Tujina

'Če Sirija ponovno uporabi kemično orožje, smo pripravljeni. Ne preizkušajte nas'

Damask, 14. 04. 2018 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab/Urša Zupan/STA
Komentarji
1714

ZDA, Velika Britanija in Francija so v Siriji napadle lokacije, kjer naj bi režim skrival kemično orožje. Uporabile so 105 različnih raket, s katerimi so napadle tri tarče. Ocena Pentagona je, da so zadeli vse tarče brez omembe vrednega vpletanja sirske obrambe. Rusi, ki imajo v Siriji vojake, se niso vpletali.

Več videovsebin
  • Rakete ZDA, Velike Britanije in Francije
    00:20
    Rakete ZDA, Velike Britanije in Francije
  • Francija je v napadih uporabila vojaška letala
    00:53
    Francija je v napadih uporabila vojaška letala
  • Napad na Damask
    01:33
    Napad na Damask
  • Sirska zračna obramba naj bi odgovorila na napad
    00:43
    Sirska zračna obramba naj bi odgovorila na napad
  • Iz 24UR: ZDA, VB in Francija nad Sirijo izstrelile več kot sto raket
    01:31
    Iz 24UR: ZDA, VB in Francija nad Sirijo izstrelile več kot sto raket
  • Iz 24UR: Vojaška operacija ali le politično sporočilo?
    02:10
    Iz 24UR: Vojaška operacija ali le politično sporočilo?
  • Iz 24UR: V napadu ranjeni trije civilisti
    02:44
    Iz 24UR: V napadu ranjeni trije civilisti
  • Iz 24UR: Kakšni so odzivi iz Slovenije?
    02:05
    Iz 24UR: Kakšni so odzivi iz Slovenije?

ZDA, Velika Britanija in Francija so v Siriji napadle lokacije, kjer naj bi režim skrival kemično orožje. Po poročanju sirskih medijev so bili pri tem ranjeni trije ljudje, smrtnih žrtev pa napadi niso zahtevali.

"Pred kratkim sem oboroženim silam ZDA ukazal natančne napade na tarče, povezane z zmogljivostmi za kemično orožje sirskega diktatorja Bašarja al Asada. Skupna operacija z oboroženimi silami Francije in Združenega kraljestva je v teku. Zahvaljujem se obema. Pokol je bistvena eskalacija vzorca uporabe kemičnega orožja s strani tega zelo groznega režima," je sporočil ameriški predsednik Donald Trump.

Vir: Ameriško obrambno ministrstvo/24ur.com
Vir: Ameriško obrambno ministrstvo/24ur.com FOTO:

Odločitev za napad je bila pričakovana, potem ko so ZDA in zaveznice režim sirskega predsednika obtožile, da je pretekli teden v mestu Duma spet uporabil kemično orožje, ki naj bi pobilo okrog 40 ljudi.

Trump je v napovedi napada na Sirijo Rusijo naravnost obtožil, da ni držala besede, ki jo je dala leta 2013, namreč da bo zagotovila odstranitev kemičnega orožja iz Sirije. "Zadnji napad je neposredna posledica tega, da Rusija ni držala besede," je dejal in dodal, da se mora Rusija odločiti, ali bo nadaljevala po tej temni poti ali pa se bo pridružila civiliziranim državam.

"Zloben in odvraten" napad s kemičnim orožjem v Dumi je označil za dejanje pošasti. Napovedal je, da bodo napadi, ki so namenjeni odvračanju režima od uporabe kemičnega orožja, "trajni", dokler režim ne ustavi uporabe kemičnega orožja. Obenem pa je zagotovil, da si ZDA ne želijo neskončne prisotnosti v Siriji in se bodo od tam umaknile, ko bo Islamska država popolnoma poražena.

Bližnji vzhod je označil za moteno regijo, ki jo želijo ZDA izboljšati, vendar ne bodo mogle zagotoviti trajnega miru in usoda regije je v rokah njenih prebivalcev.

Sirski mediji so napade ZDA, Francije in Velike Britanije označili za "očitno kršitev mednarodnega prava". Sirski predsednik al Asad pa je po napadih v telefonskem pogovoru z iranskim predsednikom dejal, da bo njegova država zdaj le še bolj odločena, da zmaga v boju proti terorizmu. Zahod je obtožil, da podpira terorizem.

Trump je Rusijo in Iran tudi opozoril pred sodelovanjem z Asadovim režimom in vprašal, kakšna država si želi biti povezana z množičnim morilcem nedolžnih moških, žensk in otrok. "Države sodimo po prijateljih in nobena država ne bo uspešna s promocijo malopridnih držav, surovih tiranov in morilskih diktatorjev," je dejal.

Rusija v Varnostnem svetu ZN zahtevala obsodbo napada na Sirijo

Ruski veleposlanik v Washingtonu Anatolij Antonov je po napadu opozoril, da bodo zaradi tega nastale posledice, za katere bodo odgovorni Washington, London in Pariz. Napade je opredelil kot grožnjo Rusiji in celo kot žalitev ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Žalitev predsednika Rusije ni sprejemljiva," je izjavil in spomnil, da je Rusija opozorila, da takšna dejanja ne bodo minila brez posledic. Dodal je tudi, da imajo ZDA največje zaloge kemičnega orožja na svetu in nimajo nobene moralne pravice obtoževati drugih držav.

Putin pa je napad na Sirijo najostreje obsodil in ga označil za "dejanje agresije".

Rusija je danes sklicala izredno sejo Varnostnega sveta ZN in sestavila predlog resolucije z obsodbo napadov, ki pa ni bila potrjena. Za resolucijo so glasovale tri države, štiri so se vzdržale, osem pa jih je bilo proti.

Mattis zatrdil, da dodatnih napadov ne načrtujejo

Ameriški obrambni minister James Mattis, ki je še v četrtek dejal, da čaka na dokaze, da je režim sirskega predsednika v Dumi uporabil kemično orožje, je na novinarski konferenci v Pentagonu dejal, da ne dvomi v Asadovo odgovornost. Dejal je, da so mu poslali jasno sporočilo, vendar dodatnih napadov za zdaj ne načrtujejo. Zagotovil je, da je povsem prepričan, da je v Dumi šlo za napad s kemičnim orožjem.

Tokratne napade je opisal kot močnejše od tistih lani, ko so ZDA prav tako v odgovor na napad s kemičnim orožjem uničile letališče, s katerega je bil izveden napad. Mattis je dejal, da Asad lani očitno ni razumel sporočila in so napadli znova. "Ti napadi so bili usmerjeni proti režimu in smo se zelo potrudili, da se izognemo žrtvam med civilisti in tujci," je dejal Mattis, pri čemer je mislil na ruske vojake v Siriji.

Rusov o napadih niso predhodno obvestili razen normalne komunikacije med ameriško in rusko vojsko, da bo na določenem območju potekala zračna operacija. Napadli so tarče, kjer naj bi Asadov režim proizvajal kemično orožje.

Načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general Joseph Dunford je dejal, da so tarče izbirali na način, da se izognejo ruskim žrtvam.

Pentagon potrdil uspešnost napadov

Trump je že lani ukazal napad na Sirijo zaradi uporabe kemičnega orožja. Takrat so Američani z raketami uničili letališče, s katerega je režim sprožil kemični napad. Trump je dejal, da so takrat uničili 20 odstotkov zračnih sil Asadovega režima.

Tiskovna predstavnica Pentagona Dana White je na današnji izredni novinarski konferenci povedala, da je bila vojaška operacija izvedena pozorno po metodičnem načrtovanju. Storili so vse, da zadenejo le tisto, na kar so merili in jim je uspelo. Ob tem je zagotovila, da ni šlo za spremembo ameriške politike do Sirije ali zamenjavo režima, ampak le za upravičen odgovor na uporabo kemičnega orožja proti lastnemu ljudstvu s strani režima predsednika Asada. Rusijo je pozvala, naj uporabi svoj vpliv in zagotovi, da režim odstrani kemično orožje in ga več ne uporablja.

Direktor štaba združenih poveljstev general Ken McKenzie pa je povedal, da so v napadu uporabili skupaj 105 različnih raket, s katerimi so napadli skupaj tri tarče. S strani Sirije niso opazili nobenega resnega odgovora, ampak so našteli okrog 40 protiletalskih raket, ki so tavale v zraku, ko je bilo napada že konec. Šlo je za "neumne" izstrelke, ki niso vodeni, in McKenzie je ob zagotovilu, da sami nimajo podatkov, da bi povzročili kakšno civilno žrtev, dejal, da so sirske rakete nekam padle in so morebiti terjale žrtve.

McKenzie je dejal, da je šlo za jasno in nedvoumno sporočilo režimu, da uporaba kemičnega orožja ni opravičljiva. Uvodna ocena Pentagona je, da so zadeli vse tarče brez omembe vrednega vpletanja sirske obrambe. Rusi, ki imajo v Siriji vojake, se niso vpletali. Na vprašanje, ali se bojijo povračilnih ukrepov, je odgovoril, da so pripravljeni na vse.

Macron: Asadov režim je prestopil rdečo črto

Udeležbo v napadih sta potrdila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in britanska premierka Theresa May. Macron je dejal, da je Asadov režim prestopil rdečo črto in niti najmanj ne dvomi, da je napad s kemičnim orožjem pred tednom dni v Dumi izvedla sirska vlada.

Britanska premierka pa je napad opisala kot omejen in merjen. "Ne gre za posredovanje v državljanski vojni niti za spremembo režima, ampak za omejen in merjen udarec, ki ne bo povečal napetosti v regiji in se izogiba civilnim žrtvam," je sporočila Mayjeva. Britansko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je bil njihov napad uspešen.

Da je bil napad uspešen, se je pohvalil tudi ameriški predsednik Trump. Na Twitterju se je zahvalil Franciji in Veliki Britaniji ter dodal, da je misija uspela. Kot je še zapisal, je izjemno ponosen na ameriško vojsko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

ZN pozvali k 'zadržanosti'

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je zaradi dogajanja preložil pot v Savdsko Arabijo, je vse države pozval, naj bodo zadržane in se izogibajo vsem dejanjem, ki bi lahko vodila v poslabšanje razmer.

Poudaril je, da je vsaka uporaba kemičnega orožja grozljiva, obenem pa opozoril, da je treba ravnati v skladu z listino ZN in mednarodnim pravom.

Da je treba kar najbolj zmanjšati škodo, ki so jo zaradi napadov zaveznikov na cilje v Siriji deležni civilisti, je pozvala tudi organizacija Amnesty International. Ta je Trumpa še pozvala, naj odpre meje za begunce iz Sirije.

Letalo
Letalo FOTO: AP

Kako so napad doživeli v Siriji?

Danny Makki, svobodni novinar, ki je trenutno v Damasku, za CNN dejal, da so napadi ljudi zbudili v zgodnjih jutranjih urah. "Najprej je bilo precej strašljivo," je dejal in povedal, da je slišal okoli 12 ločenih eksplozij.

"Nato je sirska zračna obramba začela odgovarjati na napade in skušala prestreči rakete. Jasno smo lahko slišali letala v zraku," je še povedal.

Slovenska politika večinoma podpira napad zaveznic na cilje, kjer naj bi sirski režim skrival kemično orožje. Predsednik republike Borut Pahor pa pričakuje, da se bo mednarodna skupnost ob tem ukrepu takoj osredotočila na diplomatsko reševanje vseh odprtih vprašanj po mirni poti.

Kot je dejal, napadi niso bili povsem nepričakovani, saj je ozračje v Damasku napeto že vse od napadov s kemičnim orožjem 7. aprila. "Vendar pa se je zadnje dni pričakovanje povračilnih ukrepov poleglo, zato so ljudje pretreseni in šokirani."

Vendar pa prebivalce Sirije po več kot sedmih letih vojne preseneti le še malo kaj: "Po dveh urah kaosa se je življenje vrnilo v normalne tirnice. Po toliko letih vojne so ljudje vajeni že vsega."

Firas Abdullah, sirski protivladni aktivist, ki je bil pred kratkim evakuiran iz Gute, pa je dejal, da so napadi "predstava za javnost". Ocenil je, da "na kraju dogajanja ne bodo imeli večjega učinka in še zdaleč niso dovolj, da se ustavi Asadov režim."

Na drugi strani so podporniki Asadovega režima zjutraj v Damasku pripravili proteste proti zračnim napadom.

Kaj je bilo napadeno in s čim?

General Dunford in McKenzie sta medijem razkrila tarče napada. Napadli so raziskovalni objekt pri Damasku, in to s kar 76 raketami tomahawk, poleg tega pa so uničili še tri bližnja poslopja. S tem naj bi premaknili kemični program režima za več let nazaj. Druga tarča je bilo skladišče pri Homsu, tretja pa bunker, na katerega je padlo le sedem raket.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate škodo, ki je nastala na omenjenem raziskovalnem centru:

Rakete so letele iz ameriških bombnikov in francoskih ter britanskih letal, kakor tudi z vojaških ladij v Arabskem zalivu, vzhodnem Sredozemlju in Rdečem morju. Vsa zavezniška letala so se varno vrnila v svoje baze.

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so sodelovala štiri letala Tornado GR4. Francija pa je sporočila, da so uporabili fregate v Sredozemskem morju in vojaška letala.

Ruski mediji sicer trdijo, da je bila večina izstrelkov prestreženih. Ruski general Sergej Rudskoj je ocenil, da je trojica držav izstrelila skupno 103 rakete, od katerih jih je sirski sistem zračne obrambe prestregel 71. Sirski protiletalski sistem je bil razvit v času Sovjetske zveze in je star več kot 30 let.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.51

Varnostni svet ZN ni potrdil resolucije

Rusija je sestavila predlog resolucije z obsodbo napadov, ki pa v Varnostnem svetu ZN ni bila potrjena. Za so glasovale tri države, štiri so se vzdržale, osem pa jih je bilo proti.

19.15

Članice Nata enotno podprle operacijo v Siriji

Stalni predstavniki držav članic pri Natu so enotno podprli današnjo operacijo, ki je bila omejena na zmogljivosti za proizvodnjo in uporabo kemičnega orožja. Ni bilo alternative uporabi sile, so povedali. Uporaba kemičnega orožja po njihovih besedah ne more biti nekaznovana ali postati nekaj običajnega. Države so Damask in njegove podpornike pozvale, naj omogočijo hiter, trajen in neoviran humanitarni dostop. Ponovile so zavezanost politični rešitvi sirske krize ter sirske zaveznike, še posebej Rusijo, pozvale, naj poskrbijo, da bo Damask konstruktivno sodeloval v mirovnih pogovorih pod pokroviteljstvom Združenih narodov v Ženevi.

17.59

Nikki Haley: ZDA so pripravljene ponovno udariti

Če Sirija še enkrat uporabi kemično orožje, so ZDA "naložene in pripravljene", da spet udarijo, je na zasedanju VS ZN povedala veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley. "Verjamemo, da smo oslabili sirske zmogljivosti glede kemičnega orožja. Pripravljeni smo nadaljevati s pritiski, če je sirski režim tako nespameten, da nas bo preizkušal," je dejala.

17.57

Rusija v VS ZN zahteva obsodbo napada na Sirijo

Rusija je sestavila predlog resolucije z obsodbo napadov, ki pa ne bo potrjena, ker so proti tri stalne članice Varnostnega sveta s pravico do veta in gre zlasti za to, koliko podpore bo Rusija uspela zbrati od ostalih držav.

17.26

Guterres članice VS ZN pozval, naj ne poslabšujejo situacije

Začela se je izredna seja VS ZN. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na začetku zasedanja vse članice pozval, naj se izognejo nadaljnjemu eskaliranju situacije v Siriji. Inšpektorji OPCV so po njegovih besedah na kraju dogodka, pripravljeni, da preiščejo prizorišče domnevnega kemičnega napada.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1714)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?azvezdarde?a
15. 04. 2018 10.53
+5
najprej uprizorijo kemični napad, potem vržejo rakete na neko prayno posloplje, američanom gre vsak dan slabše!! revči
Slamnati Jeti
15. 04. 2018 10.49
+2
glede na grožnje ZDA ob ponovnem napaku s kemičnim orožjem , pričakujem takšen "napad" v roku 14 dni.
Qualisvirtalisoratio
15. 04. 2018 10.07
+4
Hmmm mene to bolj spominja na določeno agresivno raso, ki je pred 200 leti izvedla največji genocid v zgodovini človeštva in še vedno se niti niso opravičili, kaj šele odgovarjali. Prišli so s havbicami pa pokali po duhovno in kulturno bogatem ljudstvu (avtohtonih prebivalcih), ki so bivali v sožitju z naravo in jih iztrebili. V njihovi kratki zgodovini njihove države se niso nič spremenili, kvečjemu nadaljuje dejanja svojih prednikov še bolj efektivno kot kadarkoli prej, le da se je njihovo igrišče skupaj z apetiti razširilo po celotnem svetu.
knivar
15. 04. 2018 11.52
+2
to je pa zaradi tega ker ta umetna nacija nima zgodovine nima trdih korenin,ampak so izgnani morilci psihopati,puritanci,tako so se jih rešili v evropi na ladjo pa prek luže,zaradi tega pa imamo to kr se dogaja vse bolano perverzno vsa svinjarija prihaja od njih,ker so jim takšni geni
Infraping
15. 04. 2018 10.06
+0
bakiras
15. 04. 2018 09.46
+2
napad je bil samo farsa, da pač pokažejo da si upajo. Nič druga. Nič poškodovanih nič mrtvih ( še dobro da je tako).
bakiras
15. 04. 2018 09.44
+2
res je bilo efektno, kažejo pa isto ruševino iz petih strani. HAHAHA. Mislim da je bližja trditev rusov, da so prestregli večino raket.
nnanna
15. 04. 2018 08.56
+9
če imaš toliko orožja kot zda si je treba izmišljevati, kje vse mora "reševati" države, ki bi sicer brez nje živele v miru!
helter skelter
15. 04. 2018 08.23
-8
a mi lahko nekdo razloži, zakaj nam "prijateljska" rusija zaračuna enkrat več za plin, kot nemcem, avstijcem, francozom, britancem, madžarom.... nam ga prodajajo za skoraj 500 $ za 1000m3, npr. britancem računajo le 200 $, nemcem 300 $... in te bi rusofili imeli za prijateljsko državo...
krtofl
15. 04. 2018 08.25
+3
kwa je lažnivc....vse odgovore dobiš pri maši....
helter skelter
15. 04. 2018 08.36
+3
podatki so uradni od gazproma... a je hudo sprejeti dejstvo, da vas "mati rusija" nateguje..
Morana7
15. 04. 2018 09.03
+5
dbitls a vam ni še nihče povedal, da enakopravnosti med državami ni? Mi smo lahko še 100 let v EU pa ne bomo imeli pogajalske moči britancev ali nemcev....kako vam sploh na pamet pade, da je naša moč na trgu primerljiva z njihovo???
vertex
15. 04. 2018 09.33
+2
dražje nam plin zaračunajo zaradi svečkarskih rusofobov
natolcevanjenapolno
15. 04. 2018 10.16
+2
aojz
15. 04. 2018 08.17
+13
Vsi, zahod in vzhod želijo uničit evropo. Pa uspeva jim. Samo mi tega ne vidimo pa jim pomagamo.
elrocco77
15. 04. 2018 08.15
+20
Do incidenta bo sicer prišlo prej ali slej. Ameri si želijo vojno in jo potrebujejo, saj bodo drugače bankrotirali. Da obubožanih bednih brezzobih otoških rdečelascev niti ne omenjam. Jaz bom rekel samo hvalabogu da vsaj Rusi razumejo zakaj se v celi stvari dejansko gre. Je pa res da ko bo enkrat začelo padat po Rusih bo nedvomno tud po Amerih.. Takrat bo pa j.eba !!
aojz
15. 04. 2018 08.12
+13
Američani: vse rakete so zadele cilje. Rusi: sirijske sile so sestrelile 71 raket preden so prišle na cilj. Pol pa verjem. To je vojna laži. Vsakega, ki laže ustrelit. Pa bo hitro mir in same še 1 milijarda ljudi.
wolfterier
15. 04. 2018 09.25
+0
No,tisti bunkerji se niso sami podrli,a ne.Večina raket je zadela,to je dejstvo !!!
wolfterier
15. 04. 2018 09.29
+2
Če so res sestrelili 71 raket,jih je najmanj 30 zadelo cilj.To je velik uspeh,v 2.SV je zadel vsak milijonti izstrelek !
akmt
15. 04. 2018 07.49
+18
Pustite Sirijo, vse ostale drzave, begunce itd.Vsaka drzava bo ze poskrbela sama zase.Begunci naj se pa borijo! Ne pa da pobegnejo
janko jereb
15. 04. 2018 07.16
+5
Le kdaj bo naša Melanija naredila nekaj dobrega za cel svet in zastrupila tega Tra(m)pa?
vertex
14. 04. 2018 22.52
+31
porabili so milijardo dolarjev za uničenje treh praznih hiš..jaz bi to naredil a krampom za nekaj tisočakov
wolfterier
15. 04. 2018 09.30
+0
Stavim,da še nisi v življenju pol ure vihtel kramp,vertex !!!
M_teorija
14. 04. 2018 22.50
+16
In to vse zaradi majhnih dlani in prevelike kravate!?
BUONcaffee
14. 04. 2018 22.49
-16
Rusi so pravočasno zbežali v Iran.
BUONcaffee
14. 04. 2018 22.48
-14
Upam, da bomo kako ulico poimenovali po Trumpu.
jured100
14. 04. 2018 22.49
-9
rde?azvezdarde?a
15. 04. 2018 07.14
+14
jay sem tudi za da se vsakič ko grem mimo lahko poščijem gor
wolfterier
15. 04. 2018 09.31
+1
BUONcaffee
14. 04. 2018 22.46
-10
Bom pisal Trump mu povedal, da ga podpiramo.
jured100
14. 04. 2018 22.46
+6
BUONcaffee
14. 04. 2018 22.44
-12
Rusi so pravočasno zapustili Sirijo.