Tujina

ZDA zaradi vohunjenja izgnale kitajska diplomata

Washington, 15. 12. 2019 21.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
13

ZDA so septembra po tihem izgnale dva kitajska diplomata, ki sta namerno zapeljala na varovano območje vojaškega oporišča v Virginiji. To naj bi bilo prvič po 30 letih, da so ZDA izgnale kakšnega kitajskega diplomata zaradi vohunjenja. Eden naj bi bil sicer res tajni obveščevalec.

Ameriški časnik The New York Times pri tem navaja izjave več ljudi, ki so bili seznanjeni z incidentom, ko sta Kitajca izkoristila dobroto stražarja na vhodu v oporišče.

Glede na te navedbe sta se kitajska diplomata v spremstvu njunih žena pripeljala pred vhod v oporišče v bližini Norfolka, stražar pa jima je nato naročil, naj obrneta in zapustita območje. Pri tem ju je sicer spustil preko zapornice, da bi lahko obrnila na za to predvidenem mestu v bližini.

Obe državi sta sicer o incidentu molčali, v Pekingu pa se tudi niso odločili za enak protiukrep.
Obe državi sta sicer o incidentu molčali, v Pekingu pa se tudi niso odločili za enak protiukrep. FOTO: AP

Toda uslužbenca kitajskega veleposlaništva v Washingtonu sta nato nadaljevala svojo pot naprej v oporišče, se izogibala vojaškim policistom, ki so jima sledili, dokler ju ni ustavila cestna blokada iz tovornjakov, navaja časnik.

Kitajca sta nato trdila, da nista razumela navodil, ki sta jih dobila od vojaka na vhodu, a ameriških oblasti nista prepričala. Še vedno sicer ni jasno, kakšen je bil motiv njunega vdora v oporišče. Američani domnevajo, da sta hotela preizkusiti varnostne ukrepe v bazi. Oba Kitajca sta nato morala zapustiti ZDA.

Odnosi med ZDA in Kitajsko so sicer precej napeti, zlasti na trgovinskem področju. Minuli petek sta strani sklenili prvo fazo trgovinskega dogovora, zaradi česar na današnji dan ni prišlo do zaostritve carin. A po drugi strani ostajajo odprta vprašanja glede industrijskega vohunjenja, dejanj Kitajske v Južnokitajskem morju, pa tudi v Hongkongu in Xinjiangu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
16. 12. 2019 17.58
Vohuni so potrošna roba. Že 20 let oz. še dlje.
nikita50
16. 12. 2019 17.55
+1
Tota pa je nova, če si tujec v Ameriki in slučajno pogledaš na kakšno njihovo vojaško bazo si vohun. Po drugi strani pa jim dam prav, da tako dobro čuvajo svoje, ne tako kot pri nas, ko vodja KNOVSA po vsakem nadzoru naših obveščevalnih služb in policije skliče tiskovno konferenco in raportira novinarjem takšne podatke, ki so označene z oznako najstrožje zaupnosti. Pri zadnjem nadzoru naše obveščevalne službe me je vodja KNOVSA zelo presenetil, da ni sklical tiskovne konferenece in poročal, temveč je zapustil prostore pri stranskih vratih in tako razočaral novinarje, vrjetno bi se naši južni sosedi spet veselili, ker bi slišali spet kaj novega za njih in to iz prve roke.
antilevi?ar
16. 12. 2019 16.26
+4
Res? Eden naj bi celo bil resen tajni obveščevalec? Tako je tajni, da vsi znajo kdo je,.res ste smešni. Točno in namerno je paeljal točno tam kam nebi smel,.ker se je naveličal ameriške hrane in burgerjev,.se mu je potožilo po domači dietni riži,.jao ej,...
Uporabnik113189
16. 12. 2019 13.40
+5
Vrh ledene gore. Industrijskih vohunov imajo kot uši.. V svojem izobraževalnem sistemu jih šolajo.. Če pa želijo izmenjavo najnovejših znanj, se pa kitajska stran zapre kot školjka.. Poznamo to modrost, najprem vsi pojemo iz tvoje košare, potem pa vsak svoje.
martinov
16. 12. 2019 12.29
+1
Zanimivo je, da če kaj komentiraš zoper ZDA in vprašaš portal o kakšni nadaljevanki: " A je to", te zbrišejo !! Nekateri slovenske zgodovine še niso spoznali, ali celo razumeli !! Neki študentje, kot prekorni delavci, pojdite se učit in ne brisat komentarje za 2 € na uro, ker nimate pojma !!
martinov
16. 12. 2019 12.21
+17
Iz Slovenije bi morali, v pozabo, izgnati polovico državnega zbora in ves državni svet, ker vsi škodijo narodu in prebivalcem !! Za vstop v politiko pa zagotoviti samo povprečno plačo, brez vseh dodatnih uslug !! Oh, koliko manj jezikavih bi imeli pred kamerami!!
Ost1234
16. 12. 2019 09.21
+19
v USA je vse " najbrž". Kitajc naj bi bil " najbrž" vohun, Sadam je imel " najbrž" atomsko, Iran " najbrž" tudi, Ukrainci so " najbrž" nedolžne žrtve Rusov, v južno ameriških državah so vlade " najbrž" komunistične, ..... Jaz pa pravim kavbojčki so najbolj pokvarjeni. Brez najbrž - sigurno!!
Kollerik
16. 12. 2019 11.33
-1
Vsi so svojega gnarja vredni. Jaz ne vidimi rad tako enih, kot drugih. In nenazadnje tudi tretjih ne več (rusov), odkar se z tajnim financiranjem fašističnih, protievropskih strank neposredno vpletajo v notranje zadeve EU. Mi smo v EU in na tem moramo graditi.
ivan res grozni
16. 12. 2019 13.37
-4
Ukrajici niso najbrž ampak dejansko žrtve. Naivni so predali Rusom 100 jedrskih bomb in enako število medcelinskih raket in se tako razorožili v zameno za pogodbo, s katero se je Rusija zavezala, da bo s svojo vojsko branila nedotakljivost ukrajinskih meja?!?! Sopodpisnici pogodbe med Ukrajino in Rusijo sta bili ZDA in VB. Nato pa so Rusi okupirali Krim in vzhod Ukrajine.
Ost1234
16. 12. 2019 15.35
+3
ivan res grozni a res? Kaj v vzodnem delu ni bil izveden referendum?
Domendo
16. 12. 2019 08.44
-7
Cerarjevi vzorniki.
proofreader
16. 12. 2019 07.37
+7
Tole obračanje bodo morali še razdelati.