Tujina

Porošenko: Ukrajini grozi prava vojna z Rusijo

Washington / Kijev / Moskva, 27. 11. 2018 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K. / STA, U.V.
Komentarji
547

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko svari pred vojno z Rusijo. Obenem je v televizijskem nagovoru poudaril, da je Rusija okrepila vojaško prisotnost na meji z Ukrajino, kjer bo v sredo začelo veljati vojno stanje: 'Ukrajini grozi prava vojna z Rusijo,' je poudaril.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v televizijskem nagovoru dejal, da je Rusija močno okrepila vojaško prisotnost na meji z Ukrajino ter posvaril pred izbruhom vojne. "Število tankov v oporiščih ob meji se je povečalo za trikrat," je v pogovoru dejal Porošenko. Dodal je, da se je "dramatično povečalo" tudi število ruskih enot, nameščenih vzdolž celotne rusko-ukrajinske meje. Pri tem se je skliceval na podatke obveščevalnih služb. Konkretnih številk sicer ni omenjal.

"Nočem, da kdorkoli misli, da gre za zabavo in igre. Ukrajini grozi prava vojna z Rusijo," je še poudaril Porošenko.

Med zajetimi ukrajinskimi mornarji tudi častniki 

Ukrajinska obveščevalno-varnostna služba je danes potrdila, da so ruske sile v nedeljskem pomorskem incidentu pri polotoku Krim zajele nekaj njenih častnikov. Kot so pojasnili, so v skladu z zakonodajo ti častniki mornarici "obveščevalno" pomagali. Pred zajetjem je bil eden izmed ukrajinskih obveščevalcev huje ranjen. Poškodbe je častnik utrpel zaradi rakete, ki jo je izstrelilo rusko vojaško letalo, so dodali v obveščevalni službi s sedežem v Kijevu.

Sodišče na Krimu je sicer danes dvomesečni pripor odredilo za 12 zajetih mornarjev, preostali bodo odločitev sodišča izvedeli jutri.  Dvomesečni pripor so odredili tudi za tri ukrajinske mornarje, ki so bili v incidentu ranjeni in se zdravijo v bolnišnici. Krimske oblasti jim očitajo nezakonit vstop na rusko ozemlje. "Ne strinjamo se s to odločitvijo, za nas je neutemeljena in nezakonita," pa se je odzval odvetnik enega izmed zajetih mornarjev Aider Azamatov ter napovedal pritožbo v naslednjih treh dneh. Izpustitev mornarjev zahteva tudi Kijev ter poziva svoje zahodne zaveznice k uvedbi novih sankcij proti uradni Moskvi. 

Zajeti ukrajinski mornarji na sodišču na Krimu.
Zajeti ukrajinski mornarji na sodišču na Krimu. FOTO: AP

Že pred tem je Russia TV objavila posnetek treh zajetih mornarjev, na katerem eden izmed njih, Volodimir Lisovji, pravi, da se je zavedal "provokativne narave" ukrajinskega dejanja. Ukrajinska mornarica se je že odzvala in trdi, da so bili mornarji prisiljeni lagati pod prisilo. 

Zajetega mornarja pripadniki FSB peljejo na sodišče na Krimu.
Zajetega mornarja pripadniki FSB peljejo na sodišče na Krimu. FOTO: AP

ZDA agresivno dejanje Rusije obsojajo

ZDA agresivno dejanje Rusije obsojajo in jo pozivajo, naj vrne ladje in mornarje, spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine v mednarodno priznanih mejah tudi glede teritorialnih voda.

Mike Pompeo je sporočil, da je Rusija 25. novembra nevarno zaostrila položaj v Kerški ožini, ko je ruska ladja trčila ob ukrajinsko in streljala ter poškodovala posadko, nato pa zajela tri ukrajinske ladje in člane posadke. ZDA izražajo globoko zaskrbljenost nad incidentom, ki predstavlja kršitev mednarodnega prava.

ZDA agresivno dejanje Rusije obsojajo in jo pozivajo, naj vrne ladje in mornarje, spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine v mednarodno priznanih mejah tudi glede teritorialnih voda.
ZDA agresivno dejanje Rusije obsojajo in jo pozivajo, naj vrne ladje in mornarje, spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine v mednarodno priznanih mejah tudi glede teritorialnih voda. FOTO: AP

Pompeo je prav tako dejal, da ZDA pozivajo obe strani k zadržanosti in spoštovanju mednarodnih zavez in obveznosti. "Predsednika Vladimir Putin in Petro Porošenko naj nemudoma neposredno uredita položaj," je še sporočil Pompeo in dodal, da ZDA zavračajo ruski poskus priključitve Krima.

Pompeo je kasneje po telefonu govoril s Porošenkom in State Department je sporočil, da je ameriški državni sekretar Ukrajincu ponovno potrdil trdno podporo ZDA državni suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, vključno s teritorialnim morjem. Porošenko se mu je zahvalil in podčrtal pomen enotnosti zahodnih držav pred rusko agresijo. Pompeo se je s tem strinjal in dejal, da ceni ukrajinske korake za umiritev položaja.

Putin "resno zaskrbljen" zaradi odločitve o uvedbi vojnega stanja v Ukrajini.
Putin "resno zaskrbljen" zaradi odločitve o uvedbi vojnega stanja v Ukrajini. FOTO: AP

Rusija si je polotok Krim priključila leta 2014 in preko Kerške ožine letos zgradila 19 kilometrov dolg most, ki povezuje Krim z Rusijo. Ukrajinske ladje so skušale v nedeljo pluti skozi v Azorsko morje, vendar je ladja ruske obalne straže najprej trčila v prvo ladjo, nato odprla ogenj nanjo in blokirala pot drugima dvema. Prispele so še druge ruske vojaške ladje in zaplenile tri ukrajinske.

Rusija in Ukrajina imata pogodbo iz leta 2003, po kateri si delita suverenost nad Azorskim morjem in Kerško ožino, vendar si Rusija to po svoje razlaga, saj trdi, da bi morale ukrajinske ladje pred poskusom plovbe skozi ožino zaprositi za dovoljenje. Rusija trdi, da je šlo za namerno provokacijo ukrajinskega predsednika Porošenka, ki ga marca čakajo predsedniške volitve, na katerih se mu zaradi nizke priljubljenosti obeta poraz.

Dve seji Varnostnega sveta ZN

V ponedeljek sta potekali kar dve ločeni zasedanji Varnostnega sveta ZN na to temo. Prvo je sklicala Rusija, ki pa se je končala hitro, saj je hotela Moskva razpravo nasloviti kot obravnavo ukrajinskega kršenja meje na morju. Varnostni svet je to potem zavrnil s sedmimi glasovi proti (ZDA, Francija, Velika Britanija, Poljska, Nizozemska, Kuvajt in Švedska), štirimi glasovi za (Rusija, Kitajska, Kazahstan in Bolivija) ter štirimi vzdržanimi (Slonokoščena obala, Etiopija, Ekvatorialna Gvineja in Peru).

V ponedeljek sta potekali kar dve ločeni zasedanji Varnostnega sveta ZN na to temo.
V ponedeljek sta potekali kar dve ločeni zasedanji Varnostnega sveta ZN na to temo. FOTO: AP

Rusijo je potem na naslednjem zasedanju zastopal le namestnik veleposlanika Dimitrij Poljanski, ki je razložil, da je šlo za namerno provokacijo Ukrajine. Njen veleposlanik Volodimir Jelčenko je povedal, da je bilo vse, kar je povedal Rus, čista laž, o čemer se lahko prepričajo vsi, ki so si ogledali posnetke napada ruske ladje na ukrajinsko.

Generalna podsekretarka ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo je obe državi pozvala, naj se vzdržita povečevanja napetosti v besedah in dejanjih, ker lahko pride do nevarnega poslabšanja položaja z nepredvidljivimi posledicami.

V Ukrajini parlament potrdil uvedbo vojnega stanja

Ukrajinski parlament je medtem v Kijevu potrdil predlog predsednika Porošenka o uvedbi vojnega stanja v desetih od 27 pokrajinah države. Gre za pokrajine, ki ležijo blizu Rusije ali ruskih zaveznic Belorusije ter separatističnega Pridnestrja v Moldaviji. Porošenko je pojasnil, da ne gre za razglasitve vojne, ampak le začasno 30-dnevno uvedbo izrednega stanja za krepitev obrambe pred rusko agresijo.

Putin "resno zaskrbljen" zaradi odločitve o uvedbi vojnega stanja v Ukrajini

V telefonskem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel je Putin izrazil upanje, da bo Berlin lahko vplival na ukrajinske oblasti in jih odvrnil od sprejemanja nadaljnjih nepremišljenih odločitev.

Ruski predsednik je izrazil resno zaskrbljenost zaradi odločitve Kijeva, da uvede stanje visoke pripravljenosti oboroženih sil ter vojno stanje, so po pogovoru danes sporočili iz Kremlja.

Zatem pa so  iz Kremlja posvarili, da bi se lahko zaradi tega zaostril konflikt na vzhodu Ukrajine. "Uvedba vojnega stanja v nekaterih pokrajinah bi lahko predstavljala tveganje za zaostritev napetosti na območju konflikta, predvsem na jugovzhodu," je navedel tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. V dveh pokrajinah na vzhodu Ukrajine še štiri leta poteka vojna med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko.

Merklova in Putin sta se o nedeljskem "nevarnem incidentu" pogovarjala na nemško pobudo. Ruski predsednik je obsodil provokacijo ukrajinske strani, ki po njegovem predstavlja grobo kršitev mednarodnega prava s strani ukrajinskih vojaških ladij. 

Merklova je v pogovoru s Putinom, s katerim je govorila po pogovorih z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, na drugi strani spričo zaostrovanja odnosov med Moskvo in Kijevom pozvala k zmernosti, je po danes povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert.

Kanclerka je izpostavila, da je treba razmere omiliti in voditi dialog. Merklova in Putin pa naj bi v pogovoru omenila tudi možnost, da bi incident preučili strokovnjaki za varovanje meja obeh strani. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (547)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zelen
24. 02. 2022 14.22
igra interesov velikih nasrkal bodo pa kot vedno tamali
mario64
25. 04. 2021 10.23
Spet stare novice objavljate na prvi strani 24. Ur
mario64
25. 04. 2021 10.22
Kolikor vem jje porosenko bivši predsednik trenutno je komedijan zelenski
MATEJ5321
27. 11. 2018 22.55
-9
Rusija bi lahko bila dežela uspeha, dobrega življenja in mira. Tako pa raje vlada skorumpirani lopov in pobere vse resorse in možnosti prelepe Rusije. Škoda
zelen
24. 02. 2022 14.20
če uspeh enačiš z zahodnim izkoriščevalskim kapitalizmom si močno v zmoti
asdfghjklč
27. 11. 2018 22.55
+1
Sem prav vesel, da sem nekaj držav stran od rusije doma. Čim dlje stran, čim boljše. Enako je z ameriko … hvala bogu, da so na drugem kontinentu …
PanterTheBlack
27. 11. 2018 22.53
+16
Provokatorska žaba Porošenkotova misli, da mu bo cel svet tekel pomagati v primeru vojne z Rusijo. Kar si skuhal, to boš sam pojedel, klovn
MATEJ5321
27. 11. 2018 22.57
-4
Ljudje so bogi ne pa neumna voditelja. Nima veze o kuhanju
MATEJ5321
27. 11. 2018 22.37
-16
Rusija nameni največ denarja za orožje. Seveda na prebivalca !!! Ljudje živijo slabo, penzije bodo so dvignili na 65 let. Življenska doba moškega je 67 let. Nafta je padla za 30 % in kaže da bo se. Rusija nujno rabi prodati ali porabiti orožje. Drugače bo skorumpirani lopov padel iz prestola ! Rusofili pa ne mislite na zda je sicer podobno vendar tam ljudje vsaj živijo.
HorstWiesel
27. 11. 2018 22.42
+8
Ja, živijo ja, brez pitne vode, brez dela, brez zdravstvenega varstva, s prehrambenimi boni, v kartonastih bivakih,....
MATEJ5321
27. 11. 2018 22.46
-10
Žblj poglej bdp na prebivalca pa ti bo vse jasno. Škoda da si tako ne tt umen
HorstWiesel
27. 11. 2018 22.48
+9
Ja, škoda k od tega silnega bdp-ja revni sloji nimajo nič...
MATEJ5321
27. 11. 2018 22.48
-6
Pa za obenega ne navijam, tudi če pogledas infrastrukturo je vse jasno. Da o gospodarstvu ne govorimo. Res škoda tvoji n glavi
MATEJ5321
27. 11. 2018 22.51
-11
Ni res, še zdaleč ne. Povprecen američan potroši 100x vec denarja !!! Sicer zakaj je druga zgodba. Je pa zeloo dober dokaz življenska doba. :) škoda res tvoji n glavi
Mali medo
27. 11. 2018 22.55
+5
MATEJ5321
27. 11. 2018 22.59
-6
Samo resnico vidim, tista usekanost se pa tebe drži.
Frane Šajn
28. 11. 2018 11.43
+7
Pa nobenih beguncev iz Rusije kajnede podtlak! Le kako to?
Frane Šajn
28. 11. 2018 11.45
+5
Ja niso zastonj pregovori kot tale; "pamet je lepša kot žamet" To je tisto kar je Matejčka zaobšlo daleč na okoli! Oh ti podtlak ti kaj počne z ljudmi!
Frane Šajn
28. 11. 2018 11.47
+0
Tako je to če si slušatelj senč ne fakultete za pranje glav. Kajnede Tejči???
SLO-SURVIVAL
28. 11. 2018 15.16
+5
Ko sem pred 2 letoma bil na obisku v ameriki, nisem nikjer videl toliko klošarjev kot tam, cela mesta so polna klošarjev, tako, da pozabite na te ameriške sanje itd...ameriko imamo še tukaj!
HorstWiesel
27. 11. 2018 22.27
+15
A zato imajo sds in čarovnik radi ukrajino, ker imajo enake barve in desni sektor?
NPC24ur
27. 11. 2018 22.25
+13
Ukrajina ne zdrzi en teden ruskih napadov. Realno propadla drzava, ekonomsko, vojasko.... Putin h enim pritiskom na gumb zradira te provokatorje in naredi nekoc dezelo polj nenaseljivo za 40 let, ce se mu gako zazdi
MATEJ5321
27. 11. 2018 22.40
-5
Zdrži mnogo dlje in še nobeno državo niso tako hitro zbrisali brez predaje. Vprašanje pa je koliko zdrži putin ??? Tudi kitajska ima velike apetite, pazi. Aja pa rusov ni tako veliko kot včasih !!
NPC24ur
27. 11. 2018 22.59
+5
Indija in Kitajska sta velika partnerja Rusije... dvomim, da bi te dve drzavi stopili proti rusiji. Kar se pa zice ruske vojske. Primerjaj rusko tehnologijo z ukrajinsko. kot da bi primerjal Svicarsko vojsko z naso.... Pa se nekaj, Rusi niso tako neumni kot Ameri v primeru Iraka, Afganistana...
HorstWiesel
27. 11. 2018 22.25
+3
Torej, kaj zdj? Od jutri naprej jen vojna oz. vojnonstanje? No, da vidimo kaj bo iz tega.
Ka pa mislis
27. 11. 2018 22.25
+24
Poteptajte te zahodnjaske placance s porosenkom na vrhu.
Ost1234
27. 11. 2018 22.17
+15
Bogi Ukrajinci. Za oklepnike ruske izdelave nimajo rezervnih delov. Ameri jim niso šenkal niti enega oklepnika. Prodal so jim sicer 120 Humvee jev drugega nič. Revčki pač nimajo cvenka.Nemčija jim je prodala 4 unimoge, Italija pa 10 kamionov Iveco. Vse drugo je rusko. Mornarici je ostalo še 6 čolničkov in ena fregata. Ruska izdelava. Aviacijo sestavlja 21 letal MiG-29, 12 letal Suhoj 24, 13 letal Suhoj 25 in 17 letal Suhoj 27. Kilavo vse skup.
detect
27. 11. 2018 22.15
+20
tu se spet vmešavajo američani.
Mali medo
27. 11. 2018 22.09
+32
nightifly
27. 11. 2018 22.14
+15
Vsekakor ,in pohvala ,ker imajo tako dobre zivce.
asdfghjklč
27. 11. 2018 22.58
+2
bolniki … tisti, ki vidite rešitelje v Američanih ali rusih, ste zreli direkt za v umobolnico v zaprti oddelek! To sta NAJBOLJ GNILI državi na tem planetu!
BUONcaffee
27. 11. 2018 21.33
-32
Putin še ni prebolel razpada in propada Sovijetske Zveze.
Mali medo
27. 11. 2018 22.11
+23
mackintosh
27. 11. 2018 22.17
+7
definitivno ni in izdaja se za nekoga kar zasigurno ni :)))
Animal_Pump
27. 11. 2018 22.41
+11
Putin je rekel...kdor je pozabil Sovjetsko zvezo, ta nima srca...kdor pa hoče nazaj Sovjetsko zvezo ta pa nima možganov...tako, da tole kar pišeš, da ni prebolel se motiš.
BUONcaffee
27. 11. 2018 21.30
-37
Sedaj razumem zakaj Slovenci ne maramo Ruse.
Ost1234
27. 11. 2018 22.02
+35
Slovenci jih mamo radi. Le sekti niso všeč ....
vertex
27. 11. 2018 22.18
+3
nikhrast
27. 11. 2018 21.26
-22
Nič ne bo, V Severni Ameriki malo debate o tem. Trump ignorira vso to situacijo, folk že tako gleda na ruse poniževalno, ubogi Rusi, nimajo nam kaj ponuditi, kakšno orožje, plin, nafto..., pa vsega tega je zadost vsepovsod.
HorstWiesel
27. 11. 2018 22.14
+16
Vse kar človek rabi, dobi od drugih, ne od amerike
nightifly
27. 11. 2018 22.17
+14
hrast ,,,,napacno ste formuliral . Trump zelo spostuje Putina ,z razliko Obame in Clitorisove Hilarije . Sicer pa se spet kmalu vidita in bosta speglala tega porosenka , ki je spravil ukraino na rob bankrota .
JohannDoe
27. 11. 2018 22.47
Še boljš bi bilo, da bi si sam "pridelal".
Kollerik
27. 11. 2018 22.51
+5
lih me briga tako za ruse, kot za amere....doma v EU imamo več kot zadosti problemov
Veles_zaš?itnik
28. 11. 2018 09.06
+5
Hrastu se pač Rusi prikazujejo že v sanjah. Boji se odpreti hladilnik, vse iz strahu da mu ne bi ven skočil Putin.
Ate_ist
27. 11. 2018 20.58
+26
provokacija je bila samo test, če se lahko začne majdan v rusiji. ker je rusija ostro ukrepala, so se plani sesuli kot hiša iz kart, kar je bilo čutiti na izredni seji varnostnega sveta združenih narodov.
BUONcaffee
27. 11. 2018 20.47
-38
Ukrajina je nabavila najmodernejše ameriške sisteme za uničenje letal, ladij in podmornic. Tudi rakete dolgega in kratkega dosega ob podpori ameriških vojaških satelitov. Bomo videli v kratkem da so Rusi vojaško 100 let nazaj.
HorstWiesel
27. 11. 2018 22.15
+13
A tko? A zaradi tega jim skladišča municije letijo v zrak k po tekočem traku?
nightifly
27. 11. 2018 22.17
+4
Ka pa mislis
27. 11. 2018 22.26
+9
JohannDoe
27. 11. 2018 22.48
-5
Ukrajinci z M-16, Rusi pa s konji in kočijami....
BUONcaffee
27. 11. 2018 20.44
-28
Rusija bo postala teren za testiranje ameriškega orožja.