Tujina

ZDA: Satelitski posnetki dokazujejo, da za napadi stoji Iran

Washington/Rijad, 16. 09. 2019 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
225

Za sobotne napade na dve pomembni nahajališči nafte državnega podjetja Aramco na vzhodu Savdske Arabije so odgovornost prevzeli hutijski uporniki iz sosednjega Jemna. Zdaj pa so ZDA objavile satelitske posnetke obveščevalnih služb, ki naj bi dokazovali, da za napadi dejansko stoji Iran. Prve ugotovitve preiskave napadov je objavila tudi vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije. Ti kažejo, da je bil napad izveden z iranskim orožjem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poziv k umiritvi razmer
    02:34
    Iz 24UR: Poziv k umiritvi razmer
  • Iz 24UR ZVEČER: Čakati z nakupom kurilnega olja ali pohiteti?
    03:16
    Iz 24UR ZVEČER: Čakati z nakupom kurilnega olja ali pohiteti?

Satelitski posnetki obveščevalnih služb, ki so jih objavile ZDA, naj bi potrjevali dejstvo, da za napadi na savdsko naftno infrastrukturo minuli konec tedna dejansko stoji Iran in ne hutijski uporniki iz sosednjega Jemna. 

Uradni Teheran je medtem že zanikal vpletenost v sobotne zračne napade. Nekateri tuji mediji, kot so New York Times, ABC in Reuters, pa se zdaj sklicujejo na neimenovane vire ameriških uradnikov. Po njihovih navedbah naj bi vpletenost hutijskih upornikov pod vprašaj postavljala smer in obseg sobotnih napadov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eden od uradnikov je izpostavil, da je bilo 19 ciljnih točk napadov, ki so bili izvedeni iz smeri zahod oz. severozahod, ne pa z območja v Jemnu, ki je pod okriljem hutijskih upornikov ter leži jugozahodno od savdskih naftnih nahajališč. Dejanska lokacija izstrelitve brezpilotnih letal naj bi bila torej v severnem delu Perzijskega zaliva oz. na območju Irana ali Iraka.

Uradni viri, ki jih navaja New York Times, pa so še povedali, da so bili napadi izvedeni v kombinaciji brezpilotnih letal in raket, vendar vsi menda niso dosegli končnih ciljev na območju naftnih rafinerij.

Vojaška koalicija: Napad na savdsko naftno infrastukturo izveden z iranskim orožjem

Da napadi niso bili sproženi iz Jemna in da so bili izvedeni z iranskim orožjem, pa je danes naznanila tudi vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki je objavila prve ugotovitve preiskave napadov na savdske rafinerije nafte. 

Vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki uživa podporo Zahoda, v Jemnu posreduje od leta 2015. Uperjena je proti Hutijem, ki nasprotujejo mednarodno priznani jemenski vladi pod vodstom Abdrabuha Mansurja Hadija. Hutiji so letos okrepili napade z droni in raketami na savdska mesta. Konflikt v Jemnu sicer številni vidijo kot nadomestno vojno med Savdsko Arabijo in Iranom.

Tiskovni predstavnik koalicije, polkovnik Turki al-Malki je ob tem še dejal, da preiskava sobotnih napadov še ni končana in da je še treba ugotoviti, od kod je prišel napad. "Začasni rezultati kažejo, da je orožje iransko in sedaj poskušamo ugotoviti lokacijo /.../ Teroristični napad ni izviral iz Jemna, kot to trdijo Hutiji," je na novinarski konferenci v savdski prestolnici Rijad še dejal Malki. Napovedal je, da bodo javnost obvestili o lokaciji, od koder so vzleteli droni, ko bodo to ugotovili.

"Ta strahopeten napad je bil prvenstveno uperjen proti globalni ekonomiji in ne Savdski Arabiji," je še ocenil Malki.

ZDA s prstom takoj pokazale na Iran, EU zadržana

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je sicer s prstom na Iran pokazal že minuli konec tedna, pri tem pa za podkrepitev svojih navedb ni predložil nobenih dokazov. "ZDA bodo v sodelovanju s partnerji in zavezniki poskrbele, da energetski trg ne bo trpel in da bo Iran odgovarjal za svojo agresijo," je dejal Pompeo.

Zaradi sobotnih napadov na največjo rafinerijo nafte v Savdski Arabiji se je po uradnih podatkih Rijada skoraj prepolovila proizvodnja nafte v državi. Savdske oblasti sicer zagotavljajo, da gre le za začasen učinek, ki ga bodo delno nadomestili s sprostitvijo naftnih rezerv na trgu.

V nedeljo je ameriški predsednik Donald Trump sicer prenehal z neposrednimi obtožbami zoper iranske oblasti in nakazal na morebitne vojaške akcije s strani ZDA, ko bo storilec za napade dokončno znan.

Izvedenost napadov z njihovega ozmelja so že minuli konec tedna zanikale tudi iraške oblasti. Premier Adel Abdul Mahdi je dejal, da mu je ameriški zunanji minister v telefonskem klicu potrdil, da so ZDA stališče Iraka podprle.

ABC navaja izjavo visokega ameriškega uradnika, ki je zatrdil, da je bil Trump seznanjen s tem, da je za napade odgovore Iran.

Kar zadeva iskanje odgovornosti za sobotne napade, Kitajska in EU ostajata zadržani. Britanski zunanji minister Dominic Raab je med drugim dejal, da še ni jasno, kdo je odgovore za to, kar je sam označil za "hudo kršitev mednarodnega prava".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
17. 09. 2019 20.47
-1
In kdo verjame tim Američanom ,jaz že ne ker so največji lažnivci. Škoda da ti američane ne zbrišejo iz zemlje
BUONcaffee
17. 09. 2019 17.19
Sem mislil, da ima Saudska Arabija kako varnostno zaščito v primeru napadov, pa vidim da so vojaško še na slabšem kot mi. Ne vem kaj jim je Trump prodal. Potem se ne čudim zakaj so Turki kupili raketni ščit od Rusov. Očitno oni vedo dobro.
BUONcaffee
17. 09. 2019 15.49
Očitno je Trump Sudijcem prodal mačka v žaklju, če obramba ni delovala.
emilzapata
17. 09. 2019 15.42
+4
Savdska Arabija je takoj za ZDA najbolj oborožena država na svetu, torej so, oziroma imajo dobro zaščiteno svojo strateško naftno industrijo, upam se trditi, da tudi z ameriškimi Patrioti, ti pa so namensko zatajili, ker Američani rabijo vojno z Iranom, ki oskrbujejo z nafto čedalje bolj nadležno Kitajsko, pa tudi nov begunski val proti Evropi bi jim prav prišel v strateškem preigravanju.
BUONcaffee
17. 09. 2019 15.50
+1
BUONcaffee
17. 09. 2019 14.28
+2
Protiraketni ščit se ni odzval??????
BUONcaffee
17. 09. 2019 14.18
+2
In vse je bilo tiho.
toukr
17. 09. 2019 11.13
+0
gavrilo princip je bil.
DarkT
17. 09. 2019 11.07
+6
Maslo ZDA. V igri je da bi se nafta prodajala v Dolarju in glede na to da bi radi američani zasužnjili ves svet in mislim da se pri zdravi pameti zaveš kdo stoji za tem. 'Kot kazen' Ne sprejmeš Dolarja boš pa trpel na tak način. Proti Temu Dolarju So pa use ruske zaveznice in proti tem se dajejo sankcije iz strani ZDA. Ameri so pripravljeni svet spravit v 3sv. Vojno...'Bom vladar ali pa sveta vojna'
Apostol1
17. 09. 2019 10.40
+4
Tudi za Irak so bili trdni dokazi pa se je izkazalo za laž in kako naj jaz kot navaden človek verjamem tem ali onim trdnim dokazom . Največji problem je v tem , da SA s pomočjo ZDA vidijo v Iranu nevarnega tekmeca za prevlado na tem področju vendar ta boj za prevlado na tem področju že vlada stoletja že tako rekoč iz antičnih časov. Geopolitični zemljevid vojaške moči se je pa z stoletji razširil na ves svet in posledično se mešajo tule ZDA , ki nimajo kaj iskati na tem področju in tudi ne bi , če ne bi bilo nafte. Torej drugače povedano trdni dokazi so samo v tem , da je treba z lažmi ustvariti trdne dokaze in uničiti Iransko grožnjo , ki pa mimogrede sploh ni grožnja temveč glede na trenutno vojaško in gospodarsko moč ZDA in SA samo samoobramba in nič drugega in kot tako bi jo moral jemati ves svet , vendar svet je geopolitično razdeljen in sprt in zaradi tega nastanejo nazadnje vojne , ki prineso korist samo izjemno majhni peščici vsem ostalim pa štiri jezdece apokalipse.
Uporabnik113189
17. 09. 2019 09.13
+3
Če bi kdo resno analiziral ta napad, bi se verjetno dokopal do nekaj zanimivih zaključkov. Prvi je ta, da je tako pomemben objekt praktično brez obrambe in so napadalci z droni svoj namen dosegli 100% brez kakšnega posebnega truda. Ob tem velja omeniti milijarde iz SA za nakupe orožja, ki so se izkazale za zgrešeno naložbo.. To je podobno kot v boksu, kjer borec pričakuje da bo nasprotnika podr z nekaj udarci, potem pa je presenečen, ker jih je dobil po nosu. Skratka, če se odpraviš v napad, pričakuj da ti bo nasprotnik vrnil milo za drago. Pri vsem orožju ki ga imajo, so jim zravnali rafinerijo, res so mogočna sila. Drone bi morali sklatiti že dolgo preden so se sploh približali lokaciji, ker tam nimajo kaj iskati..
JApajaDAja
17. 09. 2019 07.51
+12
zakaj se skoraj vsi "dokazi" s strani usa ,na koncu izkažejo kot lažni, zavajajoči,zrežirani? torej,kjerkoli v svetu je usa orožje-so krivci za napade ameri!
Justiceiscoming81
17. 09. 2019 07.51
+5
Se pravi, če uporabljaš orožje, katero je bilo proizvedeno v drugi državi, je avtomatično kriva država kjer se orožje izdeluje.... hmmm zanimivo... Je pa tudi zanimivo, da imajo po celi savdski arabiji Patriot raketni sistem, pa da ni noben odreagiral, glede na to da je razdalja ogromna... hmmmm zanimivo...
antilevi?ar
17. 09. 2019 14.11
Glej ne se čuditi. Amerom se je kar 5 civilnih letal šetalo v zaprtem zračnem prostoru, ves njihov NORAD in ostale "sci-fi" pravljice jim niso mogle ničesar. Da, eni preveč verjamete v ameriško premoč, čakaj, da se mulci mal zorganizirajo in jim doma mal neumnosti naredijo.
BUONcaffee
16. 09. 2019 21.50
-3
Sem mislil, da po drugi svetovni vojni ne bo več vojn, a vidim, da sem se motil.
BUONcaffee
16. 09. 2019 21.48
-3
Me zanima kak bo konec te vojne?????
bundy crocodile
16. 09. 2019 21.44
+4
Ni kaj tople vode iskat, jenky si je na vzhodu najdu novo tarčo in ni dvoma, da jo bo napadel tudi, nekaj mora ampak... jst pa komaj čakam, ker Iran pa se ga ne boji niti malo in ko bo padla prva raketa na Iran, se ne bodo samo branli ampak bo isti hip letela ena raketa nazaj od koder bo prva poletela. To še zna bit zanimivo. Ne paše mi jenkijevo nasilje ma za ta film sem si že pripravil kokice in pivo.
BUONcaffee
16. 09. 2019 21.46
+3
Animal_Pump
16. 09. 2019 21.54
+2
Ma ne verjamem, da bo do česa prišlo...upam, da ne. Trump samo twita in provocira. Da pa komaj čakaš vojno...moraš bit pa precej sociopata. V primeru, da pride...se zna tole kaer precej zakuhat...in je velika verjetnost, da boš potem jedel kokice pa goltal pivo kje v kleti.
BUONcaffee
16. 09. 2019 21.55
+1
toukr
17. 09. 2019 11.15
+4
BUONcaffee
16. 09. 2019 21.40
+7
In vse to zaradi nafte. Sicer smo tudi mi krivi ker jo kupujemo. Če je nebi prodali, potem nebi bila nič vredna.
SVETTEL5
16. 09. 2019 21.32
+14
ha ha že 226 lažejo kradejo in ubijajo po celem svetu..ta vest spada med lažejo😈☠️👽👹..
pop greznica
16. 09. 2019 21.11
+21
A se sploh še kdo najde ki verjame tem amerikancem? Razen Proplus seveda, ki je v njihovi lasti
BUONcaffee
16. 09. 2019 21.12
-18
KavčStrokovnjak
17. 09. 2019 08.47
+7
@BUONcaffee A v cerkev tudi hodiš pravljice poslušat?
BUONcaffee
16. 09. 2019 21.10
-10
Ne verjamem, da Rusi mislijo resno.
Animal_Pump
16. 09. 2019 21.14
+7
Putin je eno uro nazaj rekel, da je pripravljen Saudski Arabiji pomagat z raketami S-300 in S-400.
BUONcaffee
16. 09. 2019 21.16
-7
Animal_Pump
16. 09. 2019 21.50
+7
Ne vem...eni pravijo, da ja drugi da ne. Hočem samo povedat, da jim je vseeno komu jih prodajajo...Čeprav eni mislijo, da bodo pomagali Iranu v primeru vojne...bodo pomagali, če bodo kupili od njih orožje...pomoje tud Američanom, če bi bilo treba;P
BUONcaffee
16. 09. 2019 21.04
-9
Zaskrbljen sem.
srebrnibreg
16. 09. 2019 21.19
+11
In osamljen, ker spet iščeš pozornost pri bralcih tega portala. Ampak ne smiliš se nam saj si sam sebi kriv, če te nihče ne mara.
BUONcaffee
16. 09. 2019 21.43
-4