Tujina

Zborovanje v Pliberku: antifašisti 'proti nacizmu pod krinko'

Pliberk, 18. 05. 2019 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Libuškem polju pri Pliberku je ob okrepljenem policijskem nadzoru potekala tradicionalna slovesnost v spomin na hrvaške žrtve povojnih pobojev. Zbralo se je med osem in deset tisoč ljudi, večinoma iz Hrvaške in BiH. V Pliberk so prispeli tudi antifašisti, ki so shod označili za poveličevanje nacizma in ustaštva pod krinko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovesnost na Libuškem polju
    02:40
    Iz 24UR: Slovesnost na Libuškem polju
  • Hrvaška žalna slovesnost v Pliberku
    01:13
    Hrvaška žalna slovesnost v Pliberku

Spoštovanje zakonov je nadziralo 450 policistov, tudi s helikopterji in s pomočjo videonadzora. Avstrija letos prireditve ne obravnava več kot verski dogodek, temveč kot zborovanje. Poleg tega od 1. marca v državi velja prepoved simbolov in zastav hrvaških ustašev. Ob zapornih so predvidene tudi denarne kazni do 4000 evrov ali do 10.000 evrov v primeru ponovitve prekrška. Po poročanju nekaterih uporabnikov družbenih omrežjih je bilo sicer na slovesnosti moč opaziti nekaj ustaških simbolov. Kot so sporočili uradni organi, večjih incidentov ni bilo, so pa po zaključku shoda prijeli moškega, ki je "salutiral s Hitlerjevim pozdravom". Grozi mu nekaj tednov zapora, poročajo hrvaški mediji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med mašo za žrtve povojnih pobojev na Libuškem polju, ki jo je v živo prenašala hrvaška televizija, je bilo videti večinoma uradne hrvaške državne zastave ter nekaj cerkvenih zastav. Med mašo je vernike nagovoril hrvaški škof Ivica Petanjak iz škofije Krk. V pridigi je izpostavil, da nihče ne bo mogel zatreti spomina na žrtve povojnih pobojev, niti tovrstnih zborovanj. Meni, da ne smejo dovoliti drugim iz Evrope ali ZDA, da bi Hrvatom vsiljevali resnico. "Nismo danes tukaj, ker nekoga sovražimo, temveč zato, ker imamo radi svoje," je povedal. Molitev za žrtve islamske vere je vodil duhovnik islamske skupnosti s Hrvaške.

Po podatkih policije se je zbralo od osem do deset tisoč ljudi.
Po podatkih policije se je zbralo od osem do deset tisoč ljudi. FOTO: AP

Letos je Katoliška cerkev na avstrijskem Koroškem prvič zavrnila prošnjo hrvaške škofovske konference za organizacijo maše, ki je bila doslej osrednji del žalne slovesnosti. Ocenili so, da prireditev škodi ugledu Cerkve. Maša bo kljub temu potekala, vodili pa jo bodo nižji hrvaški katoliški duhovniki.

Žalne slovesnosti za več deset tisoč pobitih Hrvatov, med katerimi so bili večinoma pripadniki poraženih sil ustaške Neodvisne države Hrvaške, pa tudi civilisti, pri Pliberku potekajo od leta 1952. Organizator je hrvaški Častni pliberški vod, politični nagovori pa letos niso predvideni. Pokrovitelj je sicer hrvaški sabor.

Premierja Andreja Plenkovića, predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović in predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića ne bo, a sta se zadnja dva žrtvam na Libuškem polju že poklonila v minulih dneh. Poslala pa sta svoje odposlance. Vlado sta zastopala ministra za veterane in upravo Tomislav Medved in Lovro Kuščević. Maše se je udeležilo tudi več hrvaških poslancev, med njimi podpredsednik sabora in HDZ Milijan Brkić.

Na protishodu se je zbralo nekaj deset levičarskih aktivistov.
Na protishodu se je zbralo nekaj deset levičarskih aktivistov. FOTO: dnevnik.hr

Protishod: "Ustaši in četniki ste skupaj bežali"

V Pliberk je prispela skupina nekaj več kot petdesetih antifašistov, ki so protestirali proti shodu, ki je poteka pod pokroviteljstvom hrvaškega sabora. Protestniki so s seboj prinesli zastave Socialistične federativne republike Jugoslavije in transparente, na katerih je v slovenskem jeziku pisalo: "Tito, kar si začel, je treba dokončati. Znova ustanovimo Jugoslavijo. Smrt fašizmu!" Protestniki so skandirali: "Živeli antifašisti" ter "četniki in ustaši, skupaj ste bežali."

Organizator protishoda, Karl Öllinger, je povedal, da je dogodke, kot je ta v Pliberku, treba prepovedati. "Takšna zborovanja so slaba tako za Hrvaško kot tudi za Avstrijo. Treba jih je prepovedati, ker je tako zahtevala že avstrijska nadškofija," je dejal Öllinger.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predstavnica delavske fronte, ki je prav tako protestirala proti organiziranemu shodu, Katarina Peović, pa je povedala, da je "nemogoče govoriti o nedolžnih žrtvah, saj gre za revizionizem". Po njenem mnenju se žrtve ne morejo izenačevati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3