sledilo je takojšnje zdravljenje in v manj kot pol leta je prestala že dve operaciji, zdaj čaka še tretjo, zato da preprečijo širjenje raka.

Po prvem šoku se je zavedala, da ji je obisk turistične atrakcije najverjetneje rešil življenje, zato je muzeju poslala zahvalno pismo. "Ko smo raziskovali nadstropja, smo prišli do sobe s termovizijsko kamero. Kot vse družine smo vstopili in začeli kriliti z rokami in opazovati posnetke, ki so nastajali. Medtem ko smo to počeli, sem opazila rdečkast toplotni madež na moji dojki," je zapisala. Takoj so pomislili, da je to zelo čudno, saj nihče drug tega ni imel. »Naredila sem posnetek in nato smo nadaljevali in uživali v ogledu preostanka muzeja,« je dejala in pojasnila, kako je nato s pomočjo tega odkrila raka, ki je bil še v začetni fazi. "Vem, da to ni namen te kamere, vendar zame je bil to res obisk, ki mi je spremenil življenje," je še zapisala.

Direktor muzeja Andrew Johnson je dejal, da niso vedeli, da ima njihova termovizijska kamera sposobnost, da lahko zaznava takšne telesne spremembe. "Zelo se nas je dotaknilo, ko nam je Bal pisala in z nami delila svojo zgodbo, saj je rak dojke prisoten v mojem in v življenju številnih članov naše ekipe. Neverjetno je, da je Bal opazila razliko na posnetku in, kar je ključno, da je takoj ukrepala," je dejal in obiskovalki zaželel hitro okrevanje.

Termografija oziroma pregled s termokamero je metoda, ki jo pogosto uporabljajo onkologi – specialisti za raka dojke. S posebno kamero merijo temperaturo kože na površini dojk. Gre za neinvaziven diagnostični postopek, ki temelji na teoriji, da se na območjih, kjer je prisoten rak, dvigne temperatura. Rakave celice namreč rastejo in se množijo zelo hitro, dotok krvi in metabolizem sta v rakavi tvorbi hitrejša, zaradi povečanega dotoka krvi in metabolizma pa se dvigne tudi temperatura.

Sicer je oktober mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk. Zaradi vse zgodnejšega odkrivanja bolezni in ustreznega zdravljenja ta vrsta raka spada med bolezni z dobrim preživetjem. Možnost za ozdravitev je velika, če bolezen odkrijejo pravočasno, ko je še v zgodnji fazi razvoja. Ključnega pomena pri zgodnjem odkrivanju in prepoznavanju sprememb je zato ozaveščanje in izobraževanje žensk.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taja008
23. 10. 2019 17.09
+5
Takšna naprav je v sloveniji že nekaj let pod imenom Breastscan. Te preventivne preglede delajo v ordinaciji Mogy. Jaz te preglede opravljam že 10 let in sem zelo zadovoljna in predvsem bolj mirna.
medicinka24
23. 10. 2019 17.14
+4
Tudi jaz ze zadnjih 7 let. Po priporocilu ginekologa dr. Pusenjaka.
medicinka24
23. 10. 2019 11.24
+4
nič novega. odkrivanje bolezni dojk s toplovizorjem je staro več kot 50 let. obstajajo tudi naprednejše metode kot npr. BreastSca, ki poleg površinske temperature meri tudi globinsko do 10 cm. rak dojke se le redko pojavi na površini tkiva, bolj pogosto tam 3-5 cm v globini najdemo tumor. pregledi tudi v Slo, žal samo samoplačniško, citiram pa vsem nam zelo znanega izvrstnega zdravnika, ginekologa Pušenjaka (našla na njegovem forumu medovernet): Metodo BreastScan zagovarjam kot uporabno presejalno metodo za bolezni dojk, predvsem v štadiju nastajanja raka, torej v štadijih 0 in 1, ko je ženska v načelu in navzven še zdrava in ko metode “zlatega standarda” praviloma še odpovedo. BreatScan je primerna zlasti za mlade s povečanim tveganjem za raka na dojki, recimo take z genetsko predispozicijo (BRCA1, BRCA2, dolgotrajno jemanje KT ipd), pri katerih od mamografije in od UZ še ne moremo pričakovati uporabnih slik ter na splošno za vse, ki se nočejo vsaki dve leti ali vsako leto po 40 ali 45. letu izpostavljati RTG žarkom, če za to ni drugega, bolj nujnega razloga, kot je npr. otipljiv tumor ali pozitiven izvid Br.Sc.
medicinka24
23. 10. 2019 11.25
-9
dvakrat sem se zatipkala, se opravičujem, pišem med vožnjo :-) gre za metodo BreastScan.
Stauffenberg
23. 10. 2019 09.42
+9
Dejstvo je, da je študija obdukcij pokazala, da ima kar 39 odstotkov žensk po 40 letu raka dojk, ki raste v njihovem telesu, a je premajhen, da bi ga mamogram zaznal. In še nekaj, srhljiva resničnost je, da je to čemur zdravniki pravijo "zgodnja odkritje", v resnici pozno odkritje. Da ga mamogram odkrije ali ta breastscan je v tumorju že miljarda rakavih celic. Vzemite kalkulator in pomnožite ena z dve, potem to število znova pomnožite z dve in tako delajte da pridete do miljarde. Ne skrbite ne bo trajalo dolgo, samo 30 podvojitev je. V tridesetih podvojitvah lahko ena sama mutirana celica naraste v miljardo rakavih celic. Šele tu jo sodobne naprave lahko zaznajo !!!
Malamalca
23. 10. 2019 09.53
+3
Mikrovalovna radioteometrija je najbolj sodobna tehnika za odkrivanje zgodnjih procesov v dojki. Z enim imenom Breastscan. FDA testirano in v tujini splosno uporabna metoda. Napredek od osnovne termokamere. Tudi pri nas na zalost pa samo pri zasebnih ordinacijah
Stauffenberg
23. 10. 2019 10.03
+5
Ga ne zazna do velikosti glavice bucike, to pa je že krepko čez milijardo rakavih celic.
gasparinjo
23. 10. 2019 12.29
+6
Še vedno RTM zazna tumor daleč pred mamografom, kar veliko šteje zaradi zgodnejšega začetka zdravljanja in s tem višjega odstotka možnosti preživetja. Da o invezivnosti mamografije na telo niti ne zgubljamo besed za razliko od RTMa, ki je popolnoma neškodljiva metoda. Vendar to naše uradno zdravstvo ne zanima, ker oni niso bili tisti, ki bi to pripeljali v SLO in s tem služili denar. Da ne omenjamo pritiske onkologije na urednike slovenskih medijev ko želijo napisati objektivni članek o RTMu in podjetju ki pri nas opravlja tovrstne preglede. Žalostno, ma tako je pri nas.
Endless
23. 10. 2019 09.40
+2
torej pride v poštev tudi termo kamera, ki jo ima če se ne motim bosch in še kdo ??
gasparinjo
23. 10. 2019 12.36
Kot je že bilo napisano v tej debati termograf meri površino za razliko od RTMa, ki meri tudi v globino. Tumorji v dojkah pa so večinoma v globini. Termograf lahko odkrije površinske tumorje kot je npr. rak kože. Reklamiranje izvajalcev termografijskih metod za odkrivanje raka v dojkah je oglaševalsko zavajajoče.
Malamalca
23. 10. 2019 09.09
+6
Splošno znano in zadnjih 20 let na srečo možnost tudi v sloveniji: metoda Breastscan ki meri toploto povrsine in tudi globine v dojki. Ordinacije Mogy, Sem redna stranka!
taja008
23. 10. 2019 17.13
+1
Tudi jaz sem njihova stranka že 10 let, in zelo zadovoljna na njihovo strokovnost.
anakondabox
23. 10. 2019 08.47
+11
Nekateri so rojeni pod srečno zvezdo. #*
lumpimonster
23. 10. 2019 08.09
-14
DAEMONIUM
23. 10. 2019 07.23
-19
zadeva je prevec preprosta in zato premako kapne v zepe bogov v belem. No zadluzijo mastno tudi z zdravili ki jih predpisujejo kjer je na 1. mestu zasluzek (pac kateri proizvajalec vec ponudi) ko pa se pacient stegne pac izrecejo klasicen stavek, da si ozgubil zadnjo bitko a v bistvu so te prav ti kvazi "zdravniki" predcasno pospravili ampak to ni vec vazno glavno da njim po zepih conglja. Bog ne daj biti v tej neokomunisticni lopovski druzbi biti reven, star in bolan, ker je to recept za bedo, trpljenje, ki te caka na vsakem koraku.
brancc
23. 10. 2019 07.30
+58
Saj ne veš, kaj govoriš, tipičen zblojenec, samo da se prepozneš janezu. Ta 'neokomunistična lopovska združba' ima brezplačno zdravstvo. Pa pojdi v ZDA, kjer boš za operavijo slepiča plačal 7K USD. Pa se pojdi izobraževati v ZDA, pa boš bodo še tvoji potomci plačevali tvoje šolanje.
MojsterSplinter
23. 10. 2019 08.45
+4
Ko je tema XY, ampak nekako notri vedno pridejo komunisti... :)))
MihaK77
23. 10. 2019 09.07
+3
@brancc: O tem, kako je zdravstvo v ameriki drago in kako je pri nas vse super, so samo ena natolcevanja. Dejstvo je, da je velika večina američanov zavarovana. Zavarovani pa so preko podjetij, kjer so zaposleni. Zdravstvo v ameriki tudi ni tako hudo drago in po mojih izkušnjah je tudi na višji ravni kot pri nas. Poleg tega pa se po mojih izkušnjah zdravniki mnogo bolj potrudijo in so mnogo bolj prijazni. Po samem zdravljenju te še nekaj časa kličejo in pošiljajo SMSe za preglede in sprašujejo, če je vse v redu. In vsakič me za rojstni dan zdravnik iz amerike tudi osebno pokliče. Pri nas se kaj takšnega sploh ne zgodi, ker so naši zdravniki vsi sami sebi preveč pomembni. Pri našem zdravstvu pa zaradi čakalnih vrst lahko prej umreš preden prideš na vrsto. Jaz npr. sem bil prijavljen pri dermatologu celo leto, nakar je ta dermatolog zamenjal službo in zdaj bi moral ponovno čakati z novo napotnico, da pridem na vrsto pri drugemu. Če bi res imel kakšnega kožnega raka, potem bi lahko vmes že parkrat umrl. In kaj naredijo naši velecenjeni zdravniki, kadar nečesa ne vedo? Uporabijo Google, kot ga lahko tudi jaz osebno, brez da bi hodil k zdravniku.
markym
23. 10. 2019 07.09
+67
Slovenski onkologi niti slišati nočejo za termovizijo. Ker nimajo nič prometa od tega. Silit znajo samo mamografijo.
Malamalca
23. 10. 2019 09.09
+2
Se strinjam in zal moramo to se vedno opravljati samoplacnisko. Jaz hodim v mogy
Malamalca
23. 10. 2019 09.17
+7
Se popolnoma strinjam. In o skodljivosti mamografije pri nas niti besede v javnosti.
Dolores Ban
22. 10. 2019 21.55
+34
Termovizija je v bistvu bistevno bolj natančna kot klasični pregled, spremlja se lahko tudi učinek zdravljenja, ali učinek je, ali ga ni, povsem varno in neinvazovno. V Sloveniji se celo več ambulant s tem ukvarja...
enakatalena
23. 10. 2019 07.11
+29
Se ukvarjajo, ja, potem pa "uradna" onkologija pljuva po njih, češ da to niso "prave" metode...
medicinka24
23. 10. 2019 11.53
misliš BreastScan? ali je še katera druga?
fairplayy
22. 10. 2019 21.45
+26
Sparanje pri preiskavah ima svoje posledice ampak vazen je dobicek
kaj pa pol
22. 10. 2019 21.15
+64
kje je to vsi tja na atrakcijo in pregled brez čakalnih dob.
Fineliner
22. 10. 2019 20.47
+46
Tumor je bolj prekrvavljen, zato se je tako videlo na kameri.
številka89432
22. 10. 2019 20.37
+135
mislim, da imajo tudi gasilci te kamere, torej namesto čakalne dobe v ukc k gasilcem pa še pivo majo.
asdfghjklqwertz
23. 10. 2019 09.27
+3
User416781
22. 10. 2019 20.10
-101
Pravljice za lahko noč..
tali?ni tom
22. 10. 2019 20.13
+197
ni pravljica,rakavo oboleno tkivo je toplejše od okoliškega,zato ga kamera zazna kot "vroča" cona! mal prebrat ,ne samo nabijat v tri!
mijav
23. 10. 2019 10.25
+1
Uporabnik443897
22. 10. 2019 20.01
+86
Srečnica, pri nas pa teh zadev ni, pregledi pri specialistih pa za reveže fata morgana !!!
Dolores Ban
22. 10. 2019 21.52
+11
enakatalena
23. 10. 2019 07.12
+15
Dolores Ban, seveda so, za tiste, ki imajo denar.
najjana
23. 10. 2019 07.24
+17
Za izbrane za neizbrance in drugorazredne pa boleča in škodljiva mamografija. Ne bo mi noben trdil da mamografija ni škodljiva ko ti tako nenormalno močno stisnejo prsi med dve plošči da vidiš zvezde.
Svetlobasrca
23. 10. 2019 09.15
+1
Ali se greš slikat, ali pa spiješ par piv in pokadiš par cigaret, poješ par pizz. Cena je dostopna vsem, le odločitev je v rokah posameznika, kaj mu je več vredno.
Uporabnik1792403
22. 10. 2019 19.56
-41
Uživate v šok novicah kajne...lagko noč narod aneda
ssbobo
22. 10. 2019 20.58
+31
Zakwa vsem razlagaš da maš bolj kot ne prepih med ušesi
retrospect
22. 10. 2019 19.53
-65
Kamera FLIR zaznava izključno vir toplote. Če ji že prej ni bilo sumljivo zakaj je ena dojka toplejša od druge pol pa res ne vem kaj.
retrospect
22. 10. 2019 20.05
-40
retrospect
22. 10. 2019 20.07
-42
Kamera ne more zaznat raka, lahko samo zazna odstopanje od temperature kar bi pa morala ta gospa tudi občutit na svoji koži.
Desnica boli
22. 10. 2019 20.11
+55
Uporabnik443897
22. 10. 2019 20.13
+19
Si ti moda vsaki dan vsako posebej s toplomerom meriš vročino. Daj misliš, da je 5 stopinj razlike :)
retrospect
22. 10. 2019 20.13
-23
Skrajni sredinec@ zakaj že zaradi politične korektnosti?? Povej kaj sem sploh narobe rekel, koga užalil?
elektroncek
22. 10. 2019 20.13
+23
omg no ni point kaj je FLIR kamera ..marikdo to ve...tut nič kaj bol pametn nisi izpadel.. point je da nisi kapiru namen clanka ...verjetno že ni čutila ane..sodeč po odstopanju v barvah lahko vidiš da je tako malo odstopanje zelo težko zaznati že s kamero kaj šele da bi človel zaznal ...
kovinskapalca
22. 10. 2019 21.10
+17
Toliko spremembe temperarure z roko ne občutiš.
beaxie
22. 10. 2019 21.48
+15
Ne se delat pametnega spigen ce nisi, sploh pa ne potem jokat ko ljudem to nu vsec. :)
najjana
23. 10. 2019 07.25
+6
Svetlobasrca
23. 10. 2019 09.17
+2
spigen odstopanja v temperaturi niso tako grozno močna, da bi jih kar zaznal. Sploh pa če ne razmiščjaš, da si bolan.