Tujina

ZDA bodo pobile 450 telet

Washington, 06. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški veterinarji bodo poklali 450 telet iz črede, ki je povezana s prvim odkritim primerom BSE v ZDA.

Veterinarji ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) so se odločili, da bodo poklali 450 telet iz črede v zvezni državi Washington, ki je povezana s prvim odkritim primerom bolezni BSE oziroma norih krav v ZDA.

Teliček
Teliček FOTO: POP TV

Med 450 teleti naj bi bilo tudi tele krave vrste holstein, pri kateri so veterinarji pretekli mesec odkrili BSE, ker pa ne vedo natančno, katero tele je potomec nesrečne krave, bodo pobili kar celotno čredo, kmetu pa izplačali pošteno tržno ceno. Vodja veterinarske službe USDA Ron DeHaven je dejal, da so teleta stara mesec dni in da jih ne bodo testirali na BSE, ker se menda bolezenski znaki ne pojavijo tako zgodaj. Ne glede na to pa bodo njihova trupla uničili in jih ne bodo predelali v meso, klobase in druge prehrambene izdelke, kot so to počeli doslej.

Ameriška govedorejska industrija je bila namreč do odkritja prvega primera nore krave tako močna, da je kljubovala sprejemu prepovedi prodaje mesa goveda, ki je umrlo kako drugače kot med zakolom, na primer zaradi različnih bolezni. Govedorejci so se lahko sami odločili, ali bodo truplo poslali naprej v predelavo. Iz bolnih krav naj bi potem delali krmo, s katero so pitali drugo živino.

Američani trdijo, da krava, ki je zbolela za BSE, prihaja iz Kanade, ki je vedno primerna soseda za takšne ali drugačne obtožbe. Kljub temu, da nihče v USDA ne upa potrditi, ali je krava resnično prišla iz Kanade, ker menda testi DNK tega še niso potrdili. Kanada je primerna žrtev, ker so v začetku lanskega leta v čredi v provinci Alberta našli prvo noro kravo v severni Ameriki. Uživanje mesa krav obolelih za BSE lahko pri ljudeh povzroči smrtno nevarno Creutzfeld-Jakobovo bolezen, zato je kar 30 držav prepovedalo uvoz mesa iz ZDA. Med njimi je tudi Mehika, kamor USDA pošilja močno delegacijo, da bi tamkajšnje oblasti prepričali, da je meso ameriških krav še naprej brezhibno in da ni nobene nevarnosti.