Tujina

Po 300 dneh iskanja pravice še vedno več vprašanj kot odgovorov

Banjaluka, 21. 01. 2019 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
27

Deset mesecev po umoru Davida Dragičevića njegova družina ni nič bližje temu, da bi storilci odgovarjali za svoje dejanje. Ji pa že več kot 300 dni ob boku stojijo aktivisti skupine Pravica za Davida, ki opozarjajo na številne nepravilnosti v preiskavi. Kako so lahko izgubili obdukcijsko poročilo, Davidove spodnje hlače in kako lahko preiskavo usmerja sam Milorad Dodik?

Aktivisti skupine Pravica za Davida (Pravda za Davida) so po 300 dneh svojega obstoja in 10 mesecev po umoru Davida Dragičevića, čigar truplo so po šestih dneh iskanja našli 24. marca v strugi reke Crkvena v Banjaluki, sklicali novinarsko konferenco, na kateri so opozorili na napake v postopku dela banjaluškega tožilstva.

David Dragičević naj bi umrl, ker je vedel preveč.
David Dragičević naj bi umrl, ker je vedel preveč. FOTO: Facebook

"Več kot 300 dni se ta skupina skupaj z družino Dragičević bori, da bi našla in kaznovala Davidove morilce," sta po poročanju N1 BIH na začetku povedala Ozren Perduv in Dragan Dabić. Kljub fizičnim napadom na njihove člane in kljub temu, da se Davor Dragičević ne more svobodno gibati, njihova skupina vztraja, vse ovire pa jih le še bolj ženejo v boj za resnico in pravico, sta pojasnila.

Spomnila sta na številne lapsuse v preiskavi Davidove smrti. "Potem ko so našli njegovo truplo, sta na teren odšla dežurni tožilec in mrliški oglednik. Ta je ugotovil, da truplo v vodi ni bilo dlje od 36 ur in – kar je najpomembneje – pregledal je njegove žepe ter izjavil, da v njih ni bilo mobilnega telefona in drugih predmetov, ki so se kasneje pojavili na obdukcijski mizi. A to oglednikovo poročilo je izginilo in utemeljeno sumimo, da ga je nekdo namenoma uničil, saj se ni skladalo z uradnim scenarijem, ki so ga določeni predstavniki institucij predstavili javnosti." Tožilstvo zato sprašujejo, kdo je odgovoren za to in kako bo ukrepalo v povezavi s tem.

Po najdbi Davidovega trupla so se oglasili predstavniki notranjega ministrstva in celo sam notranji minister Dragan Lukač, ki so trdili, da je smrt nastopila zaradi utopitve in da – kljub številnim poškodbam na telesu – ne obstajajo niti najmanjši indici, da gre za umor.

"Poziv predsednika Republike srbske Milorada Dodika, ki je naročil dodatno obdukcijo, je primer nedovoljenega vmešavanja v preiskavo. Je on pooblaščen za to, da usmerja preiskavo? In od kod policiji pravica, da izpolnjuje njegove ukaze o sprejemanju ukrepov? Če bi tožilec opravljal svoj posel, preiskave ne bi vodila notranje ministrstvo in policija, pač pa on in njegova ekipa. In če bi pravilno opravljal svoj posel, bi javno reagiral na izjavo ministrstva o vzroku smrti in povedal, da odločitev o rezultatih preiskave sprejema tožilec, ne pa minister. Prav tako bi se moral javno oglasiti, ko se je predsednik Republike srbske vmešal v preiskavo."

Že več kot 300 dni člani skupine Pravica za Davida vztrajajo na ulicah Banjaluke. Ker so jim zborovanja na trgu Krajine prepovedali, zdaj prižigajo sveče pred cerkvijo Kristusa Odrešenika.
Že več kot 300 dni člani skupine Pravica za Davida vztrajajo na ulicah Banjaluke. Ker so jim zborovanja na trgu Krajine prepovedali, zdaj prižigajo sveče pred cerkvijo Kristusa Odrešenika. FOTO: AP

Obdukcija Davidovega telesa je bila na predlog dežurnega tožilca opravljena 25. marca. Tudi sicer se obdukcija opravi izključno po naročilu tožilstva in ta institucija je edina, ki prejme oz. razpolaga s poročilom. V tem primeru pa je notranje ministrstvo dan pozneje sklicalo novinarsko konferenco, na kateri je bil prvič v svoji karieri prisoten tudi mrliški oglednik Željko Karan, ki je opravil reobdukcijo.

"On je takrat, brez odobritve tožilstva, v javnost posredoval podrobnosti iz obdukcijskega zapisnika. Tiskovna konferenca pa je potekala brez prisotnosti tistega, ki je edini pristojen, da komentira primer in kvalificira kaznivo dejanje, to je tožilec. Primer so tistega dne zaključili. Davida so razglasili za vlomilca, njegova smrt pa ni bila kaznivo dejanje. Po njihovem mnenju je vse jasno. Zato tožilstvo javno sprašujemo: kakšne ukrepe ste sprejeli po tej škandalozni novinarski konferenci?"

Rezultati reobdukcije so pokazali, da je bil David pod vplivom droge LSD in marihuane. Pod pritiskom javnosti in z novo obdukcijo, ki jo je Davidova družina naredila na Dunaju, se je pokazalo, da je vse to laž. Zavod za sodno medicino RS namreč nima niti ustreznih naprav, s katerimi bi lahko naredili te vrste analize. "Kar pa se tiče vloma v hišo družine, za kar ga je ministrstvo obtožilo, se je izkazalo, da ogled kraja dogodka sploh ni bil opravljen in da na predmetih, ki so bili ukradeni iz hiše, niso našli Davidovega DNK."

"Iz tega upravičeno lahko sklepamo, da je nekomu bilo v interesu, da kriminalizira žrtev Davida Dragičevića. In novo vprašanje za tožilstvo – kaj boste storili v povezavi s tem? Vemo, da je bila vložena obtožnica zoper mrliškega oglednika, a kasneje je bila preiskava ustavljena. Tam se je vse končalo," sta še povedala Perduv in Dabić.

Davidov oče Davor se trenutno skriva na neznani lokaciji, saj so za njim izdali zaporni nalog.
Davidov oče Davor se trenutno skriva na neznani lokaciji, saj so za njim izdali zaporni nalog. FOTO: AP

Med lapsusi sta omenila tudi skrivnostno izginotje Davidovih spodnjih hlač, zaradi česar je vložena obtožnica zoper dva kriminalistična tehnika. "Tehnika, ki sta zbirala Davidove stvari, sta priznala, da sta hlače odvrgla. Glede na to, kako pomembno vlogo ima spodnje perilo, utemeljeno sumimo, da to ni bila malomarnost, pač pa zavestno in namerno dejanje. Res je, da je tožilstvo vložilo obtožnico zoper njiju, a to je storilo šele šest mesecev pozneje, pod pritiskom javnosti in na številne pozive Davidovih staršev."

Aktivista skupine Pravica za Davida sta zaključila, da upata, da si bodo izborili tako svobodo ljudi, ki je zapisana v ustavi, kot tudi rešitev primera umorjenega Davida, s katero bodo družini Dragičević prinesli duševni mir. "Pravica in resnica za nas kot svobodno družbo nimata alternative," so zaključili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tbmb
21. 01. 2019 22.41
+2
Ve se kaj so ti ljudje na visokih položajih v BIH počeli od leta 1992 do 1996 ni pričakovati nič posebnega in pravičnega itd . Znano pravilo na tem območju , žal se tam nahaja na kljucnig polozajih v institucijah ogromno spornih ljudi, ki imsjo ogromno hudih bremen nad glavo in za njih ne bodo nikoli odgovarjali.
Frane Šajn
21. 01. 2019 16.41
+2
To je vedno v domeni absolutistov! Kar Dodik tudi v resnici je , ne pa misliti, da je vse drugo čisto. Tega nedolžnega ali zapeljanega fanta imajo tako eni kot drugi za žrtev in kamen spotike, ne zavedajoč se, da lahko ena nedolžna smrt prinese celo vrsto smrti. Ampak naši desničarji z vsemi štirimi rinejo v podobno stanje enoumja pa smo se komej rešili enega. Slepi so za Poljjske in Madžarske izkušnje , Češkoslovaške, Italijanske in Slovaške pa še pridejo sploh zadnje obljube Italijanske vlade o skrajšanju upokojitvene starosti. Francija politično poka po šivih ravno tako Nemčija, v Avstriji se nekaj le šušlja in se kaže na nas in na jug kot glavni del krivde. Italija kljub neskladju z letnim proračunom in EU načrtom in sofinanciranju ene najmočnejše bank v Italiji. Mi smo jo morali prodati po ceni kot na Bolha.com To leto pred nami bo kot izgleda še resnično pestro! Evropska Unija bo na veliki preiskušnji.Še na tožbo o dokončni krivdi EU ali Hrvaške glede nespoštovanja odločbe Arbitražnega sodišča dajmo počakati. Most na Pelješac se pa gradi z EU sredstvi, da se ni Bosne vprašalo niti kako se imajo še manj po zdravju okoli tega. Naš drugi tir je zopet izvisel Willy & company, bi še en referendum o migraciji. Zanimivo bo zanimivo upajmo na to, da prevlada pamet! Samo žal sem zelo skeptičen okrog tega. Eu se počasi ruši sama vase in v tisto zatečeno stanje, ki ga je doživljala pod Marschlovem nčrtu ko je dihala lako le po kapljicah in v taktu Ameriškega imperijalizma ki je že prosperiral v svojem planu. Le kam se nam je mudilo v ta kaos tako naivnim kot smo bili?? Oh, kje je učen pameten človek, ki bi lahko napisal okrog tega že debel roman z vsakj desetimi zveski po 400 strani. Upam , da se najde in obelodani vse o temu temnemu delu EU preden ne podleže nepotrebnim pogromom, kot domino efekt za vse članice EU.
rCharles
21. 01. 2019 16.07
-3
A je kdo opazil koliko novic iz Balkana dnevno se objavi odkar je Trump priznal poraz v Siriji in napovedal umik ameriske vojske? Ce si pozoren lahko prav opazijes premike ameriske zunanje politike.
Hasan
21. 01. 2019 15.36
+0
Kaj drugega lahko pričakuješ od RS, ki je izgnala 250.000 Hrvatov in 350.000 Bosancev?Oblast imajo lažnivi domoljubi,ki so v bistvu koristoljubi.Ljudje pač še vedno padajo na te floskule domoljublja,kljub temu,da se živi v 21 stoletju.Kot da zgodovina ne obstaja.Res porazno.
rCharles
21. 01. 2019 16.29
+3
Pa to niso stevilke neke kmecke regije, ampak Sarajeva. Mislim, da v tej zgodbi ni nedolznih tako kot nekateri zelijo prikazati.
Barbarezo
21. 01. 2019 14.42
+22
srčno upam,da resnica pride na dan!Da ti nekdo ubije otroka ... pa haloooo !?!?!?!?!
wolfterier
21. 01. 2019 15.45
-26
Če bi že rad resnico ti povem.David je bil narkič in vlomilec. Nekdo ga je zasačil pri vlomu in tako pregarbal,da je pozneje umrl.Si razumeo...
Hasan
21. 01. 2019 15.47
+12
deratizacija
21. 01. 2019 14.34
+1
Zadnjih 25 let v Republiki Srbski nenormalno dobro uspevajo banane.
Samo?lovek
21. 01. 2019 13.12
-18
ljudje božji, rezultatov ni, ker se izsiljuje rezultat do katerega ni moč priti, zato toliko traja. To je tko, kot če bi vi zdaj sprejeli edino odgovor, da je življenje na marsu in potem pisali "zakaj že 300 dni nočejo priznati, da je življenje na marsu?"
wolfterier
21. 01. 2019 15.46
-2
Seetheworld
21. 01. 2019 12.30
+23
Končna postaja je STRASSBOUR.
periot22
21. 01. 2019 12.23
-36
In kaj to nas zadeva? Aja zaradi priseljencev!
Misko5990
21. 01. 2019 13.18
+2
Ja tocno tako ker jih bo kmalu vec kot vas hehehe
KAPIBARA
21. 01. 2019 14.53
+4
@ miš - ti misliš, da se boš temu ognu ??
periot22
21. 01. 2019 19.08
+2
TOX6
21. 01. 2019 12.12
-30
koga to briga,brexit ste dali na konec portala. do te balkanjanjade lahko človek goji samo empatijo. ekonomski migranti svoje zadeve berejo na svojih portalih. ne zastrupljajte folka z brezpredmetnimi neumnostmi!!!!!!!
ecoliqua
21. 01. 2019 12.07
+24
A je mulc shekal telefon od Politika in našel dokaze o njegovi korupciji?!?
FAUSTOS1
21. 01. 2019 12.00
+47
tu gre za vpletenost kakega visokega politika oz njegovega sina ali pa policista-sedaj poskušajo prikrivanje pomesti pod preprogo a starši umorjenega so se temu uprli-upam ,da bo pravica zmagala a teško kajti zgoraj omenjeni osumljenci imajo preveliko moč
jesenvoyo
21. 01. 2019 11.40
+39
Še vsaka svinjarija je prišla na dan, bo tudi ta, čudno je samo to, da nihče ne namigne komu, kaj se je v resnici zgodilo.
wolfterier
21. 01. 2019 15.47
+1
brabusednet
21. 01. 2019 11.16
+23
Pa se svet vpašuje zakaj se vojne začno na Balkanu.
adix1
21. 01. 2019 10.28
+39
Vsi vejo kaj je bilo pa nič potem veš ....
Hellsrael
21. 01. 2019 10.22
+59
Oce je imel cas vzeti pravico v svoje roke....te moznosti nima vec. Do konca zivljenja bo bodiso na begu..bodisi v jeci. Dol zakonov ni.
oježeš
21. 01. 2019 11.36
+30
Saj zato sta pa onadva pobegnila iz zapora v Kopru, ker sta vedela kaj ju v Srbiji čaka. Dokler sta pri nas dopustovala in uživala, se nista sekirala. Potem pa kar naenkrat prebukiranje v nepravi hotel, je pa konec veselja.
jest...
21. 01. 2019 11.43
+8
JApajaDAja
21. 01. 2019 11.55
+18
se zgražamo nad delom policije, sodstva v "regiji"....tudi slo spada v to isto "regijo" kar se tega tiče!