Tujina

ZDA: Iraške oblasti naštele preveč mrtvih

Bagdad/Washington, 01. 08. 2010 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po navedbah iraških oblasti je bilo julija v Iraku ubitih 535 ljudi, kar je največ v zadnjih dveh letih. A ameriška vojska je presenetila. Pravijo, da iraške oblasti 'nepravilno' štejejo. Po štetju ZDA je bilo ubitih 'le' 222 ljudi.

Ameriške oblasti pravijo, da je v Iraku julija umrlo manj ljudi, kot trdijo iraške oblasti.
Ameriške oblasti pravijo, da je v Iraku julija umrlo manj ljudi, kot trdijo iraške oblasti. FOTO: Reuters

Julij je bil najbolj smrtonosen mesec v Iraku v zadnjih dveh letih. V minulem mesecu je bilo v nasilju ubitih 535 ljudi, med njimi 396 civilistov, kažejo podatkih iraških ministrstev za zdravje, obrambo in notranje zadeve. Na poročilo se je odzvala ameriška vojska, ki je zanikala visoko število umrlih.

Številke iraških oblasti kažejo na občuten porast nasilja v obdobju po marčevskih parlamentarnih volitvah, po katerih politikom v Iraku še vedno ni uspelo oblikovati vlade.

Za nenavadno potezo pa se je odločila ameriška vojska, ki je v sporočilu za javnost nasprotovala štetju iraških ministrstev. Američani so namreč v juliju našteli 222 smrtnih žrtev, 782 ljudi pa je bilo po njihovem ranjenih.

"Trditev, da je bil julij 2010 najbolj smrtonosen mesec v Iraku od maja 2008, je nepravilna," so zapisali v sporočilu za javnost. To je precej nenavadna poteza, saj ameriška vojska običajno rednim mesečnim poročilom iraške vlade uradno ne nasprotuje.

Neimenovani uradnik iraškega ministrstva za obrambo pa je zatrdil, da je bil postopek pridobivanja podatkov za julij enak kot v mesecih poprej. "Število civilnih žrtev pridobimo s strani ministrstva za zdravstvo, število ubitih policistov z notranjega ministrstva in prištejemo število ubitih vojakov," je pojasnil.

Spor o številu žrtev se odvija v času, ko ZDA nadaljujejo postopen umik svojih sil iz države. Do konca avgusta naj bi v Iraku ostalo še 50.000 ameriških vojakov, medtem ko jih je trenutno tam 65.000.

Junija je bilo v nasilju ubitih 284 Iračanov, od začetka leta pa že 2399.

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malipandit@email.si
02. 08. 2010 08.39
vojake bodo postopno umaknili v Iran." se navaja zionisticni vir
frako
02. 08. 2010 08.36
prej irančanom vrjamem kt američanom
cirenij
02. 08. 2010 08.09
Kamorkoli pride ameriška vojska, sejejo smrt. Saj je logično, da morajo nekje uporabit proizvedeno orožje. In dokler se bo proizvajalo, se bodo odpirala vojna žarišča. In dišijo jim naravna bogastva. Pa saj ni čudno, vsa Evropa, vključno z nami se jim udinja kot velikemu svetovnemu gospodarju in policaju.
lolek1111
02. 08. 2010 07.45
sam razlika je v tem, da po novem bojo po svetu pobijali še slovenci (afganistan)
vzhod
02. 08. 2010 01.09
logicno da je prav iraska izjava ne pa ameriska,,,kdaj so pa americani po resnici povedali :D poglejte samo kako pretiravajo v srebrenici
Die einemaister
02. 08. 2010 00.03
sm že pogrešou komentar, da so tudi za te poboje krivi komunisti
Smrekar1
01. 08. 2010 23.30
@402: Daj mi obrazloži nekaj: če je gospodarstvo ZDA tako na psu kot trdiš, zakaj mu torej pomaga, da ga še dodatno obremenjujejo z dragimi vojnami? Nekateri samozvani 'analitiki' očitno menijo, da vojna kar ustvari denar sama od sebe. Nak, ne gre tako - porabi se denar davkoplačevalcev, današnjih ali bodočih. Postulat, da gospodarstvu ZDA te vojne koristijo je napačen, kot so napačne okvirno vse napovedi takih 'analitikov'. Morda je bila kakšna tu in tam delno pravilna, ampak to je bil zgolj slučaj, saj bi take napovedi lahko dala tudi opica.
yarrick
01. 08. 2010 23.10
@402576 Če bo šlo tako naprej NIHČE več ne bo videl denarja, kot ga poznamo danes. Itak me bo tu večina imela za "norega"(se je že izkazalo v nekem podobnem članku a sploh ni važno sedaj),a niti ZDA sama ne odloča več kdaj bo koga in kako napadla.Vse gre danes prek bank in delniških hiš(ki pa jih imajo v rokah nekateri res bogati ljudje, ki iz ozadnja vlečejo niti). Verjetno so namerno sprožili padanje vrednosti dolarja(čeprav se še vedno nekako poizkuša izvleči iz primeža smrti) in pa evra(do grške kriz je evro pridobival na vrednosti, kajne?), da bodo lahko svet vodili čisto po svojih željah. En svet, ena vojska, ena denarna valuta. Ti da to kaj misliti?
402576
01. 08. 2010 22.21
Grim_reaper01.08.2010, 21:581 @402576 Glej, razumem tvoje stališče. Večina se itak ne zaveda, da ja ZDA imperij, ki se ni zmožen več sam preživljati brez vojaškega mehanizma. Gospodarstvo imajo na psu, kreditov toliko da jih ne bodo odplačali 1000 let.Edino kar jih rešuje so VOJNE. Vojna industrja pretaka take količine denarja da se nam niti ne sanja. Oni so(zaradi napačnih odločitev in zanič politike)prisiljeni v vojaške spopade že zaradi svojega gospodarstva. ko jih bo to enkrat udarilo po žepu, se bodo zavedli kam jih je pripeljala njihova gonja po ČIM VEČ. Je pa problem ,ker je večino sveta(industrializiranega, civiliziranega sveta) vezana na vrednost dolarja. In ker vsi vemo da ti stimulusi in finančne pomoči na dolgi rok ne zaležejo, se zna zgoditi da bo tudi evro zgubil precej vrednosti(pa že tako je sedaj nakupna moč čedalje slabša). Da pa bodo HUDI problemi zaradi bank v prihodnosti ap verjetno ni treba poudarjati, kajne? zgleda da res zremo v začetek propada zahodnega cesarstva, propada ki lahko potegne ves svet v vojno ali pa vsaj v hudo depresijo, ki zna trajati leta in leta. Čez nekaj časa itak ne bo pomemben tečaj dolarja in evra ter ostalih valut ker itak denarja navadni ljudje ne bomo več videli..malo manjka pa bomo nazaj v dobi sužnjev.. no po eni strani bi bil kar vesel da bi se nekdo zoperstavil in porazil ZDA da bi bil končno mir..
Pepermint
01. 08. 2010 22.06
Kamere iz bombnikov in helikopterjev ne vidijo mrtvih pod porušenimi hišami! Naj jih pridejo dol preštet, če si upajo.
yarrick
01. 08. 2010 22.05
@juzni pravijo, da upanje umre zadnje. čeprav je malo upanja zanje. če se ne motim, sploh niso podpisali, da bi njihove"obsojene za zločine proti človečnosti" izročali na mednarodno sodišče v haag.Se pravi, da oni lahko počnejo kar hočejo(agent orange v vietnamu je bila ena takih hudih grozot-ironično pa isti proizvajalec danes prodaja semena in škropiva proti plevelu in žuželkam(monsanto) ), pa za to ne bo nihče odgovarjal. Evropa pa je itak brez hrbtenice in jim ne upa narediti nič. verjamem da bi jih pol letni ekonomski embargo hudo prizadel. Danes os podpisali, da bodo "nadzorovali" prenose denarja na račune "terroristov" iz evropskih računov(kar mi gre precej v nos, kaj njih briga komu dajem jaz denar)-vse v imenu boja proti terorizmu. in EU se s tem seveda strinja. Včasih se res sprašujem kdo je tu terorist in kdo žrtev.
sinocka
01. 08. 2010 22.01
ja ja... ka šele pridde iz tega. zda demokracija največja nategancija
yarrick
01. 08. 2010 21.58
@402576 Glej, razumem tvoje stališče. Večina se itak ne zaveda, da ja ZDA imperij, ki se ni zmožen več sam preživljati brez vojaškega mehanizma. Gospodarstvo imajo na psu, kreditov toliko da jih ne bodo odplačali 1000 let.Edino kar jih rešuje so VOJNE. Vojna industrja pretaka take količine denarja da se nam niti ne sanja. Oni so(zaradi napačnih odločitev in zanič politike)prisiljeni v vojaške spopade že zaradi svojega gospodarstva. ko jih bo to enkrat udarilo po žepu, se bodo zavedli kam jih je pripeljala njihova gonja po ČIM VEČ. Je pa problem ,ker je večino sveta(industrializiranega, civiliziranega sveta) vezana na vrednost dolarja. In ker vsi vemo da ti stimulusi in finančne pomoči na dolgi rok ne zaležejo, se zna zgoditi da bo tudi evro zgubil precej vrednosti(pa že tako je sedaj nakupna moč čedalje slabša). Da pa bodo HUDI problemi zaradi bank v prihodnosti ap verjetno ni treba poudarjati, kajne? zgleda da res zremo v začetek propada zahodnega cesarstva, propada ki lahko potegne ves svet v vojno ali pa vsaj v hudo depresijo, ki zna trajati leta in leta.
Juzni
01. 08. 2010 21.24
Upam da se gdo znajde na sodiscu za vojne zlocine ceprav dvomim.
smito23
01. 08. 2010 21.18
dol z ameriškim imperializmom
12345s
01. 08. 2010 21.13
A jim jih Albrightova in Rupel pomagata štet.
402576
01. 08. 2010 21.00
Grim_reaper01.08.2010, 20:480 @402576 Res je. Dovolj velik razlog da USA nekoga napade. Res pa je tudi, da njihove jederke rakete niti pod razno nebi imele dovolj moči, da bi zadele katerokoli mesto v ameriki.Poleg tega pa je izrael 5 jedrska velesila na svetu(ocenjujejo med 100-400 bojnih raket z vsaj 4x toliko bojnimi konicami), da ne omenjam indije, kake anglije, francije pa še kake bolj vzhodne države. itak pa so jim napoti samo vsi "nedemokratični režimi", v katere je treba prinesti luč razsvetljenja(beri demokracije in kapitalizma), neglede na kolateralno škodo(beri civilne žrtve v aktivnih spopadih ali v državljanski vojni ki sledi). Greš stavit, da se bo amerika slej ko prej obrnila proti kitajski in rusiji, EU pa jim bo seveda "voljna pomagati". le da mislim, da se ti dve državi ne bosta dali kar tako. Poleg tega pa mislim, da je američane malce strah, da bi se rusi in kitajci izkrcali v boliviji(chavez jim je zelo naklonjen, ameriki pa precej precej manj) in imeli skoraj prost dostop do mehike in ZDA.Tudi kuba nebi bila slaba postojanka. Ap imamo zopet hladno vojno. le da je bila takrat med rusijo in ameriko, danes pa bi se verjetno pridružila še evropa na strani zaveznikov, ter kitajska na "strani zla". V tem primeru bi verjetno zahodni svet potegnil krajši konec, saj kljub ekonomski krizi kitajska dosega 8% gospodarsko rast(sicer vem na kak način, a tu ni debata o tem) in bi z pomočjo rusije(ki ima kar nekaj tehnoloških rešitev daleč pred zavezniki) kmalu prevzela vodstvo. Se strinjam praktično z vsem :) Samo bi pa povdaril da edino zlo na tem svetu je Amerika, ki se vtika tam kjer se ne bi smela..če ne bi bilo Amerike, predvsem pa njenega vtikanja na Irak, Iran in podobne države (vsi vemo da so bogate z nafto) in vsem je jasno da je to njihov edini cilj in jih prav malo briga če umre zato na milijone nedolžnih ljudi.. prav tako ne bi poznali terorizma če ne bi bilo Američanov ki so vse začeli s tem ko so se začeli vtikat v tuje države..ko pa jih bo kdo napadel pa bodo oni ubogi in na strani pravice..Ameriki ni bilo in tudi nikoli ne bo za verjeti :)
yarrick
01. 08. 2010 20.48
@402576 Res je. Dovolj velik razlog da USA nekoga napade. Res pa je tudi, da njihove jederke rakete niti pod razno nebi imele dovolj moči, da bi zadele katerokoli mesto v ameriki.Poleg tega pa je izrael 5 jedrska velesila na svetu(ocenjujejo med 100-400 bojnih raket z vsaj 4x toliko bojnimi konicami), da ne omenjam indije, kake anglije, francije pa še kake bolj vzhodne države. itak pa so jim napoti samo vsi "nedemokratični režimi", v katere je treba prinesti luč razsvetljenja(beri demokracije in kapitalizma), neglede na kolateralno škodo(beri civilne žrtve v aktivnih spopadih ali v državljanski vojni ki sledi). Greš stavit, da se bo amerika slej ko prej obrnila proti kitajski in rusiji, EU pa jim bo seveda "voljna pomagati". le da mislim, da se ti dve državi ne bosta dali kar tako. Poleg tega pa mislim, da je američane malce strah, da bi se rusi in kitajci izkrcali v boliviji(chavez jim je zelo naklonjen, ameriki pa precej precej manj) in imeli skoraj prost dostop do mehike in ZDA.Tudi kuba nebi bila slaba postojanka. Ap imamo zopet hladno vojno. le da je bila takrat med rusijo in ameriko, danes pa bi se verjetno pridružila še evropa na strani zaveznikov, ter kitajska na "strani zla". V tem primeru bi verjetno zahodni svet potegnil krajši konec, saj kljub ekonomski krizi kitajska dosega 8% gospodarsko rast(sicer vem na kak način, a tu ni debata o tem) in bi z pomočjo rusije(ki ima kar nekaj tehnoloških rešitev daleč pred zavezniki) kmalu prevzela vodstvo.
Odpri.oci
01. 08. 2010 20.48
No.... kdo sedaj ženske in civiliste ne priznava kot ljudi in jih ne upošteva pri svojem štetju ????? Muslimani ???? Ali pa morda tako opevane "demokratične" (bolj pristaja ZLOČINSKE ) ZDA ??????
402576
01. 08. 2010 19.24
Grim_reaper01.08.2010, 19:120 @402576 Koreja nima niti pod razno kapacitet, ki bi lahko kakorkoli ogrozile ameriško varnost. Je pa precej bolj verjetno(in nevarno), da se amerika spusti v spopad z iranom. Sicer država sama po sebi ni nevem kako trd oreh za zdrobiti, a problem je v tem da za iranom stojita rusija in kitajska. tak spopad bi pa hitro lahko povzročil "epsko" škodo, in končne posledice bi nosil cel svet. dovolj je da imajo jedrsko orožje..