Tujina

Zaradi taljenja ledu bo število polarnih medvedov upadlo za tretjino

Pariz, 07. 12. 2016 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Število polarnih medvedov naj bi do srede 21. stoletja upadlo za tretjino, kar je posledica taljenja ledu na Arktičnem morju, ugotavljajo strokovnjaki. V študijah so ocenili, da trenutno živi približno 26.000 polarnih medvedov.

Število polarnih medvedov na Arktičnem morju bo v prihodnosti upadlo za tretjino.
Število polarnih medvedov na Arktičnem morju bo v prihodnosti upadlo za tretjino. FOTO: Reuters

V naslednjih 35 letih naj bi število polarnih medvedov upadlo za 30 odstotkov. Tako ugotavlja nova študija, ki jo je objavil dnevnik Royal Society' Bilogy Letters. Ugotovitve so podobne nekaterim drugim študijam, nenazadnje je o tem nedavno pisala tudi Mednarodna unija za ohranitev narave (IUCN), ki spremlja ogrožene živalske vrste.

IUCN je polarnega medveda uvrstila med "ranljive" živalske vrste, ki jim grozi, da bodo v divjini povsem izumrle.

V novi študiji so primerjali satelitske podatke zadnjih 35 let in gibanje 19 skupin polarnih medvedov. "Polarni medvedi so odvisni od ledu v morju," so zapisali v študiji. Medvedi denimo uporabljajo plavajoče ledene ploskve za lovljenje ali plavanje na odprto morje.

Skupina strokovnjakov je predvidela tri scenarije, ki se lahko zgodijo do srede stoletja, po vseh pa se polarnim medvedom ne piše nič dobrega. Vsem scenarijem je skupno, da število medvedov zaradi taljenja ledu močno upada, kar je posledica globalnega segrevanja ozračja.

Ključna ugotovitev študije je, da se bo število polarnih medvedov v naslednjih 35. oziroma 41. letih zmanjšalo za tretjino. Za to obstaja 70-odstotna verjetnost. 

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
07. 12. 2016 19.53
+9
Ne vem zakaj prvo živali izumirajo, mislim da bi moralo bit obratno. Saj živali ne uničujejo naravo
Explainator
07. 12. 2016 15.05
+0
so what, bi reku naš predsednik