Tujina

Pahor v ZN: Mandela nam daje upanje, da je tudi nemogoče lahko mogoče

New York, 25. 09. 2018 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

73. zasedanja Generalne skupščine ZN se udeležuje tudi slovenski predsednik Pahor. Imel je tudi pogovor s predsednikom Evropske komisije Junckerjem. Govorila sta o nadaljnjih korakih gled arbitraže. Sicer pa so svetovni voditelji zaznamovali 100. obletnico rojstva nekdanjega južnoafriškega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir Nelsona Mandele. 

S splošno razpravo se bo danes v New Yorku začelo 73. zasedanje Generalne skupščine ZN, ki se ga med 124 voditelji udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Splošna razprava z govori voditeljev se bo začela s predsednikoma Brazilije in ZDA, za govornico pa bo danes tudi predsednik Pahor, ki ga spremlja zunanji minister Miro Cerar, danes pa se jima bo pridružil tudi zdravstveni minister Samo Fakin.

Borut Pahor v New Yorku
Borut Pahor v New Yorku FOTO: AP

V spomin Nelsonu Mandeli

Svetovni voditelji so v ponedeljek s posebnim dogodkom zaznamovali 100. obletnico rojstva nekdanjega južnoafriškega predsednika in Nobelovega nagrajenca za mir Nelsona Mandele. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval mednarodno skupnost k spoštovanju Mandelove dediščine, da bodo lahko vsi ljudje na svetu uživali mir, napredek in trajnostni razvoj.

Na vrhu v čast legendarnemu borcu za človekove pravice in nekdanjemu predsedniku Južne Afrike je nastopil tudi predsednik Pahor, ki je izpostavil pomen sprave. Pahor meni, da je to najpomembnejša dediščina Mandele, ker je na svetu veliko tistih, ki se želijo maščevati, premalo pa tistih, ki so pripravljeni odpustiti. "Mandela nam daje upanje, da je tudi nemogoče lahko mogoče. Pomembno vprašanje pomiritve je bistveni poudarek njegove dediščine," je povedal Pahor in govor sklenil s pozdravom Mandeli.

Svetovni voditelji so na dogodku tudi soglasno potrdili politično deklaracijo, v kateri se zavezujejo k okrepitvi prizadevanj za mednarodni mir in varnost, razvoj in človekove pravice. 

Pet let po smrti južnoafriškega borca proti apartheidu so na sedežu ZN v ponedeljek odkrili tudi njegov spomenik.

Kip Nelsona Mandele
Kip Nelsona Mandele FOTO: AP

Pahor z Junckerjem

Pahor je imel dan pred začetkom splošne razprave več dvostranskih srečanj. Med drugim se je sešel s predsednikom Gane in imel krajši pogovor s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahor je na Twitterju objavil fotografijo srečanja s pripisom, da sta govorila o nadaljnjih korakih pri implementaciji sodbe arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško.

Stranski dogovori

Poleg vrha o Mandeli je v New Yorku potekalo veliko stranskih dogodkov. Ameriški predsednik Donald Trump je vodil srečanje o boju proti mamilom, namestnik državnega sekretarja ZDA John Sullivan je vodil dogodek o boju proti prisilnemu delu, sodobnemu suženjstvu in trgovini z ljudmi, brez ZDA pa se je že 10. leto zapored ob robu zasedanja ZN sprožil "Teden za podnebje" s pozivi državam, da zmanjšajo izpuste toplogrednih plinov.

Uradno se je sprožilo partnerstvo za odpravo nenalezljivih bolezni, Mednarodni denarni sklad je sodeloval na dogodku o stroških ciljev agende trajnostnega razvoja, potekal je dogodek o financiranju razvojne agende 2030, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je sprožil svojo pobudo za opolnomočenje mladih "Mladi2030".

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

METKA102
26. 09. 2018 08.28
Prejšnji teden je bil na tv dokumentarec 'Konec sanj Nelsona Mandele'. Res žalostno, kam se je vse sprevrglo.
TheGrayMask
26. 09. 2018 09.11
+2
Od tega je hujše samo to, da tile kravatarji, ki so koruptivni od glave do pet in klovni kot je Pahor zlorabljajo ime nekoga (upornika), ki je imel hrbtenico načela in pa racionalen um in predvsem čisto srce za to, da nam meglijo um ko se pa zagre dejanja so pa v čistem nasprotju z načeli Mandele. Gadafi je bil eden od mnogih ljudi, ki jih je Mandela podpiral za boj za samoodločbo in ga ni več tako kot ni več Arafata itd. Naj tile pajaci kdaj to omenjo je že mal preveč, sej vemo !!
David Zupan 1
25. 09. 2018 17.48
-1
res si želim, da bi veliko teh projektov, ki so nam v dobro, dejansko uspelo
Recenzor
25. 09. 2018 15.27
+4
Bolj mu gre od rok vliga smetarja al pa kidalca gnija (je bolj v elementu)
wolfterier
25. 09. 2018 16.24
+3
A sploh vedo,kaj je naredil Mandela.Kriminal,AIDS,gospodarski polom.Belci se skrivajo ali so pa odšli,država je pa pred bankrotom.Primerna za obisk naše Levice !!!
ivan.z Doba
25. 09. 2018 13.03
+11
Dediščina Mandele je žalostna, korupcija in umori, propad države. Zagotovo ni hotel tega!
TheGrayMask
26. 09. 2018 08.34
+2
Dediščina Mandele je svoboda manjvredne večine v svoji državi in potem je odstopil !
ina5785
25. 09. 2018 12.18
-3
Ha ha ha, še sreča, da gresta Cerar in Fakin zraven, da bosta ven vlekla Pahorja pri njegovi bleščeči AN
lordslayer
25. 09. 2018 12.18
+7
Mandela si ne zasluži nebene nagrade, sploh pa ne spomina nanj ... bil je vodja teroristične organizacije, ki je potem postala politična stranka v JAR. Taista stranka sedaj na veliko spodbuja rasizem in bodo JAR uspešno spravili na kolena (gredo po isti poti kot Zimbabve). Če omenim še klanje belega prebivalstva, mi bodo pa verjetno zbrisali komentar ...
TheGrayMask
26. 09. 2018 08.32
+1
Pač majhni ljudje ne razumejo veličine. Mandela je z položaja moči na vrhuncu odstopil bil pa bi lahko predsednik do smrti. Že to ti pove, da je eden in edini edinstvena oseba, grem tako daleč, da ena od redkih primerov svetilnikov človeštva v vsej človeški zgodovini. Terorist je predvsem beseda nastala s strani človeške navlake, ki vsako kritiko do njih zatirajo na vsak možen način torej ko mirne rešitve postanejo nemogoče ti ostane samo eno in on je to vedel. Kar se pa tiče J. Afrike jih je pač zdelala korupcija in to klanje belih prebivalcev je enako kot pri nas ščuvanje proti migrantom. Vsak bo izkoristil priliko za populizem in zavajnaje naroda preusmeritev pozornosti če hočeš. Pa še nekaj ko smo že pri belih lastnikih na kakšen način pa so dobili ogromne vsote zemlje...po domače bi rekel na lepe oči tako, da če že ne razumeš stvari povej tudi drugo stran zgodbe ! Seveda ta kao ne obstaja !
Čriček mali
25. 09. 2018 12.14
+9
Misija NEmogoče🤨
Kobansko
25. 09. 2018 11.18
+8
Ko je postala Liga Narodov brezzobi tiger so se pojavili ekstremisti in zanetili II svet. vojno. Danes je tudi OZN brezzobi tiger, ki ga nihče več ne upošteva in spet se dviguje ekstremizem. Glupi smo kot noč.
26277
25. 09. 2018 10.46
+15
Ta organizacija...ZN....je bistveno slabša..brez vloge, kot nekoč neuvrščeni...samo naš Pahor živi v drugih časih.