Tujina

ZDA povišale stopnjo pripravljenosti

Washington/Pariz, 10. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

ZDA so dan pred prvo obletnico terorističnih napadov 11. septembra lani zaradi nevarnosti novega terorističnega napada povišale stopnjo pripravljenosti. Grožnje so uperjene predvsem proti ameriškim ciljem v jugovzhodni Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Ameriške interese naj bi zopet ogrožala teroristična mreža Al Kaida, meni ameriški pravosodni miister
Ameriške interese naj bi zopet ogrožala teroristična mreža Al Kaida, meni ameriški pravosodni miister FOTO: Reuters

Stopnjo pripravljenosti so iz tako imenovane rumene prvič povišali na tako imenovano oranžno oziroma zelo povišano stopnjo nevarnosti, ki označuje visoko nevarnost terorističnega napada. Kot je povedal ameriški pravosodni minister John Ashcroft, je nevarnost atentatov na "ameriške interese" zelo velika in dodal, da so stopnjo pripravljenosti povišali potem, ko so ameriške tajne službe prestregle informacije, ki krožijo med domnevnimi teroristi.

Te informacije, ki jih je Ashcroft povezal s teroristično mrežo Al Kaida, so potrdili številni viri, je še povedal ameriški pravosodni minister in dodal, da so grožnje uperjene predvsem proti ameriškim ciljem v jugovzhodni Aziji in na Bližnjem vzhodu. Ameriške cilje v Aziji naj bi po Ashcroftovih informacijah napadli predvsem z avtobombami ter s samomorilskimi napade na ameriške cilje.

"Ameriko ne ogroža nič posebnega, a vse jemljemo resno. Američani naj nadaljujejo s svojimi življenji" je dejal Bush.

Ameriški predsednik George Bush pa je dejal, da z informacijami o konkretnih grožnjah terorističnih napadov ni bil obveščen, gre pa po njegovem mnenju za podoben vzorec obvestil, kakršen je ameriška administracija zasledila pred 11. septembrom lanskega leta.

"Dvignili smo stopnjo pripravljenosti, kar pomeni, da vlada zagotavlja dodatno varnost za ključne objekte, povečali pa bomo tudi nadzor," je še dejal ameriški predsednik. Ameriškega podpredsednika Dicka Cheneya pa so zaradi nevarnosti terorističnih napadov na ameriške cilje ponovno odpeljali v tajno zatočišče.

State Department je obenem Američanom, ki se nahajajo v tujini, svetoval, naj bodo previdni.

Nova stopnja pripravljenosti sicer pomeni uvedbo dodatnih varnostnih ukrepov. Med drugim gre za še intenzivnejši nadzor nad vsemi načrtovanimi javnimi slovesnostmi ob 11. septembru. Okrepljene bodo kontrole na letališčih, v stanju najvišje pripravljenosti pa je tudi ameriška obalna straža. New York in Washington sicer trenutno preletavajo vojaška letala, medtem ko so varnostne sile okrepile nadzor okoli jedrskih elektrarn, mostov, letališč, poslovnih stavb in drugih javnih poslopij.

Varnostne razmere so zaostrili po celem svetu

Na 11. september pa se varnostne sile pripravljajo tudi drugod po svetu. Terorističnih napadov se predvsem bojijo v Aziji, kjer so ZDA zaradi nevarnosti zaprle veleposlaništva v Džakarti, Kuala Lumpurju, Islamabadu in bahrajnski Manami.

V Pakistanu, kjer nekatere pokrajine veljajo za "gnezda terorizma", je predstavnik policije v Lahoreju na zahodu države dejal, da je policija poostrila ukrepe, saj se zaradi določenih informacij bojijo, da bo prišlo do incidentov. V Karačiju na jugu Pakistana, kjer se je letos zgodilo že več napadov, nad konzulati, hoteli in drugimi izpostavljenimi mesti bedi več tisoč vojakov in policistov. Varnostne ukrepe so poostrili tudi v Kabulu, čeprav vojaški viri zagotavljajo, da ne pričakujejo napadov.

Na Filipinih so okrepili varnost okoli ameriškega, britanskega in izraelskega veleposlaništva, medtem ko so v Južni Koreji postavili patrulje okoli poslopij in območij ameriškega interesa. Podobno je tudi na Tajskem, kjer je obrambni minister blizu meje s Singapurjem spregovoril o "resnični" teroristični grožnji. Avstralske oblasti pa so svoje prebivalstvo pozvale k previdnosti. Tudi v kitajski prestolnici je v veleposlaniški četrti okrepljena navzočnost policije.

Predstavniki zveze NATO niso želeli komentirati povečanja stopnje pripravljenosti
Predstavniki zveze NATO niso želeli komentirati povečanja stopnje pripravljenosti FOTO: POP TV

V Evropi na primer nizozemsko in špansko notranje ministrstvo, pa tudi zveza NATO v Bruslju nista dajala komentarjev v zvezi s poostrenimi varnostnimi ukrepi, kljub temu pa so varnostni ukrepi na najvišji stopnji. V Franciji je varnost okrepljena okoli letališč in znamenitosti v Parizu, na območju Marseilla na jugovzhodu države pa so okrepili policijske patrulje, okoli ameriškega in izraelskega konzulata in industrijskih poslopij pa pozvali k večji opreznosti.

V Veliki Britaniji je Scotland Yard opozoril pred morebitnimi napadi posameznikov, pri čemer ni izrecno omenjal teroristične mreže Al Kaida. Varnost so okrepili v okolici javnih poslopij, okoli Londona pa so pripravili mobilne cestne zapore, čeprav to po besedah predstavnika obrambnega ministra ne pomeni višje stopnje pripravljenosti.

Na Češkem so pod posebnim varnostnim nadzorom veleposlaništva, sinagoge in sedež Radia Free Europe/Radio Liberty, ki ga financira ameriški kongres. V Bolgariji so varnost poostrili okoli jedrske elektrarne Kozloduj ter na letališčih, veleposlaništvih in pomembnih podjetjih. Okrepljene policijske patrulje napovedujejo tudi na Madžarskem.

Varnost so poostrili tudi na Švedskem, v Belgiji, na Portugalskem, Poljskem, Danskem, Norveškem in v Avstriji pa so obdržali pred letom dni uvedene poostrene varnostne ukrepe. Letalski potniki, ki bodo iz Rima potovali v Severno Ameriko, bodo morali na letališču verjetno pokazati čevlje, na letališču v Johannesburgu pa še vedno veljajo ukrepi, ki so jih uvedli med vrhom o trajnostnem razvoju, ki se je končal 4. septembra. Tudi v državah Latinske Amerike so poostrili nadzor na letališčih.

SORODNI ČLANKI