Tujina

Zasmeten božič

Neapelj, 24. 12. 2007 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kljub drugačnim obljubam, bodo smeti, ki so se nakopičile na neapeljskih pločnikih in v ozkih ulicah, tam tudi čez praznike.

Leto 2007 je bilo za Neapelj leto smeti
Leto 2007 je bilo za Neapelj leto smeti FOTO: Reuters

Prebivalci italijanskega Neaplja in njegove širše okolice že dolgo časa živijo dobesedno med smetmi, letos pa so se razmere drastično poslabšale. Večina starih odlagališč je polna, novih pa ni, zato nimajo smetarji odpadkov kam odvažati. Na tone smrdljivih odpadkov zato leži na pločnikih, ozke mestne ulice so skoraj neprehodne, smrad pa neznosen.

Oblasti so pred božičem meščanom obljubljale, da bodo storile vse za izboljšanje razmer. A kljub trudu in čeprav je bilo v zadnjih dneh na delu več smetarjev kot ponavadi, je zdaj že jasno: božič v južnoitalijanskem mestu bo minil v znamenju odpadkov.

Nekaj so k temu pripomogli tudi prebivalci Neaplja in okolice sami. Vse predloge lokacij za nova odlagališča so namreč odločno zavrnili. Zato se za zdaj zatekajo k gradnji začasnih 'skladišč za odpadke'. Eno naj bi dokončali še pred novim letom, na ostalih pet, kolikor jih načrtujejo, pa bo treba počakati še nekaj mesecev.

V predmestjih bijejo plat zvona

Kupi smeti so dobesedno zatrpali neapeljske ulice
Kupi smeti so dobesedno zatrpali neapeljske ulice FOTO: Reuters

Še huje kot v samem Neaplju, je v majhnih krajih v njegovi okolici. Najbolj drastičen je primer vasi Melito, kjer kupi smeti ponekod segajo do prvih nadstropji hiš. Ogroženo je tudi zdravje prebivalcev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

megla007
27. 12. 2007 23.50
Če bi mal bolj probal reciklirat smeti, pa dajal papir pa plastiko posebaj, ter organske smeti posebej pa kako konzervo, bi mel prec 3/4 smeti manj, ker bi lahko šla plastika direktno nazaj v proizvodnjo, pa papir v papirnice in konzerve v železje... Ker so pa pač glu.., pa naj bojo glu..
valfar@gmail.com
24. 12. 2007 18.37
Okej vem da mora bit to nočna mora, če živiš v takem mestu... ampak meni je za crknit smešno ko gledam te fotke:))