Tujina

ZDA razmišljajo tudi o vojaškem posredovanju v Venezueli

Washington / Caracas, 06. 05. 2019 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v pogovoru za ameriško televizijo ABC omenil možnost vojaškega posredovanja v z nafto bogati južnoameriški državi, v kolikor ostali ukrepi ne bodo imeli učinka.

"Združene države Amerike imajo na voljo široko paleto opcij za izvajanje pomoči pri odstavitvi venezuelskega predsednika Nicolasa Madura," je povedal Pompeo in ob tem ni izključil možnosti vojaškega posredovanja, če diplomatski, politični in drugi pritiski ne bi obrodili sadov.

Koliko časa je preostalo Maduru?

"Pripravljamo se na vse scenarije, kajti ko pride do določene situacije, ne želimo ostati bosi," je o strategiji Trumpove administracije glede Venezuele povedal Pompeo. Ob tem je dejal, da ne more napovedati, kdaj bo Madura odneslo s položaja. "Lahko traja nekaj dni ali pa celo tedne in mesece," je priznal.

Je puč, ki ga je pretekli teden razglasil Guadio spodletel?
Je puč, ki ga je pretekli teden razglasil Guadio spodletel? FOTO: AP

Pompeo je prepričan, da Maduro čuti pritisk ter da kjub temu, da je še vedno na položaju, ne more povsem izvajati oblasti. "V državi vladata gromozanska revščina in lakota, bolni otroci pa nimajo dostopa do zdravil," je bil dramatičen ameriški državni sekretar, ki je prepričan, da Maduro ne more več biti del prihodnosti Venezuele.

Ameriška administracija se sicer sooča s kritikami, da je poskus aprilskega puča, ki ga je razglasil vodja opozicije in prehodni predsednik Juan Guaido, spodletel. Pompeo jih zavrača. "Za takšne stvari je včasih potrebno več časa," pojasnjuje Pompeo, ki je prepričan, da Madurov režim ne bi obstal brez podpore Kube.

Ruski faktor

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer že v petek dejal, da mu je ruski predsednik Vladimir Putin zagotovil, da se Rusija ne želi vpletati v krizo. Do te obljube sta sicer skeptična tako Pompeo kot svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, saj sta prepričana, da je ravno Kremelj prejšnji teden prepričal Madura naj ostane na položaju in ne zapusti države.

Pompeo ne verjame zagotovilom Kremlja, da se Rusija ne bo vmešavala v konflikt.
Pompeo ne verjame zagotovilom Kremlja, da se Rusija ne bo vmešavala v konflikt. FOTO: AP

"Predsednik je bil jasen. Želimo, da se vsi, vključno z Rusijo, umaknejo iz Venezuele," je povedal Pompeo. Na vprašanje, ali bi vojaško posredovanje v Venezueli moral odobriti tudi kongres, je odgovoril, da je prepričan, da bo vsaka sprejeta odločitev v skladu z zakoni.

Medtem je Juan Guaido v soboto izjavil, da ne izključuje možnosti ameriškega vojaškega posredovanja in sodelovanja z njemu zvestimi deli oboroženih sil. "Če bi Trumpova administracija ponudila to možnost, bi o tem moral glasovati venezuelski parlament," je pojasnil Guaido.

Maduro pripravljen na obrambo

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pripravljen odbiti vsakršen napad ZDA, pa je danes v Moskvi izjavil njegov zunanji minister Jorge Arreaza. "Pripravljeni smo na vse scenarije," je poudaril po pogovorih z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Kot kaže je večina vojske še vedno zvesta režimu Nicolasa Madura, pomagajo pa ji tudi ruski svetovalci.
Kot kaže je večina vojske še vedno zvesta režimu Nicolasa Madura, pomagajo pa ji tudi ruski svetovalci. FOTO: AP

Kot je nato nadaljeval, ima Venezuela "vojaško silo, ljudi, narodno gardo, ki so se sposobni ne le upreti in boriti, ampak tudi zmagati, če bi se Washington odločil za vojaško pot". Arreaza je to izjavil po propadlem poskusu venezuelske opozicije, ki je ob podpori ZDA nameravala sprožiti vojaško vstajo za odstavitev Madura.

Venezuelski zunanji minister je tudi povedal, da bi lahko v Caracas prispeli dodatni ruski vojaški svetovalci. "Trenutno je v Venezueli komisija strokovnjakov, ki bi se seveda lahko razširila," je dejal za rusko tiskovno agencijo Interfax. Na ruskem veleposlaništvu v Caracasu so sicer zatrdili, da ruski vojaški strokovnjaki v Venezueli niso usposobljeni za ravnanje ob spopadih, temveč da gre predvsem za ljudi, ki venezuelske sile usposabljajo za rokovanje z ruskim orožjem.

Venezuelska ustavodajna skupščina načrtuje odvzem poslanske imunitete opozicijskim poslancem, ki so podprli puč, je sporočil njen predsednik Diosdado Cabello. "Zagotovo bomo sprožili postopke za odvzem imunitete tistim, ki so aktivno sodelovali v tem dejanju."

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
07. 05. 2019 20.34
+2
Razmišljati še ni greh, dalje si pa amerigosi ne bodo upali, Kitajska in Rusija ne bodo tega dopustili. trumpl se pa tudi zaveda vročine.
Ciymbalta
07. 05. 2019 20.30
-4
Upam da Maduro ima jedersko orožje za Američane
emilzapata
07. 05. 2019 15.07
+7
na Artiki odkrili zaradi topljenje leda velike zaloge plina in nafte, Američani pa tudi zaradi tega odkritja čedalje bolj nervozni, kajti zavedajo se, da jim kunkurenca slabi petrodolar, na njem pa sloni amerika in ameriški potraten način življenja.
nikhrast
07. 05. 2019 16.22
-2
Čigavo pa je tam ozemlje, saj Američani že zdaj tam vrtajo in črpajo nafto in plin. Okoli Arctica pa osem držav ki to kontrolirajo.
KavčStrokovnjak
07. 05. 2019 09.21
+10
Amerji so si podredili celotno J. ameriko. Če ne z ekonomskimi umori pa z umori predsednikov (v obliki raznih nesreč) ki niso hoteli sprejeti ameriške politike. Če ne z lepa pa z grda. Venezuela je ena redkih katere si še niso uspeli podjarmiti. Novodobni kapitalistični kolonializem. Vse v imenu profita.
Krajnc22
07. 05. 2019 08.45
-7
Populacija usa..327 mil. Rusija 146mil. Da o drzavnih financah nit ne govorimo 😂
M_teorija
06. 05. 2019 20.52
+12
Maduro zmaga na volitvah- ni demokracije, vojno posredovanje in ustoličenje samooklicanega Gudeka, pa je!?
Nimasmisla
06. 05. 2019 20.52
tudi trumpi bi imel svojo vojno tako kot prejšni predsedniki
Krta?a 21
06. 05. 2019 20.04
+8
Naj raje kar ostane pri razmišljanju, ker drugače bojo imeli ameri v svetu resen problem.
nikhrast
06. 05. 2019 19.53
-19
Pa kaj bi radi tam, Rusi in Kitajci niso nič boljši, kapitalizem imajo, samo skorumpiran, ruska demokracija pa falirana. Se sprašujete zakaj se vsa vzhodna Evropa boji Rosov in jih sovraži.
Uporabnik1095190
06. 05. 2019 19.43
+21
Mislim,da ameroti malo blefirajo s temi izjavami o vojaškem posredovanju. Svet in preostale velesile jih imajo počasi dovolj in ne bo se več na lepe oči dopuščalo,da bodo po mili volji razbijali države in menjali oblasti,kot so to počeli v prejšnjem stoletju in v začetku tega. Glede na rezultate,ki so vidni v državah kamor so uvozili svojo demokracijo,se ni za čuditi. Karšenkoli že je Maduro je veliko bolj legitimen predsednik kot tisti ameriški podtaknjenec.
MASTERSS
06. 05. 2019 18.03
+23
Na republikanskih volitvah leta 2010, ko sta se Charles in David Koch pojavila kot definirajoči dejavniki v ameriški politiki, je bil največji prejemnik donacije Koch Industries politični novinec z imenom Mike Pompeo. Po izvolitvi v Parlament pred osmimi leti je bil Pompeo imenovan "kongresnik bratov Koch" Pompeo je zdaj postavljen, za državnega sekretarja pod vplivom bratov Koch.Pompeo je dejansko zgradil lastno podjetje z delom v podjetju Koch Venture Capital. Bolj pomembno, s političnega vidika, je dejstvo, da je Pompeo naredil skok od podjetja do vlade z veliko spodbudo bratov Koch in njihovih zaposlenih. »Prepričan sem, da bi to odločno izpodbijal, vendar ga ni težko označiti kot kongresnika iz Kocha,« pravi profesor političnih znanosti Univerze v Kansasu Burdett Loomis. Podjetje Koch Industries je od leta 2008, po podatkih o razkritju, porabilo več kot 37 milijonov dolarjev za lobiranje v Washingtonu pri poskusu destablizacije venezuele pa 400 miljonov.
MASTERSS
06. 05. 2019 17.49
+26
Pred usodnim dnem 22. januarja je manj kot eden od petih venezuelcev slišalo za Juana Guaidója. Še pred nekaj meseci je bil 35-letnik prikrit lik v politično marginalni najbolj desničarski skupini, ki je bila tesno povezana z grozovitimi nasilnimi dejanji na ulici. Tudi v svoji lastni stranki je bil Guaidó srednji član v skupščini, ki jo je prevladovala opozicija in ki je v skladu z venezuelsko ustavo zdaj neupravičena. Toda po enem samem telefonskem klicu ameriškega podpredsednika Mikeja Pencea se je Guaidó razglasil za predsednika Venezuele. Redakcija New York Timesa, ki je podprla Washingtonski konsenz, je pozdravila Guaidója kot "verodostojnega tekmeca" Maduro z "osvežujočim slogom in vizijo napredovanja države". Uredništvo Bloomberg News ga je pozdravilo, ker si je prizadeval za "obnovo demokracije" in Wall Street Journal ga je razglasil za novega demokratičnega voditelja. Medtem so Kanada, številni evropski narodi, Izrael in blok desničarskih latinskoameriških vlad, znani kot skupina Lima, priznali Guaidója kot legitimnega voditelja Venezuele.Guaidó je bil dejansko produkt več kot desetletja ustaljene oskrbe tovarn elitnega režima ameriške vlade. Guaidó je bil skupaj s kadri desničarskih aktivistov kultiviran, da bi spodkopal venezuelsko socialistično usmerjeno vlado, destabiliziral državo in nekega dne prevzel oblast. Čeprav je bil manj pomemben v venezuelski politiki, je leta tiho izkazal svojo vrednost v Washingtonskih dvoranah moči.Diego Sequera, venezuelski novinar in pisatelj za preiskovalni center Misión Verdad, se je strinjal: "Guaidó je bolj priljubljen zunaj Venezuele kot v njem, zlasti v elitnih Ivy League in Washingtonskih krogih," je Sequera povedal The Grayzonu: , je predvidljivo desno in velja za lojalnega programu. "Medtem ko se Guaidó danes prodaja kot obraz demokratične obnove, je svojo kariero preživel v najbolj nasilni frakciji najbolj radikalne opozicijske stranke v Venezueli in se postavil v ospredje ene destabilizacijske kampanje za drugo.Guaidó je bil neposredno vpleten v guarimbas 2014. Pravzaprav je objavil videoposnetek, ki se je prikazal kot oblečen v čelado in plinsko masko, obkrožen z maskiranimi in oboroženimi elementi, ki so zaprli avtocesto, ki je začela nasilno spopad s policijo. Ob svoji udeležbi v Generaciji 2007 je preko twirweja nastopal z agresivnimi elementi. Guaidó je izbrisal tweete iz leta 2007, kar kaže na očitno zaskrbljenost za svojo podobo kot zagovornika demokracije.12. februarja 2014 se je Guaidó na vrhuncu tistega leta guarimov pridružil Lopezu na odru na popularni volji in pravičnosti. Med dolgotrajnim odkritjem proti vladi je Lopez pozval množico, da se odpravi na urad državnega tožilca Luise Ortega Diaz. Kmalu zatem so oborožene tolpe napadle Diazovo pisarno, in jo je požgala do tal. V televizijskem nastopu leta 2016 je Guaidó zavrnil smrtne žrtve zaradi gujajev - taktike guarimbe, ki vključuje raztezanje jeklene žice preko cestišča, da bi poškodovale ali ubila policaje na motorju -Leopoldo Lopez, dolgoletni voditelj popularne volje, je danes v hišnem priporu, obtožen ključnega pomena za smrt 13 ljudi med guarimbami leta 2014. Amnesty International je pohvalil Lopeza kot »zapornika vesti« in kritiziral premestitev iz zapora v hišo. Medtem so družinski člani žrtev guarimbe vložili več obtožb proti Lopezu.Yon Goicoechea, postrešek (bratov Koch ki finacirat vse to) in ustanovitelj podjetja Justice First, ki ga podpirajo ZDA, so leta 2016 aretirale varnostne sile, ki so trdile, da so v svojem vozilu našle kilogram eksploziva. V New York Timesu je Goicoechea protestiral proti obtožbam in trdil, da je bil zaprt samo zaradi svojih "sanj o demokratični družbi, brez komunizma".David Smolansky, ki je bil tudi član prvotne generacije Otpor, ki jo je izobraževal Generator 2007.Zdaj živi v Washingtonu, DC, kjer ga je izbral sekretar Organizacije ameriških držav Luis Almagro, da bi vodil delovno sku
komarec
06. 05. 2019 18.09
+5
MASTERS uredu samo hudo dolgo, ne da se mi.
MASTERSS
06. 05. 2019 18.11
+7
sm dojel ,še pol je izbrisanega ker je predolgo :-) .bom probal bit krajši, sm ja tuk štiva...
KavčStrokovnjak
06. 05. 2019 17.42
+12
Vse je le delček velko židovskega plana novega svetovnega reda.
slovenc59
06. 05. 2019 17.28
+17
Nazadnje so tile ameri slabši ko oni avstrijski malar, pr mej če ne ! Če sešteješ vse skup, so jih pospravli več kot oni mali z brki ......
komarec
06. 05. 2019 17.18
+23
USA prav briga demokracija v Venezueli in v Iranu jedersko orožje, briga jih samo nafta. Amen.
kolbek460
06. 05. 2019 16.44
+7
Ko bom velik bom videl kako se je amerika in njen pohlep zrušil ,,
kolbek460
06. 05. 2019 16.40
+13
Kdo je nasledni ? ni šli v siriji ,venezueli,sedaj iranu ,,,zlobe plenilske ,čas je da se soočite z silo in uničenjem
KavčStrokovnjak
06. 05. 2019 17.41
+3
samuray1
06. 05. 2019 16.38
+7
Sledi repriza iz Prašičjega zaliva.
FAUSTOS1
06. 05. 2019 16.37
+9
usa diši nafta in poceni delovna sila,zato preko svojega piuna želijo zanetiti državljansko vojno-namesto ,da bi kostruktivno sodelovali v demokratičnem prenosu oblasti.
deltex
06. 05. 2019 16.30
+19
Nič ne bo, ne v Iranu, ne Venezueli...