Tujina

Že 81 smrtnih žrtev napadalcev v pakistanskem Pešavarju

Peševar, 23. 09. 2013 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nedeljski napad dveh samomorilcev pred cerkvijo v pakistanskem Pešavarju je terjal 81 življenj. Šlo je za najbolj krvavi napad na kristjane v večinsko muslimanskem Pakistanu. Odgovornost za napad je prevzelo pakistansko talibansko gibanje.

V provinci velja tridnevno žalovanje.
V provinci velja tridnevno žalovanje. FOTO: Reuters

Število žrtev napada dveh samomorilcev, ki sta se v nedeljo razstrelila pred cerkvijo v pakistanskem Pešavarju, se je zvišalo na 81, med njimi je 37 žensk, ranjenih je 131 ljudi. Nedeljski napad je bil doslej najbolj krvav napad na kristjane v večinsko muslimanskem Pakistanu. Oblasti so v provinci razglasile tridnevno žalovanje.

Kristjani po vsem Pakistanu zaradi krvavega napada s protesti zahtevajo boljšo zaščito svoje skupnosti. V Islamabadu je več kot sto protestnikov za več ur zaustavilo promet na glavni mestni vpadnici, kar je povzročilo dolge kolone.

Odgovornost za napad je prevzelo pakistansko talibansko gibanje. Ob tem so iz gibanja sporočili, da so ustanovili novo vejo, Junud ul Hifsa, ki naj bi pobijala tujce kot povračilo za ameriške napade z brezpilotnimi letali na ozemlju Pakistana.

"Izvedli smo samomorilski napad pred cerkvijo v Pešavarju in bomo še naprej napadali tujce in nemuslimane, dokler se napadi z brezpilotnimi letali ne končajo," je poudaril tiskovni predstavnik skupine Ahmad Marvat.

Junija so pakistanski talibani že prevzeli odgovornost za umore desetih tujih plezalcev v baznem kampu pod goro Nanga Parbat.
Pakistanski premier Navaz Šarif je že v nedeljo napad ostro obsodil. Proti nasilju pa se je izrekel tudi papež Frančišek, ki je tak način boja označil za "slabo odločitev sovraštva in vojne". Tudi pakistanski svet vodilnih muslimanskih učenjakov je napad označil kot "sramoten".

V 180-milijonskem Pakistanu kristjani predstavljajo le dva odstotka prebivalcev. Večina jih živi zelo revno, poročajo pa tudi o vse večji verski diskriminaciji. V provinci, v kateri je prišlo do napada, živi sicer kakih 200.000 kristjanov, od tega 70.000 v Pešavarju.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.