Tujina

Prijeli kapitana in lastnika hrvaške jahte, na kateri je umrl Italijan

Split, 14. 08. 2019 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Otroka italijanskega podjetnika Eugenija Vincija, ki je umrl na barki zaradi zastrupitve, sta še vedno v smrtni nevarnosti. Obdukcija pokojnega Italijana je pokazala, da je šlo za zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Hvarska policija je prijela 23-letnega lastnika in 27-letnega kapitana jahte, saj obstaja utemeljen sum, da sta odgovorna za tragedijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kriv ogljikov monoksid?
    03:06
    Iz 24UR: Kriv ogljikov monoksid?
  • Iz SVETA: Kriv naj bi bil monoksid
    03:42
    Iz SVETA: Kriv naj bi bil monoksid
  • Iz SVETA: Zastrupitve z monoksidom je najpogostejša nenamerna zastrupitev
    01:35
    Iz SVETA: Zastrupitve z monoksidom je najpogostejša nenamerna zastrupitev
  • Iz 24UR ZVEČER: Brvar o zastrupitvah z ogljikovim monoksidom
    03:01
    Iz 24UR ZVEČER: Brvar o zastrupitvah z ogljikovim monoksidom

Kot poročajo hrvaški mediji, je hrvaška policija prijela 23-letnega lastnika in 27-letnega kapitana jahte, na kateri je domevno zaradi vdihovanja oglikovega monksida umrl italijanski turist Eugenio Vinci, še pet ljudi pa se je zastrupilo. Kot so sporočili, obstaja upravičen sum, da sta prejšni teden na jahto vgradila bencinski agregat na način, ki ni skladen s tehničnimi navodili in pravili stroke in se lahko uporablja le v odprtih prostorih. Če jima bodo dokazali krivdo, jima grozi do osem let zapora. 

Zdravniki se še borijo za življenje otrok

Spomnimo, v torek, okrog desete ure, je v hvarsko pristanišče vplula barka z mrtvo osebo in petimi potniki, ki so potrebovali zdravniško pomoč. Med njimi sta bila  otroka pokojnega Italijana, njegova žena ter prijatelj Bruno Mancuso, sicer župan mesta Sant'Agata di Militello. Kot kaže, je Vinci izgubil zavest ter z glavo udaril ob zid.

Splitski zdravniki se še vedno borijo za življenje dveh otrok. Na konferenci za javnost so zdravniki povedali, da trije odrasli dobro okrevajo, medtem ko je življenje obeh otrok še vedno ogroženo. Docentka Branka Polić je povedala, da so pri 14-letnem dekletu in 5-letnemu dečku zaznali povišane nivoje karboksihemoglobina v krvi, kar nakazuje na to, da bi lahko šlo za zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

"Ogroženi so možgani, srce in krvni obtok. Najvitalnejši organi. Če je nekdo na respiratorju, pomeni, da njegova pljuča ne fukncionirajo ali pa je poškodovan center za dihanje v možganih. Izvedli smo zahtevne postopke, ne moremo pa reči, koliko časa bo trajalo zdravljenje," je povedala Polićeva in dodala, da je zelo pomembno, koliko časa preteče od vdihavanja plina do prihoda v bolnišnico. "Končni razplet in dolžina zdravljenja sta pri posameznikih različna," je še povedala.

Od odraslih jo je najhuje odnesla mama otrok, a ni v smrtni nevarnosti, so potrdili zdravniki, ki so prepričani, da bo njeno zdravljenje uspešno. "Ostala dva potnika sta v boljšem stanju in nista deležna intenzivnega zdravljenja," so povedali.

Od odraslih jo je najhuje odnesla mama otrok, ki pa ni v smrtni nevarnosti.
Od odraslih jo je najhuje odnesla mama otrok, ki pa ni v smrtni nevarnosti. FOTO: Shutterstock

"Najverjetneje ne gre za zastrupitev s hrano, saj bi lahko šlo le za botulizem, vendar bi bila inkubacijska dobra prekratka, prav tako otroci niso jedli hrane, ki naj bi domnevno povzročila zastrupitev. Na osnovi parametrov, ki jih imamo, lahko povemo, da ne gre za zastrupitev s hrano," so povedali.

Restavracija, v kateri so turisti večerjali, je bila odprta že isti zvečer, potem ko so jo pregledali inšpektorji, ki očitno niso ugotovili nepravilnosti. "Pristojna inšpekcija, pravobranilstvo in policija so ugotovili, da je naša hrana, ki so jo tistega večera jedli tudi drugi gosti, neoporečna," je povedal lastnik restavracije in dodal, da celo mesto čaka na izsledke preiskave. "V mislih smo z žalujočimi in otrokoma, ki sta v bolnišnici."

Dr. Tanja Kovačević, zdravnica s Splitskega zavoda za intenzivno pediatrijo, je za hrvaško državno televizijo povedala, da je stanje otrok stabilno, a še vedno kritično. "Še naprej bomo nadaljevali z intenzivnim zdravljenjem. Upamo na pozitivni razplet, čas pa bo pokazal, kakšne bodo posledice," je pojasnila zdravnica, ki je dodala, da bo več znanega o vzrokih za zastrupitev potem, ko bodo na voljo mikrobiološki izidi in toksikološka analiza, na delu pa so tudi forenziki iz Zagreba.

V podpalubju še vedno veliko nevarnega plina

Drame na barki italijanskega podjetnika Eugenija Vincija, ki je najverjetneje umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, očitno še vedno ni konec. Medtem ko se še vedno borijo za življenja njegovih otrok, so morali v bolnišnico odpeljati tudi policista. Zrak v podpalubju barke je očitno še vedno nadvse strupen in nevaren.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Plovilo že od jutra pregledujejo številni policisti in strokovnjaki, ob tem pa naj bi dva policista potrebovala nujno zdravniško pomoč. Za Slobodno Dalmacijo je očividec povedal, da se je policija celo dopoldne spuščala v podpalubje: "Človek z masko in kisikovo bombo je vstopil, noter ostal le nekaj minut, in zopet prišel nazaj ven. Plini v podpalubju so očitno še vedno prenevarni." Po informacijah hrvaških medijev bo s policistoma zdravstveno vse v redu.

Glavni vzrok tragedije sicer neuradno leži v agregatu barke, saj naj bi smrtonosen plin prihajal od tam. Poleg hvarskih in splitskih policistov kraj nesreče preiskujejo tudi njihovi italijanski kolegi in gasilci.

Italijan z barke prepričan, da je kriva klimatska naprava 

Pretreseni Mancuso je danes povedal, da so opravili obdukcijo njegovega prijatelja Eugenia, in da ni več dvomov, da je umrl zaradi ogljikovega monoksida. Prepričan je, da so se njegovi prijatelji zastrupili zaradi slabega delovanja klimatske naprave na barki. "Vsi smo se zastrupili. Zastrupitev s hrano je izključena, saj otroka tisti večer nista jedla," zatrjuje Mancuso. 

Tisti, ki jim ni bilo slabo, niso vstopili v sobo, temveč so ostali na drugi strani barke. Ob deseti uri niso opazili nikakršnega gibanja, zato so odprli vrata in videli Eugenia v kopalnici – udaril se je v glavo. Otrok niso mogli prebuditi, bila sta v komi. Mancuso pove, da je pomoč, ki so jo poklicali, bila hitra in učinkovita. "Vsi smo prizadeti, to je kot grozljivka. To so bile lepe počitnice, dobro smo se imeli, zabavali smo se. Zdaj držimo pesti za otroka. Dobro je poskrbljeno zanju, ostajamo optimisti," je zaključil užaloščeni prijatelj. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
15. 08. 2019 17.56
+3
DOPUST: SOL V LAVOR IN NOGE NOTER NAMAKAT!!! brez "luksuznih jaht" in "špicnklase restavracij".
Uporabnik443897
15. 08. 2019 15.22
-1
Zakaj na sliki neke brez ene ladje, na HR novicah pa prava jadralna jahta 21 m dolga lesena s jambori in letnik izdelave in t.d. Prosim saj sliko s kopirajte ❗️
kita1234
15. 08. 2019 13.00
+1
malo sutra tole vse skupaj 🤔
kajpavzdevek
15. 08. 2019 12.50
+8
To se zdaj vidi ko en poba z vprašanjem od kod denarjem kupi jahto da bo na izi služil a pojma nima o zadevah. Po domače je to isto kot če bi pustili prižgan avto v zaprti garaži. Za samomorilce
šnajderca
15. 08. 2019 12.43
+11
Drame na barki italijanskega podjetnika Eugenija Vincija.....Barka je last hrvaškega državljana,na pa umrlega italijanskega podjetnika.V eni sapi napišete dve različni trditvi o eni in isti stvari.Dajte včasih malo prebrat kar napišete,preden objavite.
mallonge
15. 08. 2019 13.07
+3
Ti FDV novinarji so kot policaji: eden pisari, drugi črkuje kakor da bere!
grozjak
15. 08. 2019 11.53
-2
Naslov je malo begajoč, saj gre gotovo samo za zaslišanje in bo do morebitnega sojenja in morebitne kazni preteklo še veliko časa. Zavedati se je treba, da mladci zagotovo niso nalašč montirali agregata tako, da se je zgodilo, kar se je. In zaradi monoksida ljudje umirajo tudi v lastnih kurilnicah, kjer je bilo dotlej 30 let vse vredu......
Krneki Vseskup
15. 08. 2019 14.34
+0
Ni važno, ali je zanalašč ali ne. Ni v skladu z zakonom oz. pravili, kar je imelo za posledico smrt in hude poškodbe. Zato so pravilniki. Nepoznavanje ne opravičuje ničesar. Ponavadi gre pa za čisto preračunljivost z željo po hitrem zaslužku
oježeš
15. 08. 2019 10.20
+20
Mediji se premalo (ali pa ne) zavedajo kakšno moč imajo. In zaradi čim prejšnje objave kar pavšalno obtoževati kdo je za kaj kriv, brez čakanja na uradne dokaze, je milo rečeno zelo neodgovorno od medijev. Sicer, koga pa danes še briga odgovornost. Važno je, da so naslovi z debelo napisani in videti na daleč. Tam kjer pa bi lahko kaj konkretnega napisali o krivih dejanjih, pa samo dnevna novička, ki nato hitro izgine in je rešeno.
extradeluxe
15. 08. 2019 10.50
+1
ja tudi otroci teh mam ki to tipkajo morajo nekaj jesti.
grozjak
15. 08. 2019 11.49
+4
Oblasti priprle opravljive novinarje, ki so širili neresnice in škodovali.....to bi blo nekaj!
b75
15. 08. 2019 09.34
+24
dobro, razumem, nesreca… ampak da so vsak dan drobtinice,ki curljajo in konteadiktorne si med sabo… kdo je zdaj lastnik, kdo kapitan… a je lahko clanek recimo z glavo in repom,brez skopiranih odsekov,ki se 16x ponavljajo generalno gledano mislim… hvala
grozjak
15. 08. 2019 11.54
+1
grozjak
15. 08. 2019 11.56
+2
TolstojV
15. 08. 2019 09.05
+13
Umrli italijan je doma iz Sicilije naj si ne misli hrvaški lastnik ladje in kapitan, da bodo sicilijanci kar takole sprejeli smrt svojega rojaka še posebej ker se je smrt zgodila zaradi malomarnosti ne glede na sodni postopkek v Splitu!
grozjak
15. 08. 2019 11.55
+0
Hahaha, bi bil smešen, pa si samo bebav....
RamzesII
15. 08. 2019 08.51
+6
"zaznali povišane nivoje karboksihemoglobina v krvi, kar nakazuje na to, da bi lahko šlo za zastrupitev z ogljikovim monoksidom" Kaj bi še drug vzrok lahko bil?
grozjak
15. 08. 2019 11.55
+2
Težko boš vedel brez zadostnega šolanja v tej smeri......
Klotilda H
15. 08. 2019 08.39
-15
DOPUST: SOL V LAVOR IN NOGE NOTER NAMAKAT!!! brez "luksuznih jaht" in "špicnklase restavracij".
pogan
15. 08. 2019 08.23
+10
Kako jo je lahko najhuje odnesla mama, če je fotr umrl, otroka pa sta v komi, ona pa je vredu?
KaPi
15. 08. 2019 08.37
+16
Saj ne moreš verjet, kaki novinarji so to...
Yokte
15. 08. 2019 07.54
+13
Turisti in po 48 urah tudi policaji na ladji zastrupljeni s plinom, posadki pa ni nič ? Nemogoče!! Tu nekaj ne štima!
grozjak
15. 08. 2019 08.23
+18
RamzesII
15. 08. 2019 08.48
-8
Se bi strinjal, zgodba ima luknje, tudi nejasnost je glede tega kako da niso ugotovili težav, preden je možakar, oče otrok, padel skupaj in umrl. Pa kaj so počeli ti ljudje. Glede na končne simptome in posledice o katerih govorijo zdravniki, za katere upam, da ne pretiravajo, do tega ni moglo priti v nekaj sekundah. Ne verjamem da noben ni zaznal nič preden ni eden od njih umrl, prej verjamem da so, pa so ignorirali, morda otroka. Če preživijo bodo povedali svojo plat zgodbe, ker zaenkrat še niso.
pojtrarara
15. 08. 2019 09.11
+15
Spali so. To se nio zgodilo čez dan, ampak čez noč. Oni so lepo šli spat in čez noč vdihavali ta strupeni plin. Otroka se sploh nista zbudila baje (kakor sem jaz slišala tega gospoda italijana, ki je bil še zraven na ladji).
jokl234
15. 08. 2019 09.17
+20
Monoksida ne porajtaš. Ne smrdi, ne vidiš ga, samo dol padeš. Če mene vprašaš, še dobro da niso vsi pomrli. Čeprav otroci znajo imeti hude trajne posledice...
hotchilipoper
15. 08. 2019 07.50
+55
23 letni lastnik-tole pa smrdi
Thruma
15. 08. 2019 07.49
+17
Butasta policaja pa brez zaščitne opreme v podpalubje?
oježeš
15. 08. 2019 10.26
+5
Pač niso gasilci in nimajo prave opreme. Torej, pri takih zadevah je treba biti previden, če je že s parim ljudmi bilo nekaj narobe, potem je treba biti previden. No, sicer takole pisati, nam je najlažje. Daleč stran vsi vse vemo in smo pametni, nihče pa ne ukrepa, ko se še lahko.
RamzesII
15. 08. 2019 20.45
gripson
15. 08. 2019 07.21
+73
23 letni lastnik?
awontuwej
15. 08. 2019 08.07
+46
Priden poba, pri 23 letih ima barko za 100.000€...
naftas.
15. 08. 2019 08.23
-28
Tale barka je krepko preko 100.000 €. In tudi nevem kje piše, da 23 letnik ne more imeti takšnega premoženja. Če pri 23. letih nimaš nič, ne boš imel niti pri 53.
oježeš
15. 08. 2019 10.27
+8
Zdaj pa nas malo poduči, kako lahko pri 23 letih zaslužimona pošten način toliko denarja? Me prav zanima nasvet, ki bo mladim prišel še kako prav.
grozjak
15. 08. 2019 11.59
+1
Dedujes družinsko barko, ker foter ne more ali noče več voziti presranih turistov....
šnajderca
15. 08. 2019 12.47
+1
Si mogoče pomislil,da mu jo je dal foter,al je to preveč za tvoj fižolček?
MESE?AR
14. 08. 2019 21.11
+69
Kako to mislijo, da je lahko klima vzrok ? Tam je samo električni kompresor in hladilni plin in ne more generirati CO-ja. Kriv je lahko samo izpuh agregata ali pa ladijskega motorja ! Kaj res nobeden ne pomisli na to ? Kako se dela samomor v garaži ? Malo nas plahtajo z informacijami.
oježeš
15. 08. 2019 10.32
+3
Če poznaš delovanje klime, potem veš, da vsrkava zrak iz notranjega prostora v katerem je pritrjena. Kakšen zrak pa pride v prostor, če ta ni zatesnjen pa klimo ne zanima. Nato ga izpihava, ni rečeno, da le v isti prostor.
grozjak
15. 08. 2019 12.00
Za delovanje pitrebuje el. Energijo tj agregat.....dva dni nazaj je bilo najbolj vroče na jadranu v zadnjem mesecu...
slavo1
14. 08. 2019 20.29
-13
Policisti rabili pomoč kriminalcov
3cela13o
14. 08. 2019 17.59
-139
Itak ne bodo povedal po pravici, ker pol noben turist ne bi več jedel v restavracijah na Hvaru...
Žac
14. 08. 2019 18.25
+119
A si ti pismen? Preberi kaj piše na koncu članka. Ne nakladaj brez veze. če ti ne veš daj migrantu da ti prebere. Očitno je bolj pismen kakor ti.
KungFuPanda
14. 08. 2019 18.26
+91
Ah daj no, če bi se zastrupili s hrano, a bi bili zastrupljeni samo tile na barki, ali tudi kakšen drugi gost v restavraciji? Ti si mogoče malo preveč v teorijah zarote.
Žac
14. 08. 2019 18.32
+37
"Pretreseni Mancuso je danes povedal, da so opravili obdukcijo njegovega prijatelja Eugenia, in da ni več dvomov, da je umrl zaradi ogljikovega monoksida. Prepričan je, da so se njegovi prijatelji zastrupili zaradi slabega delovanja klimatske naprave na barki. "Vsi smo se zastrupili. Zastrupitev s hrano je izključena, saj otroka tisti večer nista jedla," zatrjuje Mancuso". 3cela...,kaj tu ni jasnega? Kdo je dal to izjavo?
Yokte
15. 08. 2019 07.47
+1
Otroka nista jedla? Tudi otroka sta jedla!
RamzesII
15. 08. 2019 08.52
-7
Nekaj sta jedla, menda niso jedli samo odrasli. Zgodba ima precej lukenj.
hirajem
15. 08. 2019 09.00
+1
ArseneLupin
14. 08. 2019 17.58
-43
Barka je priplula v pristanišče s možakarjem, ki je umrl a) zaradi udarca v zid ( kje je zid na ladji, b) zaradi zastrupitve z Ogjikovim monoksidom. Oprostite , a ta članek je skrpucalo, popolnoma nejasen.
enposvoje
15. 08. 2019 08.46
+9
Kako bi pa ti pametna buča, drugače imenoval obod od wc?
pizzamargerita
15. 08. 2019 08.55
+8