Tujina

ZDA pred zadnjimi strankarskimi volitvami

Washington, 03. 06. 2008 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

V ameriških zveznih državah Montana in Južna Dakota se končuje zgodovinska bitka za demokratskega predsedniškega kandidata.

Demokratska predsedniška kandidata ZDA Hillary Clinton in Barack Obama.
Demokratska predsedniška kandidata ZDA Hillary Clinton in Barack Obama. FOTO: Reuters

V Montani in Južni Dakoti se končuje letošnji proces volitev demokratskega predsedniškega kandidata ZDA. Vodilni kandidat Barack Obama bo ne glede na izida volitev ohranil prednost po delegatih za konvencijo pred Hillary Clinton, ki se bo odločala o priznanju poraza.

Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter je sporočil, da v tekmi za demokratskega predsedniškega kandidata podpira Baracka Obamo.

V Montani in Južni Dakoti je na voljo skupaj le 31 delegatov, ki si jih bosta kandidata glede na izida volitev med seboj razdelila proporcionalno. Senator iz Illinoisa Obama je doslej skupaj s super delegati nabral 2071, newyorška senatorka pa 1915,5 delegatov.

Po sobotni odločitvi strankarskega odbora za pravila, ki je za udeležbo na konvenciji od 25. do 28. avgusta v Denverju določil tudi delegate iz doslej kaznovane Floride in Michigana, je za zmago potrebno zbrati 2118 delegatov.

Republikanski predsedniški kandidat John McCain
Republikanski predsedniški kandidat John McCain FOTO: Reuters

Samo z volitvami tega ne bo uspelo niti Obami, zato bo odločilna volja okoli 200 neopredeljenih super delegatov, strankarskih veljakov, ki se lahko odločijo po svoje. Pričakuje se, da se bodo ti po torku začeli bolj množično premikati v smer Obame. Clintonova je doslej vztrajala v tekmi, ker ostaja prepričana, da ima več možnosti za zmago proti republikanskemu kandidatu Johnu McCainu.

Volitve bodo v torek imeli tudi republikanci in sicer v Južni Dakoti in Novi Mehiki, vendar pa te volitve več ne odločajo o ničemer, saj je McCain že zbral dovolj delegatov za potrditev kandidature na konvenciji v Minneapolisu od 1. do 4. septembra.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dgorfb
04. 06. 2008 01.27
Isti šmorn ko pri nas... vedno je treba izbirati med drekom in drekom...
Sadjar
03. 06. 2008 10.37
Stalin je nekoč povedal, da pri volitvah niso pomembni tisti ki volijo, temveč tisti, ki glasove štejejo. Dokaz za to je dejstvo, da prihaja še en Bush.