Veriga dobrih ljudi

Sedemčlanska družina v stiski. 'Želimo si le ohraniti streho nad glavo'

Ljubljana, 21. 04. 2021 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Bašič
Komentarji
94

Več let se je sedemčlanska družina trudila in gradila podjetje, za katerega so živeli in ustvarjali čisto vsi člani. A pred tremi leti se je njihovo življenje začelo postavljati na glavo. Očetova bolezen je povzročila, da je podjetje s kmetijsko mehanizacijo počasi začelo propadati, saj zaradi nezmožnosti za delo niso bili več sposobni poplačevati dolgov, ki so si jih zaradi kreditov nabrali. Banke so jim blokirale vse račune, hiša, v kateri živijo, je v stečajnem postopku in bo lahko kmalu prodana na dražbi. Borijo se iz dneva v dan in iščejo načine, kako splavati iz krize, vendar je dolg ogromen. Poplačati morajo 1,5 milijona evrov.

Bili so srečna družina, ki je iz nič začela ustvarjati podjetje, za katerega sta starša verjela, da ima svoj prostor pod soncem. Garala sta noč in dan, kasneje so pomagali tudi otroci. "Sam posel je konstantno rasel. Stranke so bile skoraj v vsej meri zadovoljne tako z delom našega podjetja kot z našo servisno službo, ki je pokrivala vse težave, ki so jih imele stranke, je pojasnila žena obolelega.  

Tako je družinsko podjetje, ki se je ukvarjalo s kmetijsko mehanizacijo, raslo, poleg družinskih članov so imeli zaposlenih še 11 ljudi. Po letih truda in uspeha pa so se nad družino začeli zgrinjati črni oblaki. Očeta je najprej zadela srčna kap, kmalu zatem pa nov udarec, možganska krvavitev. "Tega na žalost nismo mogli več popraviti. In takrat se je delovanje podjetja popolnoma ustavilo," je dodala gospa.

Del stečaja je tudi stanovanjska hiša

Zaradi posla so imeli najete številne kredite. "Dandanes ne moreš imeti zaloge brezplačno na svoji lokaciji, ampak je treba vse, kar ponujaš, plačati," je dodala gospa. Ker oče ni mogel več delati, posel ni več cvetel in kljub temu, da se je družina sicer trudila, je podjetje začelo propadati. Nekateri delavci so odšli sami, druge so poslali na zavod. A dolgovi so se samo kopičili. "V trenutku smo ostali brez vsega, blokirali so nam popolnoma vse račune, poslovne in osebne. 

Veriga

Podjetje je v stečajnem postopku, prav tako je del stečaja tudi hiša, za katero mora družina zdaj plačevati najemnino. "V tistem času, ko nas je to doletelo, smo resnično bili brez vsega, da si skoraj nismo mogli nabavit prehranskih izdelkov. Na drugo smo pa tako ali tako pozabili," je razmere opisala žena obolelega.

Sms

 Vrniti morajo milijon in pol

Dolg je ogromen, saj morajo vrniti milijon in pol. Trudijo se na vse pretege, poprimejo za vsako delo, ki se ponuja, saj si najbolj od vsega želijo ohraniti streho nad glavo. "Sploh ne razmišljam o tem, ker kot da še nisem niti zares dojela. Po drugi strani pa vem, da mi je to preveč huda mislel, da bom ostala brez svoje sobe, ki sem si jo lepo uredila v vseh teh letih," je povedala hči. 

Čeprav sedemčlanska družina preživlja težke čase, so veseli, da imajo drug drugega. Njihova največja želja je, da bi se dvignili kot feniks iz pepela in zaživeli brezkrbno življenje brez dolgov.  

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mornarji
23. 04. 2021 21.01
+4
Zelo me je prizadel članek "sedem članske " družine v stiski, katere otroci so odrasli , tudi že s svojimi družinami in živijo v svojih hišah. "ubogi" oče živi sam v hiši svoje pokojne mama, žena ne živi z njim. Vozijo marcedez in travo jim kosi robotko. Žal mi je za gospodovo bolezen, vendar ta ni bila vzrok za njihov finančni propad. Vsak mora vedeti, da se krediti morajo vračati. So pa družine, ki res potrebujejo pomoč, pa ne dajejo javnih izjav in ne iščejo javnega pomilovanja. Družina poglejte se v ogledalo in pomislite kdo vam je kriv.
Boldirev
02. 05. 2021 12.29
Se strinjam je pa žalostno da oče sploh nic vedel o clanku
Boldirev
02. 05. 2021 12.39
+1
Aja pa se to da res to ni druzina 17.1.2021 je uboga mama očetu posredovala locitev Res ne razumem družina ki meče pesek v oči sama sebi In se mama boga boga dela To je druzina😂😂😂
markospenca
22. 04. 2021 14.03
+5
Tukaj nekaj ne špila!
Boldirev
02. 05. 2021 13.57
hladnajesen
22. 04. 2021 11.45
+8
Saj se mi smilijo ubogi ljudje, ampak tukaj se ne gre za pomoč v višini 10 ali 50 tisoč eurov, tukaj se gre za 1,5 milijona eurov! To je ogromno denarja. Ne razumem tega,kako se lahko ljudje tako zadolžijo? Vedno je treba pomisliti, kaj bo, če bo, kaj se lahko zgodi. Zbrati toliko denarja - si ne predstavljam kako. Že skoraj vsak dan beremo kakšno v nebo vpijočo žalostno zgodbo o ljudeh, ki so ostali brez vsega. Vsem bi rada pomagala, ampak žal ne morem. Penzijo, ki je slovenska povprečna, dobim enkrat na mesec, izdatke pa imam vsak dan. Ne vem, v takih primerih bi morale tudi banke popustiti in odpisati dolg. Bolezen, smrt, to so izredni primeri.
mornarji
23. 04. 2021 21.02
+2
vbostjan 1
22. 04. 2021 10.38
+4
vsak si naj vzame tolk kredita kolk ga lahlo poplača
pustolovc
22. 04. 2021 10.28
+6
Delavec na banki ne more dobiti kredita preko rizične meje, a kmet pa lahko ? Če se je zapufal mora vedeti tudi za tveganje in je to poslovna odločitev, za katero je treba prevzeti odgovornost. A naj vsak ustanovi s.p., najame kredit, zapravi denar propade in se mu odpiše dolg. Vsak naj živi po svojih zmožnostih. En ako je z osebnim stečajem, dokler imaš kakršno koli premoženje je treba to prodat in poplačat dolgove, ostale dolgove pa naj poplačuje do poplačila oz. do konca življenja.
picijulka1
22. 04. 2021 10.26
+6
Kaj je namen tega članka? Da pomagamo pri najemnini ali pri pokritju obveznosti iz poslovne dejavnosti?
a_e_96
22. 04. 2021 10.09
+5
Absolutno se družini mora pomagati, da se jim ohrani dom - konec koncev smo le človeški (bolj ali manj). Ampak odpisati pa celotni dolg v vrednosti 1,5mio??? A ste normalni?? Tukaj pa posledice takšnega "podjetništva" morajo biti. Kaj študiraš človek ko imaš že dobrega pol milijona minusa? In še rineš dalje? Potem pa -800,900, MILIJON, in še kar naprej? Češ mogoče pa bo čez noč - tako kot zdaj? Ko rineš tako močno z glavo skozi zid potem je težko ne pomislit, da je tukaj bil v igri (velik) ego.
štrekeljc
22. 04. 2021 10.06
+8
Sedem članska družina, eden neha delati, ostalo jih je še šest! Ti ne znajo ali nočejo delati? Kakorkoli, tukaj mi nekaj močno smrdi!
kwa.dugaja
22. 04. 2021 11.24
+1
če je pa GOSPA nooooo! kako ne razumeš tega, ne more ona delat, za to so imeli moža/fotra. Odkar je njega zadela bolezen je šlo pa vse k vragu, ker je bil očitno edini, ki mu niso roke stran padle, od vseh sedmih modelov pr bajt.
štrekeljc
22. 04. 2021 15.08
A poznaš tisti stari vic o Muji in Fati? Mujo ne more več in gre Fata na "delo", domov pride z 202 markama. Pa kako ravno 202 marki? se čudi Mujo. In mu Fata odgovori: dve marki in dva marki, pa se je nabralo!
CelindaAndre
22. 04. 2021 09.55
+0
Predlagam da se razglasijo za Umetnika, Kulturnika, da začno kiparit, se zavijejo v Slovensko zastavo, začno vlačit KADAVRA po Ljubčjani in dojijo podgano se kot LEVAKI vselijo nekam na silo, na tuje in grozijo, MORDA KRADEJO PECIKLE.. ??? ?? ali pa da ustanovijo kakšno cerkev in razglasijo Cerkev svetega PUFA..ter postanejo VERSKI USLUŽBENCI to vedno pali 100 na uro..
džonborno
22. 04. 2021 09.33
+12
Včasih smo temu rekli " vreči puško v koruzo". Če so lahko prišli v situacijo, da jim je kdorkoli odobril/posodil 1,5 mio EUR, potem je vračilo problem upnika in dolžnika ne pa širše javnosti, ki naj bi se solidarno vključila v reševanje. Takih primerov je v Sloveniji na tisoče - vsaka čast tistim, ki znajo problem rešiti ne pa ga samo javno izpostaviti in čakati!
picolin
22. 04. 2021 09.43
-1
poznam osebo ki je leta 2018 odprla sp.gostinsko dejavnost .slo je dobro leto in pol .lokal je v najemu .drzava je zaprla gostinske dejavnosti .in kaj naj sedaj ta oseba naredi? radi bi delali pa ne morejo tako kot so prej .najemnino in stroske je treba placati vsak mesec .in kako lahko nekdo pokriva vse to ce ne smes delati .
džonborno
22. 04. 2021 10.40
+0
In v čem se ta oseba razlikuje od ostalih gostincev, ki jim je Covid zaprl obrate? Če protikoronski ukrepi (denarna pomoč) ne zadošča, bo ta gospod moral pač najti dodaten vir zaslužka, ki žal ne more biti v gostinstvu zaradi višje sile. Najprej pa dogovor z najemodajalcem o višini najemnine v izredni situaciji.
Dusan21
22. 04. 2021 09.28
-1
Bravo Barbara Bašić, uspelo ti je, Mokoiko piše nadaljevanje k tvojemu spisu, beri spodaj, ja bravo
hotchilipoper
22. 04. 2021 09.26
+0
V glavnem,brez veze se tle napenjamo,revni bodo še naprej revni,vlada bo pa še naprej kradla,pa če se na glavo postavte.Živela ohcet,pa naga rit.
pusenci
22. 04. 2021 09.10
+6
Stečajni bo vse razprodal za bagatelo, družina pa verjetno ni poznala vrednosti s katero razpolaga po odhodu očeta in ni nadaljevala s posli, kot je to delal oče.
hotchilipoper
22. 04. 2021 09.10
-4
No kje je zdaj vlada,ko ji narod pred očmi crkava,oni pa v nakup 600 dirkalnih avtov za policijo,in 800 milijonov za vojsko.
GOTOVI STE
22. 04. 2021 09.34
+9
Kaj ima drzava z nekom, ki je... Ne spomnem se, da bi meni kaj kdo dal razen poloznice, in davke vsak mesec! Pa ne mislim nic slabega druzini, zelim jim vse dobro, a vsak se bori za sebe. Ce je oce zbolel bi lahko kdo drug vodil naprej, ce ne drugace podjetje prodas.. veliko je resitev, najslabsa je bila ta, ki so jo naredili. In najlazje je sedaj spet od navadnih smrtnikov pobirat denar za resitev. Vsak teden objavijo vsaj dve zgodbi, ko nekdo potrebuje denar.
pusenci
22. 04. 2021 09.06
+10
Težko razberem ali so imeli s.p. ali d.o.o. Pri tako velikem družinskem podjetju, kjer se obračajo milijoni nikakor ne pride v poštev s.p., saj je nevarnost, da se ostane brez vsega. Pri nas je še nekako zakoreninjeno, da si kot privatnik na spju, ker imaš občutek, da z denarjem lažje razpolagaš, kar je zmotno. V primeru d.o.o bi neprimerno lažje reševali nastale probleme, lahko bi prodali delež v podjetju, najeli dobrega direktorja itd.. in če vse skupaj nebi šlo, gre podjetje v stečaj. Ostal bi dom, katerega pameten podjetnik ne vlaga v podjetje.
Banion
22. 04. 2021 09.05
+10
Žal mi j edružine a podjetje je tudi tveganje in je treba tudi znati nehati, če je oče zbolel bi pač morali drugi poprijeti ali pa zaključiti. Ne poznam družine in ne vem koliko so stari ostali bi lahko kaj naredili ali ne. Nekateri si gredo podjetje z velikomi očmi, vzamejo kredit in sladko je dokler traja. Žal pri nas podjetniško tveganje malo kdo razume in v družbi se preveč ukvarjamo s politki, raznimi pop zvezdniki in ri ta sti mi ženskami, podjetnik ki dela od jutra do večee+ra in nosi ves riziko je skoraj nebodigatreba če povzdigne glas proti davkom in nepotrebnem trošenju države. Politiki še danes ni jasno da država živi od uspešnih podjetnikov ne ekonomskih pridigarjev
mokoiko
22. 04. 2021 09.04
+16
Tole zgleda da je pri tej firmi samo oče delal,drugi pa so ga samo molzli.
Dusan21
22. 04. 2021 09.30
-4
CelindaAndre
22. 04. 2021 09.02
-8
Zanimivo je v Sloveniji kakšno mnenje ((Negativno so ustvarili recimo Zoper Tino Maze, PIPI Strela Akrapoviča, ki poosebljajo uspeh..in kako razumejo propadle, Kriminalce prav raznežijo se rdeči Kruhoborci,ki celo življenje živijo na tuj račun, in take ki ustvarijo milijone izgube..Kako se temu reče, Komunistično mentalno pohabljen narod..To je to..in na prvi strani bo tisti, ki je ustvaril milijone pufa ubogi reveć, to se vsakemu zgodi ??? n kradel na veliko NLB za Rogliča ali Akrapoviča pa splošna gonja sovražnostii..Kajne (( LEVNUHI..
dejannovak
22. 04. 2021 08.57
+6
Neprimerno je modrovati, kaj vse bi morali in mogli in česar ne bi bilo treba. Tako je pač podjetništvo, polno tveganj, o katerih demokratični mediji redko pišejo za razliko od, npr. "uspešnih prodajalcev kart", kot je ekonomski guru g. Batagelj s svojo jamo, vse spoštovanja za uspešno dvigovanje cen kart. Vendar, ne pozabimo, leta 1991 je naša državica zelo samozadovoljno in veselo stopala kapitalizmu v objem. In to, žal, spada zraven. V socializmu, kot se spomnim, tega s_anja ni bilo, a tudi ne takih pisanih trgovin, kot tedaj celovški KGM.
borec91
22. 04. 2021 09.24
+0
moram te popravit jama ni batagelova res pa mu jo je v najem za batagelo senkal psihopat tvito kot je res da je pred tem celo slovenijo nasankal z nicvrednimi kitajskimi sesalci tako da je kvecemu prevarantski guru
omega _v6
22. 04. 2021 08.55
+19
To "podjetje" pravzaprav nikoli ni bilo uspešno!! Delovali so uspešno dokler so imeli denar od kreditov!! Ima pa kredit samo eno slabo lastnost TREBA ga je VRNITI seveda pa ga je lažje vzeti kot vrniti!! Skoraj ne morem verjeti, da zaradi bolezni niso mogli več naprej!! V takem primeru prevzame pač drug družinski član in pelje posel dalje ali pa se nekdo sposoben zaposli!! Žal se mi taki nič ne smilijo saj se zavestno zakreditirajo preko zmožnosti živijo na veliki nogi žal pa nato pride dan resnice in ta je po navadi boleč!!