Tujina

Iran bo 7. julija nehal spoštovati še dodatne zaveze iz jedrskega dogovora

Washington / Teheran / Moskva / Peking, 25. 06. 2019 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
66

Napetosti in nesoglasja med ZDA in Iranom se iz dneva v dan bolj krepijo – tokrat z nestrinjanjem glede pogovorov. Oglasila se je tudi Moskva, ki je zatrdila, da je bilo sestreljeno ameriško brezpilotno letalo v iranskem zračnem prostoru. Iran bo 7. julija odstopil še od nadaljnjih zavez iz mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem orožju, pa je napovedal visoki predstavnik iranske vojske.

V zadnjem času so se odnosi med državama močno zaostrili.
V zadnjem času so se odnosi med državama močno zaostrili. FOTO: Dreamstime

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je med obiskom v Jeruzalemu Iranu očital, da se ne odziva na ponudbo ZDA za pogovore. "Predsednik je pustil odprta vrata za prave pogovore. V odgovor je tišina Irana oglušujoča," je dejal. "Vse, kar mora Iran storiti, je, da stopi skozi ta odprta vrata," je še poudaril svetovalec predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Rohani: ZDA glede pogovorov lažejo

Iranski predsednik Hasan Rohani pa je medtem dejal, da ameriška odločitev za sankcije proti iranskim visokim predstavnikom kažejo, da ZDA "lažejo" glede pogovorov. "Medtem ko pozivaš k pogajanjem, skušaš sankcionirati zunanjega ministra. Očitno je, da lažeš," je povedal Rohani na srečanju z iranskimi ministri, ki so ga prenašali v živo po televiziji.

Moskva: Ameriški dron je bil v iranskem zračnem prostoru

Moskva pa je danes zatrdila, da je bilo ameriško brezpilotno letalo, ki ga je pretekli teden sestrelila iranska vojska, v iranskem zračnem prostoru.

"Imam informacije ruskega obrambnega ministrstva, da je bil dron v iranskem zračnem prostoru," je povedal vodja ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Petrušev. "Nismo videli dokazov, ki bi dokazovali nasprotno," je dodal.

ZDA medtem vztrajajo, da je bil dron v mednarodnem zračnem prostoru.

Zavrnil je očitke, da Iran destabilizira razmere v regiji. "Vsak poskus, da se Teheran predstavi kot veliko grožnjo regionalni varnosti in se ga celo primerja z Islamsko državo ali drugo teroristično skupino, je za nas nesprejemljiv," je poudaril Petrušev.

Iranska nasprotnika Izrael in ZDA je pozval k sodelovanju z Rusijo v boju proti terorizmu v Siriji.

Kitajska Teheran in Washington pozvala k zadržanosti

Kitajska je medtem Iran in ZDA pozvala, naj ohranita mirno kri in bosta zadržana. "Menimo, da vztrajanje pri največjem možnem pritisku (na Iran) ne bo prispevalo k rešitvi problema," je povedal predstavnik za odnose z javnostmi kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang.

"Dejanja so pokazala, da imajo ti ukrepi nasproten učinek in zaostrujejo nemir v regiji," je še poudaril.

Domnevno razbitine sestreljenega ameriškega drona.
Domnevno razbitine sestreljenega ameriškega drona. FOTO: AP

'Iran bo 7. julija nehal spoštovati še dodatne zaveze iz jedrskega dogovora'

Iran bo 7. julija "brez dvoma" odstopil še od nadaljnjih zavez iz mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem orožju, pa je danes povedal neimenovani visoki predstavnik iranske vojske. Deloma je Iran od dogovora odstopil že maja, potem ko so maja lani odstopile ZDA.

Iranska tiskovna agencija Fars je poročala, da je prejela izjavo generalnega sekretarja iranskega vrhovnega sveta za nacionalno varnost, kontraadmirala Alija Šamkanija, ki je zapisal, da je naveličan nespoštljivosti evropskih držav. Po njegovem mnenju te izvajajo "okrepljen pritisk", da bi Iran prisilile k nadaljnjemu spoštovanju zavez iz jedrskega sporazuma, ne da bi druge podpisnice spoštovale svoje.

Posledično se bo na podlagi odločitve sveta za nacionalno varnost z 8. maja druga faza načrta za zmanjšanje zavez Irana začela "odločno izvajati 7. julija".

Ob tem je Šamkani posvaril, da bo iranski odgovor na politične poskuse za omejitev absolutnih pravic iranskega ljudstva podoben tistemu na kršitev iranskega zračnega prostora s strani ameriškega drona.

Iranski predsednik Rohani je 8. maja sporočil, da Iran ne bo več spoštoval omejitev glede zalog obogatenega urana in težke vode, kot jih določa sporazum iz leta 2015.

Teheran je napovedal še dodatne ukrepe, če preostalih pet podpisnic sporazuma - Kitajska, Rusija, Nemčija, Velika Britanija in Francija - do 7. julija ne bo začelo izvajati svojih zavez predvsem na naftnem in bančnem področju. Po ponovni uvedbi ameriških sankcij proti Iranu so namreč delovale v skladu z njimi, kljub obljubam, da ne bodo.

Če tega ne bodo storile, je Iran napovedal, da bo prenehal spoštovati še omejitve glede stopnje, do katere lahko obogati uran, in ukrepe glede težkovodnega reaktorja Arak. Glede na sporazum lahko Teheran obogati uran le do 3,67 odstotka, kar je dovolj za delovanje jedrskih elektrarn, medtem ko je za jedrsko orožje potreben 90-odstotni visoko obogateni uran.

Mednarodni jedrski sporazum je bil sklenjen julija 2015. Iran je z njim pristal na omejitve svojega jedrskega programa in na strog nadzor, s čimer naj bi mu preprečili uporabo urana ali plutonija za razvoj jedrskega orožja. Mednarodna skupnost pa je odpravila gospodarske sankcije proti Iranu.

Maja lani so ZDA odstopile od dogovora in začele znova uvajati sankcije. 

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek uvedel dodatne sankcije proti Iranu, med drugim proti iranskemu vrhovnemu voditelju, ajatoli Aliju Hameneju.
Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek uvedel dodatne sankcije proti Iranu, med drugim proti iranskemu vrhovnemu voditelju, ajatoli Aliju Hameneju. FOTO: AP

Washington je v ponedeljek uvedel nove strožje sankcije proti Iranu. Kot so sporočili iz Bele hiše, je predsednik Trump podpisal odlok, po katerem iranskemu vrhovnemu verskemu voditelju, ajatoli Aliju Hameneju in njegovemu bližnjemu krogu otežuje dostop do finančnih inštrumentov. Še ta teden naj bi na seznam dodali tudi iranskega zunanjega ministra Mohameda Džavada Zarifa.

Iranska vojska je v četrtek sestrelila ameriški dron, ki je po mnenju Teherana vstopil v iranski zračni prostor. Washington medtem trdi, da je bil v mednarodnem prostoru. To je še zaostrilo odnose med državama, ki so že tako in tako napeti zaradi napadov na tankerje v Omanskem zalivu, za katere ZDA krivijo Iran.

ZDA so sankcije proti Iranu znova uvedle že lani po odstopu od mednarodnega jedrskema sporazuma. Sankcije so uperjene predvsem proti iranski naftni in finančni industriji.

Maja letos so se v Perzijskem zalivu začeli dogajati napadi na tankerje, kar naj bi po trditvah ZDA izvajal Iran, ta pa to zanika. V četrtek je položaj nevarno zaostrila še sestrelitev ameriškega brezpilotnega letala, za katerega Iran trdi, da je kršil iranski zračni prostor, ZDA pa, da je letel v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino.

Trump: Odgovor Irana je ignorantski in žaljiv

Sredi zaostrovanja odnosov med Washingtonom in Teheranom je Trump tvitnil, da bi "kakršen koli napad Irana na karkoli ameriškega naletel na veliko in silno silo. Na nekaterih območjih silen pomeni uničenje". Iranski voditelji po navedbah predsednika ZDA razumejo samo "moč in silo in ZDA so daleč najmočnejša vojaška sila na svetu".

Hkrati je Trump kritiziral "ignorantski in žaljiv" odgovor Irana na njegovo ponudbo za pogovore. "Današnje iransko zelo ignorantsko in žaljivo stališče kaže zgolj, da ne razumejo realnosti," je še tvitnil.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1538643
26. 06. 2019 09.09
-1
Iranski šah se gre šaha...
Alojz69
25. 06. 2019 15.34
-1
😀😀cakaj
Banion
25. 06. 2019 15.32
+29
Sosedom sem skragan in sem ga povabil na pogovor pripravljeno sem imel sekiro, vile in staro šrotarico, pa ni prišel. Kaj naj naredim, vdrem k njemu ali še čakam?
Balki30
25. 06. 2019 19.24
+1
Omg....pjt preverit ce je ok....da ze bozcku ni ze kj zgodil...pa to
Save Palestina
25. 06. 2019 15.30
+31
Evropa mora zavzeti jasno stališče in reči vojnam na bližnjem vzhodu: NE. Ne bomo capljali za Ameriko in Izraelom. Evropa bi morala razmišljati s svojo glavo, kaj je v interesu Evrope. Ne pa kaj narekuje Amerika in Izrael. Za njihovimi "dobrohotnimi"obljubami in prijaznostjo se skrivajo skriti načrti, prevzemov. Evropa bi morala ustanoviti svojo: Silicijevo dolino, menim, da je napaka, da v Evropi ne dopuščamo, da lahko tujci (Rusi, Kitajci kupujejo nepremičnine po Evropi). S tem bi se zmanjšal vpliv Amerike. Če tudi bi v Ameriki imeli gosppdarsko krizo, bi bili manj dovzetni za njihove posledice, ki se dogajajo v Ameriki.
Uporabnik1152447
25. 06. 2019 19.28
+14
Ja, sam Evropa rabi enga karizmatičnega tipa oz. žensko, ne pijančkov Junckerjev, multikulturistov ala Hans Timmermans al kaj je že un tip, .. Sej Angela je odlična voditeljica, kar se gospodarstva tiče, sam da so pa navozili več miljonov migrantov v Evropo, je pa precej tudi njena zasluga. Prav bi bilo, če bi Evropa pomagala nazaj gradit bližnji vzhod, ker pač ljudje morajo delat, denar mora krožit, roboti pa tako ali tako pridelajo že dovolj dobrin za ves svet. Tudi kmetijstvo se bo počasi robotiziralo. Samo preden Evropa lahko pomaga, morajo Amerika, S.Arabija in Izrael prenehati s sovražnimi dejanji proti sosedam. Je pa religija močna in žal tudi Izraelci mislijo, da so nekaj več, saj jim tako pravijo njihove religiozne in ideološke bukve.
robert hrovat
25. 06. 2019 20.48
-4
Tudi če bi Evropa pomagala, da bi se države na bližnjem vzhodu čimbolj pobrale v vseh pogledih, jim islam ne bi dovolil... poglejte te države pred 1980 letom, te države so zelo hitro napredovale gospodarsko, medicina je bila na nivoju evrope, imeli so univerze, ženske so imele ogromno več pravic in niso hodile okoli zadekane, imeli so organizacije za pomoč revnim in še in še... marsikatera država v evropi ni bila tako napredna in z denarjem od nafte bi lahlo bile te države bolj napredne od evrope... sam ne to ni bilo po godu islamu in so povzročile vojno in te države so ratale islamistične, praktično čez noč so nazadovali za vsaj 100 let... tko da zakaj bi evropa vlagala v države, ki jih nadzoruje islam in zavračajo napredek???
Zmaga Ukrajini ...
25. 06. 2019 21.25
+4
No, tole je pa ultra preprosto razmišljanje. Bila je iranska revolucija - ajatola Homeini, skorajda rock legenda Bližnjega vzhoda. In zakaj se je že to zgodilo? Spet kavbojci. In islam ni noben "bavbav", že od samega začetka je Iran živel v bolj ali manj odmerjenih "dozah" islama in, če bi jih kavbojci pustili pri miru, do iranske revolucije sploh ne bi prišlo in posledično tudi ne bi prišlo do radikalne islamizacije. In Iran ne zavrača napredka, pač pa želi ostati samostojen in imeti enake pravice in enake možnosti kot vse države, ki napredujejo v vseh pogledih, tako vojaško, kot tudi gospodarsko.
Malinha
25. 06. 2019 21.43
+1
Ultra preprostost je način, ki sem ga že opisal: čim prej v kakršnega koli nasprotnika izstreliti svinec. Kdor ne razume, naj si stopnjo IQ-ja ogleda v kavbojskih filmih. Iranske revolucije res ne bi bilo, brez posredovanja ZDA; glavni verski struji, šiiti in suniti se med seboj spopadajo že od Mohameda naprej, nikoli tako radikalno. Islamska verska socialnost je namreč bliže katolicizmu (skrbi za druge), kakor protestantizem in pravoslavje. Zahodni imperializem, postvarelost, pa skrbi, udejanja tisto, kar je M. Thatcher izjavila: "Družba ne obstoji. Obstoji samo dobrobit posameznika in njegovo bogastvo". In na to noto igra ZDA.
Zmaga Ukrajini ...
25. 06. 2019 21.49
+0
Missas, ... odlično 5 (pa mama naj pride v šolo:))) No, vsekakor zanesljiva diagnoza.
robert hrovat
25. 06. 2019 21.51
+2
Pa ne govorim samo o Iranu... tudi Iraq, Afganistan, Saudska Arabija itd. vsi so sprejeli ekstremni islam, v tistem času so nato na oblast ti diktatorji, ki so nato izničili pravice ljudi ... če bi pustili vsaj napredek, da bi se nadaljeval v tem tempu bi v tem času ljudje hodili v službe v te države in ne obratno...
Alojz69
25. 06. 2019 14.51
-1
Generalee ti si eden izmed tistih ki jih Carlo M. Carlici opisuje v svoji knjigi.
Supervillain
25. 06. 2019 14.50
+0
Spet ste kao najbolj pametni.Lp
resnicaosvobaja
25. 06. 2019 14.49
+21
Ne maram Irana, ampak to obtoževanje s strani Amerike je vse bolj podobno Ezopovim basnim, kjer jagnje kali vodo volku , ki je višje ob vodotoku. To je priložnost za Evropo, da se zavzame zase in pove obema, kar jima gre
resnicaosvobaja
25. 06. 2019 14.45
-4
Hormoško ožino naj bi imeli Američani v malem prstu, drugače je s pšenico
Nabru3
25. 06. 2019 14.00
+3
Vojna v Iranu bo. Vprašanje je samo ali bodo prej FEDovci (tiskarji dolarja) prej poknali Trumpa ali bodo šli kar direktno.
Ate_ist
26. 06. 2019 17.15
američani grejo v vojno, ko si tega želijo generali in ne politiki. in ta trenutek generali vejo, da vojne v iranu v nobenem primeru ne morejo dobiti. iran je za razliko od iraka hribovit, pa tudi bolj homogen kar se naroda tiče. predvsem pa so vajeni živeti pod sankcijami in imajo rusko protizračno obrambo (irak je imel francosko in so jo francozi pred zračnimi napadi na daljavo izklopili)
Alojz69
25. 06. 2019 13.59
+7
Ko berem v tujih medijih da kibernetski napad ni udpel v cetrtek 20.06 vem zakaj ni USA napadla irana!
BUONcaffee
25. 06. 2019 13.36
-11
ZDA po včerajšnjem ukazu Trumpa zapuščajo perzijski zaliv. Razlog grožnje Irana in sestreljeno ameriško letalo. Trump je izjavil, da za varnost v zalivu morajo dati denar. Sedaj kdo bo čuval zaliv naj se zmenijo. Perzijski zaliv kar se tiče varnosti trgovski ladij je zelo kompliciran, gre za več dejavnikov in grožen raznih držav. Če Iranu paše tako naj si sam čuva tankerje.
procesoid
25. 06. 2019 14.06
+30
Perzijski zaliv je bil najbolj varen in miren, dokler se tam niso pojavili zionisti z američani... kamor pridejo in se vmešajo navedeni, ni več miru in varnosti. Dokazov za to je ogromno, samo spranih možganov ne smeš imeti in ko odpreš oči kot Esmeralda, ti je vse hitro jasno.
BUONcaffee
25. 06. 2019 13.17
-10
Slovenija rabi trdno gospodarstvo.
HorstWiesel
25. 06. 2019 13.31
+14
konstruktor
25. 06. 2019 13.14
+11
Ejga, čimprej bo treba kurilca nabavt....
BUONcaffee
25. 06. 2019 13.05
-27
Iran kot tak nima nobenih zaveznikov razen slovenske banke. Rusi in Iran niso zavezniki, sploh prej trn v peti, ker gre tudi za tekmovanje v prodaji nafte. Kitajci resen kupec nafte po nižji ceni kot ga nudi drugi trg. A tudi Kitajci ne bodo šli v kak konflikt zaradi Irana, jim bo že Putin prodal svojo. Gre samo za to, da ZDA niso po godu Rusom in Kitajcem zato navidezna podpora Iranu. Če pride do konflikta Irana z kako od sosed ne mora računati na nobenega.
NPC24ur
25. 06. 2019 13.16
+21
Ti znas o geopolitiki tok velik ko mesec o ekonomiji
HorstWiesel
25. 06. 2019 13.32
+10
NPC24ur
25. 06. 2019 13.38
+16
Mesec si ni sposoben rit obrisat pa jajca spect, kaj bo o o bilocem. Pravi stereotip diplomanta FF fakultete
FAUSTOS1
25. 06. 2019 12.58
-25
KAkšna je to država ,ki jo vodi verski fanatik z svojo 900 glavo versko partijo,s svojo vojsko in policijo znotraj iste države,in ta verska partija določa vse v državi ,kaj bodo jedli ,kako so lahko oblečeni,kam lahko gredo,do katere ure itd tej mladini bi bilo potrebno dati podporo ,da se v državi izvedejo volitve brez verske nadvlade.
BUONcaffee
25. 06. 2019 12.51
-31
Putin iz ozadja vodi račune brez krčmarja. Zagotovo bo poslal svojo ladjevje v perzijski zaliv, ko se ZDA umaknejo stran. Iran Rusov zagotovo ne bo vesel.
BUONcaffee
25. 06. 2019 12.49
-29
Rusija največja grožnja za Iran. Boste videli, ko bo Putin poslal floto v perzijski zaliv. ZDA se umikajo stran.
DKR
25. 06. 2019 14.15
+17
Ha ha ha, ti si pa res en pajac,ki nima pojma.
BUONcaffee
25. 06. 2019 12.28
-27
Železna Lady bi že zdavnaj rešila stvar.
MASTERSS
25. 06. 2019 12.13
+26
Velika Britanija bo "stala" za svojega zaveznika in razmislila o ponujanju vojaške podpore, če se bo Trumpova administracija odločila za vojno z Iranom, je potrdil Jeremy Hunt - besede zunanjega ministra, ki verjetno ne bodo šokirane. Po tem, ko so ZDA naredile svojo najboljšo raven za dvig napetosti z Iranom, se je Hunt izkazal kot patetični pudelj Washingtona, ki so ga Tony Blair in nekdanji zunanji minister Jack Straw leta 2003 pred invazijo na Irak. V akciji za vodstvo torijev na Škotskem v ponedeljek se je Hunt pretvarjal, da je "zelo zaskrbljen" zaradi nedavnih napadov na tankerje v Omanskem zalivu, za katere je trdil, da so "skoraj zagotovo" delo Irana. Seveda ni ponudil nobenega novega dokaza - toda spet ga ni potreboval; »Instinkt« mu je že povedal, da so mu glavni zagovorniki vojskovodne oblasti, John Bolton in Mike Pompeo, govorili resnico.Nevem če se spomnite leta 2003, se je milijon ljudi zbral na množičnem protivojnem shodu v londonskem Hyde Parku ... tam je biu Corbyn, ki je govril s strastnim in preroškim govorom pred bližajočo se invazijo na Irak - vojno, v kateri je dejal, da se bo v tej vojni sprožila spirala konfliktov, sovraštva, bede, obupa", ki bo samo spodbudila več terorizma.Šestnajst let pozneje, z milijonom mrtvih v Iraku, katastrofalno destabiliziranim Bližnjim vzhodom in džihadisti, ki se širijo po vsej regiji, se bojna britanska elita pripravlja na to, da to storijo znova - samo tokrat, geopolitični in vojaški analitiki opozarjajo, rezultati bi lahko bili še bolj katastrofalni.Šestnajst let pozneje, z milijonom mrtvih v Iraku, katastrofalno destabiliziranim Bližnjim vzhodom in džihadisti, ki se širijo po vsej regiji, se bojna britanska elita pripravlja na to, da to storijo znova - samo tokrat, geopolitični in vojaški analitiki opozarjajo, rezultati bi lahko bili še bolj katastrofalni. Takojšnja, suženjska podpora Velike Britanije ameriški slabi propagandi proti Iranu je še bolj patetična, če menite, da drugi navadno trdni zavezniki ZDA odkrito dvomijo v trditve Washingtona. Nemčija in Japonska sta dvomili v ocene Trumpove administracije, s čimer je Velika Britanija ponovno potrdila svojo vlogo najbolj zanesljivega ameriškega lapdoga.V preteklosti so bili poskusi pobijanja britanske vloge v vojni v Iraku, nekateri pa so želeli trditi, da je bil Tony Blair prevaran ali "obrnjen" v konflikt s strani Washingtona. Da je Colin Powell je leta 2003 ikonsko pomahal z antraksom v Združenih narodih, opozoril na neobstoječe Sadam Husein WMD - vendar je Blairova vlada izdelala svoj sklop. Blair ni bil prevaran bil je pripravljen arhitekt, ki je navdušeno zavrtel laži za Busha.
MASTERSS
25. 06. 2019 12.17
+16
Poročilo Chilcot iz leta 2016 je razkrilo, da ko je bil takratni zunanji sekretar Jack Straw obveščen, da dokazi proti Iraku "ne bodo prepričali" javnosti o neposredni grožnji, je bila objava poročila vlade o obveščanju odložena, dokler se ne najdejo podrobnejši podatki. Kasneje je Huttonova poizvedba pokazala, da je Straw imel ključno vlogo pri "utrjevanju" zdaj zloglasnega "nespodobnega dosjeja" Ta dokumentacija, ki jo je nadziral Blair-ov zdravnik-spin-Alistair Campbell, je vključevala napačno trditev, da bi Irak lahko sprožil napad kemičnega orožja proti Veliki Britaniji v 45 minutah. Blairjeva vlada se je odločila, da bo uničila življenje vrhunskega inšpektorja za orožje dr. Davida Kellyja, človeka, ki je BBC-ju razkril prevaro. Kelly je bila kasneje najden mrtev, uradno iz samomora, čeprav nekateri še vedno verjamejo, da je bila njegova smrt sumljiva.
BUONcaffee
25. 06. 2019 12.03
-7
Iran in ZDA so že 40 let na robu vojne, pa do nje ni prišlo. Tudi tokrat ne bo.
ChampionsLeague17
25. 06. 2019 12.34
+1
tokrat pa zna bit .. amerika enkrat bo napadla iran
BUONcaffee
25. 06. 2019 12.48
-18
Ne bo. Nobene vojne ne bo z ZDA. Večja nevarnost, da Iran napade Rusija.