Tujina

ZDA: Opravičite se!

Washington, 31. 07. 2007 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kongres ZDA zahteva od Japonske opravičilo ženskam, ki so jih japonski vojaki prisilili v spolno suženjstvo.

Premier Abe meni, da ni dokazov, da je kdo ženske silil v prostitucijo
Premier Abe meni, da ni dokazov, da je kdo ženske silil v prostitucijo FOTO: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v ponedeljek sprejel neobvezujočo simbolično resolucijo, s katero od Japonske zahteva, da se opraviči tisočim ženskam, ki so jih njihovi vojaki v času pred in med drugo svetovno vojno prisilili v spolno suženjstvo. Japonski premier Šinzo Abe je marca pošteno razjezil države po Aziji in tudi ZDA, ko je dejal, da ni nobenega dokaza, da je kdo ženske silil v prostitucijo.

Krivijo žrtve, večinoma ženske iz Koreje, Kitajske in Filipinov

Predsednik odbora za mednarodne odnose v predstavniškem domu demokrat Tom Lantos in drugi podporniki resolucije pa trdijo, da Japonska doslej ni nikoli resnično sprejela odgovornosti za ta dejanja. Lantos je dejal, da mu je kar slabo, ko vidi poskuse nekaterih na Japonskem, da sprevračajo in zanikajo zgodovino ter krivijo žrtve. Japonska vojska je pred drugo svetovno vojno in med njo na stotine tisoče žensk prisilno zapirala v vojaške bordele. Večinoma je šlo za ženske iz Koreje, Kitajske in Filipinov.

Japonska zavrača zahteve po odškodnini

Južna Koreja ves čas opozarja, da se Japonska izogiba pred odgovornostjo in resnico
Južna Koreja ves čas opozarja, da se Japonska izogiba pred odgovornostjo in resnico FOTO: Reuters

Japonska vlada je leta 1993 izdala previdno oblikovano opravičilo, vendar brez potrditve parlamenta, poleg tega pa vztrajno zavrača zahteve po odškodnini žrtvam. Predlagatelji resolucije želijo, da Japonska stori to, kar so ZDA storile leta 1988. Takrat je najprej kongres potrdil uradno opravičilo, ker so v času druge svetovne vojne v ZDA na domačih tleh zapirale državljane japonskega rodu v koncentracijska taborišča. Tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan je opravičilo podpisal v zakon. Resolucija, ki v senatu nima predlagateljev, želi od Japonske, da na jasen in nedvoumen način prizna, se opraviči in sprejme zgodovinsko odgovornost za trpljenje žensk.

Južna Koreja je resolucijo predstavniškega doma že pozdravila in Japonsko vlado znova pozvala, naj se opraviči. "Pozdravljamo sprejetje resolucije in zahtevamo od Japonske, naj takoj prevzame svojo odgovornost," so sporočili predstavniki društva nekdanjih spolnih suženj na novinarski konferenci pred japonskim veleposlaništvom v Seulu, ki se je je udeležilo tudi šest nekdanjih "žensk za tolažbo".

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alen_maribor@hotmail.com
01. 08. 2007 16.03
ironmaiden a si ti malo normalen , kako lahko primerjaš življenja profesionalnih vojakov z živlenji civilistov , a si normalen ti , po tvoji logiki če ena država se skrega z drugo naj ne bi se vojska borila ampak ena vojska začela rakete pošiljat na civilis
muvimen
31. 07. 2007 16.52
Đapanezerji majo v povprečju 8 cm dolge pimpeke (beri erekcija) tko da niso kej dost "trpele". Sicer pa stara jajca pogrevat ... ne vem kok ima to smisel. Žalostno pa je, da se to še vedno dogaja danes toliko let kasneje.
ironmaiden@siol.net
31. 07. 2007 16.19
zakaj bi se morali američani opravičiti za odvrženi atomski bombi. Japonci so začeli vojno na pacifiku in oni se niso hotli predat. Si predstavljate koliko žrtev bi bilo med ameriškimi in japonskimi vojaki, če bi vojno nadaljevali. Morda edina napake američanov takrat je bila, da po odvrženi 1. bombi niso pustili japoncem več časa, da premislijo o predaji ampak so odvrgli 2. bombo že čez 3 dni. Kar pa se je dogajalo po vojni, je pa spet druga stvar. Dogajale so se stvari kot, so se dogajale med vojno, ko so japonci zasušnjili polno deklet iz koreje in kitajske in jih naselile v bordele, kjer so se z njimi "zabavali" japonski vojaki.
muvimen
31. 07. 2007 15.06
Kaj se zdej kura* duvate neki in kritizirate Ameriko, če bi malo pomislili, kaj se dogajalo takrat ne bi pisali takih bedarij. Takratno Ameriko ne morete primerjat z današnjo in če takrat (1940-1945) Evropa ne bi imela podpore Američanov bi jasno in glasno popušili.
makajjezvami
31. 07. 2007 14.56
Ne pozabite da je vojno začela Japonska, Amerika jo je z dvema atomskima bombama le zaključila.
alen_maribor@hotmail.com
31. 07. 2007 14.10
Poglejte malo v vietnam , kolko sto tisoč ton biološkega orožja so američani vrgli pa kakšno škodo so naredli pa kolk ljudi se še dans rojeva z hudimi defekti , pa se nič niso opravičli.
Bohem
31. 07. 2007 12.46
@svar: ZDA so se sicer že opravičile, toda odgovornosti, ki jih je prinesla njihova agresivnost, niso nikoli prevzeli, kar pa zdaj veselo od drugih zahtevajo. Lp
svar
31. 07. 2007 11.23
''Predlagatelji resolucije želijo, da Japonska stori to, kar so ZDA storile leta 1988. Takrat je najprej kongres potrdil uradno opravičilo, ker so v času druge svetovne vojne v ZDA na domačih tleh zapirale državljane japonskega rodu v koncentracijska taborišča. Tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan je opravičilo podpisal v zakon.'' Torej, max80, njim se je Amerika opravičila.
Debely
31. 07. 2007 11.12
Tem američanom je treba fuknt ene par nevtronskih bomb, da bo mir. Preklete pizde na roko delane nedojebene se vmešavajo povsod kjer jim ni treba. In vse samo zato, da bodo njihovi industrialci prodali čimveč orožja, da bodo pizde lahko zaslužile. Boli njih kurac, da se z tem orožjem pobijajo. Za njih je vse biznis. Ameriško-židovski lobi, oziroma New World Order! PRASICE!
SBP
31. 07. 2007 11.09
Bo še zanimivo z Američani!
rulli@email.si
31. 07. 2007 10.38
Ta Bush ni več normaln! Naj raj konča vojno v Iraku. Max80 - se strinjam, pa da sm jz japonc, jz bi jim za opravičilo vrgu nazaj 2 atomski bombi :-)
register@mystic1800.com
31. 07. 2007 10.03
oh joj..ko bi se oni opravičili za vse kar so oni naredili..in kar še vedno delajo,..
Celzij
31. 07. 2007 09.58
Pa kaj se ma ZDA spet za vmešavat... neverjetno...
max80
31. 07. 2007 09.53
Me pa zanima če se je Amerika komu opravičila? Recimo Japoncim, ko jim je vrgla 2 atomski bombi?
max80
31. 07. 2007 09.52
Nimajo bolj pametnega za delat, kot pogrevat stare stvari...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.