Tujina

Že 240 žrtev vulkana Merapi

Džakarta, 13. 11. 2010 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vulkan Merapi je od prejšnjega meseca zahteval že 240 življenj, skoraj 400.000 ljudi je moralo zapustiti svoje domove in se preseliti v zasilna bivališča, so sporočile indonezijske oblasti.

Indonezijski vulkan Merapi še naprej ostaja aktiven in nepredvidljiv, oblasti pa opozarjajo, naj se ljudje še ne vračajo na svoje domove.

Merapi ostaja aktiven in nepredvidljiv.
Merapi ostaja aktiven in nepredvidljiv. FOTO: Reuters

"Ne moremo predvideti naslednjih večjih izbruhov, zato bodo ljudje, ki živijo v začasnih taboriščih, morali tam ostati, dokler nimamo boljših ocen," je povedal vladni vulkanolog Subandrio. Dodal je še, da aktivnost vulkana Merapi še naprej ostaja visoka in da so zato še vedno v stanju pripravljenosti. Indonezijska vlada je sicer že 20. oktobra, ko je vulkan začel z izbruhi, razglasila območje nevarnosti v krogu 20 kilometrov okrog vulkana.

Število smrtnih žrtev je z najdbo še več trupel doseglo 240. Številna trupla so našli zakopana pod kamenjem, ki je skupaj z vročimi plini prekrilo več vasi, ko je vulkan Merapi 5. novembra izbruhnil s svojim največjim izbruhom v zadnjem stoletju.

Merapi je v petek spet bruhal vroč pepel, ki je prekril površino v oddaljenosti desetih kilometrov od vulkana. Najbližje letališče, ki leži 25 kilometrov od vulkana, bo do ponedeljka zaprto. Tudi na letališču v Džakarti, ki je od vulkana oddaljeno 430 kilometrov in kjer sicer ne poročajo o vulkanskem pepelu, so v zadnjih dneh zaradi varnostnih razlogov odpovedali več mednarodnih letov.

Merapi je leta 1930 ubil 1300 ljudi, strokovnjaki pa pravijo, da je njegova sedanja aktivnost največja po letu 1872.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
14. 11. 2010 11.58
Sevo, zanimivo branje, omenjen članek, človeku da misliti, vključno s komentarji pod njim, nekateri razumejo. Po drugi strani, kot navaja svtor, pa nekaterim ni v interesu, da bi opozorili na katarofo. Podoben neinteres lahko vidimo tudi pri drugih katastrofah, vključno s potresi, kjer denimo uradna znanost kategorično trdi. da jih ni mogoče napovedovati. Žal to ne deluje več. Ko bodo vladajoči izginili, bodo ljudje spoznali kaj se dogaja, a bo takrat že prepozno. Vladajoči bodo sicer uradno opozorilo sicer izdali, toda po reklu 'pet minut pred dvanajsto'. Če veste na kaj se to nanaša, potem poznate ozadje in vste za kaj gre.
Lukos11
13. 11. 2010 19.24
pojdite iskat na google Geologists are Warning of a Mega Eruption of Merapi....admin mi ne pusti, da bi napisal kaj je Nemški znanstvenik rekel kaj lahko nastane.....
Lukos11
13. 11. 2010 18.37
grozno....nemorem si predstavljati kako ljudje trpijo tam. In nemci svarijo pred katastrofo.