Tujina

Zaslišanja za Kosovo končana

Haag/Zagreb, 11. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obtoženec haaškega sodišča Milošević je zaslišal zadnjo pričo v zvezi s kosovsko obtožnico. Čez dva tedna se bodo pričela zaslišanja v zvezi z obtožnicama za zločine v vojnah na Hrvaškem in v BiH.

Miloševića čakata še dve obtožnici
Miloševića čakata še dve obtožnici FOTO:

Milošević je zaslišal vojaškega analitika haaškega sodišča in nekdanjega obveščevalca kanadske vojske Philipa Cooja, kateremu je očital, da je pristranski. Coo se po Miloševićevem mnenju v svojem poročilu ni ukvarjal z Osvobodilno vojsko Kosova (OVK), ki jo Milošević vidi kot organizacijo albanskih teroristov, krivo za smrt in izgon več tisoč civilistov.

Kosovska obtožnica sicer Miloševića bremeni umora več sto kosovskih Albancev in pregona okoli 800.000 oseb, saj kot predsednik države ni storil ničesar za preprečitev teh zločinov in kaznovanje storilcev.

Tudi Mesić vabljen na pričanje

Stipe Mesić bo ključna priča
Stipe Mesić bo ključna priča FOTO: Reuters

Haaško sodišče je hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesiću poslalo povabilo na pričanje proti Miloševiću v delu sojenja, ki se nanaša na zločine na Hrvaškem. Hrvaški predsednik je ključna priča v okviru procesa, ki naj bi se začel v začetku oktobra, so sporočili iz Mesićevega urada.

Mesić naj bi govoril o okoliščinah iz časa, ko je bil član in predsednik predsedstva nekdanje SFRJ, predvsem o Miloševićevi nameri ustanovitve etnično čiste velike Srbije.

Reklama za pet milijonov dolarjev

Televizija Republike srpske pa je pričela z objavami projekta "Nagrada za pravico" ameriške vlade, ki ponuja pet milijonov dolarjev za informacije, ki bi pripomogle k aretaciji vojnih zločincev. V spotu pozivajo prebivalstvo k sodelovanju, da bo " pravici zadoščeno in bodo vsi vojni zločini kaznovani."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3