Tujina

ZDA edine prejele celotno poročilo

Washington, 11. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je kritiziral ravnanje Varnostnega sveta z iraškim poročilom o oborožitvi, ki je poročilo najprej izročil ZDA, te so nato kopije predale tudi ostalim stalnim članicam VS ZN. Annan pa upa, da se kaj takega ne bo več nikoli ponovilo.

Blix je zatrdil, da bo predhodna vsebina iraške deklaracije znana do 19. decembra
Blix je zatrdil, da bo predhodna vsebina iraške deklaracije znana do 19. decembra FOTO: Reuters

ZDA so v nedeljo zvečer, ko je iraško poročilo prispelo v New York, tega prejele kot prve. Poročilo so fotokopirali in ga razdelili med ostale štiri stalne članice VS ZN.

Vodja inšpektorjev Blix pa je izrazil upanje, da bodo stalne članice VS ZN lahko do konca tedna podale preliminarno oceno iraškega poročila o oborožitvenih programih. Blix še napovedal, da bi tudi njegova skupina strokovnjakov lahko do konca tedna pregledala glavni del iraškega poročila in ostalim desetim članicam VS ZN predala njegov povzetek.

Po besedah vodje inšpektorjev UNMOVIC Hansa Blixa, naj bi deset nestalnih članic VS ZN naslednji teden prejele delovne osnutke pregledov dokumentov, ki jih izvajajo Blixovi strokovnjaki. Iz teh osnutkov bodo črtali vse navedbe, ki bi namigovale, kako izdelati orožje za množično uničevanje.

Annan je zanikal, da bi lahko ZDA v VS ZN počele, kar se jim zljubi
Annan je zanikal, da bi lahko ZDA v VS ZN počele, kar se jim zljubi FOTO: Reuters

Irak lahko uvaža vse kar ni na 300 strani dolgem seznamu prepovedanih stvari

ZDA so v torek VS ZN predložile seznam dodatnih zadev, ki bi jih morali dati na listo materialov, ki jih Irak ne bi smel prosto uvažati v skladu s programom nafta za hrano. V VS ZN je seznam predal ameriški državni podsekretar John Bolton. Po programu nafta za hrano lahko Irak uvaža vse, kar želi, če to ni na 300 strani dolgem seznamu prepovedanih stvari, ki imajo lahko dvojno uporabo - vojaško in civilno.

ZDA bi zdaj rade na seznam uvrstile še antibiotik cipro, ki pomaga pred zastrupitvijo z antraksom, gume za težke tovornjake, ki se lahko uporabijo na vojaških vozilih, hitre čolne, opremo za oddajanje radijskega in televizijskega programa, simulatorje letenja in še kaj; šlo naj bi za med 50 do 75 proizvodov.

Ali bo ZDA po več kot 50-ih letih zopet uporabila jedrsko orožje?
Ali bo ZDA po več kot 50-ih letih zopet uporabila jedrsko orožje? FOTO:

ZDA tudi za uporabo jedrskega orožja

Bela hiša je napovedala novo vojaško strategijo, po kateri bodo v primeru nasprotnikovega napada z orožjem za množično uničevanje odgovorile z "uničujočo vojaško močjo", ki vključuje tudi morebitno uporabo jedrskega orožja.

Ameriško javno mnenje je še vedno za uporabo sile proti Iraku
Ameriško javno mnenje je še vedno za uporabo sile proti Iraku FOTO: Reuters

Nova strategija ZDA, ki je že na poti v obravnavo v kongres, naj bi bila povsem jasno opozorilo Iraku, da ob morebitni vojaški akciji proti Američanom in njihovim zaveznikom ne uporabi orožij za množično uničevanje, saj bi ZDA lahko odgovorile tudi z jedrskim orožjem.

Tokratna grožnja je pravzaprav dopolnilo ameriški varnostni strategiji, ki jo je septembra sprejel ameriški svet za nacionalno varnost. ZDA so tedaj strategijo omejevanja z mednarodnimi pogodbami zamenjale s strategijo preventivnega napada. Tokratna uredba Bele hiše se ukvarja specifično z morebitno uporabo orožij za množično uničevanje in z ukrepi za zajezitev njihovega širjenja.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA