Zavod v Bosni: otroke tudi za 14 ur privezali na pohištvo ali ob radiatorje in jih pustili same

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
D.F.
KOMENTARJI
145
Iz Bosne prihajajo grozljive slike in zgodbe o slabem ravnanju z otroki s posebnimi potrebami. Slike in posnetki, ki jih je predstavila poslanka bosanskega parlamenta, kažejo, kako so otroke privezali na postelje ali ob radiatorje, pristojne službe pa se po njeno ne odzivajo.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:37

Iz SVETA: Zloraba otrok v zavodu

02:15

Iz 24UR: Kruto ravnanje

Poslanka Sabina Čudić je na današnji novinarski konferenci v Predstavniškem domu bosanskega parlamenta predstavila šokantne podrobnosti o ravnanju s stanovalci, predvsem otroki, na Zavodu za varstvo duševno prizadetih otrok in mladine Pazarič.

Zavod Pazarić
Zavod PazarićFOTO: Klix.ba

Fotografije, ki jih je posredovala medijem, prikazujejo, da so otroci privezani na pohištvo in ob radiatorje. Nekaterim so roke zavezane za hrbtom, veliko otrok preživi večino dneva in vso noč v takšnem položaju, zaradi takega ravnanja pa so poročali o telesnih poškodbah in slabšanju zdravstvenega stanja, piše Klix.ba.

Zavod Pazarić
Zavod PazarićFOTO: Klix.ba

"To stanje lahko imenujemo sodobno suženjstvo. Inštitut ima 149 zaposlenih, od tega ima 27 ekonomistov in 47 bolnih otrok. Ponoči je zaposlen en skrbnik, ki je pogosto nekvalificiran človek. Otroci jim kar sami ponudijo roke, da jih privežejo, ker so tega navajeni. Zaradi teh metod ima veliko otrok poleg vidnih travm tudi resne zdravstvene težave,"je povedala Čudićeva.

Zavod Pazarić
Zavod PazarićFOTO: Klix.ba

Poslanka je tudi poskušala doseči, da bi zamenjala vodstvo zavoda, a pri tem ni bila uspešna, zato je javnost in medije obvestila o dogajanju. Zahteva, da se parlament danes dokončno odloči, kaj bi naredil z zavodom, in da je treba o kršitvah obvestiti tudi tožilstvo, ki mora prednostno prevzeti primer. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Napovedala je, da bo v postopek podala sprejetje naslednjih sklepov: nujna prekinitev zlorabe otrok in vseh prebivalcev zavoda, priprava kodeksa ravnanja s stanovalci, redni nenapovedani pregledi, dodelitev dodatnih sredstev za začasno zaposlitev negovalcev do priprave novih zakonskih rešitev. Pravi, da se vlada o kršitvah ni odzvala pravilno in dovolj hitro, zato zahteva vnovično obravnavo primera.