Tujina

ZDA: Severna Koreja nadaljuje s proizvodnjo jedrskega orožja

Washington / Pjongjang, 31. 07. 2018 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
60

Severna Koreja naj bi kljub nedavni zavezi, da si bo prizadevala za jedrsko razorožitev Korejskega polotoka, nadaljevala z izdelavo medcelinskih jedrskih raket in s plemenitenjem urana. Na to nakazujejo tako satelitski posnetki kot tudi tajna poročila ameriških uradnikov, ki so pricurljala v javnost.

Zdi se, da Severna Koreja, kljub nedavni otoplitvi odnosov z Združenimi državami Amerike, nadaljuje z izdelavo novih medcelinskih balističnih raket, naj bi trdili neimenovani ameriški uradniki, obveščevalni viri in civilne organizacije.

Prejšnji teden naj bi Severna Koreja začela dokončno zapirati ključno lokacijo za izstreljevanje jedrskih raket, a naj bi nedavna poročila ameriških uradnikov, ki so pricurljala v javnost, prav tako pa satelitski posnetki, kazali drugače. Pjongjang naj bi tako na skrivaj nadaljeval svoj jedrski program.

Ti po poročanju Washington Posta pravijo, da satelitski posnetki kažejo "nadaljevanje dejavnosti" na mestu, kjer je Severna Koreja v preteklosti že proizvajala balistične rakete oziroma svoj jedrski program. Po njihovih navedbah naj bi bilo s posnetkov vidno, kako ob tovarniškem obratu Sanumdong, blizu severnokorejske prestolnice Pjongjang, gradijo eno ali dve medcelinski balistični raketi (Intercontinental ballistic missiles - ICBMs), delujoči na tekoče gorivo. Sicer je že dalj časa znano, da so ravno v tem objektu proizvedli prvi severnokorejski medcelinski balistični projektil, imenovan Hwasong-15, ki je sposoben doseči vzhodno obalo ZDA.

Severna Koreja je doslej skupno opravila že šest preizkusov jedrskega orožja.
Severna Koreja je doslej skupno opravila že šest preizkusov jedrskega orožja. FOTO: AP

Tiskovna agencija Reuters medtem navaja ameriškega uradnika, ki pravi, da sicer ni povsem jasno, kako daleč so z delom. A po njegovih besedah balistični projektil na tekoče gorivo naj ne bi bil tako nevaren, kot bi bil na trdo gorivo, saj je potrebnega precej več časa, da se ga napolni. Tiskovna agencija še piše, da naj bi bilo na satelitskih posnetkih vidno premikanje vozil okoli objekta, ne prikazujejo pa tudi domnevnega izstrelka.

Severna Koreja razstavlja testni objekt Sohae, kjer so že uspešno preizkusili medcelinske rakete in ga več ne potrebujejo, poleg tega pa ga lahko hitro postavijo nazaj. Obveščevalci pa so ugotovili, da v objektu Sanumdong poteka delo na najmanj eni ali dveh medcelinskih raketah Hwasong-15, ki lahko dosežeta vzhodno obalo ZDA. Delo naj bi potekalo še naprej tudi v objektu za plemenitenje urana Kangson.

"Dostopni komercialni satelitski posnetki tovarniškega kompleksa Sanumdong kažejo na to, da je ta 'aktiven' kot vedno doslej oziroma, da se v kompleksu zagotovo nekaj dogaja," je za Washington Post dejal Jeffrey Lewis, jedrski strokovnjak na Inštitutu za mednarodne študije Middlebury (MIIS). "Objekt zagotovo ni 'mrtev'," je dejal Lewis. "Vidimo ladijske kontejnerje in premikajoča vozila. To je objekt, kjer gradijo medcelinske rakete in vozila za izstrelitev," meni strokovnjak. Podobno po njegovem velja tudi za objekt za plemenitenje urana Kangson.

Podobno trdi tudi Lewisova sodelavka Melissa Hanham, ki je za BBC povedala, da se v okolici objekta redno odvija promet. Ta se po srečanju voditeljev v Singapurju ni nič kaj spremenil, to pa po njenem mnenju kaže na to, da ne v času pogovorov, ne po njih, Severna Koreja jedrskega programa tam ni ustavila. Hanhamova je prav tako ugotovila, da se na satelitskih posnetkih pojavljajo kontejnerji svetle barve, podobni tistim, ki so bili na prizorišču takrtat, ko si je napredek programa v tovarni ogledal Kim Džong Un. Strokovnjakinja sicer dodaja, da pa domnev še ni mogoče z gotovostjo potrditi.

Sprva je sicer kazalo, da Severna Koreja uničuje svoje jedrske poligone in razstavlja testni objekt, ki je odslužil svojemu namenu, a poročila, ki so zdaj pricurljala v javnost nakazujejo, da naj bi svoj jedrski program na skrivnih lokacijah na samo nadaljevali, pač pa še 'obogatili'.
Sprva je sicer kazalo, da Severna Koreja uničuje svoje jedrske poligone in razstavlja testni objekt, ki je odslužil svojemu namenu, a poročila, ki so zdaj pricurljala v javnost nakazujejo, da naj bi svoj jedrski program na skrivnih lokacijah na samo nadaljevali, pač pa še 'obogatili'. FOTO: AP

Ugotovitve ameriških obveščevalcev, ki preko časopisa Washington Post pošiljajo sporočilo predsedniku Trumpu, potrjuje tudi neprofitna skupina iz Kalifornije 'Program proti širitvi jedrskega orožja Vzhodne Azije' pri Centru za študije proti širitvi James Martin v Monterreyju.

Je Kim Trumpa 'potegnil za nos'?

To sicer niso prva poročila o severnokorejskem nadaljevanju jedrskega programa, a mečejo še dodaten dvom na učinkovitost junijskega srečanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v Singapurju.

Po srečanju je Trump dejal, da Severna Koreja ne predstavlja več "jedrske grožnje". To izjavo je utemeljil na medli obljubi papirja, ki sta ga s Kimom podpisala in v katerem Severna Koreja izraža zavezo denuklearizaciji Korejskega polotoka. Trump je bil doma nato deležen številnih kritik, češ da od Kima sploh ni prejel nobenega resnega zagotovila ali zaveze, da bo Severna Koreja resnično ukinila svoj jedrski program.

Ameriški predsednik Donald Trump se je junija srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.
Ameriški predsednik Donald Trump se je junija srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom. FOTO: AP
Ameriški obveščevalci naj bi prav tako ugotovili, da je v ospredju razprav voditeljev Severne Koreje po vrhu s Trumpom, kako prinesti okrog Američane glede števila jedrskih konic, jedrskih objektov in kako pretentati mednarodne inšpektorje, če bodo prišli v državo. Ena možnost je na primer priznati obstoj 20 jedrskih konic in jih uničiti pred očmi vsega sveta, obenem pa skriti več deset drugih.

Severna Koreja je doslej skupno opravila že šest preizkusov jedrskega orožja, zadnjega septembra lani. Nedvomno je, da so v razvoju jedrskega programa hitro napredovali, a sta se oba voditelja na srečanju v Singapurju strinjala, da si bosta prizadevala za "popolno jedrsko razorožitev Korejskega polotoka".

Kaj točno je bilo mišljeno s tem, sicer ni povsem jasno. Prav tako niso znane podrobnosti glede tega, kdaj in kako točno bi se Pjongjang odrekel jedrskemu orožju ter kako bi se trditve o tem, da so to resnično storili, sploh lahko preverile. Mnogi so hkrati dvomili v pristnost severnokorejske zavezanosti denuklearizaciji.

Tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je bil junija prisiljen v senatu priznati, da Severna Koreja še naprej proizvaja jedrski material za bombe oziroma nadaljuje s plemenitenjem urana, čeprav je do nedavnega vztrajal, da so dosegli napredek glede razorožitve. Glede raket se Pompeo sicer ni izjasnil.

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
01. 08. 2018 14.00
+1
Spet bo kekec kekca nategnil.
Infraping
31. 07. 2018 21.19
Sposoba je to.
Heretik1
31. 07. 2018 20.10
-1
Kim Džong Un ni trapast, bi verjel lažnjivemu Krampu!
Ciymbalta
31. 07. 2018 18.48
+1
Kaj je z vami ste mislili da se bo Severna Koreja pustila da bi jim eni Američani komandirali. Severna Koreja ne leze v rit Ameriki kot nekatere države.
nikhrast
31. 07. 2018 21.34
-2
Misliš da bo napadla jug še enkrat kot leta 1950.
BUONcaffee
31. 07. 2018 14.24
+0
Trump spoznal, da sta Putin in Kim bolj sposobna in poštena od Junkerja in hinavskih evropskih politikov. Vi pa podirajte še naprej vaše Junkerje .
BUONcaffee
31. 07. 2018 14.17
+3
Severna Koreja se je zavezala, da bo uničila jedrsko orožje, vendar Trump je rekel, da časovno ni omejena ter do takrat nima omejitve glede tega, ter v tem času lahko razvija nove rakete. Dragi novinarji prej se pozanimajte zakaj Severna Koreja razvija orožje potem poročajte objektivno. Vem pa da ne veste kaj sta podpisovala Trump in Kim.
BUONcaffee
31. 07. 2018 14.19
+5
Zadeva v Severno Koreji gre v skladu z dogovori med Trumpom in Kimom tako da ne gre za nič takega. Očitno SLO foušija, ker Trump noče imeti več opravka z Evropo, ker vidi da EU nima prihodnosti in temelji na korupciji in lažnimi novicami.
BUONcaffee
31. 07. 2018 14.09
+2
Rad bi v živo spremljal konflikt Koreja vs ZDA.
Infraping
31. 07. 2018 18.23
+0
Ciymbalta
31. 07. 2018 18.50
+1
ZDA NE BOJO NAPADLE KER ZDA NE NAPADAJO TISTE DRŽAVE KATERE IMAJO DOBRO VOJSKO TER OROŽJE.
BUONcaffee
31. 07. 2018 14.08
-1
Sem se že ustrašil, da se je stvar umirila. Lepe novice prihajajo, nestrpno pa čakam da poči.
acco98
31. 07. 2018 13.36
-2
kapljač1
31. 07. 2018 13.23
+6
Kot da je normalen človek pričakoval kaj drugega? Ali s e naj vsi razorožijo jedrsko ali nihče. Kakšno garancijo pa ima kdo, da po razorožitvi , ne bo napaden in deklasiran.
Supervillain
31. 07. 2018 14.08
+0
Aja kaj pa,če bi bilo treba v vesolju razstreliti kakšen asteroid kako bi pa potem to naredili,če ZDA ne bi imele jedrskega orožja.???
Neopredeljeni
31. 07. 2018 15.12
+1
Ciymbalta
31. 07. 2018 18.52
+2
Jedrsko orožje ne bo ustavilo asteroid, če je usojeno da asteroid pade na zemljo bo padel.
mastaflash
31. 07. 2018 13.21
bla bla fejkici
Aijn Prenn
31. 07. 2018 13.01
+0
Trumpetnik je tako vase zaverovan, da misli, da vsakega ovije okrog prsta samo, če se gre enkrat na kofe z njim. Čunek je pa tako prestrašen, da se še v sekret ne upa podelat, če varnostniki niso tik ob njem. Pa imaš to kar gledamo sedaj.
Voluhar7
31. 07. 2018 12.41
+3
Kekec debeli samo študira kaj bo jel vsaki 2 uri.
Voluhar7
31. 07. 2018 12.40
+2
Morajo nekaj pisat da narod malo naostrijo... sama laž vse skup.
Al83
31. 07. 2018 12.37
-3
Zgleda, da so poletni vojaški manevri ZDA in J.Koreje, ob S. Korejski meji, ki se jim je Kim hotel s sporazumom izogniti spet napovedane. Upam, da ne bo spet cvili, kako ga obkrožajo vojske zleh imperijalistov, ker si je sam kriv.
brainhead007
31. 07. 2018 12.36
+7
...naj bi trdili neimenovani ameriški uradniki, obveščevalni viri in civilne organizacije...vse je povedano
Al83
01. 08. 2018 07.40
+1
Ti isti obvescevalci pravijo, da je Putin ukradel Ameriske volitve.
tron3
31. 07. 2018 12.20
+13
Američani so bli prepričan, da jim bo Kim verjel pravljice, ki so mu trosili v Singapurju, pač niso Kima peljali žejnega čez vodo, bravo Kim.
Slovenec007
31. 07. 2018 12.01
+3
Severna Koreja: ZDA nadaljuje proizvodnjo jedrskega orožja. ZDA naj bi kljub zavezi, da si bo prizadevala za uničenje plutonija iz jedrske oborožitve podpisan leta 2000, nadaljevala proizvodnjo jedrskih raket. Na to nakazujejo tako satelitski posnetki kot tudi tajna poročila, ki so pricurljala v javnost.
Nevzdrzni
31. 07. 2018 11.51
+2
Skustran telebajsek spet išče način kako v vojno! Ta klump bi lahko posedoval jedrsko orožje a drugi ne al kako? Sam bi ustrahoval cel svet a vsi ostali bi se mu mogli klanja... Joj melanija kam si gledala... Saj vem da na dnar ampak zaj ga maš dovol pa brcni v rit tega skustranca
felix58
31. 07. 2018 11.48
-1
v atomski bombi je menda pooooolno dnarja... pol pa se naj usmilijo in eno vržejo na nas, revčeke... da pridemo malo k sebi