Tujina

ZDA bodo kljub napredku v pogajanjih v ponedeljek uvedle carine na mehiški uvoz

Washington, 07. 06. 2019 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
6

ZDA nameravajo v ponedeljek kljub napredku v pogajanjih z Mehiko uvesti kazenske carine na mehiški uvoz, je napovedala predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. Ameriški predsednik Donald Trump je kmalu zatem tvitnil, da obstaja precejšnja verjetnost, da lahko z Mehiko kljub vsemu dosežejo dogovor.

Migranti iz Hondurasa na mehiško-ameriški meji.
Migranti iz Hondurasa na mehiško-ameriški meji. FOTO: AP

"Naše stališče se ni spremenilo," je danes dejala Sarah Sanders, tiskovna predstavnica Bele hiše, in ob tem ocenila, da so v pogajanjih z Mehiko sicer dosegli napredek, vendar to ni dovolj.

Ameriški predsednik Donald Trump je potem na Twitterju izrazil prepričanje, da je dogovor z Mehiko še mogoč. "Če lahko dosežemo dogovor z Mehiko – in obstaja precejšnja verjetnost, da ga bomo – bodo takoj začeli kupovati kmetijske pridelke v zelo velikem obsegu," je zapisal. Ponovil je, da bodo ZDA v nasprotnem primeru v ponedeljek uvedle carine na mehiški uvoz.

To sicer ni prvič, da je morebitna uvedba carin na uvoz iz določene države do konca nejasna. Trump je že nekajkrat doslej v kratkem času večkrat spremenil stališče, spominjajo tuje agencije.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je v četrtek pozdravil predloge Mehike za dogovor o zajezitvi vala migrantov iz Srednje Amerike, s čimer bi se izognili carinam, s katerimi grozi predsednik Donald Trump, vendar še velja, da bodo carine začele veljati v ponedeljek.

Trump je Mehiki zagrozil s petodstotnimi carinami na izvoz v ZDA, če ne ustavi migrantov iz Srednje Amerike na poti v ZDA. Te carine bo potem višal vsak mesec po pet odstotnih točk tja do 25 odstotkov.

Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je predlagal, da Mehika napoti 6000 vojakov na mejo z Gvatemalo, vendar pa zavrača ameriško zahtevo, da avtomatično zavračajo prošnje za azil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urmeka
10. 06. 2019 07.35
nikhrast
09. 06. 2019 08.42
-3
Droga bo še vedno prihajala v Ameriko, problem je domača populacija.
Franci Luzar
08. 06. 2019 07.14
+2
ima kratko točno uspeh ampak na dolgo rok uničuje svoje gospodardtvo, Farmerji imajo baje že vse silose polne Kar nemorejo prodati žitaric kitajcem Rusom in drugim zaradi carin, in prav jim je
Franci Luzar
08. 06. 2019 07.10
+0
mislim da je Trump za ameriko največja katasttofa
Antropozofija
07. 06. 2019 21.53
-1
Se pravi, čeprav razumem.. Bodo američani uvedli carino na lastno blago, ki ga bodo prodali Mehiki. Se pravi carine na Mehiški uvoz.. To dela škodo Ameriki ali pa novinarji ne znajo prevesti članka.
jured100
07. 06. 2019 21.48
+9
Hvala bogu! Naj se gre prosti trg solit. S tem, ko gredo vse te tovarne v druge države se uničuje srednji sloj in ustanavljajo megakorporacije, ki zelo rade izkoriščajo reveže.