Tujina

ZDA kršijo človekove pravice

Strasbourg, 18. 01. 2006 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Združene države med zaslišanji osumljenih terorizma načrtno krši njihove pravice, navaja HRW.

Organizacija opozarja predvsem na načrtne zlorabe zapornikov, osumljenih terorizma
Organizacija opozarja predvsem na načrtne zlorabe zapornikov, osumljenih terorizma FOTO: Reuters

Administracija ameriškega predsednika Georgea Busha med zaslišanji osumljenih terorizma načrtno krši njihove pravice, je v poročilu za leto 2005 navedla organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) s sedežem v Washingtonu. 

V Evropi največ kritik deležna Velika Britanija

Tudi druge vlade podobno ali celo huje ravnajo z zaporniki, vendar to delajo skrivoma. Busheva administracija je edina vlada na svetu, ki to javno razglaša, kot uradno politiko, in se pretvarja, da je to zakonito. Human Rights Watch

Tudi številne druge države, predvsem Uzbekistan, Rusija in Kitajska, izkoriščajo boj proti terorizmu za kršitve človekovih pravic, v Evropi pa je v poročilu največ kritik deležna Velika Britanija. "V letu 2005 je postalo zaskrbljujoče jasno, da je zloraba zapornikov postala nameren, osrednji del strategije Busheve administracije za zasliševanje terorističnih osumljencev," piše v več kot 500 strani dolgem poročilu, ki preučuje stanje človekovih pravic v 68 državah. 

Poročilo HRW ob tem dodaja, da so zagotovila predsednika Busha, da ZDA ne mučijo zapornikov, varljiva.

Občutno poslabšanje v Iraku

Številnih kritik so deležne tudi ostale države na Bližnjem vzhodu, predvsem Savdska Arabija in Egipt. Slabo stanje človekovih pravic v Siriji je v letu 2005 pokazalo "malo ali nič napredka", saj je še vedno za rešetkami več tisoč političnih zapornikov. Resen je tudi položaj v Izraelu in na palestinskih ozemljih, čeprav se je po prekinitvi ognja februarja lani zmanjšalo število mrtvih. V Libiji so se razmere nekoliko izboljšale.

Kot piše, se je spoštovanje človekovih pravic v Iraku lani odločno poslabšalo, za kar so odgovorne tako koalicijske sile pod vodstvom ZDA kot iraški uporniki. Slednji z napadi v mošejah, na tržnicah in avtobusnih postajah ciljajo na civiliste, "a v kontekstu napada na Irak in sledeče vojaške zasedbe, katere rezultat je več deset tisoč mrtvih med civilisti ter pojav uporniških skupin".

CIA pod drobnogledom

Evropski parlament je na zasedanju v Strasbourgu ustanovil začasni odbor, ki naj bi raziskal domneve o obstoju skrivnih zaporov ameriške obveščevalne agencije CIA za zasliševanje terorističnih osumljencev na evropskih tleh ter domnevno uporabo evropskih letališč za prevoz osumljencev. 46-članski odbor bo med drugim skušal ugotoviti, kaj so o tem vedele vlade evropskih držav in ali so bili vpleteni tudi državljani EU.

Delovanje CIE bo preiskoval posebni odbor EP
Delovanje CIE bo preiskoval posebni odbor EP FOTO:

Kaj bo odbor preučeval?

Prvo vmesno poročilo naj bi odbor objavil v štirih mesecih, ko naj bi predstavil tudi predlog o nadaljevanju svojega dela.

Odbor bo zbiral in preučeval podatke o tem, ali so CIA, drugi ameriški agenti ali obveščevalne agencije tretjih držav "izvajali ugrabitve, izredne izročitve in pridržanje" na skrivnih lokacijah, mučili, nečloveško ali ponižujoče ravnali z ujetniki na ozemlju EU ter v državah pristopnicah in kandidatkah.

Prav tako bo skušal dognati, ali je CIA uporabljala letališča v teh državah za prevoz zapornikov, osumljenih terorizma. Kot omenjeno, bo odbor tudi skušal ugotoviti morebitno vpletenost evropskih državljanov.

Začasni odbor naj bi tesno sodeloval s Svetom Evrope, ki že vodi preiskavo, pa tudi z evropskim komisarjem za človekove pravice, Združenimi narodi in z nacionalnimi parlamenti.

O skrivnih zaporih prvi poročal Washington Post

O skrivnih zaporih CIA po Evropi je v začetku novembra lani najprej poročal ameriški časnik Washington Post, organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch pa je nedavno sporočila, da naj bi zapore gostile tri evropske države, med njimi Poljska in Romunija. Obe državi obtožbe zanikata, Svet Evrope pa medtem nadaljuje s preiskavo. Prav tako preiskave vodijo posamezne države, med njimi Nizozemska.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA