Tujina

'Zdaj je čas za velika dela, ne velik patriotizem'

Beograd, 27. 07. 2010 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbski poslanci so na maratonski seji podprli politiko vlade do Kosova in njeno namero, da se preko mirnih pogajanj pride do trajne in obojestransko sprejemljive rešitve za Kosovo.

Srbski predsednik Boris Tadić, ki je razpravo označil kot najbolj demokratično in konstruktivno v zadnjih 15 letih, je kot edino pot za trajno rešitev za Kosovo izpostavil pogajanja. Poudaril je, da Srbija ne bo vztrajala pri formi pogajanj in da ne bo šla v konfrontacijo z velikimi silami, ki so priznale Kosovo. "Naš cilj je trajna rešitev za integriteto Srbije, za obstoj države Srbije na Kosovu, za zaščito našega naroda in kulturne identitete na Kosovu," je dejal.

Tadić pravi, da želi kot predsednik Srbijo rešiti nacionalnih konfliktov, v katere je bila zapletena desetletja ne samo s svojimi sosedami, ampak tudi z velikimi silami.
Tadić pravi, da želi kot predsednik Srbijo rešiti nacionalnih konfliktov, v katere je bila zapletena desetletja ne samo s svojimi sosedami, ampak tudi z velikimi silami. FOTO: Jani Dolinšek

Poudaril je, da želi kot predsednik Srbijo rešiti nacionalnih konfliktov, v katere je bila zapletena desetletja ne samo s svojimi sosedami, ampak tudi z velikimi silami, saj bi jo vsaka drugačna politika vodila "neposredno v propad, državljane pa v novo revščino", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Dodal je še, da Srbija brez aktivne politike, integracije v EU ter dobrih odnosov z ZDA, Rusijo in Kitajsko ne more ohraniti svojih interesov na Kosovu. Zdaj ni čas za "veliki patriotizem, ampak za velika dela", je dodal.

Preko mirnih pogajanj do trajne rešitve

Parlament je v sprejetem dokumentu kot nujno izpostavil, "da se preko mirnih pogajanj pride do trajne in obojestransko sprejemljive rešitve za Kosovo v skladu s srbsko ustavo, ki bo omogočila zgodovinsko spravo srbskega in albanskega naroda ter mir in stabilnost regije".

Dokument tudi podpira vložitev resolucije o Kosovu v Generalno skupščino ZN. Glede tega je srbski zunanji minister Vuk Jeremić pojasnil, da gre vsaka odločitev Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu po ustaljenem postopku naprej v razpravo v GS ZN, pri čemer je v navadi, da država, ki je zahtevala mnenje ICJ, predlaga resolucijo oz. besedilo sklepov.

Izredna seja je bila sklicana po nedavni odločitvi ICJ, da razglasitev neodvisnosti Kosova ni bila v nasprotju z mednarodnim pravom. Trajala je 12 ur, za dokument z naslovom "Odločitev o nadaljevanju dejavnosti Republike Srbije pri obrambi suverenosti in ozemeljske celovitosti države" pa je glasovalo 192 poslancev, 26 jih je bilo proti, dva pa sta se glasovanja vzdržala.

Na seji, ki ji je prisostvoval tudi premier Mirko Cvetković, so poslanci tako podprli vladni predlog besedila, s tem pa podprli njeno dosedanjo politiko do Kosova in jo pozvali, naj s ciljem obrambe suverenosti in ozemeljske celovitosti Srbije uporabi vsa razpoložljiva diplomatska in politična sredstva. Poudarili so tudi, da ne bo Srbija nikoli "niti eksplicitno niti implicitno" priznala enostransko razglašene neodvisnosti Kosova.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srbenda
27. 07. 2010 15.16
Da bog da vam Boris Tadic bio predsednik Slovenije.
Presskiller
27. 07. 2010 13.41
silna če borba da bude
slovenija-tone
27. 07. 2010 13.03
tadić ima hrvaško poreklo postavila ga je amerika on nima veze z Srbijo(moderni diktator po padcu vlade bo obsojen na dosmrtno ječo)
jebena
27. 07. 2010 12.58
Danes še brat in sestra ne moreta živeti v slogi-kako naj potem živijo šele narodi (pri denarju je sloge konec)
Juzni
27. 07. 2010 12.55
Albanska avantura na Kosovu se bo koncala kot se je koncala avantura srbov na Hrvaskem. ZDA pa bodo spale saj ne bo koristi vec za podporo.
zahod.west
27. 07. 2010 12.19
vsii ti socialisti-nacionalisti so že naredili preveč škode na balkanu...od socialista/nacionalista miloševiča naprej.....