Tujina

Demokrati in Trump ostajajo brez dogovora, po ZDA medtem rastejo gore smeti

Washington, 04. 01. 2019 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriške vladne agencije že dva tedna ostajajo zaprte, demokrati in republikanci s predsednikom Trumpom na čelu pa vsak na svojem bregu. Medtem ko so demokrati, ki imajo sedaj večino v predstavniškem domu potrdili zakonska predloga za financiranje agencij, verjetnosti, da bi to potrdil tudi senat, praktično ni. Trump namreč ne odstopa od zahteve 5,6 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko.

Do dogovora o obnovi financiranja vladnih agencij kongresni demokrati  in predsednik ZDA Donald Trump niso prišli niti po današnjem sestanku v Beli hiši. Bistvo spora ostaja, da Trump vztraja pri 5,6 milijardah dolarjev za svoj zid na meji z Mehiko, demokrati pa mu denarja za to ne nameravajo dati. Zaradi tega je brez denarja polovica vladnih ministrstev, po ZDA rastejo gore smeti, okrog 800.000 javnih uslužbencev pa ostaja brez plače.

Vodja senatne manjšine Chuck Schumer je po sestanku dejal, da Trump ne popušča in je dejal, da bo vlada zaprta še mesece ali leta, dokler ne dobi svojega. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je dejala, da dokler ne bo obnove financiranja vlade, spora okrog meje ne bodo rešili.

Trump je bil na sestanku vsaj navidezno bolj popustljiv do demokratov kot običajno. Če jih je v preteklih dveh letih vladanja obtoževal, da želijo v državo spuščati kriminalce, trgovce z mamili in podobne, je sedaj dejal, da je ugotovil, da demokrate resno skrbi vprašanje mejne varnosti. Strinjal se je z njimi, da je treba utrditi varnost mejnih prehodov oziroma drugih točk vstopa v ZDA, kot so na primer tovorna pristanišča, preko katerih se v ZDA pretihotapi največ mamil. 

Ideja o postavitvi zidu na meji, za katerega bi plačala Mehika, je bila Trumpova priljubljena predvolilna obljuba leta 2016, čeprav je tudi njegovi podporniki večinoma niso jemali resno. Všeč jim je bilo, ker poudarja nevarnost nezavarovane meje in nezakonitega priseljevanja v ZDA. Od 22. decembra lani je zid postal za Trumpa in republikance vprašanje političnega preživetja. Vendar pa mora vsak zakon o proračunski porabi po ustavi izvirati iz predstavniškega doma, kjer imajo večino demokrati.

Novi kongresniki na prvi delovni dan Trumpu niso potrdili milijard za gradnjo zidu

Prvi dan sklica novega 116. ameriškega kongresa, katerega sestava se bo zapisala v zgodovino zaradi rekordnega števila izvoljenih ženskih kongresnic, so demokrati sicer izpolnili obljubo in potrdila zakonska predloga za obnovo financiranja vladnih agencij, za katere letošnji proračun še ni potrjen. Bela hiša ni pripravljena na kompromis, dokler predsednik Donald Trump ne dobi 5,6 milijarde (4,91 milijarde evrov) sredstev za gradnjo zidu na meji z Mehiko.  

Nova sestava ameriškega kongresa je včeraj začela s svojim delom.
Nova sestava ameriškega kongresa je včeraj začela s svojim delom. FOTO: AP

Sprejem predloga označili za politično nastopaštvo

Ameriški senat je pod vodstvom republikanca Mitcha McConnela decembra soglasno potrdil predlog zakona o začasnem podaljšanju financiranja ministrstva za domovinsko varnost do 8. februarja z okrog 1,3 milijarde dolarjev (1,14 milijarde evrov) za zid oziroma ograjo na meji z Mehiko. Predstavniški dom pod demokratskim vodstvom je zdaj potrdil identičen predlog z 239 glasovi proti 192, vendar McConnel pravi, da gre za politično nastopaštvo.

Mitch McConnel
Mitch McConnel FOTO: AP

Trump je sicer lani najprej podprl 1,3 milijarde dolarjev (1,14 milijarde evrov), zato je senat podaljšek financiranja za domovinsko varnost sprejel brez težav. Nato pa se je ustrašil, da bo zaradi napada desnih medijev nanj izgubil volilno bazo, zato je predlog zavrnil, zahteval 5,6 milijarde dolarjev (4,91 milijarde evrov) ter s tem zaprl lastno vlado. Brez plačila je od 22. decembra okrog 800.000 javnih uslužbencev, od katerih jih polovica sicer dela.

McConnell doslej ni kazal velikega zanimanja za postavitev zidu, vendar pa je njegova politična usoda zaradi demokratske večine v predstavniškem domu vezana na Trumpa. Vodja senatne večine pravi, da senat ne bo potrdil ničesar, s čimer se Trump ne bo strinjal, kar pomeni, da bo vlada še naprej zaprta, saj je predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi ponovila, da naj Trump na denar za zid kar pozabi.

Predstavniški dom ameriškega kongresa.
Predstavniški dom ameriškega kongresa. FOTO: AP

Trump prvič v sobi za novinarske konference

Trump sicer zahteva denar za gradnjo zidu od kongresa, obenem pa zagotavlja, da zanj že plačuje Mehika. Ker se je v četrtek očitno počutil zapostavljenega, ker so televizije prenašale začetek zasedanja novega kongresa in s tem demokrate, je prvič, odkar je na oblasti, prišel v sobo za novinarske konference.

Bela hiša je njegovo nastop, ki je bil pravzaprav izjava, sicer označila za novinarsko konferenco. Trump je prišel v spremstvu mejnih agentov in skupaj so zahtevali zid. Ameriški predsednik je presenetil z lepimi besedami o Pelosijevi, ki ji je čestital za nastop položaja predsednice predstavniškega doma kongresa.

Dva kongresnika že podala zahtevo za začetek 'impeachmenta'

Pelosijeva je medtem Trumpa uradno povabila, naj ima v torek, 29. januarja, govor o položaju v državi, dva njena kongresnika pa sta podala zahtevo za začetek postopka za odstavitev predsednika ZDA oziroma impeachment. Brad Sherman iz Kalifornije in Al Green iz Teksasa sta to storila že leta 2017 in 2018, vendar se postopek ni nadaljeval, saj so predstavniški dom vodili republikanci.

Zahteva ne bo šla naprej niti tokrat, saj večina demokratov impeachmenta ne želi, vsaj dokler ne bo konec preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja. Sherman je dejal, da to razume. V pravosodnem odboru pa so demokrati začeli postopek potrditve predloga zakona za zaščito Muellerja pred Trumpom, če bi ga ta morebiti skušal odpustiti pred koncem preiskave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
05. 01. 2019 11.51
+5
Ob branju članka me je najprej prijelo, da bi izvedel podatek, koliko (v odstotkih) je v ZDA javnih uslužbencev in koliko pri nas. Potem me je še prešinilo, kaj je Amerika na simbolični ravni...kaj predstavlja kip svobode...in kako grozno od te simbolike odstopa ideja graditve zidu na meji z Mehiko. Če bi obstajala kozmična pravica, bi vse množice migrantov, ki se valijo v Evropo, morali prepeljati v Ameriko, pa naj tam magari iztrebijo zdajšnje domorodce, potomce tistih, ki so iztrebili prejšnje! Ah, sanje...
Apostol1
05. 01. 2019 11.45
+0
Vsem tistim ,ki imajo Trumpa za super predsednika in pametnega človeka. Vladni uslužbenci , torej vsi ki jih plačuje po domače država so ta hip brez plače , zaradi izsiljevanja Trumpa , ki hoče denar za zid , ki je kot vemo iz zgodovine navadna oslarija vsaj tako se je pokazalo pri Berlinskemu zidu in to je iz zgodovine popolnoma argumentirano. Poleg tega se kopičijo smeti in povsod kjer se kopičijo smeti pomeni , da je nekaj narobe z oblastjo in enako velja tudi za Slovenijo. Nezakonite begunce ali migrante Amerika izkorišča kot sužnje , na plantažah na primer in povsod tam kjer takega dela Američani ne opravljajo in tako dalje . Brez veze naštevati vse mogoče oslarije , ki jih je Trump izrekel ali pa njegovo druženje z ženskami za katere vemo kakšen je njihov osnovni poklic in tako dalje . skratka vse to je dokumentirano in argumentirano. V glavnem Trump je brezobziren bogataški nastopač , ki je nevaren za svet in za Ameriko in to je ugotovitev , ki ni moja ampak mi je brez težav razumljiva , če pa hočete , predvsem tiste Trumpove ovce , ki ga zagovarjajo , še kaj več izvedeti in to res od pametnih ljudi , je pa ogromno že napisanega in argumentiranega ,samo za vas je vse itak "fake" razen tistega kar reče Trump.
CestniKolesar370Wattov
05. 01. 2019 13.39
+4
Sam si Obamo proglasil za svetnika in enega najboljših predsednikov. Kaj si pa rekel, ko so bili vladni uslužbenci 17 dni brez dela pod Obamo? Nisi rekel ničesar, ker vse te novice so zate nove in ti si ena izmed tistih ovc, ki niti člankov ne bere. Sklepaš nekaj po svoje, obenem pa si še tako trdno prepričan sam vase, da dlje od svoje riti ne vidiš. Brez plače so vladni uslužbenci, katerih delo ni potrebno. Tisti, ki so potrebni za vzdrževanje sistema, so v službi in dobijo plačano. Berlinski zid je ljudem preprečeval izhod, ne vhoda. Kitajski zid je 2000 let nazaj več kot odlično opravljal svojo nalogo. Zid na južni strani Mehike odlično opravlja svojo nalogo. Zid okrog Vatikana odlično opravlja svojo nalogo. Zid okrog Izraela je terorizem zmanjšal za več kot 98%. ICE in obmejna služba pravita, da bo zid ogromno pripomogel k zmanjšanju prehoda ilegalnih migrantov in zajezil tihotapljenje drog. Ampak ti si nek poseben tič, ki ve več, kot pa Ameriška obmejna patrulja, ki je na meji vsak dan. Amerika ilegalcev ne izkorišča kot sužnje, ker osebno še nisem slišal za nikogar, ki bi šel PROSTOVOLJNO v suženjstvo. Kakšen je to suženj, ki gre prostovoljno v suženjstvo? Kdo pa trpi zaradi ilegalcev? Temnopolta skupnost, kateri demokrati in liberalci pihajo na dušo in ponujajo odrešitev, v bistvu so pa sami tisti, ki ilegalcem omogočajo, da jim vzemajo službe. Trumpovo "druženje z ženskami"... Mogoče niti ne veš, ampak to je povprečno druženje ameriškega milijarderja.
Mihatadesni
05. 01. 2019 11.21
+0
Bemti gledam tega našega zeta in Melanijo pa me spominja na to turško nadaljevanko, lepotica in zver.
Mihatadesni
05. 01. 2019 11.19
+0
Noben problem, smeti zvoziti vse pred belo hišo in klumpove stavbe, čisto do vhoda.
nightifly
04. 01. 2019 18.18
+13
Jaz osebno komaj cakam porocilo Muellerja . Potem bo pa ..............
puspan
04. 01. 2019 20.34
+3
felix59 drugič
04. 01. 2019 22.06
+4
Tudi jaz komaj čakam poročilo Muellerja......
Mihatadesni
05. 01. 2019 11.24
+0
Glede na to, kar bo vsebovalo to poročilo, bo klump dobil zid, oziroma bo za zidovi pa ne mehiškim.
CestniKolesar370Wattov
05. 01. 2019 13.40
+2
Kako boste eni razočarani... :D A sploh veste kako zadeve stojijo?
CestniKolesar370Wattov
05. 01. 2019 13.41
+2
Že pri Huffpoju, Salonu in podobnih medijih kjer se zbira vam podobna zalega, pripravljajo svoje bralce na to, da bo Mullerjevo poročilo en velik nothing burger, ampak vi še kar upate v nekaj česar ne bo :D
trunck
04. 01. 2019 18.04
+2
Se ne bom ukvarjal s tem, kdo je za vojne bolj kriv ali demokrati ali republikanci, vendar kolikor vem, so republikanci vladali dalj časa. Dejstvo pa je, da ima Bush prvič velike zasluge za rast delnic. Ker ga bodo začeli omejevati ali hvala bogu celo odstranili, delnice rastejo kot nore. Bravo Trump.
nightifly
04. 01. 2019 18.01
+5
Zanimivo bi bilo slisati tudi komentarje mojih ´´kolegov´´ demokratov levicarjev , ( ce to po srcu so) ,kaj menijo o vsem mojem napisanem spodaj . Samo napisati , da je Trump smesen ,to zame ni odgovor . Relevanten pa sploh ne . Kot drugo , prav v povezavi Trumpom ,ki zeli ameriske firme po svetu spet doma ....zadnja vest -ocene vrednosti Appla strmo padajo . Aplle je v zadnjih -samo v zadnjih 3 mesecih izgubil 450 mlrd $ . torej je iz kapitalizacije 1150 mllrd , vreden -ocenjen manjkot 700 mlrd . Jasno ,da bodo zdaj krivdo prevagali na Kitajce , ker so prevec sposobni . In istocasno clovek lahko prebere clanek ,da je zmotno misliti ,da je Elon Musk N°1 ime v elektro avto industriji . Prva v svetu je ze Kitajska , torej je za pricakovati spremembe tudi na tem podrocju . In kot ZE svarijo nekateri analitiki in ekonomisti , se pripravlja nova kriza , ki jo bo spet zanetila Amerika(ne Trump) , ki ´´mora´´ nujno ustaviti na kaksen nacin Kitajce ,Ruse in Indijce ,,,to pa pomeni cca 3 mlrd -ni trg . Ce se neoliberalci v USA (demokrati) spravijo se to poceti , potem nam 3. vojna ne uide .
trunck
04. 01. 2019 18.18
+2
Nihgt, ali se ni ravno Trump hvalil, da je najbolj zaslužen za rast delnic, posledično tudi za Apple-ov rekord. Zdaj, ko pa padajo, so pa krivi Kitajci, podnebje, demokrati,... samo on ne. Demokrati so vedno pozitivno vplivali na gospodarstvo, republikanci pa zapravljali denar za osebne interese preko državnih investicij (orožje), .. In seveda je vse to povezano tudi z Židi, ki kao vodijo ameriško politiko, židovska država pa je Izrael. Tako, da se jaz na njihove analize ne bi najbolj zanesel, ker je oko povezana z njihovimi interesi.
nightifly
04. 01. 2019 19.18
+4
trunck ,,,, da so krivi Kitajci ne trdi Trump ampak kar Ceo Aplle-a Tim C . Glejte trunck ,po moje trajbate en in isti stereotip - demokrai so pozitivni , republikanci pa razsipni . Ne vem od kje vam tak podatek . Kvecjemu je obratno . Spodaj sem napisal ,da je prislo v Ameriko 30 mio ilegalcev ,in to v kratki dobi - toda ti in taki so na drzavni blagajni -tega se je treba zavedati . Skratka , zakaj nihce noce pogledati realnih podatkov . Se vi strinjate z javno oznanitvijo Hilarije , da bi bilo treba Puina kar fentati ? Tudi sam lahko prepisujem razne mantre ,ki jih je po casopisih tisoce . Mene pa zanima ,ali ima vsak clovek ,ki tu pise kaksne svoje poglede , ne samo copy/paste sindrom .
nikhrast
04. 01. 2019 20.13
-1
nighty, ne vidiš da Trump dela samo zgago, pa kaj vse mešaš, malo realizma. Trump en dan to, prav nasprotno..., vprašaj se zakaj ga vsi zapuščajo, zakaj pravijo da je The White House nek vrtec. Pa še povej kako uspešni so bili nekateri republikanski predsedniki kot Harding, Coolidge, Hoover..., pa kako so nas spravili v The Big Recession.
nightifly
04. 01. 2019 17.36
+3
.....pa se nekaj -- apostol ,,,vas pozivam ,ker ste spodaj napisal ,da zgolj nakladam - prav .Pa napisite vsem nam , zakaj je demokr. kongres , lani spomladi ZE podprl predlog ,da se za ´´zid´´ in vso logistiko ter infrastrukturo na meji z Mehiko odobri celo 25 mlrd $ ....... no ,korajzno. Vi veste baje . Dajte napisite vsaj meni .
ArkaMast
04. 01. 2019 17.35
+0
Najbolj absurden clovek ever.
trunck
04. 01. 2019 18.07
+6
Lažova pa samo še enega večjega poznam, pa tudi ta zelo veliko tvita. Ima pa za razliko od Donalda bolj gladko glavo (mislim na pomanjkanje las).
nightifly
04. 01. 2019 17.31
+9
Kot clovek , oseba ,ki zivi na obmocju Evrope ( ne pa tudi delam v UE) ,sprasujem prijatelje spodaj ,ki so , tako kot sem sam demokrat (oznacen za levicarja) , zakaj demokratski neoliberalci v Ameriki - ne finansirajo zidu , ovire ,prepreke ---kakorkoli jo ze imenujejo ? Ta zid ,prepreka bi omogocila nadzor nad mejo - preprecila vnos stotine ton droge v ZDA , preprecila vstop stotisocem ilegalcev ,med katerimi bi bili ,ali so teroristi ,possiljevalci , tatovi ,kriminalci vseh vrst in podobno ,ki jih zdaj ne morejo nadzorovati . V Ameriko je v zadnjih dve desetletjih prislo 30 mio ilegalcev . Zakaj demokrati nasprotujejo Trumpovi potezi ,da iz Afganistana in Sirije umakne vojsko , za Irak ni se gotovo . Zakaj Demokrati nasprotujejo trumpovim poskusom, da se dobi s Putinom in se pogovorita o umirjanju strasti in magari zmenita za dobro sodelovanje in posle . Isto velja za Korejca . Trump je javno postavil retoricno vprasanje- kaj nam nuca Nato ? Torej ,skratka ,Trump je v direktni koliziji z neoliberalci ,ki so zadnjjih 25 let rili po svetu in ga opustosili . Vprasajte tiste ,ki stojijo zadaj za temi figurami ---za Clintoni ,Bushi in Obamo ...... to so tisti pravi gospodarji (deep state) ,ki jih nikoli ne vidimo ,upravljajo pa cel svet. //////pa se to - Apple ,ki je ena najvecjih firm sveta , npr . te dneve jamra ,da bo imela slabse rezultate . Za to obtozi jasno Kitajce ,ki si ne bi smeli drzniti narediti dobre aparate ,kaj sele zvisati prodajo po svetu .On prav to se zdaj dogaja . Huawei ,belezi rekorde povsod , pa tudi ostale firme . In kaj naredijo neoliberalni dmokrati ? Zaprejo hcerko lastnika Huawei firme , kot represalijo in opozorilo Kitajcem. Jasno , da so to zakulisne igre . Enostavno se po 2 letih ne priznajo poraza , da je Trump zmagal . Neverjetno . In najvecjo ceno za vse to placujejo zdaj Rusi ,ki so leta 2014 preprecili masaker nad rusko manjsino v Ukrajini,ko je Zahod zrusil legitimnega predsednika oz . legitimno vlado v Ukrajiniin postavil naciste . No , ce so to demorati v UE in Ameriki ,ki to pocenjajo ......potem je pa nekaj mocno narobe . Kot demokrat , lahko recem, da sem kar zlahten proti tistim ,ki to pocenjajo po svetu , nocem s takimi ´´demokrati ´´imeti nobene veze . Tudi zato je treba Clintone busha in obamo v arest .
nikhrast
04. 01. 2019 17.48
-2
Kaj govoriš o demokratih, republikanci sami sprašujejo kaj je narobe s Trumpom, poglej kaj je rekel par dni nazaj Mitt Romney. Pa koliko jih je že zapustilo Trumpovo administracijo, pa koliko jih je že reklo da je moron. Pa saj so volivci že tako glasovali proti Trumpu, poglej zadnje volitve. Tistih 30% ksenofobov pa ne bo zadost da bi ga leta 2020 spet spravili nazaj v The White House
nightifly
04. 01. 2019 18.16
+7
nihras t ,,,,,,,,, ce se ne veste ,ali pa ce vam ni jasno , jaz pisem , in napisem kar mi pase . Ce sem ob tem spostljiv in kulturen ,potem bodite se vi . Napisal sem mnenje .Ce vam ne pase ali ustreza ali karkoli ,napisite vase mnenje ,ce ga imate . Kar pa se tice Mitt-a , kaj pa ima on za kobasati ? Trump je zmagal v prvem poskusu kandidature , torej ne vidim razloga zakaj se repencite . Demokracija ni zapoved , torej so kriticni do svojega vodje tudi clani iste stranke . To ni diktatura , a niste tega vedel ? Ce bi bral moje pisanje bi lahko ugotovil ,da se z marsikom na levi ne strinjam . Zakaj ,to pa prepuscam vam . Kritika ciste misli in uma .......manjka marsikomu .
nikhrast
04. 01. 2019 20.02
-1
Kaj me pa žališ da me vikaš, v Severni Ameriki se samo tikamo. Ej, jaz pa samo komentiram, kot konservativec imam svoje mnenje, vidim pa da večina mojih sorodnikov in prijateljev v Sloveniji ima slabo mnenje o Trumpu, ne vem če kdo misli da je pri pravi pameti.
Supervillain
04. 01. 2019 16.54
+0
Trump legenda vse ravna prav.
nikhrast
04. 01. 2019 16.27
-5
Migracija se kontrolira in regulira, na zahodu zdaj tako primanjkuje delovne sile. Trump pretirava, to je vse, njegova baza ksenofobov pa sestavljajo v glavnem otroci in vnuki migrantov. Pa kdo bo upravljal vsa ta dela ki jih zdaj največ upravljajo migranti, posebno Latinos. Večina Američanov ne bo delala za manj kot $10 na uro po hotelih, restavracijah, plantažah … Pa da bi se vrnila delovna mesta iz Kitajske, samo sanje. No, še par let bomo tolerirali Trumpa, potem bo pa tako odfrčal.
Uporabnik1152447
04. 01. 2019 17.03
+4
A ti misliš, da v ZDA lahko mirno zaposliš ilegalnega migranta? Ni nič drugače, kot če v Sloveniji na črno zaposliš tujca, ki je zbežal čez mejo. Ni dovoljeno.
nikhrast
04. 01. 2019 17.40
+1
V Ameriki jih biznis zaposli kar precej ilegalno. poglej kaj se dogaja po Chinatownih v Chicago, New Yorku..., pa saj je tam 11 milijon ilegalnih priseljencev, nekateri so tam že desetletja. V Kanadi migrant takoj dobi delo, v Torontu vidim slovenske fante, delajo na gradbišču že legalno, so pa tu en teden.
nightifly
04. 01. 2019 14.34
+10
Kar se tice Amerike , sploh pa ,odkar je gor Trump , vidim mocno polarizacijo mnenj in pogledov na njihovo politiko . Predvsem pa na Trumpovo . Kot levicar sem ze v volilni kampaniji dal svoj glas Trumpu , seveda ne generalno in v vseh aspektih njegovega programa , toda v zunanji politiki sem mu kar naklonjen . Jasno pa sem pri nekaterih ,tu na forumu izgubil virtualno naklonjenost ,ker ne trobim z njimi v isti rog –in to brezpogojno. Moram reci ,da me kot svobodnjaka v razmisljanju in prepricanca v svoj prav igrice z vsecnostjo ne zanimajo . Nikoli niso . Zelo rad poslusam kaj pravijo pametni ljudje in ne partijski ex aparatciki z leve in desne ,ali od zgoraj ali spodaj . Na tak nacin se drzave ne gradi . Korupcija je ze tako ali tako rak rana vsake drzave .Tudi Slovenije . Moje geslo je – dopuscam menje vsakogar , zelim pa item -vice versa . Berem besedila kako se ljudje smejejo Trumpu ... Osebno se ne smejem nikomur ,ki ima funkcijo velesile ,predvsem tudi zato ,ker za njim stojijo v bistvu tisti ,ki odlocajo o futuri tega planeta ,torej tudi o nas . Smejem se lahko samo nekomu ,ki je –ali smesen ,neskodljiv ,ali pa butast in zelo skodljiv . Pa tudi z butastimi je bolje rokovati zelo previdno . Osebno zelo cenim svicarske analitike ,ker so neobremenjeni , se bolj pa stratege izraelskih obvescevalnih in vojaskih sluzb , ki vedo prakticno vse .
nightifly
04. 01. 2019 14.38
+10
Oni dan sem poslusal zdaj ze upokojenega visoko rangiranega oficirja izrael. Tajne sluzbe ,ki poteze Trumpa odobrava , zeli si sodelovanja Amerike z Rusijo , da okoncajo desetletne konflikte na Bliznjem vzhodu in sirse ,ker sedanje stanje vodi samo v vojno . In se to , odgovoril je prav na novinarjevo provok . trditev ,da se mnogi v Ameriki in Evropi Trumpu smejejo . Izrael , Rusi ,pa se kdo se temu predsedniku ne smejejo , nasprotno . Analitik pravi , da je to zadnje kar lahko pameten clovek zdaj pocenja – da bise komu smejal . Svet je na robu vojne ..... a ni dovolj jasno ? Jaz osebno se nikomur ne smejem ,,,, je pa res ,da bi rad videl oba Clintona ,Blaira ,Busha in Obamo v arestu . To pa sigurno . In vsi tisti ,ki se smejejo ,ali se smejete Trumpu , si prvo poglejte mapaturo sveta kaksen je danes po 30 letih razsajanja tistih ,ki sem jih omenil in bi morali biti v arestu . Poglejte si posledice , potem se pa lahko tudi smejete . In se to - ni treba postavljati zidu , kje pa –nasprotno . Smejte se se naprej Trumpu ,ki ga hoce postaviti . Ko vam bo na vrata spet potrkalo pol miliona ljudi ----- sprejmite jih . Kristus je vse sprejel in jim dal blagoslov -mogoce tudi za pod zob . Smejte se se naprej . Tu ne gre za Trumpa in njegovo retoriko , ali je komu vsec ali ne . Tu gre za resne stvari . Obama je bil up tega sveta , demokrat (le kaksen ) , crn , in Amerika naj bi postala s tem humana .... poglejmo si rezultate tega demokratskega presidenta ..... , ki je ze z nastopom mandata dobil Nobelovo ...... za kaj ze -za bodoce rusevine in mrtve ?
NPC24ur
04. 01. 2019 15.44
-3
Apostol1
04. 01. 2019 16.10
-1
NPC24ur
04. 01. 2019 17.05
-2
Apostol, predobro ti je v penziji, male sive celice pa se kr baprej odmirajo
nightifly
04. 01. 2019 17.33
+2
apostol ,,izvolite ,napisite kaj brez nakladanja , ampak argumentirano .
Infraping
04. 01. 2019 14.13
+8
Zid mora biti.
Uporabnik113189
04. 01. 2019 11.53
+10
Časi prostega preseljevanja v ZDA so zaključeni tisti trenutek ko so uničili zadnje indijance jim pobrali zemljo. Čaša je polna, viri za življenje okupirani. Razen če ne želijo enake usode kot njihovi predhodniki indijanci. Vsaka primerjava s Slovenijo ni umestna.
Uporabnik113189
04. 01. 2019 12.02
+12
Ali kdor se ni ničesar naučil iz usode indijancev, mu pač ni pomoči.
KAPIBARA
04. 01. 2019 13.29
+3
Kollerik
04. 01. 2019 11.45
-7
Adijo Trumpy....
NPC24ur
04. 01. 2019 12.10
-1
veliko ljudi glasuje za Trumpa ker je pac taksen kaksen je, se vecja vecina pa zanj glasuje iz principa, ker ne prenasa vas levake, moderne pogube sveta, ljubitelje socializma in vse slabi kar prinasa. SOCIALISM DOES NOT WORK, END OF STORY, za svojo nesposobnksg v svetu in neizobrazenost pa krivi koga drugage.
NPC24ur
04. 01. 2019 12.15
+3
Mater, iz telefona pisat... veckrat se zatipkam, ko socialist v ekonomiji
Mihatadesni
04. 01. 2019 11.42
-10
Ja saj razumem Klumpa, mejo zapira pred latinosi, ker ve, da bo moral gostiti begunce iz Sirije in ostalih držav, kjer so jih izropali, sedaj se pa , kot umikajo, ker pač nimajo kaj več vzeti ali ukrasti in nočejo biti več svetovni policist.Kdor se malo spozna na zgodovino, ve kaj je bila USA v času, ko jim je vladala Anglija. USA so bila v začetku kazenska kolonija, kamor so pošiljali kriminalce, posiljevalce, morilce in ostale prestopnike.
PanterTheBlack
04. 01. 2019 12.33
+19
Kazenska kolonija je bila v bistvu Avstralija, ne pa kasnejša ZDA
Mihatadesni
04. 01. 2019 11.34
-8
Ne se sekirati Klump bo letel predčasno, glede na njegovo obnašanje in grehe bodo rabili denar prej kot za zid z Mehiko, bolj za nov strogo varovani zapor z zaprtim oddelkom psihiatrične klinike za take paciente. 4.9 milijarde dolarjev za zid, ki ga bodo gradili on in njegovi prijatelji. Eh prvi slovenski zet, ti boš zavozil vse na celi črti.
NPC24ur
04. 01. 2019 11.26
+10
Ce se koga zanima ucinkovitost zidu, naj prrbira zgodovino, za danasnje case si pa naj vzame Izrael.
Uporabnik113189
04. 01. 2019 11.42
+6
Berlinski zid je padel tisti trenutek, ko je padel režim v vzhodni Nemčiji, do takrat pa je svoj namen opravičil. Dober ali slab, vseeno. Gre za ločnico dveh popolnoma nekompatibilnih politik,ali bolje oblasti.
NPC24ur
04. 01. 2019 12.01
+7
Res je, skratka zid deluje, ne 100%, ampak deluje
PanterTheBlack
04. 01. 2019 11.01
+23
Malo se meša pojme tukaj. V bistvu konstantno in očitno namenoma. Ameriški kongres je zakonodajna veja oblasti in je sestavljen iz dveh delov, spodnji in zgornji. V spodnjem je predstavniški dom, tukaj imajo sedaj republikanci večino in njihov mandat traja 2 leti, zgornji dom je pa Senat. Senatorji imajo 6 letni mandat in so vedno bolj državotvorni. Predsednik senata je podpredsednik ZDA. Postopek nečesa se vedno prične s predstavitvijo v enem ali drugem domu. V primeru pozitivne odločitve odbora gre predlog zakona v razpravo celotnemu domu in ob sprejetju v drugi dom, kjer se ponovno odvijejo osnovni postopki, torej v Senat. Če zakon sprejme tudi drugi dom, je na predsedniku ZDA odločitev o podpisu ali vložitvi veta. Republikanci nimajo nobene moči torej, da sprejmejo bodisi kakšen zakon
NPC24ur
04. 01. 2019 11.17
+10
To bo glava eksploditala kakemu vertexu, franetu... :D
nikhrast
04. 01. 2019 16.16
+4
V predstavniškem domu imajo zdaj večino demokrati, to si mislil.
PanterTheBlack
05. 01. 2019 13.20
+5
Ja, Nik. Prav imaš. Tiskarski škrat je bil