Tujina

ZDA pošiljajo vojake, Iran z načrtom za umiritev razmer

Teheran, 22. 09. 2019 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napoved ameriškega predsednika, da bo okrepil vojaško prisotnost v Perzijskem zalivu, v Teheranu ni bila najbolje sprejeta. Iranski predsednik Hasan Rohani je ob tem dejal, da ima Iran načrt za umiritev razmer v regiji. Medtem so svojo diplomatsko pobudo predstavili tudi hutijski uporniki v Jemnu, ki so pred dnevi izvedli napad na dve veliki savdski rafineriji.

Hasan Rohani je v televizijskem nagovoru ob začetku vojaške parade v Teheranu napovedal, da bo Iran v prihodnjih dneh Združenim narodom predstavil načrt sodelovanja za zagotavljanje miru na območju Perzijskega zaliva, Hormuške ožine in Omanskega morja, poroča STA. "Vaša navzočnost v regiji vedno prinaša bolečino in bedo," je dejal po odločitvi ZDA, da bodo na Bližnji vzhod po napadih na naftno infrastrukturo Savdske Arabije poslale dodatne vojake. Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so tudi zaprosili za podporo pri zaščiti kritične infrastrukture.

Napad na rafineriji je začasno prepolovil proizvodnjo nafte v Savdski Arabiji.
Napad na rafineriji je začasno prepolovil proizvodnjo nafte v Savdski Arabiji. FOTO: AP

Odgovornost za napade z brezpilotnimi letali na savdsko energetsko infrastrukturo so sicer prevzeli jemenski Hutiji, ki jih podpira Iran. Savdska Arabija in ZDA vztrajajo, da je za napade odgovoren Iran, ta očitke odločno zavrača. Rohani je tuje sile opozoril, naj se umaknejo od Irana, saj da povzročajo težave in negotovost ljudem in celotni regiji. "Naša regija ne bi smela postati mesto oboroževalne tekme," je opozoril.

Sicer pa sta Iran in Savdska Arabija glavna regionalna tekmeca v regiji, ki se že več let borita za prevlado. Tako sta posredno ali neposredno vpletena v vse regionalne spopade in Jemen nikakor ni izjema.

Hutijski uporniki predlagajo ustavitev napadov na savdske cilje.
Hutijski uporniki predlagajo ustavitev napadov na savdske cilje. FOTO: AP

Hutijski uporniki z diplomatskim orožjem

Jemenski Hutiji so predlagali končanje napadov na Savdsko Arabijo. Njihovo pobudo so pozdravili tudi Združeni narodi, kjer menijo, da pobuda upornikov lahko pošlje močno sporočilo za končanje vojne, ki je v štirih letih terjala skoraj 100 tisoč mrtvih.

Hutiji so prevzeli odgovornost za napad na savdsko infrastrukturo, ki je začasno prepolovila proizvodnjo največje izvoznice nafte na svetu. Povedali so, da gre za maščevanje za vojaško posredovanje Savdske Arabije v jemenski državljanski vojni.


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
23. 09. 2019 17.08
+2
Prej bo zavladal mir na tem področju ,če bo imel Iran jedrsko bombo ,kot pa če je ne bi imel. Ima jo na primer Pakistan , kot absolutno muslimanska država in čez mejo ravno tako Indija in na splošno je mir med tema dvema , oziroma neprimerno več ga je kot pa pred obdobjem ,ko sta bili državi ,še brez jedrske oborožitve Drugače rečeno , če sta dva , ki se drug drugega bojita je mir med njima.
BUONcaffee
23. 09. 2019 07.22
+7
Naj zavlada mir v svetu.
Melaj
23. 09. 2019 07.02
+12
Nobena raketa ne bi dosegla cilja ali še bolje, ne bi bila izstreljena, če ne bi to ZDA in Saudici želeli. Povod za konflikt! Vsak napad na neko državo je treba nekako upravičiti. Hitler je za to potreboval le 4 agente in 2 specialca. Ter nekaj ur in Poljska je doživela invazijo, svet pa svetovno vojno. Savdijci in Iran sta velesili regije. Za eno je ZDA, za drugo stoji Rusija. In mogoče prav to drži stvari bolj nazaj, sicer bi nekdo že bil bombandiran in raketiran.
ni_mi_vse_eno
22. 09. 2019 19.11
+6
General Clark nikoli ni omenjal, da bi ZDA napadla Turčijo, citiram: "And he said, "This is a memo that describes how we're going to take out 7 countries in 5 years, starting with Iraq, and then Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan and, finishing off, Iran." --- Jasno, da ne Turčija, turčija je zaveznik ZDA (vsaj bila je do spodletelega coupa).
ni_mi_vse_eno
22. 09. 2019 19.07
+6
Global Research; NATO’s Eastern Anchor. 24 NATO bases in Turkey. Od kje pa misliš, da so američani napadali Sirijo? Iz Afrike? --- Ravno zato je bil za ZDA tak problem, ker se jim je izjalovil preobrat v Turčiji (Turks Can Agree on One Thing: U.S. Was Behind Failed Coup). Najprej so tuki sestrelili ruska pilota, potem je Putin povedal za "coup" in Erdogan ga je preprečil, potem se mu pa šel zahvaliti v Rusijo. Beri; Erdogan praises 'dear friend' Vladimir Putin. Postala sta velika prijatelja, jasno, saj mu je Putin rešil kožo.
Ate_ist
22. 09. 2019 20.54
-2
vprašanje je, če so turki sestrelili ruski avijon. prevzeli so odgovornost nase, to pa še ne pomeni, da so stvar tudi dejansko izpeljali. že mogoče, da je bil avijon turški, ukaz pa ni prišel iz ankare pač pa iz pentagona. in ta zadeva je kristalno jasne rusom, zato pa so reševali sultanovo kožo, ki so jo američani poskušali razpeti na boben.
ni_mi_vse_eno
22. 09. 2019 18.45
+5
Ko je bila libija in sirija še cela, je to od generala Clarka bilo žeobjavljeno. Jasno je, da se bodo lotili Irana in jasno je, da jih bodo Rusi pri tem podprli, tako kot so sirijo. 3. svetovna ...
korintos23
22. 09. 2019 18.53
+1
ni_mi_vse_eno
22. 09. 2019 18.57
+6
američani imajo bazo v turčiji, bodo sebe napadali?
Ate_ist
22. 09. 2019 20.59
+6
irana se pred volitvami ne bodo lotili, ker se lahko trump poslovi od drugega mandata. po volitvah pa, kje pa ima amerika še toliko moči, da napade iran? če ne more preprečiti, da rakete padajo na rafinerije, kljub temu, da so letele mimo dveh velikih baz v arabiji in da jih sauditi prekrivajo s tremi kompleksi patriotov?
ni_mi_vse_eno
22. 09. 2019 18.21
+0
Vojna z Iranom je bila v načrtu že pred 9/11 incidentom, glej Plans for Middle East - U.S. Army Gen. Wesley Clark
Lado Lopati?
22. 09. 2019 17.09
-1
damo mega "genija"šarćića,bi jih zrihtal,kot je balkanso zlovenijo !!!
fairplayy
22. 09. 2019 14.11
+27
Orožarski lobi rabi busines
kajpavzdevek
22. 09. 2019 13.45
+37
Nekaj ljudi na svetu je blazno norih fanatikov
Supervillain
22. 09. 2019 13.43
+15
Matjaž Poto?nik 1
22. 09. 2019 13.30
+39
.....zakaj "določene" države lahko razvijajo atomsko orožje , druge pa ne.....oziroma jim to "prepovedujejo"....samo vprašam......
Supervillain
22. 09. 2019 13.41
-8
Ali je zate dobro in normalno,da razvija več držav svoje jedrsko orožje,ker to nikakor ni dobro moralo bi biti tako,da bi ga imele samo ZDA in Rusija in nobena druga država sveta.Lp
Supervillain
22. 09. 2019 13.43
+13
Je preveč neverno za celi svet,če bi ga imeli vsi kaj vam ni jasno.??
Zmaga Ukrajini ...
22. 09. 2019 15.10
+33
Neumnost! Ko se je zgodil prvi jedrski napad, je "duh ušel iz steklenice". Danes imamo v jedrskem klubu devet držav: ZDA, Rusijo, Veliko Britanijo, Francijo, Kitajsko, Indijo, Izrael, Pakistan in Severno Korejo. Kako daleč so z razvojem jedrskega orožja, ni povsem jasno za Iran, Sirijo in Mjanmar. Po hladni vojni je vsem postalo jasno, da človeštvo jedrskega spopada ne bi preživelo. Tako je nastala Pogodba o neširjenju jedrskega orožja, ki se je Iran domnevno ni držal, zato je že ves čas deležen sankcij. Vendar kot je evidentno na primeru Irana (ter tudi Severne Koreje), je jedrsko orožje (v kakršnikoli fazi že) hkrati tudi garant za mir oz. za to, da jih ne napade kakšna zunanja sila. In mimogrede, odvaditi se bo treba domišljavosti o večvrednosti ZDA, ki naj bi bile svetovni policaj. Glede na vse katastrofe, ki so jih zakuhali v zadnjem času, še zdaleč niso del rešitve problema, pač pa prej problem sam.
Ate_ist
22. 09. 2019 21.04
+2
jedrsko orožje lahko izdela vsaka država, ki premore jedrsko elektrarno. problem je dostava tega orožja na polje borbe. in do sedaj še ni bilo spopada dveh jedrskih držav. se pravi da ima to orožje namen odvračanja spopadov.
Apostol1
23. 09. 2019 17.03
+1
MesečevSij....... ➕➕➕➕➕➕➕👍✔
Volga Malek
22. 09. 2019 12.20
+29
Ko je bil Pahlavi se iranski sah je Iran prosperiral ; poglejte si proslavo ob 2500 letnici Irana - perzijskega imperija leta 1971 kdo so bili gostje od kraljev, cesarjev, vojvod, knezov ,predsednikov, predsednikov vlad , predsednikov iz drzav Varsavskega pakta itd. Takrat je bil Iran svetovljanski. Odkar so pa po puču odstranili saha Pahvalija in druzino izgnali se pa Iran zapira od leta 1979 naprej ko je ajatola Homeini postal vodja drzave in po njegovi smrti njegovi nasledniki. Tisti liberalci ki so zrusili saha so ustvarili veliko bolj nevaren Iran ki maha jedrskim orozjem ; verjetno si takih stvari niso predstavljali. Je pa vrnitev monarhije v Iran edina moznost stabilnosti v prihodnosti kot je bila pred letom 1979.
nikita50
22. 09. 2019 12.51
+28
To je Ameriški pogled na Iran in bližnji vzhod, SA bo naredila vse da bo ohranila prestiž na bližnjem vzhodu in okolici, dajte Iranu enake možnosti kot SA pa ne bo pomislil na bogatenje urana za atomsko bombo. Če se ne klanjaš Amerikancem si na njihovi osi zla.
vinogradnik33
22. 09. 2019 13.18
+19
Volga , pravilno ugotavljaš , po odstranitvi šaha Reze Pahlavija je v Iranu prevzela radikalna skupina muslimanskih klerikov z Homeinijem na čelu , ki so zaprli Iran za svet in njegove vplive ter Irance PAHNILI V MRAČNO OBDOBJE ,ki še delno traja , da o pravicah žensk ne govorimo , ki jih nimajo ! Ta klerikalna vladavina , čeprav sebe imenuje revolucionarna , je zatrla svobodo in ne prenese svobode drugih , zato podpira tako imenovane uporniške skupine , ki niso drugega kot teroristične celice .
Zmaga Ukrajini ...
22. 09. 2019 15.32
+6
No, to je en aspekt. V resnici pa je bil Mohamed Reza Pahlavi ameriška lutka (scena je bila zelo podobna kot je danes v Venezueli z Guaidojem). Z državnim udarom (v drugem poskusu) so odstranili Mosadeka in nastavili Pahlavija. Začel se je seveda divji kapitalizem, Pahlavi pa je postajal čedalje bolj avtokratski, zatiral je politično opozicijo in se zameril klerom. To so bili "odlični pogoji" za nastanek iranske revolucije, saj je večina prebivalstva poleg omenjenih težav, šahu zelo zamerila tudi zahodno vmešavanje v notranje zadeve Irana. Na oblast je prišel ajatola Homeini (imel je pravzaprav status rockovske zvezde, podpirala ga je večina prebivalstva,...) in začela se je "orto islamska" smer. Prva stvar, ki jo je odredil, je bila prepoved vstopa ameriškim državljanom na ozemlje Irana. Kasneje so študenti, zvesti Homeinijevi podporniki in aktivisti vdrli na ameriško ambasado ter zajeli na desetine ameriških talcev ter zahtevali šahovo izročitev Iranu (Pahlavi se je namreč zatekel v ZDA). Američani pa tudi po nekajkratnih operacijah specialcev niso uspeli osvoboditi talcev. Kdo je torej kriv za takšen odziv Irana in poznejšo tako radikalno islamizacijo? Zalegle niso niti grožnje z bombardiranjem, niti sankcije. S Homeinijem se Ameri pač niso mogli "zajeb....".
za bojši jutri
22. 09. 2019 12.09
+26
Jenkiji, roke proč od Irancev, sicer bodo opekline zelo hude