Tujina

ZDA se umikajo iz pogodbe o omejitvi jedrskih raket

Washington, 01. 02. 2019 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"ZDA so v celoti spoštovale pogodbo INF že več kot 30 let, toda tega ne bomo več počeli. Ne moremo biti edina država na svetu, ki je zavezana izpolnjevanju te pogodbe, " je ob razglasitvi, da se ZDA v skladu z napovedmi umikajo iz pogodbe z Rusijo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), dejal Donald Trump.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sporočil, da se ZDA v skladu z napovedmi umikajo iz pogodbe z Rusijo o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF). Proces se bo zaključil v naslednjih šestih mesecih, v tem času pa so se še vedno pripravljeni pogovarjati z Rusijo glede oboroževanja, je povedal Pompeo.

Predsednik ZDA Donald Trump in njegovi uradniki so več mesecev namigovali, da so pripravljeni za izstop iz pogodbe.
Predsednik ZDA Donald Trump in njegovi uradniki so več mesecev namigovali, da so pripravljeni za izstop iz pogodbe. FOTO: AP

Mike Pompeo je, kot poroča CNN, dejal: "Zaradi ruskih kršitev je ogroženih na milijone Evropejcev in Američanov. Naša dolžnost je, da se ustrezno odzovemo."

Pompeo je dejal, da so ZDA dale Rusiji dovolj časa, da bo njihov program v skladu z novim programom: "Leta in leta je Rusija kršila pogoje pogodbe, ne da bi pokazala trohico obžalovanja."

Trump: Ne moremo biti edina država na svetu, ki je zavezana izpolnjevanju te pogodbe

S Pompejevo razglasitvijo se je začel 180-dnevni rok za zaključitev umika, razen če bi se Rusija v tem času vrnila k spoštovanju sporazuma iz leta 1987.

Predsednik ZDA Donald Trump in njegovi uradniki so več mesecev namigovali, da so pripravljeni na izstop iz pogodbe. ZDA in Evropa Moskvo že od leta 2014 obtožujejo kršitve pogodbe: "ZDA so v celoti spoštovale pogodbo INF že več kot 30 let, toda tega ne bomo več počeli, medtem ko Rusija napačno predstavlja svoja dejanja. Ne moremo biti edina država na svetu, ki je zavezana izpolnjevanju te pogodbe," je dejal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je še pred potrditvijo umika sporočila, da bo njena vlada prihodnjih šest mesecev izkoristila za pogajanja z Rusijo. "Okno za pogajanja" mora ostati odprto.
Nemška kanclerka Angela Merkel je še pred potrditvijo umika sporočila, da bo njena vlada prihodnjih šest mesecev izkoristila za pogajanja z Rusijo. "Okno za pogajanja" mora ostati odprto. FOTO: AP

Nato podpira odločitev ZDA

Zveza Nato je v izjavi sporočila, da "v celoti podpirajo" odločitev ZDA. Nato je pozval Rusijo, naj se v naslednjih šestih mesecih "vrne k popolni in preverljivi skladnosti s pogodbo INF, saj v nasprotnem primeru ogrožajo mir in stabilnost v Evroatlantskem območju."

Če Rusija v šestih mesecih, ko bo umik ZDA začel veljati, ne bo začela spoštovati svojih obveznosti, bo "edina odgovorna za konec te pogodbe", so v imenu 29 držav članic sporočili iz zavezništva.

"Nato bo še naprej pozorno spremljal varnostne posledice ruskih raket srednjega dosega in bo sprejemal potrebne ukrepe za zagotovitev kredibilnosti in učinkovitosti splošne odvračalne in obrambne drže zavezništva," so še navedli.

Nemška kanclerka Angela Merkel je še pred potrditvijo umika sporočila, da bo njena vlada prihodnjih šest mesecev izkoristila za pogajanja z Rusijo. "Okno za pogajanja" mora ostati odprto.

Slovenija izrazila obžalovanje

Slovenija obžaluje nastale okoliščine, do katerih je prišlo zaradi kršitev pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega ter nezmožnosti dogovora med stranema za vrnitev k polnemu spoštovanju določil pogodbe, je sporočil slovenski zunanji minister Miro Cerar.

"Še naprej upamo, da bo Ruska federacija v šestih mesecih podala ustrezen odziv," je Cerarjeve besede na Twitterju povzelo ministrstvo za zunanje zadeve. Pomembno je, da se v primeru prekinitve pogodbe zagotovi ustrezno nasledstvo INF, ki bi ohranilo nadzor nad oborožitvijo z raketami srednjega in krajšega dosega, je dodal minister.

Moskva napovedala ukrepe

Rusko zunanje ministrstvo je ocenilo, da so se ZDA umaknile iz pogodbe, ker se želijo znebiti mednarodnih obveznosti, in napovedalo ukrepe v odgovor na umik.

"Moskva si pridržuje pravico do ustreznih ukrepov v odgovor. Seveda bomo to storili," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova. ZDA se umikajo iz pogodbe v okviru strategije, da se znebijo svojih mednarodnih pravnih obveznosti, je dodala po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Sicer pa je bilo v prvih odzivih na današnjo potrditev umika ZDA iz jedrske pogodbe INF v Rusiji zaznati predvsem zaskrbljenost. "Amerika si v resnici želi razviti novo orožje, ki je v nasprotju s to pogodbo, vendar morajo to predstaviti kot odgovor," je ocenil predsednik odbora za zunanjo politiko v zgornjem domu ruskega parlamenta Konstantin Kosačev.

Odziv predsednika zunanjepolitičnega odbora v spodnjem domu Leonida Slutskega je bil podoben. "Moskva je stalno ponavljala, da lastnosti rakete niso v nasprotju s pogodbo. Nočejo nas poslušati," je povedal za Tass.

Ključna pogodba iz obdobja hladne vojne

Gre za eno ključnih pogodb iz obdobja hladne vojne, ki še danes predstavlja enega temeljev varnostne arhitekture v Evropi.

Pogodbo sta 8. decembra 1987 sredi pogovorov o jedrski razorožitvi in nadzoru oborožitve podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov. Z njo sta želela preprečiti obstoj raket, ki bi evropska ali ruska mesta dosegle z malo ali nič opozorilnega časa.

S pogodbo sta se tako obe strani zavezali k uničenju vseh jedrskih in konvencionalnih raket kratkega in srednjega dosega, torej raket z dosegom med 500 in 5500 kilometrov. Enako je veljalo za lanserje teh raket. Pogodba velja za rakete, nameščene na kopnem, ne pa tudi za rakete, ki jih je mogoče izstreliti z morja.

Zveza Nato je v izjavi sporočila, da "v celoti podpirajo" odločitev ZDA.
Zveza Nato je v izjavi sporočila, da "v celoti podpirajo" odločitev ZDA. FOTO: Damjan Vodenik

Po vnovičnem zaostrovanju napetosti med ZDA in Rusijo – zlasti zaradi ukrajinske krize – se je začela krepiti tudi oboroževalna tekma. Rusija je začela krepiti svoje raketne zmogljivosti in razvijati novo, zmogljivejše tovrstno orožje.

Sporen je postal nov raketni sistem 9M729, ki lahko nosi tudi jedrske konice. Po navedbah Rusije naj te rakete ne bi bile sporne, saj da imajo maksimalni doseg 480 kilometrov. A Američani skupaj z Natom na drugi strani ocenjujejo, da imajo rakete domet vsaj 2600 kilometrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thinc25
03. 02. 2019 08.10
-3
Rusi ne spoštujejo nobenih dogovorov, zato je skrajni čas, da se ZDA umakne iz tega sporazuma.
Grunf TNT
02. 02. 2019 16.29
+3
Izstopiti iz sporazuma,da bodo lahko zabitim Evropejcem prodajali rakete, ker zdaj so pa ogroženi s strani Rusije. Evropa ven iz NATO..... in narediti lasten obrambni sistem za manj denarja kot ga sedaj dajejo jenkijem. Z Rusi je pa najlažje narediti pošten sporazum ker niso lažnjva Ameriška drhal...
HorstWiesel
02. 02. 2019 19.03
+3
Ampak tega zabitim amerofilom ne boš razložil
+4
ha ha ha največja teroristična država Amerika se itak ne drži nobenega dogovora..so rak človeštva 225 let v vojni!!!
USAretradiranec
02. 02. 2019 14.27
+4
Točno tako! Ni ga večjega zla od kar obstaja človeštvo, kot so amerigi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
M_teorija
02. 02. 2019 14.39
+2
Amerika je že dolgo bolana, sam zdej s Trampom so posledice vn vsekale in so vidne!?
samuray1
02. 02. 2019 11.47
+4
Edina država ?saj sta samo dve državi ,Rusija in ZDA. Poleg tega ZDA so takoj po umiku prekršile sporazum tako da so porinil NATO klavce na Rusko mejo in iste do zob oborožil z raketami do 500 km češ bojijo se Irana...zahrbtno!
olimpija35
02. 02. 2019 10.29
-11
bravo Trump!!! edini predsednik,ki reče bobu bob!! vsi so se ti posmehovali ob kanditaturi...a danes frau merkel im petelinček v parizu....zelo se prizemljila :D :D le tako naprej in ob gledanju komentarjev naših rdečih boljševikov mi samo dvigne veselje :D :D noben več nima rad fanatičnih levičarjev...in dobro se ve,da vsake volitve bodo bolj porazne za leve bacile,ki posiljujejo javni proračun širom sveta....
M_teorija
02. 02. 2019 10.15
+5
Če bo še dolgo ta Trump se jim ne bo spet zgodil le Sever in Jug, ampak tud Vzhod in Zahod!?
Nimasmisla
02. 02. 2019 08.24
+2
kaj ko bi se še ti enkrat umaknil
elrocco77
02. 02. 2019 07.27
+11
Pa še tole.. Večja nevarnost za Evropejce danes je, da boš umrl zaradi McDonaldsa kot zaradi Putina !
elrocco77
02. 02. 2019 07.25
+8
HA ha ha, pa teli Ameri so počeni do amena :))) Oni imajo orožja da se ti zblede, od zračnih pušk do medcelinskih raket z jedrsko konico. V glavnem orožarske šare, da se ti zblede... in potem ti taisti kavboji pričakujejo, da se bodo pa Rusi razorožili !!!!! Ne bojo se in to Trumpek točno ve. In tudi niso izstopili iz sporazuma zaradi Rusov, ampak zato ker jih to stane. So pa Rusi vedno prikladen izgovor, tko kot za Rvate Piranski zaliv. Ko jim štrajkajo kmetje in strešajo krompirje po avtobanu pa spet privlečejo Piranski zaliv in zlobne Slovence.... In povsem isto je z Ameri, sam da so v vlogi Slovenjerosov Rusi...
Krta?a 21
01. 02. 2019 22.02
+4
Kolkr gledam komente po celem svetu, je večina proti Trumpu. Treba bo uvest sankcije proti zda in jim izvolit predsednika ki bo okusu evropejcev. Predsednika za amere lahko izvolimo kar slovenci sami.
Ost1234
01. 02. 2019 21.49
+10
Ne toliko Rusija, grožnja za prevlado nad ZDA je Kitajska, lastnica velikega dela ameriškega gospodarstva in največja upnica ZDA! Kitajska beleži veliko gospodarsko , tehnološko in vojaško rast. ZDA ji niso sposobne slediti na nobenem področju več! Povsem jasno pa je, da so Kitajci zelo povezani z Rusi in s tem še veliko močnejši!
Nabru3
02. 02. 2019 21.55
Grožnja Ameriki so FED, ki forsira plasiranje dolarja silom ali milom. Kitajc nikamor ne sili, še zid imajo, Rusi tudi ne. Se pa oboji ne pustijo, kar je edino pravilno...ter dobro za cel svet. Tako zmedenega prebivalstva kot je trenutno v US ne vidiš nikjer na svetu. Tam imajo dejansko državljansko vojno.
Ost1234
01. 02. 2019 21.40
+2
In evo "mirovnika" Trumpa ....
RUGIEVIT
01. 02. 2019 21.40
+3
Mislim da bo napihjenec pod krinko nata kaj hitro zakuhal pravo vojno!
nikhrast
01. 02. 2019 20.12
+7
Saj ne vem zakaj se o tem sploh govori, tisti ki bo začel nuklearno vojno jo ne bo končal z zmago, luzerji bomo vsi.
Ost1234
01. 02. 2019 21.50
+8
Najbolj pa bo zaradi nacionalnih interesov ZDA nadrsala Evropa.
Viejo cabron
01. 02. 2019 19.38
+15
Najboljše je da ZDA okrog svojega kalifata postavijo zid visok vsaj 50 m in potem se naj med sabo množijo in med sabo trgujejo. Verjamem, da jih nihče ne bo pogrešal!
Ate_ist
01. 02. 2019 19.42
+6
če trumpu ne uspe, bo kalifat razpadel na šest delov. šele potem bodo imeli zidov več kot dovolj.
Ate_ist
01. 02. 2019 19.36
+14
amerika si je zaželela izstop iz dogovora. tudi če bi rusi vse rakete razrezali, bi američani izstopili. razlog ni v rusiji pač pa v kitajski. točneje v južno kitajskem morju in otokih, ki jih kitajci tam gradijo. če hočejo američani nadzorovati malajsko ožino skozi katero poteka 30% svetovne trgovine potrebujejo rakete. namestili jih bodo na okinavi, filipinih, južni koreji.
komarec
01. 02. 2019 19.09
+9
bekson74
01. 02. 2019 18.36
+2
Slovenina obvezno vsaj pet projektilov more imet...da bojo balkanci tiho...
Dragonball
01. 02. 2019 18.31
-16
Gremo Amerika, gremo Evropa, gremo NATO!!!
Dragonball
01. 02. 2019 18.31
-11
Mali pusin pa na drevo in v jok