Tujina

ZDA bodo na krizno območje poslale helikopterje

Washington, 04. 04. 1999 23.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, 22:23
Komentarji
0

ZDA bodo na območje ZRJ poslale vojaške helikopterje znamke Apache, je v nedeljo sporočil predstavnik Bele hiše Samuel Berger. Nizko leteči helikopterji so izjemno učinkovito orožje za uničevanje nasprotnikovih tankov, za posadko pa so tovrstne akcije vedno tveganje. Za helikopterje je zaprosil sam poveljnik zveze v Evropi NATO Wesley Clark, da bi z njimi bistveno povečal moč dejstvovanja svojih enot.

Berger je poudaril, da premestitev helikopterjev ne pomeni začetka priprav na napad s kopensko vojsko, kar ni v skladu z nacionalnimi interesi ZDA. Priprava enot za poseg bi trajala več tednov, hkrati pa bi bilo treba računati z več tisoč žrtvami. NATO zato vztraja pri zračnih napadih. Na dolgi rok je čas namreč na strani zavezništva: ''Verjamem, da bomo dosegli cilj, če bomo z nezmanjšano močjo nadaljevali z napadi. Dan za dnem, noč za nočjo,'' je ocenil Clark.

Medtem, ko Berger ni govoril o številu helikopterjev, pa je bilo v ameriškem obrambnem ministru govora o dveh ducatih. Helikopterje bo spremljalo tudi več sto vojakov, ki skrbijo za njihovo vzdrževanje in delovanje.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.