Tujina

Zaradi varnostnih razmer Slovenska vojska prekinila urjenje v Iraku

Erbil, 17. 05. 2019 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.F. / STA
Komentarji
46

Slovenska vojska je zaradi zaostrenih varnostnih razmer v Iraku prekinila usposabljanje iraških sil. Slovenski kontingent ostaja v Iraku in nadaljuje svoje delovanje v sklopu preostalih nalog in zaščite sil. Zaostrovanje razmer v Iraku je posledica ameriških obtožb o agresivnem delovanju Irana, tudi z napadi na tankerje.

Osrednje poveljstvo ameriških oboroženih sil je v torek sporočilo, da so ameriški vojaki v Iraku in sosednji Siriji pod najvišjo stopnjo pripravljenosti, ker da so prejeli kredibilne grožnje iranskih sil v regiji. Po sporočilu nemške in nizozemske vojske, da bodo zaradi zaostrenih razmer prekinili z urjenjem lokalnih sil, je to storila tudi Slovenska vojska.

Kot so nam sporočili, je "usposabljanje na podlagi ocene zaostrenih varnostnih razmer prekinjeno. Slovenski kontingent ostaja v Iraku in nadaljuje svoje delovanje v sklopu preostalih nalog in zaščite sil."  Prav tako so poudarili, da je do podobne omejitve prišlo tudi leta 2017, v času izvedbe referenduma o nedovisnosti Kurdistana. Takrat je tudi prišlo do zaostritve razmer, zato je bilo usposabljanje in delovanje slovenskega in ostalih kontingentov prekinjeno za določeno obdobje, po umiritvi razmer pa ponovno vzpostavljeno.

6. februarja 2013 so na vladi sklenili, da na misijo EUTM Mali napotijo do štiri pripadnike Slovenske vojske z možnostjo rotacij. Prvi pripadnik Slovenske vojske je bil na misijo napoten 19. marca 2013.
6. februarja 2013 so na vladi sklenili, da na misijo EUTM Mali napotijo do štiri pripadnike Slovenske vojske z možnostjo rotacij. Prvi pripadnik Slovenske vojske je bil na misijo napoten 19. marca 2013. FOTO: Slovenska vojska

Do kdaj bo veljala tokratna omejitev, ni še jasno, saj tudi razmere zaradi ameriško-iranskega spora niso popolnoma jasne. Ministrstvo za obrambo sporoča, da se bo ocena varnostnih razmer in ogroženosti spremljala ažurno in v sodelovanju z drugimi partnerji. "Usposabljanje se bo predvidoma nadaljevalo takoj po znižanju stopnje ogroženosti. Povratek kontingenta zaradi trenutnih razmer ni predviden, odvisen pa je tudi od prisotnosti in zagotovitve bojne podpore s strani preostalih partnerskih držav."

Od septembra 2016 Slovenska vojska (SV) sodeluje na misiji Neomajna odločenost (angl. Inherent Resolve) v severnem delu Iraka. Šest pripadnikov je v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja. Sestavljajo mobilno skupino za usposabljanje in so vključeni v skupino za vzpostavitev partnerskih zmogljivosti. Pripadniki SV svetujejo kot mentorji, skladno z nalogami, dodeljenimi na naborni konferenci, na področjih pehotne oborožitve in taktike, temeljne medicinske pomoči, inženirstva in zvez.

6 pripadnikov SV je v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja.
6 pripadnikov SV je v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja. FOTO: Slovenska vojska

Umik Slovenske vojske iz Libanona in Malija?

Po naših informacijah znotraj vojske pa imajo številni drugačno mnenje, saj misije vidijo kot pomemben del v razvoju vojaških sposobnosti države in krepitve sodelovanja s partnerskimi državami. 

 Obrambno ministrstvo razmišlja o umiku slovenskih vojakov iz misije EU v Maliju in mirovnih sil ZN v Libanonu, o čemer je bilo nedavno obveščeno zunanje ministrstvo. Ministrstvi se zadnje dni o tem posvetujeta, MZZ pa se pripravlja, da bo dalo dokončno stališče.

Slovenija po besedah ministrstva dejavna pri mednarodnih pobudah in ukrepih v boju proti terorizmu. V tej povezavi od leta 2014 sodeluje tudi v Globalni protiteroristični koaliciji zoper t. i. Islamsko državo, ki si prizadeva za njen poraz na vseh področjih, pri čemer so po vojaškem porazu kot najbolj ključni obnova in stabilizacija. 

Slovenska vlada je 7. septembra 2006 sklenila, da na operacijo UNIFIL napoti 12 pripadnikov Slovenske vojske in s tem prispeva k reševanju razmer v Libanonu.
Slovenska vlada je 7. septembra 2006 sklenila, da na operacijo UNIFIL napoti 12 pripadnikov Slovenske vojske in s tem prispeva k reševanju razmer v Libanonu. FOTO: Slovenska vojska

Napete razmere na Srednjem vzhodu

ZDA v zadnjem času stopnjujejo pritisk na Iran tudi z obtožbami, da načrtuje napade v regiji. V Perzijski zaliv so poslale tudi svojo letalonosilko, pojavljajo pa se tudi poročila, da naj bi v Washingtonu načrtovali napotitev okoli 120.000 ameriških vojakov na Bližnji in Srednji vzhod. Prav tako so obtožile Iran za napade na tankerje, ki so bili poškodovani pred kratkim.

Ameriško zunanje ministrstvo je odredilo umik vseh vladnih uslužbencev z ameriškega veleposlaništva v Bagdadu in konzulata v Erbilu na severu Iraka, ki niso nujni za delovanje teh predstavništev. Poziv so objavili tudi na spletni strani veleposlaništva.

Donald Trump je že v sredo tvitnil, da je prepričan, da si bo Iran kmalu zaželel pogovorov, kar je v nasprotju s tem, kar dela njegova vlada od 5. maja naprej, ko je svetovalec za nacionalno varnost John Bolton naznanil, da ZDA v Perzijski zaliv pošiljajo letalonosilko Abraham Lincoln.

ZDA so v Perzijski zaliv poslale bojno skupino z letalonosilko Abraham Lincoln in bombniki.
ZDA so v Perzijski zaliv poslale bojno skupino z letalonosilko Abraham Lincoln in bombniki. FOTO: AP

Razlog naj bi bila številne "zaskrbljujoče in poslabšane indikacije ter opozorila". Bolton ni razložil, kaj to pomeni, njegovi kritiki pa menijo, da ustvarja umetno krizo, podobno tisti, pri kateri je sodeloval leta 2003, preden so ZDA napadle Irak.

Zaostrovanje z Iranom je ameriške kongresnike obeh strank ujelo na levi nogi in zahtevajo več informacij, ne glede na to, da med njimi ni nobenega posebnega zaveznika Irana.V četrtek so voditelji obeh strank v kongresu dobili zaupno poročilo, za kaj naj bi šlo, uvodoma pa ni nič ušlo v javnost. Tako republikanci kot demokrati pa so zaskrbljeni, da Trumpova vlada ne bi storila česa, kar bi jih potisnilo v oboroženi spopad.

Ameriški mediji, ki se sklicujejo na neimenovane vladne vire, od 5. maja naprej poročajo o domnevnih napadih ali sabotažah v morju pri Združenih arabskih emiratih, napetosti pa povečujejo napadi na savdsko naftno infrastrukturo, ki jih izvajajo hutijski uporniki iz Jemna.Ti imajo podporo Irana, vendar pa so podobne napade izvajali, še preden je Bolton napotil letalonosilko v Perzijski zaliv. Savdska Arabija jih namreč že več let intenzivno bombardira.

V Jemnu je že nekaj let huda humanitarna kriza, katere ni videti konca.
V Jemnu je že nekaj let huda humanitarna kriza, katere ni videti konca. FOTO: UNICEF

Za zdaj kaže, da vojne ne bo še najmanj do torka, ko naj bi senat dobil zaupno poročilo o dogajanju, podobno poročilo pa zahteva tudi predstavniški dom kongresa. Trump je med kampanjo kritiziral ameriške vojne na Bližnjem vzhodu kot neumne in obljubljal, da se tega ne bo več šel in bo denar za to raje porabil doma.

Trump javno zanika, da bi obstajala trenja med njim in Boltonom. Pred dnevi je sicer priznal, da mora svojega svetovalca malce miriti, vendar ima poleg ljudi, kot je Bolton, še druge, ki zadeve potiskajo v drugo smer, na koncu pa je on tisti, ki bo sprejel odločitev. Za njegove kritike to ni nobena tolažba.

Težave je sicer začel Trump, ko je lani umaknil ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma s svetovnimi silami z utemeljitvijo, da ni zadosten, ker ne zadeva iranskih raketnih programov in motečih dejavnosti na Bližnjem vzhodu. Nato je začel ponovno uvajati sankcije proti Iranu.

Poleg tega savdski mediji pozivajo k preciznim ameriškim zračnim napadom na Iran. Veleposlanik Irana pri ZN Madžid Taht Ravanči je za ameriško javno televizijo v četrtek dejal, da njegove države stopnjevanje napetosti v regiji niti najmanj ne zanima, ampak imajo pravico do samoobrambe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
18. 05. 2019 07.39
-3
Ko mal zavre Slovenska vojska trepeta ter beži naši taborniki pač
fairplayy
17. 05. 2019 20.03
+1
Nase prpice kako se bono branili ce pride do cesa resnega sam narod se bo moral organizirat
MrtvoPijan
17. 05. 2019 19.45
+3
Malo zagustilo pa rep med noge in bež domov. Šli bi se misije za denar, bojujejo se naj drugi.
Kruh+sol!
17. 05. 2019 19.06
+4
Izpolnjuje se zelja levice po unicenju nase vojske in izstopu iz Nata. Propada voska, policistov je premalo.
Neopredeljeni
17. 05. 2019 19.10
-6
flojdi
17. 05. 2019 19.47
+2
.bogi ljudje ki rabjo Na to in Vojne ; sam tolk
RibicTine
17. 05. 2019 18.22
+15
Kaj pa varnostne razmere v Sloveniji, kjer migrantje uničujejo stanovanja in kradejo?? Začeli so tudi že ugrablajat!!!
flojdi
17. 05. 2019 18.11
+6
.pa pišuko, a ni vojska za vojskovanje , ne za urjenje. ko bi se blo za tepst pa umik...al kaj ...očitno nečesa ne razumem (še)
Lidija Kolenc
17. 05. 2019 17.53
+10
tudi doma postaja nevarno....
JApajaDAja
17. 05. 2019 17.54
+12
Milf74
17. 05. 2019 17.47
+14
...najprej ga uris in tako izuris, da moras potem, ko "diplomira" pobegnit pred njim....tudi to nekaj steje...
flojdi
17. 05. 2019 18.14
+2
.pa zakaj se pa pol izuratorji" umikajo ? / aja , morebiti imajo kanonfutre določene
brigajsezase
17. 05. 2019 17.33
+11
hahahaha prenevarno za naše tabornike brez čevljev hahahahahahaha....in zakaj naj bi se Slovenci in Slovenke počutili varno v Sloveniji???? In kako so lahko par dni nazaj vsi tulili, da je varnostno stanje OK???!
Julijann
17. 05. 2019 17.30
+17
Ko so vojaki poslani na mirovno misijo.to ne pomeni.da jih bo ljudstvo tam obmetavalo z rozicami.ampak lahko vedno prileti tudi kak naboj...a ce je nevarno.potem pa naj pridejo domov...vedno je lahko nevarno.drugace naj bodo kar doma in zaprri 8 ur v vojasnicah...torej.ce bi nas slucajno kdo napadel doma.kaj pa potem.kam bi jih poslali ker doma bi bilo nevarno....vojak in policaj sta poklica.kjer vsak ve.da je lahko kjerkoli nevarno....
NEneslovenc
17. 05. 2019 17.23
+27
Vojak je zato da se bori in pade za domovino,ne pa da pobira dnevnice in zivi na racun delavcev
NEneslovenc
17. 05. 2019 17.17
+23
Kok je to mem,Iračani so ze 40 let v vojni...zdej jih bodo pa nasi urili....prosm no..preden se nas odloci za strel jih oni ze pet mucijo in obglavjo...slovenci urili vojake Iraka...ste kdaj vidl kaj je sposoben vojak Iraka....kaka bedarija...s kamelo in nozem naredi vec kot nasi s patriam
Krematorij666
17. 05. 2019 17.02
+18
Če so vojaki so plačani za to in naj se urijo. Če pa je za manekenke prenevarno potem naj bodo pa v hotelu in si sami plačujejo počitnice in turistično takso. Vojaki so vojaki, turisti pa turisti.
Exiip
17. 05. 2019 16.44
+21
Kva pa počnejo dol...ovce pasijo...pa setkajo se...opasne mi vojske...pa še dobr denar vlečejo...k bi pa počilo pa rep med nogami...
Perrun
17. 05. 2019 17.03
-1
flojdi
17. 05. 2019 18.16
.še je. preproščina. eni znate pa za komplicirat ama vse
JApajaDAja
17. 05. 2019 16.03
+5
iranski vojaški poveljnik je zapovedal vsem poveljnikom šiitskih milic naj se pripravijo....vemo na kaj!
AlternativeFacts
17. 05. 2019 16.48
+4
korintos23
17. 05. 2019 16.02
+20
Za plačanega vojaka so tudi nevarne razmere? Bog ne daj da res do česa pride, se bo bežalo da se bo za njimi kadilo. Pa tudi kaj tam spodaj iščejo.
DAEMONIUM
17. 05. 2019 16.02
+6
Ni umika, vojak je dolzen, ce je pac potrebno, tudi poloziti glavico na oltar domovine, da mu jo handzar odrobi. Tako pa malo poci strahopetci pa ze do vratu pokakani bezijo domov. Ni umika, ¡No pasarán!!!
KungFuPanda
17. 05. 2019 16.57
+9
To ni naša vojna in ni v našem interesu. Ne vidim potrebe, da bi tvegali življenja svojih državljanov za tuj boj.
rCharles
17. 05. 2019 15.58
+10
Upam, da se jim vsem vrne za vse kar so naredili prebivalcem Jemna v zadnjih letih. S Arabija da dobi dobro porcijo od Irana!
BUONcaffee
17. 05. 2019 15.55
+0
Iran se bi moral vesti kot država pa bi bilo vse kot mora bit. Sedaj NATO zapušča Irak in zopet bo IS napadel in zopet bomo na začetku oziroma tam kjer smo bili. In krog se bo zavrtel znova in znova.
JApajaDAja
17. 05. 2019 15.58
+7
ne skrbi, usa bo vse rešila...kot je vse do sedaj!
proofreader
17. 05. 2019 15.48
+21
Pravilno, doma jih rabimo na meji.