Tujina

Trump v 'svoji neprimerljivi modrosti' grozi Turčiji z uničenjem gospodarstva

Washington/Ankara, 07. 10. 2019 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
143

ZDA so začele umikati svoje vojake s severovzhoda Sirije na meji s Turčijo in s tem odprle pot turški ofenzivi na tamkajšnje dolgoletne zaveznike ZDA v boju proti Islamski državi, kurdski milici YPG. Gre za pomembno spremembo politike ZDA v Siriji. V svetu že opozarjajo pred posledicami turške ofenzive.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo napovedal, da bo Ankara zelo kmalu začela ofenzivo proti kurdski milici YPG na severovzhodu Sirije, ki jo ima za teroristično, češ da je povezana s kurdskimi uporniki v Turčiji.

Ofenzivo je Ankara že večkrat napovedovala, a je vedno naletela na odpor ZDA, ki imajo na severu Sirije okoli tisoč vojakov in so doslej podpirale milico YPG, saj je bila njena najbolj pomembna zaveznica v boju proti Islamski državi v Siriji. Ameriški predsednik Donald Trump je še januarja Turčiji grozil, da jo bo "gospodarsko opustošil", če bo po ameriškem umiku iz Sirije napadla tamkajšnje kurdske enote.

Svojo grožnjo po uničenju turškega gospodarstva je ponovil tudi danes, po tem, ko je njegova napoved po umiku sil naletela na številne kritike, tako doma kot po svetu. Na Twitterju je zapisal, da "če Turčija stori karkoli, za kar bom v svoji veliki in neprimerljivi modrosti ocenil, da je šlo preko meja, bom popolnoma uničil turško gospodarstvo"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Turčija bo kmalu začela ofenzivo na severu Sirije, ZDA že začele z umikom sil

Po nedeljskem telefonskem pogovoru Erdogana s Trumpom pa so iz Bele hiše sporočili, da bo Turčija kmalu začela dolgo načrtovano ofenzivo na severu Sirije in da je ameriške sile ne bodo podpirale, niti ne bodo vanjo vpletene. Danes so sirski uporniki, pa tudi Erdogan, potrdili, da so se ameriški vojaki začeli umikati s severovzhoda Sirije.

Iz Bele hiše so v nedeljo sporočili tudi, da bo Turčija prevzela odgovornost za vse borce Islamske države, ki so jih zajeli na območju, saj jih ZDA ne nameravajo zadrževati več let na račun ameriških davkoplačevalcev. Erdogan je danes povedal, da je glede ujetnikov že stopil v stik z evropskimi državami, saj Turčija ne more skrbeti zanje.

Po navedbah BBC je okoli 12.000 domnevnih članov Islamske države v taborišču pod nadzorom Kurdov, od katerih naj bi jih bilo najmanj 4000 tujih državljanov.

Bela hiša je sporočila, da ameriške sile na severu Sirije ne bodo več nameščene ob sirsko-turški meji in ne bodo podpirale načrtovane turške vojaške ofenzive na območju.
Bela hiša je sporočila, da ameriške sile na severu Sirije ne bodo več nameščene ob sirsko-turški meji in ne bodo podpirale načrtovane turške vojaške ofenzive na območju. FOTO: AP

Trump je odločitev o umiku ameriških vojakov danes upravičil s tem, da je napočil čas, da se ZDA "umaknejo iz teh absurdnih neskončnih vojn". Izpostavil je, da so ZDA prevzele nase preveč bremen v boju proti Islamski državi ter bil kritičen do evropskih držav, ki ne želijo prevzeti zaprtih skrajnežev iz svojih držav, pa tudi do kurdske milice YPG.

"Kurdi so se borili z nami, vendar smo jim za to dali velikanske količine denarja in opreme. S Turki so se borili desetletja. Ta boj smo zadržali skoraj tri leta, sedaj pa je čas, da izstopimo iz teh absurdnih neskončnih vojn, od katerih so mnoge plemenske, in da naše vojake vrnemo domov," je tvitnil Trump, ki je sicer že konec lanskega leta napovedal umik ameriške vojske iz Sirije.

Ostro je kritiziral evropske države, češ da ne želijo prevzeti prijetih pripadnikov Islamske države iz svojih držav. Dodal je, da evropske države, tako glede trgovine in Nata, mislijo, da so ZDA "bedak", ki bo poskrbel zanje.

"Borili se bomo tam, kjer nam bo koristilo in borili se bomo samo za zmago," je še tvitnil Trump.

'Nož v hrbet' kurdskim zaveznikom?

Turška ofenziva naj bi bila usmerjena proti milicam YPG vzhodno od reke Evfrat, ki jo želi potisniti stran od svojih meja. Na to območje pa želi vrniti do dva milijona od skupno 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji.

Odločitev ZDA pa pomeni tudi odprtje poti za turški napad na opozicijske Sirske demokratične sile (SDF), na čelu katerih so kurdski borci. Tiskovni predstavnik SDF Kino Gabriel je ZDA obtožil, da so jim zabodli "nož v hrbet", saj jim je Washington zagotovil, da ne bodo dovolili turških vojaških operacij v regiji. V SDF tudi ocenjujejo, da bo imela turška ofenziva negativen vpliv na njihovo vojno proti Islamski državi.

Sirske demokratične sile ob razglasitvi zmage nad Islamsko državo.
Sirske demokratične sile ob razglasitvi zmage nad Islamsko državo. FOTO: AP

ZN: Pripravljamo se na najhujše

Odločitev Trumpa je naletela tudi na kritike doma. Eden njegovih najtesnejših zaveznikov v kongresu, republikanski senator Lindsey Graham ga je pozval, naj odločitev umakne, saj bo gotovo pomenila vrnitev Islamske države na območje, na ameriški časti pa bo ostal madež, če bodo zapustili Kurde. V nasprotnem primeru je napovedal, da bo v senatu vložil resolucijo z zahtevo po umiku predsednikove odločitve.

Združeni narodi so sporočili, da se po umiku ameriških sil pripravljajo na najhujše. Regionalni koordinator ZN za Sirijo Panos Moumtzis je poudaril, da so prednostne naloge ZN zagotoviti, da turška ofenziva ne bo vodila v nove selitve 1,7 milijona ljudi na območju, da bo humanitarni dostop ostal odprt in da ne bo nobenih omejitev svobode gibanja.

Evropska unija je opozorila, da bo turška ofenziva prizadela civiliste in povzročila množično razseljevanje prebivalstva in pa resno ogrozila trenutna politična prizadevanja v Siriji.

Moskva je Ankaro pozvala k spoštovanju celovitosti Sirije in ponovila, da morajo vse tuje sile, ki so v Siriji "nezakonito", zapustiti območje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc59
16. 10. 2019 17.52
-1
E moj dragi Trumpi, niste vi še nikjer zmagali, mal si zgodovino prečitaj za nazaj, če sploh zastopiš angleško ! Glede na tvoj besedni zaklad, bi rekel, da ne in da sta z Malčko kar dober par !!
slovenc59
16. 10. 2019 17.49
-1
Trump se ga boji ! To se vidi na zgornji fotografiji ! Verjetno mu je sultan zabrusil, da ne bo več vplačeval v NATO !!
KavčStrokovnjak
08. 10. 2019 07.20
+2
Res je smešen. Ne pozna osnov geografije, še manj zgodovine. Za nameček pa tudi lastnega jezika ne. Če lahko funkcionalno nepismena oseba postane predsednik ZDA, potem se svetu res ne piše nič dobrega.
maxspeed
08. 10. 2019 07.03
+2
Kje so pametne glave, ki venomer jamrajo, kako se ameri vtikajo v vse. Evropa je ena sama velika gofla, sama ne reši ničesar! ..še se bo pogrešalo mcdonaldse🙃
Lessihinav?ek
07. 10. 2019 21.43
+0
Kaj se javlja ta z periko,na Erdogama Rusija ni upala,ne pa jenkiji
DeBill
07. 10. 2019 21.58
+0
Lessihinav?ek
08. 10. 2019 10.06
+1
Erdi se ne boji nobenega,edino boga.drugače so zavezniki.in to gre tumpeku v nos
Razumnež
09. 10. 2019 07.39
Erdogan in Putin sta lepo sodelovala in bosta dobre odnose krepila še naprej. Samodržci v "demokratičnih" državah pač držijo skupaj. Kdor tega ne opazi mu pač ni pomoči.
dr.Fen0men
07. 10. 2019 21.40
-4
Kakorkoli pogledate in kamorkoli seže pogled, kjerkoli je konflikt je miroljubna islamska vera zraven...zdaj naj me pa nekdo demantira če more...nekateri vpijejo da so ZDA krive za vse, zdaj ko se pa umikajo pa zopet ni prav...
slovenc59
07. 10. 2019 21.40
+0
Ta model morebiti ne ve, da še nobene vojne niso dobili, ampak so jih na koncu vedno strahopetno zapustili !!
slovenc59
08. 10. 2019 10.56
-3
Bi pa res poznal osebo, ki je na moj komentar dala minus !!!!
puzikaaa
10. 11. 2019 12.46
Ne mores spoznat......ker jaz sem oseba ti pa nisi....si zival
bikoborec69
07. 10. 2019 21.35
-1
Kdo, razen hlapcev iz eu še žutega jemlje resno?
User416781
07. 10. 2019 21.51
DeBill
07. 10. 2019 21.56
vsi ameri pa večino tistih, k majo mal možgan. ob globoki državi je treba biti mojster absurda, da kaj dosežeš. njegovo popuščanje s s korejo je bilo epsko recimo. najprej on, z odličnim kontaktom, pa čez globoka država, pa on z izjavo absurda, kjer je bilo videti, da jim je povedal, da je "smarter", pa potem njegova ponovna izjava in dejanje. tip voz stac globoko državo in če bo mel še en mandat, proti čemur se globoka država "globoko" bori zna zelo omejiti moč establishmenta. počasi preneha biti lutka ker so vezi postale preveč "strechable". mislim, da večina sploh ne dojame, kakšno vlogo možak igra. in mediji so dokazali, da so absolutno navijaški in v službi kapitala in globoke države in ne zda. fake news kot temu reče donald.
dr.Fen0men
07. 10. 2019 21.32
+4
24 ur v svoji neprimerljivi modrosti....
puspan
07. 10. 2019 21.28
+4
Sedaj pa res vidim, da ta rumeni papagaj ni za drugam, kot v muzej voščenih figuric.
srebrnibreg
07. 10. 2019 21.22
+8
Oba pozabljata, da je v Siriji Putin šef.
FAUSTOS1
07. 10. 2019 21.13
+11
TRUMP je izdal zaveznike zda -KURDE ,ki so se borili proti isis in bili najbolj uspešni,ker jim je zda obljubila samostojno republiko spet so jih prodali.trump je pokleknil pred turki ,ki bodo sedaj zasedali ozemlje ter nemoteno izvajali genocid kot so že nad armenci-zgodovina se ponavlja.
srebrnibreg
07. 10. 2019 21.20
+1
Saj ravno to ni bilo prav, da so se borili proti ISIS-u, ker je te podpiral Trump.
User1538643
07. 10. 2019 21.12
+1
Modrost je vrlina in ni vsakemu dana. Morda pa ve, kaj počne?
CestniKolesar370Wattov
07. 10. 2019 21.11
-3
Obama je grozil vsaj 5 državam z isto stvarjo. Ampak bolj diplomatsko. To je skrival pred mediji in čeprav so mediji to vedeli, iz tega niso delali umetnega škandala, kot to počnete za Trumpa. Konstantno ista zgodba. Obmejna patrulja pod Obamo v val migrantov meče solzivec, mediji tiho. Ko to naredi obmejna patrulja pod Trumpom, se mediji obnašate, kot da je Trump prvi pod katerim se to dogaja in da kaj takšnega ni bilo že od srednjega veka. Ovce kova Apostol1 te novice požirajo in okrog govorijo, da je Obama the best.
User416781
07. 10. 2019 21.01
+0
Izjave samohvale, kot je "in my great and unmatched wisdom" me spominjajo na en drugi čas...hahaha. Kam smo prišli...
DeBill
07. 10. 2019 20.51
+5
nobenega vpada turkov ne bo. je erdogan dobil msg in upam da ga je razumel. in zda dokaj na lahko lahko frdirba turško gospodarstvo. zelo, zelo so odvisni od amerov.
BožjiSvetovalecPolde
07. 10. 2019 20.40
+3
Na to območje pa želi vrniti do dva milijona od skupno 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji. - Grški premier je rekel v petek, da b grčijo prihajajo samo še ekonomski migranti, da Sircev skoraj, da ni več a vseeno bo zahteval, da EU države sprejemajo te ekonomske migrante, da ne bo takega pritiska na Grčijo drugače bo zahteval sankcije.
BožjiSvetovalecPolde
07. 10. 2019 20.38
+7
Francozi in Nemci nam skos težijo o kvotah koliko migrantov moramo sprejeti a oni nočejo sprejeti svojih borcev jih bomo mi ko bodo prišli na našo mejo.
User416781
07. 10. 2019 21.03
+0
Daj no bodi tiho...kdo ti sploh kaj hoče. Tukaj ste taki bedaki, ko vam vaš Trumpek ukaže, da morate v Evropo sprejeti 12.000 ISIS borcev in vi bi ga ubogali, kot eni kužki...del EU smo tudi mi.
Hellsrael
07. 10. 2019 20.34
-3
'Borili se bomo tam, kjer nam bo koristilo in borili se bomo samo za zmago'' .......LOGICNO TDRUMP....NA TEM TEMELJI ZGODOVINA, SEDANJOST,PRIHODNOST AMERIKE. BRUHHH
AlternativeFacts
07. 10. 2019 20.26
-3
Trump se drži tistega reka: "Mislim, torej sem pameten" .....