Slovenija

ZDA za Karnerje razpisale okoli 14 milijonov evrov nagrade

Ljubljana/Washington, 09. 07. 2019 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nika Kunaver / N.S. / V.Š. / STA
Komentarji
274

ZDA iščejo domnevne slovenske trgovce z drogami Mihaela Karnerja, Alenko Karner in Matevža Karnerja. Za informacije, ki bi pripeljale do njihove aretacije, pa so razpisale tudi nagrado v višini 4,5 milijona evrov za vsakega. Mihael Karner se je za našo televizijo odzval in dejal, da se pred nikomer ne skrivajo: "Predlagam naj ZDA pošljejo vsaj nekaj denarja na Generalno policijsko upravo."

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nagrada za informacije o družini Karner
    02:37
    Iz SVETA: Nagrada za informacije o družini Karner
  • Iz 24UR: ZDA iščejo Mihaela Karnerja
    03:26
    Iz 24UR: ZDA iščejo Mihaela Karnerja
  • Iz 24UR: Kakšne informacije želi ZDA?
    01:06
    Iz 24UR: Kakšne informacije želi ZDA?
  • Iz 24UR: Protidopinška akcija
    03:01
    Iz 24UR: Protidopinška akcija
  • Iz 24UR ZVEČER: Američani milijone za Karnerje
    03:23
    Iz 24UR ZVEČER: Američani milijone za Karnerje

Januarja 2012 so pripadniki avstrijske policije Cobra presekali mednarodno verigo preprodajalcev, ki naj bi jo vodila Slovenca, takrat 36-letni Mihael Karner in njegova 33-letna žena Alenka Karner. Tako so Karnerjevi čez noč pristali na seznamu največjih kriminalcev na svetu. Nalog za aretacijo je prišel iz Združenih držav Amerike, domnevno njihovega glavnega tržišča.

Avstrijsko ustavno sodišče pred leti ustavilo izročitev Karnerjev ZDA

Avstrija je, najprej na prvi stopnji nato pa še na drugi, odločila, da jih bo z letalom poslala v ZDA. Franz Grossmann, tedanji odvetnik zakoncev Karner je avstrijsko odločitev takrat komentiral: "Nekoliko žalostni smo, saj je s to odločitvijo avstrijsko pravosodje pokleknilo pred ameriškim".

Mihael Karner za našo televizijo: "Pravosodje ZDA ne bo plačalo nobene nagrade, saj Republika Slovenija ne izroča svojih državljanov in je informacija, kje se nahajam, za njih neuporabna".
Mihael Karner za našo televizijo: "Pravosodje ZDA ne bo plačalo nobene nagrade, saj Republika Slovenija ne izroča svojih državljanov in je informacija, kje se nahajam, za njih neuporabna". FOTO: POP TV

Tisti, ki imajo informacije o Karnerjevih in so zunaj ZDA, naj se obrnejo na najbližje veleposlaništvo ZDA, tisti v ZDA pa na ameriško agencijo za boj proti mamilom (DEA), ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) ali imigracijske in carinske oblasti (ICE) v posameznih ameriških mestih, piše na spletni strani State Departmenta.

A v zadnjem trenutku je avstrijsko ustavno sodišče ustavilo izročitev. Zakonca Karner sta po plačilu visoke varščine, kar 1.250.000 evrov, odkorakala na prostost in se vrnila v Slovenijo. Kmalu po tem je trojica, ob Alenki in Mihaelu še njegov brat Matevž Karner, pristala na seznamu najbolj iskanih razpečevalcev drog.

Karner je takrat v ekskluzivnem pogovoru povedal, da se lahko po svetu prosto giblje, čeprav se izogiba državam, ki imajo z Američani podpisan dogovor o izročanju. "To je večji del zahodne Evrope in tudi Avstrija, Italija," jih je naštel leta 2013.

Zakonca Karner sta se tudi pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki pa je njuno pritožbo zavrnilo kot nedopustno.

Ameriško zunanje ministrstvo za vsakega od njih ponuja 4,5 milijona evrov nagrade

Devet let po vloženi obtožnici pa ameriško zunanje ministrstvo za informacije ponuja tudi visoke več milijonske nagrade. V okviru programa nagrad o narkotikih (NRP) namreč za informacije, ki bi privedle do aretacije ali obsodbe za domnevne slovenske trgovce z drogami razpisale nagrado v višini 4,5 milijona evrov za vsakega.

NRP je ameriška pobuda, ki predvideva visoka denarna izplačila za podatke o trgovcih z drogami.

Govorili smo z Mihaelom Karnerjem, ki je doma, z družino v Ljubljani. Pred kamero zaradi odmevnosti, pravi, ne želi. Nam je pa v pisnem pogovoru pojasnil: "Predlagam naj ZDA pošljejo vsaj nekaj denarja na Generalno policijsko upravo, saj jim oni kar naprej javljajo vse podatke o meni".

Dodal je še, da nihče ne bo prejel nobene nagrade od Američanov, saj Slovenija svojih državljanov ne izroča čez lužo, torej so podatki o tem, kje se nahaja, zanje tako ali tako neuporabni.

Zapisal je še, da se pred nikomer ne skriva in da želi, da se pred slovenskimi sodišči ugotovi, ali je kaj naredil narobe. "V zvezi s tem postopkom je tudi pred slovenskim sodiščem že ena zaključena sodba v moj prid," še pojasnjuje Karner in namiguje na odločitev slovenskega sodišča, da odmrzne njegovo premoženje.

Kot pravi je ena zadeva na sodišču še v teku, tudi zanjo pa upa, da bo zaključena na podoben način.

Ameriški tožilec: Menim, da bo na koncu gospod Karner sedel pred ameriško sodišče

A očitno bo ameriško tožilstvo vztrajalo. Pred časom so namreč povedali da trdno verjamejo, da bo Karner enkrat sedel pred ameriško sodišče. "Ne gremo nikamor. Smo potrpežljivi. In da, menim, da bo na koncu gospod Karner sedel pred ameriško sodišče," je dejal tožilec in vodja postopka zoper Karnerja Andrew E. Lelling.

Mihael, Alenka in Matevž Karner
Mihael, Alenka in Matevž Karner FOTO: State Department

Kot na svoji strani navaja State Department, so Karnerjevi preprodajalci mamil, ki so domnevno odgovorni za proizvodnjo in razpečevanje več sto tisoč enot anaboličnih steroidov v ZDA. Karnerjevi so pri tem sodelovali z več proizvajalci, veletrgovci, tistimi, ki so opravljali prepakiranja, ali pošiljatelji v več tujih državah.

Karnerjevi so, tako State Department, nadzorovali več kot 200 spletnih strani, ki so bile namenjene oglaševanju in prodaji steroidov. Uporabljali so tudi zapleteno shemo slamnatih podjetij ter povezanih bančnih računov za prenos nezakonitih prihodkov, ki so jih prejeli prek različnih plačilnih metod, vključno z Western Union/MoneyGram, bančnimi nakazili in kreditnimi karticami.

Policija: V skladu z ustavo slovenskih državljanov ni dovoljeno izročiti

Na slovenski policiji so odgovorili, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovarjati. Dodali so, da v skladu s 47. členom slovenske ustave državljana Slovenije ni dovoljeno izročiti ali predati, razen če obveznost izročitve ali predaje izhaja iz mednarodne pogodbe, s katero Slovenija v skladu z določbo prvega odstavka 3.a člena ustave prenaša izvrševanje dela suverenih pravic na mednarodno organizacijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (274)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexa07
12. 07. 2019 13.58
SERIOUSLY01
10. 07. 2019 10.57
+3
gotovi so tele steroidkoti. al jih bo mafija dobila v roke in predala američanom. drugo je pa , da ji bo ta ista oblast , ki jih sedaj ščiti( predvsem tovariš zoki je njihov poslovni parnter) prodala zda. vemo , da zoki za denar naredi vse. zoki evo ti šansa da prvič v življenju prideš legalno do milijonov
SadButTrue
10. 07. 2019 10.36
+1
HAHAHA, KOLIKO KLOBASANJA, A NAJVEČJI UBOŽCI/PRIMERKI SO PA UPORABNIKI STEROIDOV. OPRIJETA MAJICA, BRADICA, PA HOP PO ČOPOVI.......
supplement
10. 07. 2019 09.27
Karner FAST FOODMALO SEM NAPIHNIL HAHAHAHAH
resslovenka
10. 07. 2019 09.27
+2
A ni rekel včeraj, da so to zdravila? 🙄 Ma srečo da se je vrnil v rajsko Slovenijo. Mi imamo zakonodajo, kjer so prestopniki vseh sort v zapore poslani na rehabilitacijo in jih ne izročamo v države, kjer so povzročili kazniva dejanja. 😊 Sem pa ravno včeraj slišala komentar ameriškega detektiva, da zapori v Ameriki niso rehabilitacijski centri, ampak da se kaznjenci naučijo še več o kriminalu. So pa tudi kazni rigoroznejse, uboj, umor =dosmrtni zapor. Kako je že pri nas? 🙄
Do amena
10. 07. 2019 09.20
-2
Uf...tile majstri bojo sli po hitrem postopku v zda...
Bonsoir
10. 07. 2019 08.57
+6
Razne skupine iz Beograjskega in Zagrebškega podzemlja bodo kar tekmovale, katera jih bo prej dostavila na konzulat ZDA v Rimu ali Zagrebu. To je pa že denar, zaradi katerega se marsikaj zgodi. Na konzulat ZDA v Ljubljano ne bi tvegali, ker bi Janković "de" prekopal potem vse ceste tam okoli za veliko let in jih sploh ne bi mogli odpeljati, dovoljenje za pristanek US helikopterja pa od naše vlade ne bi dobili. Ne bi bil rad v njihovi koži. Gotovi so.
Tir1
10. 07. 2019 08.19
+11
Pred leti je bil Kerner naš "zelo uspešen podjetnik"...še nekateri ste ga hvalili, kako se je znajdel. Zdaj pa tako, po stopinjah naših vrlih tajkunov...
Dany75
10. 07. 2019 07.44
-2
sva bla na cocti vceraj 😁
dzonimakaroni
10. 07. 2019 07.33
-1
Malo preveč filme gledaš...
Klonraje
10. 07. 2019 07.37
+6
a so tud tebi za en šus dali da jih zagovarjaš....al si njihov odvetnik?
Klonraje
10. 07. 2019 07.30
+19
vse tri takoj izročiti tja......kjer so srali tam naj odgovarjajo.....če pa niso krivi se pa itak nimajo česa bat niti tam
hansola
10. 07. 2019 07.28
+17
Vsi, ki govorijo o GSK in podobnih, razlika je, da eni plačujejo davke, tile pa niso. In kdorkoli vsaj malo ve o davkariji v ZDA, pri nas se lahko norca delaš, tam te iz davčne samo pokličejo pa že letiš na banko plačat... Potem pa še drugi, ki lapajo o vezah Karnerjev, če kdo ve lokacijo si hitro inštalirat TOR, kupit bitcoine za 10k €, za tak denar dobiš tam malo morje profesionalcev, ki se ukvarjajo z ugrabitvijo ali asasinacijo oseb. Ti ga dostavijo na predpražnik v roku 2 dni.
JanezNovakJohn
10. 07. 2019 07.26
+4
HUSO BOSS
10. 07. 2019 07.16
+11
Jackpot za tistega ko ga zaspeca
JanezNovakJohn
10. 07. 2019 07.12
+23
Hudo, mislim da se bojijo. Ni luštno imeti krvav denar pa tudi ukradenega ne.
JanezNovakJohn
10. 07. 2019 07.20
+27
Ima pa ta denar tudi neke prednosti: Kar rabiš kupiš. vedno kupiš, ješ, nosiš, voziš najboljše. Ko še ni postopka je prijateljev kot listja in trave, vez kolikor hočeš, vsi ti delajo usluge. Ko se začne postopek se vsi razbežijo,te ne poznajo,ni več prijateljev, uslug....... Lahko pa še vedno plačaš. Denar je vedno v gotovini,otroci hodijo na najboljše šole, nekaj generacij naprej ima denar. Dinastija je vpostavljena.
JanezNovakJohn
10. 07. 2019 07.21
+11
Te je pa strah, načne se zdravje, živci so na koncu,...
JanezNovakJohn
10. 07. 2019 07.25
+12
Kupiš brez problema varovalne naprave, plačaš varnostnike, blindiran avto, TE JE PA STRAH. Moraš imeti osebnega psihologa, morda psihiatra.
JanezNovakJohn
10. 07. 2019 07.27
+6
JanezNovakJohn
10. 07. 2019 07.30
+9
pa kako naj se pogovarjaš s psihologom in psihiatrom če mu ne moreš povedati resnice. GOTOF SI.
Odkup Vozil
09. 07. 2019 21.59
+20
Slovenija jih ne bo izročila saj u Sloveniji niso ničesar obtoženi samo čim prestopijo mejo : Avstrija, Italija, Hrvaška,.... so gotovi
alibaba 07
09. 07. 2019 21.53
+4
Kako nisu na ič-vić? Slovenci tega ne delaju (ha ha )
Maxx365
10. 07. 2019 08.11
+4
papi1
09. 07. 2019 21.51
+18
Važno je, da se ščitijo kriminalci.
26277
09. 07. 2019 21.50
+0
To so ene velike, nojeve jajce zrasle na zelinku...od Tjaše.
Bojan Kolman
09. 07. 2019 21.44
+16
Mislim da niso krivi. Kaj pa je danes za slovenca plačati 1.250.000 Eurov varščine. 🙄